Отговори на тема  [ 57 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4
На Майкрочип дивотиите... 
Автор Съобщение
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение 
CarBeta5 написа:
Явно тия имена си ги чел само по справочници. Ако беше запознат щеше да знаеш, че Айгер е с около 1000 метра по-висок от Вихрен и съвсем малко по-труден за изкачване. Вихрен е с ниво на трудност 4В, Айгер е 4С.

8O :? 8O Е, такова сравнение не бях чувал досега. Какво точно се сравнява в случая - тур "Народна армия" на Вихрен с класическия маршрут на Хекмайер от първото изкачване ли? Верно, че разликата във височината на връхните точки е към 1000 метра, но май разликата във височините на стените е повече от това, т.е. на Айгер стената (която между другото е една от най-големите в Алпите) е към 4 пъти по-голяма от вихренската. А за цялостна трудност, опасност, нестабилност на времето - какво сравнение, какви 5 лева?!? Май единствената прилика е, че и двете се наричат "северна стена", и освен това са ронляк. В чистото скално катерене може би категориите имат известна валидност и сравнимост, но алпинизма е съвсем друга бира.

Сори за продължаващото разводняване на темата, и не искам това да прозвучи като заяждане или нападка, но в случая наистина разликата е от земята до небето...

Чет Апр 08, 2010 1:58 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
:D :D :D
- Леопольд, выходи подлый трус!
- Ребята, давайте жить дружно.
:D :D :D

Чет Апр 08, 2010 2:11 pm
Профил
Аватар

Мнение 
CarBeta5 написа:
Tisho, не съм агент на никой. И не знаех, че да харесваш Х5 е комплексарщина. В думите ти има много злоба. Ако искаш просто да се заядеш мога да те разбера. Но ако всичко което си написал наистина го мислиш, то имаш спешна нужда специализирана лекарска помощ.

:D

Абе бай пич... Още ли не разбра, какво ти се обяснява?

Да комплексарщина е в форум за микроконтролери да седнеш да обесняваш колко добър катерач си и как караш кола за 200к и поради тази причина ние всички тука трябва да сведем глави и да се съгласим с всяко твое мнение... Не се ли усещаш вече, че тук като си разкопчееш ризата и заблъскаш мощтно с юмруци по гърдите си няма как да блеснеш? :wink:

Чет Апр 08, 2010 2:36 pm
Профил ICQ
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл
Аватар

Мнение 
Аз не съм професионалист, а просто новобранец в областта на контролерите. Никой не обвързвам с моето мнение. Просто казвам без да съм повлиян от никакви мнения какви са ми впечатленията. На ниво среда да за програмиране много ми хареса microC.Много добра среда за начинаещи има си всичко почти готово и просто нямам забележки даже съм възхитен от възможностите. MPLAB доста различна среда на пръв поглед от предишните с които съм работил може би от там идва отхвърлянето. С AVR Studio ми се струваше много по лесно работата като цяло хем, че когато започнах нямах абсолютно никакъв опит с подобни неща. Сега имам малък опит поне, но МПЛАБ пак ми се струва доста тежичка за работа, може би като работя и и свикна нещата ще са по друг начин. Контролерите ги купувам от Елимекс (Или както е по известна пасатбг) въпреки че знам за качествата на техните стоки досега не съм патил в отношение на контролери.
А в моя случай съм принуден за момента да работя с ПИК, така че избор нямам. Не се оплаквам просто пиша какви са ми впечатленията. Така или иначе доста се използват в България и щем не щем трябва да работя с тях и за в бъдеще ако реша да оставам в този бранш. Досега не съм стигал ниво при което контролера ми да не му достигат параметри за проектите които правя така, че нещата с които се занимавам са доста елементарни и не мога да имам впечатления от скорост производителност и други производни на тези параметри.

ПП:Чудя се има ли смисъл да учим как са изградени различните периферии и портове. Имам в предвид като логически схеми както ги дават по datasheet. Защото част от материала по дисциплината ни е това. Трябва да научим примерно таймерите с какви елементи са изградени и да обясним принципа н действие. То това добре ще го науча, но не виждам какво би ми помагало за напред в областа като това са неща за конкретен контролер. Аз като видя логическа схема ми става ясно принципа на действие, но да ме карат да уча на изуст е малко тъпо.

Чет Апр 08, 2010 2:36 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Айде пак се почна...

Не знам кой и защо е решил, че се хваля с нещо. Ако прочетете внимателно написаното ще видите коя реплика по какъв повод съм я написал. Защо от цял пост се изважда определена дума или реплика и се започва бистрене на нещо за което въобще не е ставало дума? Нито съм се хвалел, че съм катерач нито парадирам с колата си. Защо решихте, че се бия в гърдите ? Прочетете какво съм писал и не ми приписвайте нещо което не е дошло от мен. Къде видяхте хвалби не разбрах? Всички знаем, че дребните кученца лаят от страх. Аз вече го написах по-горе. Който си знае възможностите не подскача да се хвали колко е добър. Важното е какво правиш. На приказки всеки може ...

Чет Апр 08, 2010 3:04 pm
Профил
Аватар

Мнение 
the_bull написа:
ПП:Чудя се има ли смисъл да учим как са изградени различните периферии и портове. Имам в предвид като логически схеми както ги дават по datasheet. Защото част от материала по дисциплината ни е това. Трябва да научим примерно таймерите с какви елементи са изградени и да обясним принципа н действие. То това добре ще го науча, но не виждам какво би ми помагало за напред в областа като това са неща за конкретен контролер. Аз като видя логическа схема ми става ясно принципа на действие, но да ме карат да уча на изуст е малко тъпо.

Смисъл има, ще го разбереш след години :-) Защото освен писане на асемблер, Ц и т.н. може да ти се наложи да синтезираш нещо с FPGA/CPLD. Отделно доброто познаване на периферията води до по-добре написани програми.

Чет Апр 08, 2010 4:19 pm
Профил WWW

Мнение 
the_bull написа:

Определено си има смисъл. И не е нужно да се учат наизуст. Но при някои контролери има общ клок/делител за таймерите, а при други - не.
20Mhz за PIC = 4MHz за Атмел......... примерно де
Периферията си има особености - I2C, SPI, USART...........трябва да се знае какво е това животно!
Та добре е да се разгледат 1-2 различни платформи - това е.
Не трябва да се зазубря - трябва да се чете в конкретния случай!
Сега поне - инфо - бол!

Чет Апр 08, 2010 5:11 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Айде сега, чак приказки за омраза, комплекси и подобни не виждам някой с нещо да е
предизвикал.

CarBeta, идеята ми със сравнението за разните категории беше по-скоро да те предупредя
да не се окажеш ти в положение, в което бих се оказал примерно аз ако те предизвикам
на катерене по разни страховити чукари (FYI: един от ежегодните ми кошмари е, че се
прекачвам по някакви такива тесни скали, вися на ръце и т.н., странното му е, че
оцелявам (т.е. не съм падал още :-) ); та няма как да се окажа на такова място освен
ако ме вържат и пуснат там, само дето на живо едва ли бих имал късмета да не
падна...).

За хваленето: в БГ наистина е прието, че да се хвали човек е простотия. Предполагам
по-удобно е да бъдат държани по-нисичко масите по тоя начин, оттам така, но не знам всъщност.
В англоезичния и немскоезичния свят (просто само за тях знам) да се хвалиш с направеното
със тови усилия е ОК, в смисъл да го покажеш на другите и да се погрижиш повече хора
да разберат какво си направил (да го повтаря човек не е ОК, то си е и тъпо). Тук повечето
имат отдавна такова мислене, нали все правим разни неща, по цял ден четем англоезичности
и т.н., ако покажеш нещо направено всеки ще ти се радва. Не е да не са показвали
хора pic базирани продукти и да са получавали само аплодисменти тук.

Пи, това с pic32 vs. ARM е добро напомняне, че pic значи прекалено много неща в днешно време...
Не знам какво биха казали бенчмарки и т.н. простотии, никога не съм им обръщал особено
внимание, но аз бих заложил на 32-та регистъра всеки ден... :-) .

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Чет Апр 08, 2010 5:23 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
CarBeta5 написа:
X5

== phail

Чет Апр 08, 2010 5:27 pm
Профил
Аватар

Мнение 
tgi написа:
но аз бих заложил на 32-та регистъра всеки ден... :-) .

Това какво ще рече ?

Не знам ARM колко регистъра има, MIPS ядрото има 32 32-битови регистъра, има и две много удобни MAC инструкции, което го прави доста удобен за DSP задачки.

Чет Апр 08, 2010 5:51 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
ARM имат 16, и то един от тях е PC.
Прекрасна идея да има човек достъп до PC като до GPR, ама ако беше един от 32-та,
така 15 е въз малко (един ще иде и за SP). Свикнал съм с 16-те на 68k, и си знам, че са
ми възмалко понякога. 32-та са достатъчно с излишък, а бе тамън са, не бих се върнал
към 16.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Чет Апр 08, 2010 7:07 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Хм, добре, че темата се върна в нормалното русло. Тъкмо мислех да и боцна катинара. :D

Чет Апр 08, 2010 11:11 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 57 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4