|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 8:47 am
| Автор |
Съобщение |
|
zle
Ранг: Минаващ
|
@head up. мерси  .
@Desert Leo предполагам става въпрос за debug express: http://www.microchip.com/stellent/idcpl ... e=en023805
то в същност май няма разлика между 2та
|
| Съб Мар 13, 2010 6:53 pm |
|
 |
|
ji4ka
Ранг: Форумен бог
|
В Бг оразованието е така - чукаш го на HC11, то се пука на PIC16.
Тоя HC11 освен да измъчват студентите с него има ли друго съвременно приложение? Ако се изучава някой по-съвременен контролер може би ще прилича на тъговска реклама? Сигурно в случая важи "за умрелия или добро или нищо". Но за развиване на мозъчните гънки, става (в смисъл "гърч за студента"  ).
Последна промяна ji4ka на Съб Мар 13, 2010 8:11 pm, променена общо 1 път
|
| Съб Мар 13, 2010 7:00 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
zle, май е така. Имам бегли спомени, че разликата е в процесора на дебъгера. Но не съм съвсем сигурен.
head_up, цъклил си се не заради 16/18-ките, не и заради арм7-цата, а заради самия себе си.
Липсвал ти е подхода към контролерите. Дано да си го преодолял.
|
| Съб Мар 13, 2010 7:45 pm |
|
 |
|
head_up
Регистриран на: Нед Юни 01, 2008 9:54 pm Мнения: 1503 Местоположение: Пловдив
|
@Лео, дано...
|
| Съб Мар 13, 2010 9:01 pm |
|
 |
|
zle
|
Продължих да ровя и намерих това: http://www.electroninvest.com/shop/item ... =100049963 така като гледам май поддържа доста работи та даже маи всичко  . Та се чудех дали не е по добре да набия малко поече пари, но да знам че за напред когато реша да сменя 16кат с някакъв др ПИК просто сядам и почвам да чета без да се занимавам да пазарувам нови китове и тн  . Пък и гледам че има доста периферия дисплей тфа онова.
|
| Нед Мар 14, 2010 3:30 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
6800 (в малко разширен вид като HC11) е най-лесното за разбиране нещо от започващ,
което съм виждал досега. Разбира се не е практично в днешно време като платформа
за нови продукти, но мога да разбера преподавателите, които го избират като вариант.
Разните пикове и подобни боклуци може и да дават бърз старт, но това няма много общо
с разбирането. Да отвориш кутията, да включиш захранването и с няколко реда C да
накараш серийния или какъвто там го има интерфейс да каже "hello world" е задача
по-скоро за шимпанзето от зоопарка.
Ако някой ще учи как работят процесори, контролери и т.н. трябва да се поблъска с трудно
разрешими проблеми поне някой и друг месец като за начало.
Сблъсъкът с такива неща е неделима част от занаята и човек не само трябва да свикне
с тоя факт, ами и трябва да си поддържа формата през всичките години, които смята
да се занимава с такъв вид работа.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Нед Мар 14, 2010 3:47 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Е като ще е PIC32, то защо да не е това бебче: http://ow.ly/1dQ7k  . Сръбско е, на 100км по на запад са от София, обаче ме кефят максимално тази фирма.
Много подходяща платформа за PIC32 си остава Explorer 16, процесорите са на процесорни платки, може да се експериментира с процесори от сериите dsPIC30/dsPIC33/PIC24F/PIC24H/PIC32, има десетки разширителни платки за всякакви приложения, като се почне от термодвойки и се стигне до ethernet. E16 е много удобна за развойна дейност, особено когато те мързи или нямаш време да си правиш собствен хардуер. При мен не слиза от масата.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Нед Мар 14, 2010 3:49 pm |
|
 |
|
tgi
|
Ми за $149 MIPS процесор и разни чудесии към него е повече от добре.
Не знам дали е добро за начало, самата MIPS архитектура е много добра но
не си представям как ще ч схване човек, дето още се чуди над 6800 ...
Може и да става, знам ли - не съм преподавател и нямам опит в преподаването.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Нед Мар 14, 2010 3:55 pm |
|
 |
|
¶
|
tqi, не го плаши човека, документацията е на много добро ниво, компилатори и асемблери или от Microchip, или директно от MIPS. Просто си мисля, че една такава мултимедийна платка може да запали интереса на всеки един, дори и на старобранец  . Проблеми от рода на най-подходяща верига от инструменти за онази или тази ръка ( tool-chain for ARM ) не съществуват ( или пък джейтага не ми работи, пък не ще да ми се интегрира в Eclipse, пуснах го донякъде в Eclipse, обаче не ще да са дебъгва...) Инсталираш си компилатора, академичната версия, ако ти трябва оптимизация крак прилагается или си компилираш от сорс код компилатора за твоята машина, един кирлив PICKit3 за $45, или Real ICE ( както е при мен ), защо не и SED от MIPS. Аз поне вече може би от 1г. се чопля по PIC32 , досега не съм видял проблем в документацията, компилаторите, асемблерите или пък в желязото.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
Последна промяна ¶ на Нед Мар 14, 2010 4:09 pm, променена общо 1 път
|
| Нед Мар 14, 2010 4:00 pm |
|
 |
|
zle
|
@¶ то PIC32 ми е бая далече още то мн неща са ми далече ама се надявам да ги стигна се някога.
колкото до HC11 колкото мога да се блъскам с него ще се блъскам ама за вкъщи немога да си го взема, та за вкъщи ще трябва да блъскам нещо друго.
|
| Нед Мар 14, 2010 4:03 pm |
|
 |
|
¶
|
Ще помагаме, какво толкоз
Между другото имам един Freescale кит за HC11, номера му е 9S08QE8BADG-LF, миналата година ми го подариха на един семинар, май няма да опра до него, не помня 8-битов или 16-битов беше процесора. Има диск с всичко необходимо: Code Warrior, документация. С две думи, не ми е нужен
Всъщност под горния номер нищо не се намира за кита, но ето линк как изглежда http://uk.futureelectronics.com/en/prom ... Board.aspx
|
| Нед Мар 14, 2010 4:10 pm |
|
 |
|
tgi
|
То помощ тук никой няма да откаже, това е ясно - а и ей го Пи вече щем се е блъскал
цяла година значи бая го познава.
Но нямам представа как се почва от 32 битов RISC с MMU и т.н... Поколението, расло с разни
процесори през 80-те и 90-те имаше късмета, че расна заедно с развитието на производителите.
Как се свиква и вниква в днешно време в направеното дотук не знам, знам само, че обемът
за научаване е на практика всичкото, дето сме го учили и преживявали по над 10 години.
Но така работи светът, предполагам, едно време са се научавали едвам-едвам да пишат по
нещо за цял живот.
Може би наистина няма смисъл от губене на време с умрели платформи - предполагам MMU-то
(ако въобще го има в малките MIPS-ове) идва изключено от reset, и човек може да дава стъпка
по стъпка и там напред, докато се ориентира. Май и multithreading можеха тия MIPS-ове, ама
не е казано, че трябва да ги ползва, пък и самата архитектура е къде по-добра от x86 и
може да бъде ефикасна и без multithreading-а.
|
| Нед Мар 14, 2010 4:22 pm |
|
 |
|
¶
|
Все още нямат MMU  , надявам се в скоро време да се появи.
|
| Нед Мар 14, 2010 4:36 pm |
|
 |
|
zle
|
хмм щом е с HC11 може да ми свърши работа за тоя семестър да покопая. Искаш ли да те отърва от него  и на каква цена ?
|
| Нед Мар 14, 2010 4:37 pm |
|
 |
|
¶
|
Щом имаш мерак да ме отървеш няма проблеми  , трябва да видим как ще стане, ако намерим някой дето в скоро време да пътува към БГ, или с колет, но тогава ще те врътнат и за мито, мин. $40 пътни...
|
| Нед Мар 14, 2010 7:31 pm |
|
|