|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 5:42 pm
| Автор |
Съобщение |
|
zaphod
Ранг: Форумен бог
|
прав е ике, жироскопа е пумпал и с никви гравитационни линии не взаимодейства, ще бачка еднакво добре както на земята, така и между галактиките, даже маааалко по-добре ще е между галактиките, заради липсата на натоварване върху осите.
|
| Вто Фев 23, 2010 9:53 am |
|
 |
|
smtp
Ранг: Новодошъл
|
@ji4ka - засрами се
жироскопа не се влияе от нищо - то това му е най-хубавото, затова и отдавна се ползва в системите за насочване, автопилоти ... (много преди ерата на компютрите, GPS-те и т.н)
пумпала е елементарен жироскоп - поради недостатъчните си "степените си на свобода" и начина на развъртане - изглежда че сочи центъра на земята 
|
| Вто Фев 23, 2010 11:33 am |
|
 |
|
ji4ka
|
Още не съм чул от вас дефиниция за жироскоп! Хайде кажете ,че и аз да се заям с вас.  Само не ми казвайте , че е пумпал.
От по-предния пост мисля ,че е ясно че говоря за жирокомпас, щото лично само в тая роля съм виждал "жив" жироскоп. А в любимото на ике вики пише :
Я кажете как точно ще навигирате с вашия жироскоп на Земята? Спокойно, за междугалактическото пространство няма да питам.
Това натоварване да не би да е от "никаквите" гравитационни сили. 
|
| Вто Фев 23, 2010 9:04 pm |
|
 |
|
head_up
Регистриран на: Нед Юни 01, 2008 9:54 pm Мнения: 1503 Местоположение: Пловдив
|
не че следя темата в последните 2 страници, ама ... не узряхте ли за идеята за китайският ГПС?  като дойде време и китайски жиро/****/скоп ще си вземем
ПП абе не е ли редно да започнем да изучаваме китайският? скоро ще е по разпространен в техниката от английският...
|
| Вто Фев 23, 2010 11:01 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Жироскопа ще го ползвам да ориентирам термометрите. С термометрите може да следиш на къде е ускорението и от там интегрирайки да преметнеш изминатия път, но ти трябва и жироскопа за да им определиш посоката в прстранството. Например, когато колата е наклонена и изкачва хълм ще трябва да знаеш pitch, roll и yaw за да сметнеш изминатия път по показанията на термометрите.
ji4ka надявам се, че ти е ясно, че като казвам термометър имам в предвид акселерометър.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Сря Фев 24, 2010 1:48 am |
|
 |
|
zaphod
|
жичка, защо ти е нашата дефиниция за жироскоп, след като тя няма значение, а и във викито е същата. жироскопа не сочи север, само запазва началната си ориентация, ако го насочиш на изток, така ще си остане. освен това пази абсолютна ориентация, а не географска, ако го насочиш на изток и отидеш в китай, ще сочи небето, а не изток.
|
| Сря Фев 24, 2010 8:48 am |
|
 |
|
ji4ka
|
Естествено ,че ми е ясно , не ставай смешен.  Само не разбрах как познаваш къде е Север, може би по термометъра който показва най-ниска температура? Навигацията не е само път и ъгли , но и географски координати.
zaphod , искам "външно" мнение за да разбера дали само на мен ми се струват тия дефиниции малко сбъркани. Пумпали , куршуми, велосипеди били жироскопи - ей такива работи чета по вики-та ,че и в учебници по физика. Въобще "жироскоп" се употребява за щяло и нещяло. Едва ли не щом се върти значи е жироскоп. Всеки преписва без да мисли.
Нещо за да е СКОП , то трябва да показва и/или мери някаква величина - осцилоСКОП, периСКОП, телеСКОП и т.н. Какво мери пумпала? В тоя смисъл жироСКОП е уред който мери завъртане на измерваното тяло. И няма нищо общо с въртящи се дискове защото например Лазерния ЖИРОСКОП няма нищо въртящо се но пак си е жироскоп.
Пумпала не е жироскоп но може да се нарече жироСТАТ - запазва си положението чрез въртене. Същата е аналогията за термоСТАТ, пресоСТАТ, хелиоСТАТ и т.н. В тоя логичен ред механичния жироСКОП ползва за "датчик" жироСТАТ, но въобще не е задължително да е точно така, има и други конструкции.
Жироскопен ефект също звучи нелогично - не може да кръщаваш ефект на уред който го използва - първичното е ефекта а не уреда. Би трябвало да е просто ЖИРОЕФЕКТ.
И стигаме до жирокомпаса - той е жироскоп на който скалата му е тарирана спрямо географския
меридиан. Или иначе казано - ориентиран жироскоп. Механичния жирокомпас може да си прави тази ориентация сам, за лазерния не знам.
|
| Сря Фев 24, 2010 9:05 pm |
|
 |
|
Zdrav
Регистриран на: Сря Яну 26, 2005 2:01 pm Мнения: 1952 Местоположение: Варна
|
Жичка, ама и ти си един крив, крив ...  чак собствени правила за именуване си измислил...
_________________ Най-опасният враг на истината и свободата е мнозинството.
|
| Сря Фев 24, 2010 10:16 pm |
|
 |
|
darkshy
Ранг: Популярен
Регистриран на: Съб Ное 28, 2009 5:50 am Мнения: 391 Местоположение: Варна
|
Айде стига сте му се нахвърляли на човека де
Взех да го съжалявам.
Като не разбирате не се обаждайте.... 
_________________ Ангел Димитров 95
|
| Сря Фев 24, 2010 10:52 pm |
|
 |
|
mitko_el
Регистриран на: Вто Яну 24, 2006 6:34 pm Мнения: 1753 Местоположение: Варна
|
Абе то и аз не рабирам ,ама да зема да се обадя  . Преди N години (то това няма мн. значение де) , работих по кораби , та споменаваха жирокомпас , дето се връткал с 30 000 оборота . И ако вземат та обърнат фазите за захранване(при смяна на захранване,автономно-брега) и въпросния пумпал се скапвал...
_________________ За пари сичко праим,даже и работим...
|
| Чет Фев 25, 2010 12:42 am |
|
 |
|
741
|
Жичка, едни от най-глупавите спорове са споровете за дефиниции. Жироскоп е това, което хората са приели да наричат жироскоп, жирокомпасът е нещо друго. А че на теб тези дефиниции не ти харесват, може да е повод за майтап и нищо повече
Една подсказка, да поуспокоиш топката - жироскопът са го кръстили така не защото се върти, а защото с него може да се наблюдава завъртане. С жироскопа, включително и с лазерния, можеш да видиш въртенето на земята. С жирокомпаса не можеш 
|
| Чет Фев 25, 2010 3:55 am |
|
 |
|
optron
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Чет Ное 20, 2008 1:49 pm Мнения: 276 Местоположение: Бургас
|
Офф, ама сте и вий! ЗА автомобили без навигация си има трипмастери. Ползват се при спортния автомобилизъм. Недостатък е, че ти трябва роудбук, ама не е трудно по картата да се направи.
_________________ Digitally yours: Optron
|
| Пон Мар 22, 2010 4:01 pm |
|
|