|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Авг 22, 2026 1:24 am
Логически Анализатори ....
| Автор |
Съобщение |
|
BrainStorm
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Пон Юли 04, 2005 11:51 pm Мнения: 651 Местоположение: София
|
................ Ша зема и аз един път да се вслушам в по-мъдрите от мене хоре
Нека да е двуканален .... тоя FTDI
Евала ...... нака да има поне един компонент от тоя анализатор дето да сме решили твърдо, че ще ползваме 
_________________ От наше село са види връо, ама от връо се невиди наше село ... що така и я незнам .. ?!?
|
| Вто Юли 12, 2005 12:40 am |
|
 |
|
Nikola Kirov
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Не че съм по мъдър но последните няколко дена преди всичко мисля по този проект.
Въпроса е обаче всички да стигнем до единодушие по такъв определящ момент. Ще помоля останалите преди да критикуват варианта с двуканалната FTDI да прочетат пак нещата които съм изписал в нейна подкрепа,повечето колебания мисля че ще отпаднат. А никой не е дал досега никакъв друг недостатък освен че била с 5 лева по скъпа. Тия 5 лева си ги компенсира многократно с функционалноста която дава и с изчистването на логиката на работа която се получава. И все пак лабораторна техника правим не върви да гледаме на дребните левчета.
А за по опростен вариант на устроиството които ще се направи за някакво строго специализирано пиложение ще оставим място на платката за едноканална. Съвсем малко ще трябва да се бутне софта за да тръгне с едноканалната.
|
| Вто Юли 12, 2005 12:48 am |
|
 |
|
BrainStorm
Регистриран на: Пон Юли 04, 2005 11:51 pm Мнения: 651 Местоположение: София
|
Цяла вечер писах глупости ... я даите ся малко да се опитам да компенсирам с нещо умно ...
Преди оклоко 3 страници @pirev предложи следното нещо :
Накрая, предлагам Ви да направим списък(или таблица) с участвуващите в проекта и кой какви ангажименти е готов да поеме, с какво време разполага, къде вижда участието си в проекта, какви програмни продукти владее и т.н. Така ще можем да разберем с какъв потенциал разполагаме и да намерим общите точки. Иначе да се ровим по 16 ( засега ) страници постове за да видим кой какво може да направи си е мазохизъм. Освен това е хубаво тази таблица да има и допълнителни адреси за комуникация с отделните участници ( e-mail, ICQ и т.н. )
Аиде като се дигнете сутринта ... да земем да го спретнем тоя списък ....
_________________ От наше село са види връо, ама от връо се невиди наше село ... що така и я незнам .. ?!?
|
| Вто Юли 12, 2005 1:26 am |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Ами Реконструкатора като ни отвори специализиран форум Логически анализатор да вземен да си направим там една тема Участници и в нея да направим така както предлага Pirev.
|
| Вто Юли 12, 2005 1:39 am |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
...
Последна промяна ¶ на Пон Яну 30, 2012 4:48 am, променена общо 1 път
|
| Вто Юли 12, 2005 2:03 am |
|
 |
|
Nikola Kirov
|
Usb хоста се реализира доста трудно,съдя от всичко дето съм изчел че и доста ресурси изисква като рам и флаш. Ако на някой му се занимава може да го направи,но едва ли има смисъл в това.
Ако се намери съвсем готово решение ще е супер. За FAT-a не е проблем има готово решение.
|
| Вто Юли 12, 2005 2:15 am |
|
 |
|
Predator_MF
Регистриран на: Чет Окт 07, 2004 1:22 pm Мнения: 1949 Местоположение: София
|
Тва си е загуба на време, няма смисъл, чипа е 10лв....за тия 10лв. няма си тровим душичките я...значи ако ще е с един UART може да отпадне варианта "комутатор"... Комутатора кой ще го управлява, а какво ще представлява той??? Пак тъпи въпроси...няма значение, аре ще го правим с 2 UART-а, пък по някое време като си имаме вече желязо ще ви демонстрирам колко по-елементарно може да стане като минава всичко през контролера.... Време е за малко организация...мене пет пъти ме такоаха, аз още не съм.... 
|
| Вто Юли 12, 2005 3:10 am |
|
 |
|
Nikola Kirov
|
Сетих се за едно прииложение дето ползата от 2 канала е очевидна.
Правиш си с тая наша машинария следната постановка.
Правиш си с нашето устроиство тестер за някакъв тип изделие.
Функционално разделяш FPGAto на 2 части. В първата симулираш входни въздеиствя за тестваното устроиство и я управляваш през процесора а втората част анализира в реалнo време получените резултати и работи директно s USBto. двете части се управляват от две отделни нишки на програмата ти и всяка част има свободен 3Mb канал.
Друг вариант:
Сканираш сравнително бавно с скорост под 3Мб. Тогава може да не ползваш вградената SRAM и директно да прехвърляш през USB и да нямаш ограничение в дължината на лога. Това можеш да си го запуснеш като отделен процес и през първия канал и процесора да управляваш устроиството което изследваш да му подаваш каквито въздеиствия искаш и междувременно лога си ти върви и се записва в компа. Пък ако така ти душа иска можеш да си пуснеш в определен момент 2 ри скенер които да ползва SRAM-a и да го източиш през процесора.
Трети вариант едновременно ползваш и двата канала за да достигнеш до скорост на трансфер 6Мб.
Четвърти вариант. Тестваш една платка дето обработва поток от дании. През единия USB и пращаш входните дании а от втория ги приемаш и ги пращаш да кажем в МатЛаб-а за обработка. Да не говорим че доколкото съм се ровил в матлаба останах с впечатлението че трябва да си напишеш само подходящи драивери и можеш да си тестваш такава машинария изцяло с него като му подаваш и входния и обработваш изходния поток.
И като цяло идеята е че това наше изделие може да се ползва почти като 2 отделни устроиства
Ами това ако не са глезотии,и се постигат само с писане на софт.
А че е лесно всичко да минава през контролера никои не го оспорва. Просто се гони и независим вариант без контролер а междувременно получаваме и супер възможности за управление. А това устроиство е без аналози,аз поне не съм срещал подобен завер досега.
Omegata само донякъде се приближава но има само малка част от възможностите на нашето устроиство а са и измислили толкова много приложения.
|
| Вто Юли 12, 2005 3:51 am |
|
 |
|
Predator_MF
|
Mхахаха....@Никола, браво, убеди ме  Ей упорит човек си ве. Не съм ползвал досега тоя двуканалния, само едноканален FT232BM. С него на RS485 подкарах 1.25Mbps, ама 3Мbps май е достъпен само в режим TTL (конфигурира се в паралел чрез BitBang)  Не съм наясно 100%, ей ся ше си фана развойната със FTDI-то да погледна как е на паралел 
|
| Вто Юли 12, 2005 9:43 am |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Имам (вероятно) избистрена идея как ще станата нещата. Почвам да описвам.
1. Едноканален ПАРАЛЕЛЕН FTDI. Това единствено нещо ми се мъгляви като идея. Ще има ли възможност PC да сменя посоката на бъса и да управлява контролните линии ( ACK, STROBE etc )?
2. Матрицата ще е XC95144XL 10ns 100pin. Връзка в FTDI през рейка, на която има джъмпери. Това е CPLD със 144 макроклетки. По моите сметки ( а и iMPACK така казва) ще фитне.
3. Ако се махнат джъмперите и се сложи процесорна платка, имаме канал FTDI <> MCU <> CPLD.
4. Ще имаме 8 канала, които могат да се ползват и за спусък. Ще има възможност за паралелно нарастване на разрядностт, практически неогранияено. Max брой отчети ще е 128К * N ( N-брой чипове памет)
5. Ще може всеки един допълнителен 8-канален входен порт да се замени с бързо 8-разрядно АЦП.
