Отговори на тема  [ 46 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща
Подаване на сигнал към GSM микрофон? 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член

Мнение Подаване на сигнал към GSM микрофон?
Правя си устройство с някаква DTMF комуникация през обикновен GSM.

Опрях до частта в която искам да връщам отговор през микрофона на телефона.

Изводите на микрофона na GSM платката са само две падчета , едното от които е на маса, няма никакви видими пасивни елемвнти около падовете.

На незамасения пад подавам през кондензатор 1uf сигнал от средната точка на тример, за да променям нивото на 5 волтов тестов правоъгълен сигнал около 2кХз.

Тримера го сложих в очакването че 5 волта ще спукат тъпанчето на слушащия от приемащия телефон, уви едвам се долавяше слаб звук.

Къде бъркам, и има ли начин без да махам микрофона, паралелно с него да подавам електрически сигнал с честотата на DTMF тоновете, като този сигнал да се чува ясно от слушалката на друг приемащ телефон?

Пон Апр 19, 2010 9:39 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Подаване на сигнал към GSM микрофон?
Ники написа:
На незамасения пад подавам през кондензатор...
А има ли замасен вход? Микрофонните входове на GSM-ите са диференциални и нямат нищо общо с "маса", освен можеби някой блокиращ кондензатор.
Не е ли по-добър вариант, да връщаш отговор чрез АТ команди? Като написах в Google "at-commands dtmf", излязоха интересни неща...

Пон Апр 19, 2010 10:24 pm
Профил ICQ

Ники написа:

Изводите на микрофона na GSM платката са само две падчета , едното от които е на маса, няма никакви видими пасивни елемвнти около падовете.

На незамасения пад подавам през кондензатор 1uf сигнал от средната точка на тример, за да променям нивото на 5 волтов тестов правоъгълен сигнал около 2кХз.

Тримера го сложих в очакването че 5 волта ще спукат тъпанчето на слушащия от приемащия телефон, уви едвам се долавяше слаб звук.

Къде бъркам, и има ли начин без да махам микрофона, паралелно с него да подавам електрически сигнал с честотата на DTMF тоновете, като този сигнал да се чува ясно от слушалката на друг приемащ телефон?

Ползвай Hands-Free, включваш си менюто да е постоянно на него и auto answer :)

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !

Пон Апр 19, 2010 11:57 pm
Профил
Аватар

Ники написа:

Бъркаш там, че очакваш да получиш на изхода (от другата страна на линията) това което си подал на входа.
Сигнала подаван по войс канала на GSM устройствата се компресира по определен начин (който включва голяма част загуби) и е силно оптимизиран за предаване на реч. Такива неща като правоъгълни, синусоидални и DТМF сигнали нямат голям шанс да минат през канала (въпреки че DTMF понякога минава, но това силно зависи освен от конкретния GSM, така и от оператора).
За предаване на DTMF по ГСМ не се ползва войс. Обикновено това става по цифров път, като отсрешната страна си синтезира DTMF сигнала ако е необходимо.
За целта има специално предназначени АТ команди - използвай ги!

Вто Апр 20, 2010 11:29 am
Профил

velio написа:
Такива неща като правоъгълни, синусоидални и DТМF сигнали нямат голям шанс да минат през канала (въпреки че DTMF понякога минава, но това силно зависи освен от конкретния GSM, така и от оператора).
За предаване на DTMF по ГСМ не се ползва войс. Обикновено това става по цифров път, като отсрешната страна си синтезира DTMF сигнала ако е необходимо.
За целта има специално предназначени АТ команди - използвай ги!

Не е вярно. Точно пък DTMF е направен да минава във всички видове телефонии. Честотите на който работи са точно по средата на честотната лента на звука!!!
Ако телефона поддържа автоматично отговаряне и може сам да вдига не ти трябват AT команди, ползваш си стандарния MT8870 и става идеално.
Не всички телефони поддържат AT команди и за някой модели са различни и е доста повече писане и следене в софтуера.
Пробвал съм DTMF и бачка през хандсфре на 6++ без никакви грижи и на 2-те посоки не лъжи човека.

Прикачени файлове:
MT8870_PIC16FXXX.jpg
MT8870_PIC16FXXX.jpg [ 223.18 KiB | Прегледано 1956 пъти ]

Вто Апр 20, 2010 12:44 pm
Профил

Мнение 
Gogo има един замасен вход., описал съм как изглежда платката на телефона.

Уточнения:
Имам напълно работеща постановка(хардуер+софтуер) за звуково предаване на DTMF тонове, т.е. срещу микрофоните на телефоните стои някакъв излъчвател, няма електрически връзки.

Това което искам е вместо звуков излъчвател срещу микрофона, да подавам ел.сигнала директно на изводите на микрофона, но без да премахвам микрофона и неговите функции.

