Отговори на тема  [ 11 мнения ] 
Таймер за фотополимер. 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Таймер за фотополимер.
Здравейте, търся схема на таймер за 3 времена, които да могат да се установяват и коригират и след избор на съответния интервал да се стартира (включва) реле. Примерно Т1=40 сек, Т2=120сек, Т3=240сек. След изтичане на времетто да се изключва релето. Ще се управляват 3-4 лампи UV. Ако някой е правил подобна схема и има желание да сподели, благодаря предварително.... Лек ден на всички.

Пон Фев 22, 2010 10:02 am
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Аз съм правил, ама какво точно те интересува по схемата?

Пон Фев 22, 2010 10:25 am
Профил ICQ

Мнение 
Cekins написа:
Аз съм правил, ама какво точно те интересува по схемата?

Благодаря за отговора, намерих схема готова от Добрикит, остава само да намеря схема на запалване на лампите 8W. Те са 4 на брой и трябва да палят едновременно. Ако имаш идея ...

Пон Фев 22, 2010 7:57 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ами с реле - каква схема по особенна ти трябва. Отиваш в магазина за джунджурии и си купуваш х на брой настолни лампи (луминисценти) с електронно запалване и ползваш него. За да светнат заедно им подаваш ток заедно. Може и със дросели и стартери ама ще примигват преди да тръгнат. Ако пък тръгнеш да си правиш схема за палене - ще направиш къде къде по сложни неща от таймера преди да пуснеш запалването.
Щях да ти предложа този кит ама имаше някакъв недостатък - поне на мен май не ми вършеше работа. Или съм бил ентусиаст че съм си го правил сам.

Пон Фев 22, 2010 8:31 pm
Профил ICQ

Мнение 
kvant07 написа:
...схема на запалване на лампите 8W. Те са 4 на брой ...

Правил съм подобна щуротия. Направо взех от Електромаркет 4 бр. готови осветителни тела 8W(вътре са си с електроника,палят от раз). Махнах пурите, сложих UV :)

Пон Фев 22, 2010 11:44 pm
Профил ICQ

Мнение 
mitko_el написа:
kvant07 написа:
...схема на запалване на лампите 8W. Те са 4 на брой ...

Правил съм подобна щуротия. Направо взех от Електромаркет 4 бр. готови осветителни тела 8W(вътре са си с електроника,палят от раз). Махнах пурите, сложих UV :)

И аз се ориентирах за нещо такова. Обаче се оказа че кит-а на Добри май няма да свърши работа. Оказва се че релето се вклучва след изтичане на времето. Т.е не като натиснеш старт да се включи за определеното време, а се вклучва след определеното време. Направена е с PIC16F84 и сега се чудя как да я преработя.

Съб Фев 27, 2010 11:38 am
Профил

Мнение 
я вземи да си напишеш кода за един пик - ще се получи относително точно и без да цепиш секундата на две с някакъв "часовникарски" кварц. а и какво ли толкова имаш да следиш - един бутон , два-три джъмпера, и да управляваш един изход. ще се справиш дори и да си начинаещ в тия пикове :) така де, то всички искат готово решение, ама нали все някой трябва да го направи ? :roll:

Съб Фев 27, 2010 12:36 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Ами аз моя го правих с 32.768 khz кварцза времето, с два изхода, със 7-сег лед. на 16f627/8. Ама имам малка грешка в кода, а пък го правих преди 2 години и сега не ми се занимава да го оправям. В общи линии не е лошо като проект за първи стъпки в микроконтролерите, макар че аз го правих доста по късно.

Съб Фев 27, 2010 1:48 pm
Профил ICQ

Мнение 
head_up написа:
я вземи да си напишеш кода за един пик - ще се получи относително точно и без да цепиш секундата на две с някакъв "часовникарски" кварц. а и какво ли толкова имаш да следиш - един бутон , два-три джъмпера, и да управляваш един изход. ще се справиш дори и да си начинаещ в тия пикове :) така де, то всички искат готово решение, ама нали все някой трябва да го направи ? :roll:

Е то си е най-доброто решение, само че не съм сигурен дали може на този таймер да му се смени програмата само. Така и така като елементна база го има, защо да се прави всичко 2 пъти?

Съб Фев 27, 2010 2:36 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ами щом е F, може. Стига да има кой да напише програмата.

Съб Фев 27, 2010 3:36 pm
Профил ICQ

Мнение Re: Таймер за фотополимер.
kvant07 написа:
...търся схема на таймер за 3 времена, които да могат да се установяват и коригират и след избор на съответния интервал да се стартира (включва) реле. Примерно Т1=40 сек, Т2=120сек, Т3=240сек...

Ако ти се занимава, моето у-во е с AT89S52 и LCD 2х16 . Ще ти пратя софта и схема.

Нед Фев 28, 2010 9:28 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 11 мнения ]