|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 11:23 pm
Митница и проблеми с освобождаването на осцилоскоп...
| Автор |
Съобщение |
|
741
Ранг: Форумен бог
|
Е, защо да не е логично. Транспортът е услуга, услугите се облагат с ДДС.
Докато не бяхме в ЕС, транспортът с DHL към ЕС ми го таксуваха без ДДС, понеже го брояха като услуга с място на изпълнение извън страната. Откакто влязохме, почнаха да ми начисляват и ДДС. Та по тая логика, след като при експорт мястото на услугата е в страта получател, логично е при внос мястото на изпълнение да се смята в БГ.
|
| Сря Мар 24, 2010 12:27 pm |
|
 |
|
HIFI
Ранг: Професионалист
Регистриран на: Сря Ное 12, 2008 9:59 pm Мнения: 512 Местоположение: София
|
Цецо, гледах нови и стари скопове, реших че ако мога да го внеса за 560$ е добре да взема стария. Сега с митото не бих го направил - избора щеше да е нов RIGOL 100Mhz - 1Gs/s от стандартните модели. Та в крайна сметка избрах HP 54510A 250Mhz/(300(repetitive mode)) - 1Gs/s (имам и GPIB/HPIB -> USB) и с LABVIEW мога да ползвам през USB скопа  и да прави интересни неща. Избрах го и защото в комплекта имаше 2x500Mhz сонди (ХУБАВИ) и като сложих на кантар нещата надделя стария.
P.S. На заплата след седмица ще си го освободя и цената ще отиде към 1к  пак казвам за което само аз съм си виновен...
P.S.2 Скопа идва с ISO сертификат за калибрация валиден още 7 месеца  (за тези които ще кажат че скопа е зле [спестете ми го])
|
| Сря Мар 24, 2010 12:42 pm |
|
 |
|
CarBeta
|
Има значение дали тоя осцилоскоп го праща фирма или частно лице. Ако е фирма няма начин да не се плати ДДС. И няма оправия каквото и да им говориш. Като дебили са на тая митница. Аз миналия месец се изхитрих и си поръчах EasyPic6 директно от саита на mikroElektronika на цена $139. Тука го продават за 304 лв. без дисплеите а от там ми се върза с над 100 лв. по-евтино и то с дисплеите. Но на митницата се получи като описаното в статията от линка по-горе. Е ... пак ми се върза 20 лв. по-евтино, но ако трябва да избирам сега, определено не бих избрал пак да си губя времето и да си късам нервите в митницата. Съвет от мен. Плати си таксите и бягай далече от митницата. Имам чувството, че колкото повече се дърпаш толкова им е по-хубаво там.
|
| Сря Мар 24, 2010 12:54 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
HIFI, ти луд ли си?
Тоя скоп ако е в ред е класи над китайските лайна. Аз имам на бюрото 54622 и това е най-хубавия осцилоскоп с който съм работил. При това сме го плащали за нов, не съжалявам за всяка стотинка вложена в него. Писал съм във форума и какви са ми болките с значително "по-модерния" и "по - скъп" 7034....
По принцип твоя е малко по стар модел, но като възможности е много добре, даже е по добре от моя, като честоти. Единствения му косур е малкото памет, моя е с 2MB което е някакъв велик кеф, който е ползвал MegaZoom знае за какво говоря.
Ако скопа си е ок (а трябва да е така, щом има и сертификат) , въобще не съжалявай пич. По принцип новите осцилоскопи от среден клас, даже и да са маркови са много слаби откъм аналогова част. Прекрасни са да гледаш цифрови сигнали, но ако трябва да видиш аналогов сигнал в миливолтовите амплитуди - са пълна скръб. Нямам впечатление от Rigol, но имам от Agilent и Tektronix и мога спокойно да кажа, че ниския и средния клас са си точно "цифрови" осцилоскопи, т.е. не стават за сериозна аналогова работа. Поне това което аз искам от тях. Просто всички наблягат на цифровите глезотии и пестят пари откъм входните стъпала, които за да са читави - са скъпи. И тия педали пестят точно от по важната част.
За мен цената на която си взел тая машина, плюс двете сонди и сертификата, ако всичко е наред си е съвсем добра. И бих избрал това пред Rigol - а. Без да се замислям.
Имай предвид че ако сондите са Agilent и наистина са 500Mhz и са изправни, в БГ стъпват (е нови де) на 700 лв ...... бройката:)
http://bg.farnell.com/agilent-technolog ... dp/1637316
Така че ако за 1000 лв. си взел читав Agilent с читави сонди и сертификат - сделката ти е повече от добра.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
Последна промяна Цецо на Сря Мар 24, 2010 1:21 pm, променена общо 4 пъти
|
| Сря Мар 24, 2010 1:09 pm |
|
 |
|
sthx
|
За такива случаи - или някой познат , който се прибира да ти го мине нелегално през границата , или ползвай фирма да ти го внесе и тя да се разправя с бюрокрацията. Към сумата на ДДС-то трябва да се прибавят и парите за разходки до митницата, 1-2 утрепани дни и един сноп скъсани нерви. Но като за един път - бива . Така се учи човек. 