В случая за пробата просто ползвам PWM от краче на процесора и затова пиша за правоъгълен сигнал, иначе в DTMF тоновете не видях нищо правоъгълно и високочестотно, което да излиза от лентата на GSM voice.

plameniv хендсфрито ми спестява отварянето на телефона, но въпроса с микрофона остава същия, искам паралелно на него да подавам сигнал.
От схемата, която си пуснал. изхода от пика къде го подаваш на хендсфри? махащ мицрофона и пускаш сигнала на неговото място или просто връзваш жицата на някой пин на микрофона?

Вто Апр 20, 2010 1:50 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ако единият крак на микрофона ти е на маса, трябва да може да стане лесно.

Свържи масите на MCU-то и телефона подходящо и цифровия изход за начало на
опитите през 100-ина кила го вържи към другия изход на микрофона.

Но съм виждал електретни микрофони за такива цели с вграден JFET за
предусилвател, ако е така, няма да стане нищо свястно. Едва ли е де, те имат
поне 3 жици.

С малко опити - 100-те кила може да трябва да станат много повече, може и няколко
мегаома да потрябват - все ще го докараш ако няма FET. Ако отиде до мегаомове
може да потрябват и паралелни (на мегаомовете) RC-та, та да докараш някак
честотния диапазон, ама ти го докарай на една от честотите да засвири пък
после ще го умуваш и това.

Но ако смяташ от това да правиш повтарящ се продукт работата е навярно умряла, кой
производител на телефони ще се обвърже с това да са му еднакви и отвътре
за разглобяване. Но пък може и да си късметлия, знае ли човек :-) .

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Вто Апр 20, 2010 2:29 pm
Профил WWW

Мнение 
Ники написа:
plameniv хендсфрито ми спестява отварянето на телефона, но въпроса с микрофона остава същия, искам паралелно на него да подавам сигнал.
От схемата, която си пуснал. изхода от пика къде го подаваш на хендсфри? махащ мицрофона и пускаш сигнала на неговото място или просто връзваш жицата на някой пин на микрофона?

Хенсфрито има 3 извода, маса вход за микрофон и изход за слушалката. махаш микрофона и си пускаш сигнала през делител и кондензатор сигнал от контролера. Входа на DTMF декодера има само един 100нф кондензатор направо на нямстото на слушалката.
Какво му умуваш толкова :)

Вто Апр 20, 2010 2:40 pm
Профил
Аватар

plameniv написа:
Не е вярно. Точно пък DTMF е направен да минава във всички видове телефонии. Честотите на който работи са точно по средата на честотната лента на звука!!!

Това е било вярно едно време за наземните линии дето няма компресия.

Цитат:
Audio DTMF tones are not guarantee over GSM network
This is due to the nature of the GSM Voice CODEC - it is specifically designed for the human voice and does
not faithfully transmit DTMF.
When you press the buttons on your GSM handset during a call, this goes in the Signalling channel - it does not
generate in-band DTMF; the actual DTMF tones are generated in the network.

Therefore if your design needs the DTMF functionality, you should know their transmission over the network is
not at all guaranteed (because of voice codec). This could work or fail depending very strongly to the GSM
network provider. Sagem Communications does not guarantee any success on using this function.

Та пак да кажа - за DTMF най-добре АТ команди.

Чет Апр 22, 2010 10:36 am
Профил
Аватар

Мнение 
Ники написа:
В случая за пробата просто ползвам PWM от краче на процесора и затова пиша за правоъгълен сигнал, иначе в DTMF тоновете не видях нищо правоъгълно и високочестотно, което да излиза от лентата на GSM voice.

В ранните версии на МР3 кодирането (давам го просто като пример) се пробвах да кодирам 1кХц синусоидален сигнал в МР3. Пълен неуспех - на изхода нищо общо.
С други думи - не се заблуждавай, това че имаш синусоидален сигнал не ти гарантира успех или дори право да претендираш за такъв.

Цитат:
Но съм виждал електретни микрофони за такива цели с вграден JFET за
предусилвател, ако е така, няма да стане нищо свястно. Едва ли е де, те имат
поне 3 жици.

Не че нещо, ама сигурно 99% от произвежданите електретни микрофони са с вграден транзистор. Дори тези с две жици. Доказателство - мерни си входа за микрофон на аудио картата на РС-то - има добър постояннотоков потенциал на активния проводник.

Със всичките тези работи искам да кажа че едва ли проблема му е точно от това как го е свързал. Ако иска може да пробва със звуков източник - МР3 плеар или радио или каквото има под ръка - ще се разбере дали е от свързването или от това което казвам аз.

Иначе идеята за използване на изводите за HF май е най-добра - спестява разглабяне, и поне до някаква степен гарантира съвместимост.
И освен това става модулно - може да се ползва телефона.

Чет Апр 22, 2010 10:42 am
Профил

Мнение 
velio, леко ми се губи, в какво точно е спора.

