|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 6:23 pm
| Автор |
Съобщение |
|
head_up
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Юни 01, 2008 9:54 pm Мнения: 1503 Местоположение: Пловдив
|
в интерес на истината и пряко всякакви традиции - не лош чай (до колкото е чай това) се получава от ония торбички (да кажем Алпинист) в чаша вода и 3-4 мин в микровълновата  няма изкипяване, няма биметални пластини, които всъщност не са би метални, просто и работи. е... както казах толкова е и чай, но за заблуда на градският човек - става...
|
| Нед Апр 11, 2010 11:31 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Всъщност аз пробвам микровълновите като им туря 200-300гр. вода и целта е тя да заври за 1...1,5 мин. За професионални става дума. Иначе вкъщи всичко топлим на микровълновата. Последно жената като се пробва да прави чай на газта за малко да стопи джезвето
А микровълновата си има чалъми и чалъми...
|
| Чет Апр 15, 2010 12:39 am |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
И ние си печем чая в микровълновата от 20-ина години насам, от две-три печката
е нова, по-яка, и тъкмо и бяхме намерили времената тия от електроснабдяване взеха
да си играят с напрежението и времената отидоха на кино...
Инак беше добре - за 600 ml вода лятото е 4:30 (минути:секунди), зимата стигаше до
6:30. Това докато имахме към 225-230 волта. Началната температура на водата се различава
с десетина C, оттам и разликата.
Сега имаме от 190 до 235 волта, напълно непредсказуемо - което върху активен товар си е 1.5
пъти различна мощност, а микровълновата май и е още по-зле отколкота на активен
(по бегли наблюдения).
Ще трябва още един мултимер да купя и да го сложа до печката, за някоя година
може и да науча някаква таблична зависимост
Това как да е, ама като издънят 235 ми изгориха предишния принтер; а и уличният бушон
изключва като са едновременно пералнята и бойлерът, явно е 40-ина ампера и на 235 волта
отива над това.
Кво да се прави, в БГ е така. Като следваща безумна идея ще си конструираме май стабилизатор
за домашното потребление 10-ина киловата.... 
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Чет Апр 15, 2010 2:14 am |
|
 |
|
ji4ka
|
Ами то си има такива за 5-10kw и не са много скъпи. Иначе по стандарт мрежовото напрежение е допустимо да варира от 187V до 242V.
А чая най-бързо става с бързоварче - 100% КПД!
Edit: Ето ги въпросните стабилизатори
http://www.stbbg.com/?page_id=21&record_id=8428
|
| Чет Апр 15, 2010 2:10 pm |
|
 |
|
optron
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Чет Ное 20, 2008 1:49 pm Мнения: 276 Местоположение: Бургас
|
С риск моето изказване да не е "безумно", ще задам въпроса: Кой е основния признак за врене на водата?
Отделянето на пара. Трябва ти похлупак с отвор, през който да излиза водната пара и дебитомер на този отвор. Щом дебитът на парата превиши определена граница, значи е завряло (в смисъл закипяло, да не си мислите нещо друго  ).
Действай! 
_________________ Digitally yours: Optron
|
| Пон Май 24, 2010 11:09 pm |
|
 |
|
head_up
Регистриран на: Нед Юни 01, 2008 9:54 pm Мнения: 1503 Местоположение: Пловдив
|
ъъъ... стига де!?! 242V повечето уреди ще го понесат (макар и малко съмнително), ама 187V?! че какво би работило нормално при 187V, освен зарядното за ГСМ-то/лаптопа? ай тия инженери дето съветват законотворците да вземат да се консултират с китайците какво се произвежда и какви параметри на мрежата иска, че не може така...
|
| Пон Май 24, 2010 11:29 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Къде ги прочетохте тия 187 и 242 волта ако не е тайна?
|
| Вто Май 25, 2010 10:58 am |
|
 |
|
ji4ka
|
220V +10/-15% - в тоя обхват е допустимо да се изменя мрежовото напрежение при крайния консуматор. Поне преди години беше така, сега може да са променили нещо, ама хич не ми се вярва да са си дали тоя зор енергетиците.
head_up , нормално ще работи всичко което е правило проектирано според стандарта, все пак електрическа мрежа в БГ има много преди китайците да са виждали поялник. 
|
| Вто Май 25, 2010 12:11 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Днес ми се допи Кафе а не Instant което лоча стандартно като търча сутрин за работа (на местният пазар друго свястно не се предлага). Отворих шкафа и замалко да припадна - почти килограм "Нова Бразилия" за джезве на възраст почти година  И това само заради ръчната технология - не се трае, трябва автомат!
Както знаем всичко хубаво идва от Бразилия  . Имам си достатъчно голяма "бразилска" кафеварка (от тези които се завинтват), котлонче се намира, остава автоматиката. Да речем един час преди да се събудя котлончето да се включи и малко след като заври водата да се изключи (подбира се опитно). Датчикът за завиране може да е терморезистор закрепен на стойка над отвора на каничката, термодвойка в медна подложка между котлона и каничката и най-елегантното е инфрачервен датчик мерещ температурата на основата. Теоритично може и с влагомер обаче това много зависи и от околната среда. Щото ако терморезисторът над чучура се загрее над 90 градуса е много ясно, че водата е завряла, а конденз може да се получи от к'во ли не.
Дайте да го мислим, че след някоя седмица съм в БГ и да знам дали да си купувам кафе
P.S.: Не се отплесвайте в готовите машини щото тия с каничките "хамерикански тип" правят гадно кафе а еспресото е за малки дози.
|
| Нед Сеп 12, 2010 6:56 pm |
|
 |
|
tgi
|
Бонго, тия дето се завинтват не са достатъчно добри. Прекалено гореща вода прекарват
през кафето и то заминава в голямата си част.
Бръмчащите - еспресо - го правят правилно, някъде 60-70 C им е водата по спомен.
Моето сутрешно кафе (и единствено за деня най-често) е към 250-300 милилитра чаша,
на два пъти го избръмчавам през еспресо кафеварка. Опитвал съм всички технологии
(с други кафеварки де), никоя не е толкова добра. Обемът кафе е цилиндър с диаметър
към 50мм, височина 20мм може би, сБляно.
Нова Бразилия е кофти, затлачваше кафеварката (преди много години де, може и
да се е променили, да не вярваш). Имаше едно доста хубаво еспресо Якобс, ама
сега май сме на друго (куче марка от метро ама е хубаво.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Нед Сеп 12, 2010 7:09 pm |
|
 |
|
bongo_x2
|
tgi, и еспресото пуща вряла вода, утре ще питам колегата да съм сигурен. Освен това малко са домашните машини с автоматика а и са настроени за истинско италианско еспресо, не побългарено. Ако чакам да ми се източи дозата... Пък и наистина не работят със широко разпространеното по-фино смляно кафе за джезве.
А това дето казваш за бразилския тип не идва от по-горещата вода а от ненавременното изключване: остане ли отдолу без вода отгоре кафето завира и му изчезва всичкото. Вземе ли да къркори пара с вода е най-добре да го свалиш от огъня - така ме е учила Вивиан Кастро
В нашият случай котлончето ще се изключва малко след завирането на водата отдолу.
|
| Нед Сеп 12, 2010 11:06 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Залепи един температурен сензор отвън на чайника, опитно ще установиш при каква температура трябва да се изключи кафето преди да е кипнало, след което за едно ARM9 ядро ще е лесно да се справи със сметките  За други видове течности като чай, мляко и вода правиш подобни опити, резултатите в lock up таблици в програмната памет. Можеш и някой полином да завъртиш. На дръжката на чайника можеш да си сложиш бутони за избор
Тия дни бях да видя що е това 4D кино, щото го рекламираха, че усещаш и миризми. Да, ама аз нищо не усетих. Иначе пръскаха с вода в лицето, стола се клатеше, някакви шибучици те пляскат през глезените, най-гадното беше една дупчица в облегалката на стола, когато е най-напрегната сцената оттам изскача една пръчица и те боцва в ребрата. Но мирис нанай, та ми мина еретичната идея да се изрежа в някоя пауза, че да не останат разочаровани драгите зрители 
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Нед Сеп 12, 2010 11:09 pm |
|
 |
|
fan
Ранг: Почетен член
|
|
| Нед Сеп 12, 2010 11:11 pm |
|
 |
|
bongo_x2
|
Ааа, "чайникът" не се бара - това е идеята. Разглобяването и миенето му е достатъчно сложно за да го усложняваш и с датчици. Пък това, както и зареждането, ще го прави жената  И ай не ме карай Интел Атом да си купувам.
Пи, ти к'в електрончик си без секачки в джоба (за пръчицата, де)?! А за другото добре си се ориентирал, особено ако си гледал лайнян филм.
|
| Нед Сеп 12, 2010 11:53 pm |
|
 |
|
tgi
|
Ми вряла е ама е под точката на кипене и то бая, нали знам по мойта кафеварка. Има две нива на загряване, за кафе и за пара. Мисля, че го мерих преди години и май беше между 60 и 70 градуса за кафе, ама ми е блед споменът. Ситно сбляното кафе е необратимо повредено, ако ще си правиш кафе ти трябва несмляно и мелница. Без тия работи е все едно как ще го правиш, все ще е кофти резултатът. Е, ако правиш в големи количества може да поискаш да ти го смелят в магазина като за еспресо, ама ще е хубаво само първия ден.
А, това с ненавременното изключване го прави направо на пикня, то не става за пиене.
Имах предвид успешното приготвяне с такава кафеварка, доста по-кофти е отколкото
с бръмчаща (знам го от опит). Просто 100 градуса му идват много, ако и да не бълбука
дълго при тях.
То моето кафеправене е доста вкретенясано - без въобще да съм маниак де, пия каквото
има ама ако имам избор го правя добре. На времето един приятел ме гледаше опулен
и ме питаше кво правя докато отмервах водата за кафеварката с мерителен цилиндър и гледах мениска
Всъщност гледах мениска по навик разбира се, просто съдът в ръцете ми се беше случил да
е мерителен цилиндър.
Понеже за да стане свястно и без захар му трябва малко захар - на върха на лъжицата
за една чаша, много под усещащото се - и го оставям да тече от чучура на кафеварката
през лъжица, в която има въпросните няколко трохи захар, и от нея да прелива
към чашата  . Това са дебилизми разбира се, не мисля, че бих различил кафе
направено така и по нормалния начин, ама не виждам причина да не давам воля поне
на такива бръмбари в главата ми, дето не ми струва нищо
А пропо, (  ), ей подобна кафеварка ти трябва:
http://www.technomarket.bg/product_deta ... d=09009269
Но тая не съм я пробвал, просто това е типът.
|
| Пон Сеп 13, 2010 12:28 am |
|
|