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Сря Мар 24, 2010 1:15 pm |
|
 |
|
HIFI
|
Цецо благодаря олекна ми поне че избора ми е добър. А иначе го купих от човек с който разменихме поне 20-30 маила. Пенсионер от HP с опит преди да се пенсионира 25 години там. Той е проектирал модела и още няколко подобни. Сега като пенсионер купува стари, оправя ги калибрира ги и ги продава. Според него това бил труда на живота му и докато бил жив само с това щял да се занимава. Модела който купих е с кит "HP 54550A FFT", а и сондите бяха хубави така че не съжалявам. Ако имах още 400$ отгоре щях да взема 54720A с два 1Ghz модула  ама там и ДДС-то щеше да е по-голямо добре че не съм се напънал. А човека беше супер точен и разбран - пратил го е като частно лице с USPS. И всичко мина както се бяхме разбрали.
|
| Сря Мар 24, 2010 2:10 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Добре, я ми кажете, когато се прави дарение, например на учебно заведение, дължи ли се мито, плаща ли се ДДС и т.н. ? Трябва ли някакви специални "документи", да речем от заведението, че чака еди каква си стока като дарение от чужбина, с което да се умилостивят митничарите ?
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Сря Мар 24, 2010 2:12 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Пи, не знам за дарение дължат ли се мита и ДДС-та, ама съм виждал през годините
повече от веднъж хорица от разни училища и подобни да ги разиграват с дни в митницата
в подобни ситуации. Нали и аз за немалко пратки съм се сражавал там да си ги откопча,
то ако не си го виждал как е **няма** да можеш да си представиш каква гротеска е.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Сря Мар 24, 2010 2:36 pm |
|
 |
|
741
|
Учебници и учебни помагала са освободени от ДДС при внос, ако се внасят от учебното заведение (чл.58, ал.1, т.4 от ЗДДС), даже и без да са дарение.
Ама ако ще правиш нещо, консултирай се по тоя въпрос със счетоводител, не с инженери, че да не пускаш и ти после теми като тая 
|
| Сря Мар 24, 2010 2:44 pm |
|
 |
|
ji4ka
|
Да го беше прекарал тоя скоп през фирма, щеше да избиеш малко от данаците впоследствие. И как така студент без фирма , едно време нямаше такива?
Не се бави много с плащането,че скоро може 20% да ти се сторят изгодни.
|
| Сря Мар 24, 2010 2:59 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
HIFI, дай някакъв контакт на този пенсионер.
|
| Сря Мар 24, 2010 3:29 pm |
|
 |
|
HIFI
|
@dan имаш лс с координати.
@ALL ако някой плати данъците получава едната сонда ezProbe 500Mhz TX6150 (TEX500RA) + два осцилоскопа подарък "C1-64" и "ST-315 A II" Първия Руски, втория полски  Не се шегувам.
http://cgi3.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?V ... =watronics Моя грешка пича има не 25, а 35 години там 
|
| Сря Мар 24, 2010 9:44 pm |
|
 |
|
plameniv
|
Ако го пратят като gift и за стойност обявяваш под 30лв тогава не дължиш нищо на митницата, трябва да стойност има иначе ще ти начислят възможно най високата.
За транспортни разходи пишеш както спомена някой франко София и си питай шапката.
И аз какви ядове брах с тъпите митничари, направих глупоста да пиша стойност 0лв и познай ония от DHL в българия хакнали застраховката като стойност и за малко да ме ожулят с 3 пъти по висока цена и им обяснявах 3 дена че е подарък и има застраховка че да изяде пешкира тоя дето я загуби те не искат и да чуят. Добре че си бях запазил товарителниците та им ги факсирвах беше разправия чудо. 
_________________ Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!
Няма невъзможни работи - има много трудни работи!
----------------------------------------------------------------------------------
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !
|
| Чет Мар 25, 2010 4:50 pm |
|
 |
|
HIFI
|
Да бе за напред ще знам.
Иначе гледах малко закони днес и намерих по активните в момента следните неща:
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Случаи, при които се разрешава безмитен внос на стоки от физически лица:
Предмети с образователен, научен или културен характер, научни инструменти и апарати - Раздел XII от Регламент 918/83
Стоки, внасяни за изпитване, анализиране или проучване - Раздел XXI от Регламент 918/83
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
На основание чл. 29 до чл. 31 от Регламент 918/83 се освобождават от вносни сборове стоки, съдържащи се в пратки, изпратени от физическо лице, намиращо се в друга държава, до друго физическо лице, намиращо се на митническата територия на Общността, при условие, че се касае за внос на стоки без търговски характер.
За "внос на стоки без търговски характер" се счита вносът на пратки, които:
- се извършват случайно;
- пратките съдържат стоки, предназначени изключително за лична употреба от страна на получателя или семейството му и нито по своя вид, нито по количеството си не пораждат съмнение, че се внасят с търговска цел
Ако се вярва на написаното само ДДС ще има което пак е много зле на фона на декларираната стойност.
Утре ще ходя да го взема пък каквото стане...
П.С. Предварително ще си снимам личната карта  да не я ксероксират на тяхната прословута машина.
|
| Чет Мар 25, 2010 5:04 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Ами първо митничарите са те метнали, вече има промяна в лимитите, ако е над 45 ЕУР го обевяваш но не плащаш мита, за ДДС не съм съвсем сигурен, май и ткаова нямаше. Грешката е на тоя който ти го праща, или по скоро твоя че не си си научил домашното, ако го беше пратил с фактура за 150 $ щеше да си мине без проблем. След това трябваше да пише че транспорта е на нулева стойност без значение дали ти тук го плащаш, или си го платил предварително. И най-добре е да си намериш митнически агент с който да работиш ...
|
| Пет Мар 26, 2010 1:41 am |
|
|