Дали GSM-а не може да предаде DTMF команди, или че самия микрофон ще ги ореже и няма да стигнат даже до предаване в цифровата част на GSM?

За това,че се предават през GSM без да се ползват АТ команди, пак повтарям че става при мен и при много други които са се навили да пробват.

За трети път пиша, че не самото предаване на командите ми е проблем, а подаването им на микрофона, електрически на изводите на микрофона, без самия микрофон да се премахва.

Едва днес ми остава време да пробвам с хендсфри, ще пиша какво се получава.

Все повече ме съмнява, че устройството на самия микрофон ми пречи в този случай, а не телефона.

Чет Апр 22, 2010 11:06 am
Профил

Мнение 
velio написа:

В ранните версии на МР3 кодирането (давам го просто като пример) се пробвах да кодирам 1кХц синусоидален сигнал в МР3. Пълен неуспех - на изхода нищо общо.
С други думи - не се заблуждавай, това че имаш синусоидален сигнал не ти гарантира успех или дори право да претендираш за такъв.

Вельо вземи се спри за малко и стига по въпроса минава ли или не DTMF :!:
GSM стандарта за звук няма нищо общо с MP3, нещо се бъркаш много сериозно.
http://www.uio.no/studier/emner/matnat/ ... 5b-gsm.pdf
http://citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/do ... 1&type=pdf
GSM звуково кодиране и DTMF кодиране и декодиране е съвсем различно понятие от това за което говориш.
Преноса на DTMF винаги е бил приоритет в телефонията и няма такава опция да не минава през звуковия канал.
Честотата на DTMF е около 1КХз (0.8-1.2Кхз),както ти казах преди тя е посредата на честотната лента на звука и умишлено е избрана такава за да минава безупречно.
Всички телефонни оператори се стремят да поддържат тази опция за да може да ползваш различни автоматизирани услуги, било работа в меню на оператора чрез бутоните от телефона за някаква услуга например изчитане на гласови съобщения триене, плащане на сметка и т.н. Много външни фирми имат подобни автоматични машини, много банки на запад също поддържат такива опции с който се извършват плащания, като през клавиатурата се набират данни и потвърждават и т.н.
Безсмислено е да спориш за нещо в което изобщо не си наясно. :!:

Чет Апр 22, 2010 12:45 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Не знам какво искаше да покажеш с тези двата документа, съмнявам се че си ги чел дори (аз поне единия прехвърлих набързо).
DTMF не се споменава никъде.

Жестоко се лъжеш по отношение на ГСМ и DTMF. Ако беше прочел онова дето го постнах на английски щеше да разбереш.
Менюто на ГСМ оператора - ок. Ама там DTMF не се предава по войс канала. За какво ми говориш изобщо?
Доста от нещата дето се хващат от микрофона на ГСМ-а се разпознават като шум и се подтискат.

Чет Апр 22, 2010 1:45 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ники написа:
velio, леко ми се губи, в какво точно е спора.

Дали GSM-а не може да предаде DTMF команди, или че самия микрофон ще ги ореже и няма да стигнат даже до предаване в цифровата част на GSM?

За това,че се предават през GSM без да се ползват АТ команди, пак повтарям че става при мен и при много други които са се навили да пробват.

За трети път пиша, че не самото предаване на командите ми е проблем, а подаването им на микрофона, електрически на изводите на микрофона, без самия микрофон да се премахва.

Едва днес ми остава време да пробвам с хендсфри, ще пиша какво се получава.

Все повече ме съмнява, че устройството на самия микрофон ми пречи в този случай, а не телефона.

Ами спора беше че може да се дължи точно на това твоя проблем - твоят сигнал да се отрязва при кодирането.
Щом казваш че става - ок. Няма да споря повече.

Чет Апр 22, 2010 1:48 pm
Профил

Мнение 
velio написа:
Не знам какво искаше да покажеш с тези двата документа, съмнявам се че си ги чел дори (аз поне единия прехвърлих набързо).
DTMF не се споменава никъде.

Жестоко се лъжеш по отношение на ГСМ и DTMF. Ако беше прочел онова дето го постнах на английски щеше да разбереш.
Менюто на ГСМ оператора - ок. Ама там DTMF не се предава по войс канала. За какво ми говориш изобщо?
Доста от нещата дето се хващат от микрофона на ГСМ-а се разпознават като шум и се подтискат.

Пуснах ти ги да видиш какъв е диапазона на честотната лента. И спри да говориш глупости, DTMF се предава точно по звуковия канал и никъде другаде.
Повечето GSM телефони поддържат и DTMF предаване на сигнала от клавиатирата и по звуковия канал с цел както ти обясних по нагоре.
Можеш сам да се убедиш като набереш домашния си телефон от GSM-a ти и започнеш да натискаш по клавиатурата, не забравяй да слушаш от другата страна какво се чува и също после не забравяй да си поправиш грешката.

Чет Апр 22, 2010 4:20 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 46 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща