Отговори на тема  [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Реле RAS1215 на SunHold - ползва ли ги някой, проблеми? 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Реле RAS1215 на SunHold - ползва ли ги някой, проблеми?
Здравейте, въпросът ми е по-скоро какви са ви впечатленията от качеството на тези релета в момента. Преди известно време имаха някаква дефектна серия и отказваха. Допреди тази серия бяха "железни". Оттогава не сме ги ползвали, но сега може да се наложи. Някой има ли наблюдения?

Пет Мар 26, 2010 2:51 am
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Ми типичните китайски релета - едни работят, други - не. Гаранция - Франция.

Абе не случайно едно марково реле, от най-обикновен тип струва повече от един 32 битов процесор :)

Пет Мар 26, 2010 9:13 am
Профил ICQ

Мнение 
Не съм имал съществени проблеми. Скапват се , но уставно - като минат няколко милиона цикъла. Тогава и пружинката не ствава за нищо.

Пет Мар 26, 2010 9:35 am
Профил
Аватар

Мнение 
Не бих рискувал с тях. Обикновено съм ги купувал само за да сменям повредени такива, по разни устройства. Същата форма има и на други производители.

Пет Мар 26, 2010 10:12 am
Профил ICQ
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран

Мнение относно RAS-2415
Мога да кажа за модела RAS-2415... преди няколко години вложих около 100 бройки да комутират не големи мотори на 220V, две релета на мотор. Минимум по 2 пъти дневно да се пускат за по 1 мин... за щори става дума. За сега няма отказало.

Пет Мар 26, 2010 1:16 pm
Профил
Ранг: Популярен

Мнение 
Цецо написа:
Ми типичните китайски релета - едни работят, други - не. Гаранция - Франция.

Абе не случайно едно марково реле, от най-обикновен тип струва повече от един 32 битов процесор :)

Струват повече защото процесора не е направен от релета ;) колко ли би струвал ако беше такъв :Р
При едни 12в релета на този пройзводител напрежението на отпускане си спомням че беше много ниско
,ако е имало дефектни то вероятно са били нарочно за нашата страна .За мотори би трябвало да се предвиди варистор за гасене на искрата.Бтв , с триак и MOC опрон няма ли да е по -изгодно и откъм цена ?
п.с. не съм на ТИ със силовата електроника.

Сря Мар 31, 2010 2:54 pm
Профил

Мнение 
Цитат:
ако е имало дефектни то вероятно са били нарочно за нашата страна
-не знам дали е било нарочно, но беше факт. Механично релето си е добре, но проблемът беше в контактите, те си се затварят механично, но не и електрически. Това ставаше след известна употреба. Вероятно китайците са объркали сплавта(мисля беше AgNi) на контактите, инцидентно или умишлено, може и да е било с цел намаляване на разходите. И оттам, не се самопочистват при комутацията и от нагара и окисите престава да затваря веригата. След почистване (дори с пръст :D ), контактните повърхности изглеждат твърде лъскави, направо като огледало(последната снимка). Тези същите релета се използват от много години в почти всички български аларм. системи, други автоелектроники и т.н., та дори съм виждал и български PLC-та с тях :) . И до този момент с дефектната партида, не бях виждал повредено такова реле, дори работещи в условия извън спецификацията им, бяха здрави релета. Сега дочувам, че проблемът е отстранен, но знае ли човек, веднъж като са се изложили...

Прикачени файлове:
Коментар на файл: Снимки
RAS.rar [3.23 MiB]
220 пъти
Сря Мар 31, 2010 3:38 pm
Профил

Мнение 
Имах веднъж проблем релета. Без видима употреба "патинясваха" - образуваше се някаква непроводима корица. Първо бяха RAS, оплюх ги, смених ги с други и на следващата година историята се повтори. Отдавам го на това, че помещението беше влажно, а е възможно да е имало и някакви газове ( сероводород или серен диоксид вероятно) в малки количества. На друг обект не съм имал подобен проблем. Сложих транзистори и реших случая.

Сря Мар 31, 2010 8:41 pm
Профил

Мнение 
тези релета от китайските мисля са най-добрите
има ги в 90% от алармените системи като там комутират централно заключване и мигач

Проблемът че сега намирате прецакани релета е че сме в криза, т.е. искам да кажа че никой не знае дали това не са ментета на тези релета или залежали отпреди 20тина години в някой склад и сега се изчерпва..............

Сря Мар 31, 2010 10:43 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Ползвал съм този модел в приблизително 20 устройства. 2-3 заминаха чак след около месец работа на приблизително20А (по 2-3 часа на ден). От останлите съм доволен.

Сря Мар 31, 2010 11:03 pm
Профил

Мнение 
Цитат:
тези релета от китайските мисля са най-добрите
- това показваше практиката допреди 1 година и няколко месеца. Със сигурност не са залежали, защото серията беше с пореден номер от предишната (отгоре на релето G0xxxxx). А релетата почнаха да се скапват скоро след това и продължават до сега, предходната серия са без никакъв проблем до ден днешен. Устройствата, в които се използват двете серии, реално са произведени по едно и също време и работят при еднакви условия, така че тези фактори ги изключвам. При това количеството на релетата не е малко, така че статистиката е вярна. Та оттогава не сме ги ползвали и това ми беше основния въпрос, дали сега са добре. Или сме имали лошия късмет само ние да попаднем на тях, направо не ми се вярва :o .

А относно дали не са ментета - егати и схемата - менте на евтино китайско(менте) реле :D

Сря Мар 31, 2010 11:48 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Аз ги ползвал също. До сега съм заложил над 100 релета за две години и проблеми не съм имал. Кажи коя точно е дефектната серия и кога е пусната на пазара, да видя дали не съм се набутал с последната покупка.

Чет Апр 01, 2010 9:06 am
Профил WWW

Мнение 
Проблемната серия при мен е G0711SX, от около средата на 2008-а. За какъв период е била на пазара - не зная. Следващите дали са засегнати - също нямам информация, защото спряхме да ги използваме.

Чет Апр 01, 2010 11:42 am
Профил

Мнение 
sthx написа:
Имах веднъж проблем релета. Без видима употреба "патинясваха" - образуваше се някаква непроводима корица. Първо бяха RAS, оплюх ги, смених ги с други и на следващата година историята се повтори. Отдавам го на това, че помещението беше влажно, а е възможно да е имало и някакви газове ( сероводород или серен диоксид вероятно) в малки количества. На друг обект не съм имал подобен проблем. Сложих транзистори и реших случая.

Тези релета не са ли херметично затворени? Какви газове и влаги?

Цитат:
Life Expectancy

Mechanically 10,000,000 ops. Min. (1800 ops./h)
Electrically 100,000 ops. Min. (1200 ops./h)

Последна промяна ji4ka на Чет Апр 01, 2010 1:05 pm, променена общо 1 път

Чет Апр 01, 2010 12:54 pm
Профил

Мнение 
E да, ама не. Уж са херметизирани (залепени за корпуса), но е факт, че това се случи на релета от различни производители по един и същи начин и без да са работили много.

Чет Апр 01, 2010 1:01 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща