Отговори на тема  [ 24 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Ватметър за НЧУ 
Автор Съобщение
Ранг: Новодошъл

Мнение 
Edesign написа:
брей ще ми преподадеш ли един час

Преди години използвах 2xAD8361 за измерване на реланата мощност на в изхода на генератори до 1Mhz

Не си мерил РЕАЛНА а т.н. ПЪЛНА мощност която не ти върши никаква ама никаква работа!

моментна; пълна; активна; реактивна мощност ... са елементарни понятия и е срамота да не ги знаеш/разбираш !

Нед Мар 07, 2010 5:26 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Що се препирате?

Ме4о, я по-добре изясни какво искаш да мериш, ама това което ти трябва наистина.
Ще го визуализираш ли по някакъв начин или ще го записваш?
Все ми се струва, че не ти трябва точно мощност а нещо по-различно.

Нед Мар 07, 2010 5:55 pm
Профил

Мнение 
smtp представа си нямам защо започваш да нападаш и откъде си разбрал че не ги знам тези понятия, но точно тази мощност най-лесно може да се измери на изхода и точно пълната мощност му трябва на човека. А и на мен пълната мощност в товара ми трябва а не само активната съставка така че съм измервал точно каквото е било по задание

След като знае истинската мощност на изхода, той може да измери колко по постоянен ток му консумира самия усилвател. Може с омметър да си измери активното съпротивление на бобината на говорителя и от тези данни може да си сметне каквато иска мощност.

Но все още не виждам да се дава друго смислено решение, а замо заяждания с мен.

Предполагам той иска да си направи индикатор и докато слуша музика да си гледа мощността, а не да подаде точна синусоида и да започне да си калибрира усилвателя, но пък може и това да иска.

Нед Мар 07, 2010 6:27 pm
Профил WWW

Мнение 
Edesign написа:
...След като знае истинската мощност на изхода, той може да измери колко по постоянен ток му консумира самия усилвател. Може с омметър да си измери активното съпротивление на бобината на говорителя и от тези данни може да си сметне каквато иска мощност. ....

нека някой друг да ти обясни колко грешно е твърдението ти !

PS: не те нападам. но говориш неверни неща !

Нед Мар 07, 2010 6:35 pm
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение 
Истинския ватметър според мене би трябвало да е калориметричен.Така и така мощността ще трябва да се мери върху определен товар - едва ли ще е реактивен - не става дума за реалния товар върху който ще работи усилвателя.Измервателната глава на ватметъра трябва да отговаря на този товар.Иначе може да се направи така - натоварва се усилвателя с определеното съпротивление което е с мощност по голяма от очакваната че да не изгори.Измерва се до каква температура се нагрява.След това се пуска постоянно напрежение върху товарното съпротивление така че то да се нагрее до същата температура.Смята се мощността като U*U/R. Процеса е инертен но мисля че измерването е сравнително точно и резултата е еднозначен. Ако трябва да се измери мощност върху някакъв реален товар подхода вероятно ще трябва да е друг но мисля че не е такава идеята.

Нед Мар 07, 2010 7:07 pm
Профил

Мнение 
smtp написа:
нека някой друг да ти обясни колко грешно е твърдението ти !

А трябва ли?
Когато човек иска съвет от повече хора, трябва да има и усет кого да слуша. Ако има съмнения, ще погледне в буквара и ще се ориентира - автора на темата имам предвид. А за които имат мнение по въпроса, дискусията е безсмислена.

Нед Мар 07, 2010 10:16 pm
Профил

Мнение 
Искам да използвам нещото си (ватметъра) като индикатор в изхода на усилвателя. Чрез това искам да добия представа за ефективната активна мощност т.е все едно наистина имам вързан активен товар. За реактивни мощности не говоря, защото става мн. сложно. То има загуби и в/у филтри и т.н.
Все пак нали музиката е съвкупност от синусоиди (аналоговата :-) ), Няма музикален инструмент , койта да не свири синусоида. В първият пост въпроса ми беше ако свържа наистина активен товар и измеря мощността при различни честоти (примерно 100 hz и 5 khz) дали ще имам едно и също показание. т.е дали ватметъра ще е честотно зависим !!!

edit: преобразувателя не ми е ясно много как да стане. Примерно мога ли с един ОУ да хвана само положителната полувълна. Да измеря нейната ефективна стойност (сумата на всички синусоиди в този момент). Това да се случи и със тока. И да получа каквото ми трябва

Няма ли да стане точно както казва Edesign, пък после ще му смятам

Пон Мар 08, 2010 9:05 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член

Мнение 
Разгледай този пдф и по-специално фиг.2,
която третира въпроса за изправяне на
положителната вълна с ралична степен на
усредняване - пик или средна стойност.
http://www.national.com/ds/LM/LM3915.pdf

VU метър не ти ли върши работа?

Пон Мар 08, 2010 10:18 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Най-коректно ще стане с един микроконтролер с достатъчно добро ADC, напр поне 12 бита и поне 200 К семпъла за секунда. Добре е и да има хардуерен умножител 16 * 16. Мерят се токът и напрежението по 50 К пъти в секунда и всеки отчет на тока се умножава по съответния отчет на напрежението. Така получените стойности се усредняват. Има и тънкости - евентуално компенсиране на DC съставната на сигналите, на закъснението в конвертора, което за двата канала ще е различно и т.н., ама това е най-простият начин. Това съм го правил за честоти до 10 кХц, няма проблем и до 20 да стане.
Всичко останало е ненаучна стъкмистика и само отлага момента.

Пон Мар 08, 2010 11:36 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 24 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2