Отговори на тема  [ 30 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Въпрос. Палене на 2бр. 5W-тови LEDa на батерии 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
joro написа:
.... но не виждам лесен начин да го обърна в step-up.

Всеки Step-Down може да се обърне в инвертор, при това с изходно напрежение и по-високо, и по-ниско от входното. Виж ЛМ2575, има апликейшън по въпроса.

Пет Мар 26, 2010 3:26 pm
Профил ICQ

Мнение 
Един бърз въпрос. Имаме следната схема: 2 литиевойони елемента това са от 6.0 до 8.4 волта и един мощен LED 3.2В 0.350 - 1.0А. Един PWM с 555 и един транзистор, ще има ли същото КПД, както генератор на ток реализиран с BD9778 или MC34063?

Нед Мар 28, 2010 6:11 am
Профил
Аватар

Мнение 
ike написа:
Един бърз въпрос. Имаме следната схема: 2 литиевойони елемента това са от 6.0 до 8.4 волта и един мощен LED 3.2В 0.350 - 1.0А. Един PWM с 555 и един транзистор, ще има ли същото КПД, както генератор на ток реализиран с BD9778 или MC34063?

Може и да има, зависи от конкретната реализация. Но ако искаш да има и стабилизация ( задължително е ! ), защити и т.н. ще трябва да му сложиш и допълнителни елементи: усилватели, референси, компаратори, "малко" прецизни резисторчета, няколко кондензаторчета ...
Даже и 555, и операционните, и компараторите: всичко може да се направи с дискретни транзисторчета.

P.S. Ти в предишния си живот си строил Великата Китайска стена. Убеден съм!

Нед Мар 28, 2010 11:40 am
Профил ICQ

Мнение 
ike написа:

http://home.comet.bg/shop/statements.ht ... V&Text=led
http://home.comet.bg/datasheets/Drivers/zxld1360.pdf
Това ще ти свърши идеална работа, просто е лесно се намира и в комет го има даже.
Напрежението зависи от броя на диодите свързани последователно, затова на LED се следи ток а не напрежение, дидите сами си определят напрежението защото те са един вид като ценеров диод.
Има и други такива схеми но не знам дали ще ги намериш. Аз бях попаднал на NPC5006 от фарнел около и 2-те са 1W предполагам че ще издържи, с тези схемки е доста по икономично от към части дори ако ползваш 34063 да не говорим за 555.
http://pdf1.alldatasheet.co.kr/datashee ... P5006.html

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !

Нед Мар 28, 2010 2:03 pm
Профил

Мнение 
Благодаря на bateAz и на plameniv за отговорите.

Цитат:
http://home.comet.bg/datasheets/Drivers/zxld1360.pdf
Това ще ти свърши идеална работа, просто е лесно се намира и в комет го има даже.

Това наистина е правилния подход, но ме притесняват:
1. Индуктивността - не обичам индуктивностти ;) (механически са по неустойчиви от другите лементи примерно диод, често съпротивлението на намотката е значително и създават ЕМИ)
2. Ценеровия* диод през който има пад от който се намалява КПД-то на схемата.
edit: Сгрешил съм. Имам в предвид шотки диода.

Може би това http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.4451 или http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.4382 са добра алтернатива на zxld1360.
Единствения проблем с китайските играчки е, че 50% от случеите имаш сравнително качествена изработка, а в другите 50% продават бракувани части които не са минали QA - с липсващи транзистори и интегрални схеми или неправилно запоени елементи.

Цитат:
Но ако искаш да има и стабилизация ( задължително е ! ), защити и т.н. ще трябва да му сложиш и допълнителни елементи: усилватели, референси, компаратори, "малко" прецизни резисторчета, няколко кондензаторчета ...

Идеята ми е за съвсем просто домашно фенерче без никакви екстри. Наистина LED диодите се управляват с генератори на ток, но си мисля, че възможността мощните светодиоди да работят с ток от 0.35 до 1.0А ми осигурява доста място за грешки. Мисля си за някаква такава схема.
Изображение
Където вместо мотора е LED с един кондензатор успоредно свързан. Идеята е да се ползва съпротивлението на полевия транзистор(например 0.04 ома), PWM и кондензатора да осигурят сравнително постоянен ток към светодиода. От схемата даже Д2 и Ц3 може да се махнат за да се опрости.

Последна промяна ike на Чет Апр 01, 2010 4:50 pm, променена общо 1 път

Пон Мар 29, 2010 10:13 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Тц!

PWM + успоредно свързан кондензатор = никаква стабилизация ( max ниво ) + големи импулсни тоци + още неизвестни проблеми.

Козата си сака пръч. Или линеен стабилизатор, или бобина.

Пон Мар 29, 2010 10:51 pm
Профил ICQ
Ранг: Популярен

Мнение 
Наистина как ще сложиш кондензатор? 1то от нещата е че това са импулси и минават през кондензатора! Ама това е само 1 от многото проблеми както казва bateAz! Може пак да не съм се изразил както трябва, но това е абсолютно грешно и недопустимо дето го казваш с кондензатора. Без кондензатор може. :wink:

Пон Мар 29, 2010 10:58 pm
Профил WWW
Ранг: Почетен член

Мнение 
Защо не пробваш една ли-йон батерия (или 2 в паралел), баластно съпротивление 1 ом и светодиода,
по мои изчисления КПД 85%, и ще имаш даже автоматично изключване на разряда.

Вто Мар 30, 2010 12:18 pm
Профил
Аватар

Мнение 
ike написа:
1. Индуктивността - не обичам индуктивностти ;) (механически са по неустойчиви от другите лементи примерно диод, често съпротивлението на намотката е значително и създават ЕМИ)
2. Ценеровия диод през който има пад от който се намалява КПД-то на схемата.

1. Гледай да ги заобичаш. Никой от доводите ти не е съществен.
2. Къде видя ценеров диод? Не разбрах какво те притеснява кпд 95%?? Да не говорим че това работи на 1MHz и всичко ще се побере на малко по-голямо място отколкото ще ти заеме само 555 в DIP корпус...

Забрави 555. Особено 555 и високо КПД или 555 и качествена стабилизация. Не е за това мислена тая схема.

Сря Мар 31, 2010 11:33 am
Профил
Аватар

Мнение 
kasparov написа:
Защо не пробваш една ли-йон батерия (или 2 в паралел), баластно съпротивление 1 ом и светодиода,
по мои изчисления КПД 85%, и ще имаш даже автоматично изключване на разряда.

Както и автоматично намаляване на яркостта в зависимост от заряда... :wink:

Сря Мар 31, 2010 11:34 am
Профил

Мнение 
velio написа:
Както и автоматично намаляване на яркостта в зависимост от заряда... :wink:

Тъкмо, ще му напомня автоматично че е време за презареждане :)

Не е лошо да се помисли как ще се зареждат батериите, напр. от УСБ :wink:

Сря Мар 31, 2010 3:19 pm
Профил

Мнение 
Зависи колко амперчаса са батерийте... USB-то пуска макс. 500мА т.е. според мойте изчисления максимум 5000mAh трябва да е максималният общ капацитет. :)
Май неговите батерий трябва да са по-малки. ~0.83A дърпат двата светодиода на 12В. Грубо казано с 5000 mAh ще светят 5-6,5 часа :)

П.П. Според мойте сметки ще трябват ~10-15 часа за зареждане

Сря Мар 31, 2010 3:43 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
darkshy написа:
Зависи колко амперчаса са батерийте... USB-то пуска макс. 500мА т.е. според мойте изчисления максимум 5000mAh трябва да е максималният общ капацитет. :)
Май неговите батерий трябва да са по-малки. ~0.83A дърпат двата светодиода на 12В. Грубо казано с 5000 mAh ще светят 5-6,5 часа :)

П.П. Според мойте сметки ще трябват ~10-15 часа за зареждане

А според моите 3 - 4 пъти повече.

Сря Мар 31, 2010 4:10 pm
Профил ICQ

Мнение 
velio написа:
ike написа:
2. Ценеровия диод през който има пад от който се намалява КПД-то на схемата.

1. Гледай да ги заобичаш. Никой от доводите ти не е съществен.
2. Къде видя ценеров диод? Не разбрах какво те притеснява кпд 95%?? Да не говорим че това работи на 1MHz и всичко ще се побере на малко по-голямо място отколкото ще ти заеме само 555 в DIP корпус...

Забрави 555. Особено 555 и високо КПД или 555 и качествена стабилизация. Не е за това мислена тая схема.

Объркал съм се. Имам в предвид Шотки диода. Целта ми е високо КПД, а стабилизацията няма голямо значение стига тока, който минава през светодиода да е в рамките на 0.35 - 1.0А

Чет Апр 01, 2010 4:52 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Какво напрежение иска този светодиод за да се отпуши?

Аз в момента си правя едни експерименти тука и ми се получава горе-долу. Постановката е следната : 22 светодиода вързани в паралел. На единия общ край 3,3R. Другия управляващ към 0. Захранване : LM358 като компаратор (реферънса идва от VREF модул на PIC) един малък NMOS за драйвер, 3 IRF9540(три за всеки случай, а и за да не греят много), бобина, диод, кондензатор както си му е реда. Работи на около 10KHz - малко е ниска честотата ама шума не ме притеснява в случая.
Резултатите - тока на диодите (като цяла група) се регулира пирфектно в диапазона 0 - 300 mA. Светенето - групата не може да се гледа повече от 20 секунди когато ги набича на 300mA - заслепява. Консумация на 12-те волта 130 mA. Диодите са яркосветещи широкоъгълни червени (1100 mCd - 110°).
Между другото, не ги гледам от половин час и още имам следи по ретините.

Чет Апр 01, 2010 5:17 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 30 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2