Отговори на тема  [ 22 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
компютър и зрение... 
Автор Съобщение
Ранг: Популярен

Мнение компютър и зрение...
Според вас от компютъра как се намалява зрението. Т.е ако стоиш 24/7 на компа какъв ще станеш? Късоглед или Далекоглед?
Защото взех, че сложих очила (-0.5D) и майка ми ме обвинява и не ми дава да сядам на компютъра :evil:

Нед Мар 21, 2010 8:43 pm
Профил WWW
Ранг: Почетен член

Мнение 
Обикновено, на паяци като теб очила не им трябват, а им трябва редовна почивка 10-15 минути от цъкленето пред компа на всеки 40-50 минути!

Нед Мар 21, 2010 8:58 pm
Профил

Мнение 
Еми не виждам дъската в даскало от втория чин и затова ги сложих. :x

Нед Мар 21, 2010 9:19 pm
Профил WWW
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Точно на паяци като него най-често им се налага да сложат очила и то точно на тази възраст. Спокойно - шанса да е от цъкленето в компа е малък. По-вероятна причина е това че растеш. Обикновено това е вследствие от несинхронизиран растеж на черепа и окото. Не мога да го обясня съвсем точно, но е нещо като изоставане на растежа на разни чаркове в окото и съответно невъзможност на окото да фокусира къде трябва.

Сега, имаш два шанса - единия е това да продължи и да стигнеш до 2-3 и нагоре (имах една позната с 12 и впоследствие с операция), другия шанс е да се синхронизира растежа след година-две и да се оправиш.

Нед Мар 21, 2010 9:29 pm
Профил ICQ

Мнение 
Я не го окуражавай да се цъкли до припдък пред компа! На това от горе има лекари, които да го консултира по въпроса - ти си спец по друго струва ми се!? :)

Нед Мар 21, 2010 9:33 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Е разбира се, че не трябва да се окуражава от това. Но цъкленето в компа със сигурност не е 100% виновно за случващото се. Сигурно има малък дял но той е наистина много малък. Аз от 7 годишен съм зад компютър и единствения проблем е умората. Напоследък пък с тия LCD-та и умората понамалява.

Това ми го е казвал специалист, когато и аз си мислех че започвам да недовиждам.
Сега очните лекари се превърнаха в търговци - отиваш при тях и те ти вадят от 5 кладенеца вода само и само да ти изпразнят портфейла.

Нед Мар 21, 2010 9:49 pm
Профил ICQ

Мнение 
Това за докторите търговци е друга боза - друга дълга тема...
Юнака го интересуваше 24 часа в денонощието 7 дни в седмицата ако се цъклиш пред компа к'во ще стане със зъркелите?

Нед Мар 21, 2010 10:05 pm
Профил
Ранг: Напреднал
Аватар

Мнение 
Естествено, че е вредно и то не само цъкленето ами и това, че стои неподвижно на едно място.

Нед Мар 21, 2010 10:22 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Отрицателния ефект от днешните монитори (ТФТ) е в две посоки:

1. Тъй като фокуса на окото е на едно и също разстояние за дълго време, мускула който регулира фокуса закърнява. Вследствие на което човек става... късоглед :) За да не се стига до там - трябва на определено време да ставаш и да гледаш нещо далеч през прозореца. Така ще раздвижваш мускула.

2. Понеже монитора се намира на нивото на очите и се гледа относително стабилна картина, клепачите не се движат. От това окото не се овлажнява, роговицата изсъхва и се получават миниязвички, които ако много се задълбочат могат да влошат зрението. Лекува се с капки (по скоро се третира).

Това го казвам като потърпевш и от двете "болести". От време на време работим с офталмолози и това е тяхна статистика.

От това че се цъкли 24/7 проблема най-малкото ще му е в очите. По лошото е че ще му поникнат косми между пръстите на ръцете :):):)

Нед Мар 21, 2010 10:24 pm
Профил ICQ

Мнение 
мерси за отговорите :) разбира се че правя почивки. аз по скоро вечерта съм на компа. през деня ме мързи си пусна музика. :wink:
А трябва ли да нося постоянно очилата? дори и на компа? знам, че не сте специалисти, но като знам лекарките какви са предпочитам да знам от вас.
Баба ми каза, че трябва нон-стоп да са на мен. :)

Нед Мар 21, 2010 10:35 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Те космите между пръстите не никнеха ли от друго :twisted:

Всъщност лекаря който ти сложи очилата не ти ли каза кога и как да ги носиш?

Цецо, на неговата възраст едва ли е от атрофия на мускулите ...

Нед Мар 21, 2010 10:39 pm
Профил ICQ

Мнение 
Слагай очилата само при нужда!

Нед Мар 21, 2010 10:43 pm
Профил
Аватар

Мнение 
То и на мен лекарката ми каза постоянно да ги нося, но това няма да стане... 8) Няма никакъв смисъл според мен като гледаш наблизо към монитора да носиш очила (при късогледство), освен ако и на това разстояние не виждаш добре.

Нед Мар 21, 2010 11:18 pm
Профил
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ
Аватар

Мнение 
Слагай очилата тогава когато не виждаш добре. Не е необходимо да ги носиш постоянно, но и не носенето също е вредно, защото ще си мъчиш дзъркелите и диоптъра ще се увеличи още повече. А това какво ти има би трябвало доктора да ти е казал, далекоглед, късоглед, астигматик или късоглед астигматик...не се впрягай толкова. С времето сам ще усещаш кога да ги слага

Среднощен_дух, това което казваш е вярно, но ако освен късогледството имаш и астигматизъм тогава е добре да се слагат очилата.

Пон Мар 22, 2010 12:12 am
Профил ICQ

Мнение 
Нямам асигматизъм. Поне не е казала. Само късогледство и то малко.
П.П. Като ходих на прегледа, ми капнаха 1 капки за разширяване на зениците и после 2 дена неможех да виждам апък ми трябваше едни смд-та да запоявам. 8O

Пон Мар 22, 2010 1:07 am
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 22 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща