Отговори на тема  [ 9 мнения ] 
Електронна везна - настройка? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Електронна везна - настройка?
Везната е до 2кг , кухненска, ТСМ. След последната смяна на батерията показа някакви чертички по дисплея. След рестарт тръгна, но започна да показва теглото с 1.4 пъти по-малко (ако е 100г показва 71г и т.н.)
Вътре е с ОТП контролер на филипс и епром 24LC02 и няма никакви тримери за настройка . В епрома има 4 байта (9B 3E E0 B9), но при промяна на коя да е цифра, спира да отчита и показва само 0.
Има ли начин за оправяне на тази повреда? (различен от "нова за 20лв". :wink: )

Чет Мар 11, 2010 9:24 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Виж да не се е размърдал тензодатчика при смяната на батериите.

Чет Мар 11, 2010 10:00 pm
Профил WWW

Мнение 
точно тензодатчика им е шитав, ако при смяна на батериите си я оставил да лежи на теглилката може и да си ... ммм ... огънал (?) тензодатчика. така пречаках една но тя беше до 5кг и пак ТСМ-ска (кръгла тава с около Д=20см). просто я натиснах леко на една страна без да искам докато й сменях батерията (щото беше и мод-ната) и... вече не мереше точно. същото става ако сложиш много изместена тежестта в едидният край на теглилката.

Чет Мар 11, 2010 11:21 pm
Профил WWW

Мнение 
Тензодатчиците са два по 730 ом, отстрани и отгоре на сензора. Отгоре са залети със някакъв мек силикон, предполагам, че са залепени и към метала. Преди години така с грубо пипане по епрома успях да подкарам една везна, дори там бяха 13 байта ,какво толкова пишат в тоя епром? Обаче при тая не ще , явно има някаква контролна сума. Общо взето мери, но не смята точно. Подозирам епрома защото преди новата батерия доста я измъчих на Lobat и при смяната даде някакви странни показания по дисплея. Би трябвало да има някаква калибровъчна процедура, най-малко при производството са я настройвали, но не мога да я налучкам.
Открих скрито бутонче с "таен" достъп през корпуса. При натискане минава в режим с показване на нещо от сорта "0900" и показанието се променя от теглото, но някак непропорционално. Сигурно е някакъв тестов режим но не му схващам логиката.

Пет Мар 12, 2010 2:21 am
Профил

Мнение 
относно "ресет" - дори и онази която скапах имаше такова бутонче, но то си беше на лицевият панел. просто при натиска му се нулираше показанието (разбира се теглилката е празна, освен ако не искаш да си направиш пазарен кантар - да вади кошницата от сметката). не може да нямаш и на твоята такава кнопка на явно място. указания да ти се намират? в най-лошият случай ще е с два бутона едновременно (то надали има повече де :D )

Пет Мар 12, 2010 9:51 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Е добре де, отне ми няколко секунди да го проверя - B9 е сумата от предишните три,
явно това им е чексумата (в рамките на байт, преноса се изхвърля).

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Пет Мар 12, 2010 6:19 pm
Профил WWW
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл
Аватар

Мнение 
Скритото бутонче е за влизане в режим на калибрация. Оттам влизаш в режим на вътрешни деления - затова изменението не ти се вижда пропорционално. След това трябва да кажеш на везната къде и е нулата, и да калибрираш с известно тегло (тая е елементарна и едва ли има настройки за брой деления, стойности на деление и т.н. настройки на истински везни). Но за да калибрираш, трябва да знаеш какво правиш, в смисъл, да имаш инструкцията за калибрация. При всички случаи 3 байта са крайно недостатъчни дори за детско-китайска везна. Но пък щом ти показва х1.4, най-вероятно си прецакал нещо по датчиците - т.е. ф'рляй (ово йе стандарт, както се казваше във вица) и си вземи нова, тази едва ли ще можеш да я оправиш, но дори да я оправиш, едва ли ще можеш да разчиташ на нея.

Съб Мар 13, 2010 4:55 pm
Профил ICQ

Мнение 
tgi написа:
Е добре де, отне ми няколко секунди да го проверя - B9 е сумата от предишните три,
явно това им е чексумата (в рамките на байт, преноса се изхвърля).

Виноват! :oops: Точно така се оказа. =D>
Бях приел по презумция ,че епрома е прецакан и не му търсих никакви логики. Новия епром е ( DC EA 82 48 ) - точно с 1.41 повече от стария. Калибрирах го с друга везна с 1кг/0.1г точност.

zmej, работи си машинката. Не ми се вземаше нова защото на тая й изчегъртах с поялника батериите-парички и си сложих нормална 9V, пък и съм й свикнал. Все пак ТСМ си е марка. А и винаги си имам еталонен предмет под ръка (най-често калкулатура ми).
Но щом като старата стойност е била валидна има два варианта: или датчика се е "поизкълчил" или контролера е записал невярна(но валидна) стойност ,ако съм го вкарал без да искам в режим на калибрация. Сега "скрития" режим показва точно 3 пъти по-голямо тегло и на дисплея си стоят и незначещите нули. Без жокер едва ли ще открия как се прави калибрацията "легално".
Но засега ми стига толкова , при следващия ремонт ще го мисля, като се понатрупат емпирични данни. :wink:

Съб Мар 13, 2010 6:09 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Не ми е работа ама да си кажа: не използвай везната за лавица и още по-малко тръшкай отгоре и. Щото ми писна да пренастройвам "изнасилвани" такива :)

Пон Мар 22, 2010 11:24 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 9 мнения ]