6. Ще се ползват 70ns Кометски чипове и ще можем да сканираме с максимално 25 Msps. Ако сложим 60 ns - 33 Msps.
7. Един осемканален порт ще може да се ползва като PaternGenerator.
Май че това е всичко. Сега ви е паднало, критикувайте. Kaто оправдание мога да кажа само, че съм изхождал от наличните в БГ компоненти. Знам, че това не е най-доброто решение от техническа гледна точка.
|
| Вто Юли 12, 2005 9:45 am |
|
 |
|
Predator_MF
|
Абе търся документация за BitBang, ама нещо не мога да я намеря...а иначе за захранването през USB:
. Ще трябва май да има отделно захранване 
|
| Вто Юли 12, 2005 9:56 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Готино, чакайте и аз да се намеся. За работа не ме търсете. Нямам време сутрин в огледалото да се погледна.
Мога да дам някой и друг съвет. Ей много ги мразя тия дето обикалят наоколо с ръце в джобовете докато бачкам и ръсят съвети. Сега ще се вживея в ролята на такъв.
Моя опит показва че при изследването на цифрови сигнали един от проблемите който често изниква е нивата. В съвременната електроника, се срещат 1ци от 1,8V та до 15V. Тъй като така или иначе трябва да имате някакво буфериране на входовете, аз бих го направил върху отделна платка която да се бучи върху основната чрез рейки. По тях да идва и захранване на буферите. Така може да си направите съгласуване за различни приложения - кеф ти 5, кеф ти 13 волта. А и като гръмне, което при мен не рядкост, вадиш, ръгаш резервните буфери и толкоз. В най простото си изпълнение да са 244 ки, а на който му трябва друго си прави съответния входен преобразувател.
Иначе за захранването по USB - съгласно спецификацията, положението е следното - в процеса на енумерация имате право на 100мА. След това си подавате заявка за макс. 500мА. Тук обаче нямате гаранция, че ще бъдете одобрени, на лаптоп на батерии, може да ви отреже Windowsa. На настолен компютър няма проблем, ако сте директно на първо ниво, без hub. Имайте предвид че тогава обаче трябва да се поддържа и suspend mode, т.е да се успивате на под 100uA, когато компютъра ви помоли (случва се предимно на лаптопите).
А и незнам FTDI то дали е достатъчно интелигентно да се справи с процеса на енумерация. Мисля че ставаше, ако се сетне правилно EEPROM-а.
Аз бих го направил да може да работи от две захранвания - USB и външен адаптер.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Юли 12, 2005 10:01 am |
|
 |
|
zax
Ранг: Популярен
|
Никола първо ще ти подчертая че не съм започнал да пиша в тази тема за да си чеша пръстите
искам да помогна с каквото мога !!!
и се опитвам да вкарам работата в някакъв ред по друг начин явно не мога да помогна по добре сте запознати с това дето ще се прави
колкото до спартан-а вече успях да го изчета че и някои странични материали покраи него
съжелявам но не мога като теб да мисля само по този проект защото имам много други неща на главата
все пак виждам че моите писания не са останали без никакви последствия защото и пирев и хищника са ме разбрали доста добре
друг е въпроса че може би не съм казал каквото мисля по достатъчно добър начин но все пак някои предложи система за актуална инф защото вече се губи нишката в 18стр.
а аз се опасявах от подобно нещо
сори ако съм те засегнал не е било нарочно
но на този етап не виждам друг начин да съм полезен
|
| Вто Юли 12, 2005 10:16 am |
|
 |
|
rumen
|
Ако се разковат памети за ПС нама ли да се сдобием с ефтини и качествени чипове веднага?
|
| Вто Юли 12, 2005 10:49 am |
|
 |
|
Nikola Kirov
|
Динамичната и SRAM имат малки но съществени различия.
Вчера си играх да разглеждам документация за разни динамични памети но ми се охлади ентусиазма.
|
| Вто Юли 12, 2005 10:53 am |
|
|