| Автор |
Съобщение |
|
bashmaistora_1
Ранг: Минаващ
|
 Навигация без GPS
От няколко дни ми се върти една идея из празното пространство в главата породена от това че си инсталирах IGO8 на лаптопа
и мога да кажа че ми харесва но не мога да я изпробвам на 100% понеже нямам наличен GPS.
Направи ми впечатление че програмата прави симулация почти в реално време но при една постоянна скорост и тогава ми
Ако може тази скорост да се синхронизира със реалната на автомобила ще имаме една сравнително добра навигация която за да бъде с по-малък коефициент на грешка ще трябва по-често да се...да кажем калибрира.
Моето виждане за хардуерно изпълнение е следното- към километража се слага устройство като това за таксиметровите апарати, брояч на импулсите и съгласуващо устройство за конектване към лаптопа. До тук не е кой знае колко трудно ми се струва но идва момента до софтуерното обезпечение.
На този етап съм до тук но при повече свободно време ще доразвия идеята и ще потърся възможни решения а ако на някой междувременно му просветне нещо нека сподели 
|
| Чет Фев 18, 2010 12:35 am |
|
 |
|
ike
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
Последна промяна ike на Чет Фев 18, 2010 12:55 am, променена общо 1 път
|
| Чет Фев 18, 2010 12:54 am |
|
 |
|
head_up
Регистриран на: Нед Юни 01, 2008 9:54 pm Мнения: 1503 Местоположение: Пловдив
|
а що просто не си вземеш някакъв калпав GPS от най-евтини и не си спестиш мъките? при всички положения време+труд+чаркалък и постигнат резултат няма да се доближи до ефективност/цената на някое китайско отроче.
ПП То вярно че е в "безумни идеи", но това дето искаш да направиш все пак ще има нужда както казваш от "калибрация" и за да е тя достатъчно точна или трябва да се оглеждаш като гламав за някакъв пътен ориентир с известно местоположени или да се възползваш от някоя от съществуващите навигационни системи. и пак до китайците опряхме
А в интерес на истината това което искаш да направиш е до известна степен реализирано в стандартен GPS навигатор. пробвай като влезеш в тунел. ако тунела прави чупка а GPS-a не е много умен той ще изчислава текущата ти позиция на базата на скоростта ти преди да загуби сателитният сигнал (казах тунел, да потретя все пак) и вектора ти преди да влезеш в тунела, като така ще се опитва да ти дава информация къде се предполага че си. и изведнъж може да се окажеш в скалата около тунел  еее, само на картинката ама все пак... след излизане от тунела и синхронизация колата може да "подскочи" по трасето ако се окаже, че в тунела си шпорил с доста над скоростта преди да влезеш. забавна ти е идеята, но ... безсмислена.
|
| Чет Фев 18, 2010 12:54 am |
|
 |
|
ji4ka
|
Идеята не е безумна ,ами е остаряла. Преди GPS-a как си мислите ,че са се ориентирали хората? Военните имаха едни специални камионетки "топопривързвачи" които така са следели координатите и са привързвали околната армия към терена. И това е било луксозния вариант. Иначе с теодолит ,компас, карта, триангулация.
Трябва освен пътя, да следиш и посоката с жироскоп + честичко привързване по характерни точки на картата. Координатите си ги пресмяташ чрез делта-прибавки и ги пускаш към софтуера.
И като почне Третата Световна и противниците си насвалят навигационните сателити, ще си подготвен! 
|
| Чет Фев 18, 2010 2:01 am |
|
 |
|
zaphod
|
със километража няма да стане добре, понеже не отчита завоите, а и трябва да се свързваш с колата. аз лично бих заложил на векторен акселетометър->интегратор->интегратор=преместване.
п.с.
много са ми смешни военните извън уса, които базират системите си на гпс. това съм го виждал, не си измислям.
|
| Чет Фев 18, 2010 8:53 am |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Стига бе - чак ми е трудно да го повярвам. Не че акълът е най-силната им страна на военните
де, ама то това си е дебилие и половина, и пещерен военен не би заложил на техника не изцяло
под негов контрол.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Чет Фев 18, 2010 9:18 am |
|
 |
|
TheWizard
|
зависи много под военни кои хора препознаваш
в казармата се правили параболични гаубични попадения от 12 км в мишена от 2 м диаметър само със карта, оптичен далекомер и сметачна линийка - за време....
_________________ main[-1u]={1};
|
| Чет Фев 18, 2010 11:33 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Да присъствал съм на такава демонстрация. Предния ден гръмнаха да видят къде ще падне и да наместят мишената  :):) И после обраха овациите естествено. Ако наистина сте направили подобно изпълнение - то е нещо като да уцелиш с прашка муха на 50 метра. Не че не става, ама си е чист късмет и повтаряемоста при различни атмосферни условия е почти нулева.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Фев 18, 2010 12:47 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
ама не си убеден...
не че съм военен и ме боли к..а за тях и не ги защитавам - просто ти казвах как става "номера" и то с
повтаряемост при различни атмосферни условия с обикновена оптика и точна карта и без електронен калкулатор дори
Артилерията не е снайперист - one shot one kill - има си разузнавачи, които коригират огъня, но мисълта ми беше, че с елементарни средства се постигат доста добри резултати
- не че като имаха GPS-и не им събираха ракетите край София преди време :D
_________________ main[-1u]={1};
|
| Чет Фев 18, 2010 1:08 pm |
|
 |
|
mountaineer
Ранг: Популярен
Регистриран на: Съб Дек 10, 2005 11:44 am Мнения: 326 Местоположение: Lake Geneva Shoreline
|
Само с интегриране на ускорението сигурно много трудно ще стане, или поне много неточно. Ако завиваш бавно и с голям радиус ще има да интегрираш сигнал с много лош SNR.
Мотае ми се из главата, че съм гледал някакво филмче, в което едни спелеолози картираха пещери с някакви геомагнитни локатори. Мярнах и това в мрежата:
Доколко е приложимо за бързо движеща се кола, това е друг въпрос. Поне с нормален полупроводников датчик на Хол или ел. компас няма да стане, доста са бавни.
_________________ Manners maketh man.
|
| Чет Фев 18, 2010 1:42 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Без GPS приемник няма да стане. Грешките на една инерциална навигационна система са огромни, требе си корекции.
|
| Чет Фев 18, 2010 1:46 pm |
|
 |
|
smtp
Ранг: Новодошъл
|
аз като стар артилерист ще ви кажа:
ако гръмнеш 10 снаряда един след друг с гаубица (примерно на 11км), те ще паднат в област дълга 50м и широка 1-2 хилядни (на 10км това е 10-20м)
няма никакъв шанс с гаубица (от закрита позиция) на уцелиш цел с директно попадение - просто е въпрос на шанс (много малък!)
отлична стрелба беша ако снаряда падне на < 50м от целта
първия снаряд е на късмет - макар че се правят корекции на топогравските данни (метеобюленин, деривация от въртенето на земята, температура на заряда, на въздуха, посока и сила на вятъра ... т.н. метео бюлетин смятан от изчислителите)
след първия снаряд е лесно - знаеш къс/дълъг, ляво/дясно коригираш и гърмиш
това дето " ... намествали целта " - са пълни глупости !
просто след 2-3ч условията се променят а и разсейването е както казах 50x20м - никакъв шанс за 2м точност с неуправляем снаряд
то и на право мерене - първия снаряд е с малко късмет - след това е лесно - прицелва се с панорамата в разрива (без да променя друго) и следващия снаряд е в целта
колкото до навигация без GPS - по мое време се ползваха топопревързвачи (някой спомена по-горе)
уазка с жироскоп  и ползваха моментната скорост на колелата (посоката от жироскопа) ... точност 10-20м на изминат 1км
трябваше да тръгне от точка в която са известни координатите ...
|
| Чет Фев 18, 2010 1:47 pm |
|
 |
|
bashmaistora_1
Ранг: Минаващ
|
Значи да споделя до къде съм стигнал:
Опита показа следното- за 36 километра(разстоянието от работа до домът ми) при въведена скорост в програмата 75km/h и почти в 90% от времето се движих с такава(като не съм нанасял корекции в програмата когато съм спирал на светофар или съм превишавал скороста), даде отклонение от порядъка на 350-400 метра
|
| Чет Фев 18, 2010 3:55 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
леле, ти къде живееш. Късметлия....
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Фев 18, 2010 5:24 pm |
|
 |
|
ji4ka
|
За ракета СКЪД с ядрена бойна глава това отклонението беше приемливо - все в Истанбул щеше да е. 
|
| Чет Фев 18, 2010 5:45 pm |
|
|