|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 5:18 am
|
Страница 1 от 1
|
[ 6 мнения ] |
|
| Автор |
Съобщение |
|
student122
Ранг: Минаващ
|
 Цифрова схемотехника...
Здравейте на всички.Нужен ми е съвет..Чета си аз учебника по цифрова схемотехника,обаче така и така не ми станаха ясни някои неща,друго си е да ти ги обясни някой..Реших да се упражня малко като реализирам някаква схема и се спрях на брояч с модул на броене 13 да речем,който да е синхронен и да има входове за ресет и лоад.Може ли някой да ми обясни как точно става това нулиране и установяване на броячите и как се премахват ненужните състояния.Уж го прочетох в учебника как става,ама в Pspice-a май не мога да се оправя  .Доста го поразцъках днеска,но така и така не се получи и ако може да ми дадете някакви наставления ще съм ви благодарен..Благодаря предварително.И ако някой може да даде линк с информация за цифрова симулация в Pspice ще съм благодарен.
|
| Нед Апр 25, 2010 8:13 pm |
|
 |
|
GTN
Ранг: Популярен
Регистриран на: Пет Яну 26, 2007 5:05 pm Мнения: 310 Местоположение: из България
|
Най-общо казно трябва да имаш брояч с модул на броене по-голям от 13. Примерно 74193 с модул 16. Трябва да избереш дали да броиш от 0 до 12 включително или от 3 до 15. В първият вариант (който е по-удачен в твоя вариант) си слагаш един тривходов логически елемент И (7411) като входовете му са свързани съответно към Q0,Q2,Q3 (1+4+8=13), a изхода му към ресет на брояча. Ако искаш да имаш отделен ресет трябва да свържиш изхода на 7411 към двувходово ИЛИ, а на другия вход да имаш ресет с активно ниво 1 (не по фронт, а по ниво).
Пробвай така и кажи какво е станало. Покажи и схемата по която работиш.
Поздрави и успех 
|
| Нед Апр 25, 2010 9:58 pm |
|
 |
|
zle
|
Относно модула на броене и ресета мисля, че GTN ти отговори, колкото до симулациите аз лично бих ти препоръчал proteus от няколко месеца го ползвам и за сега съм довлен от него.
|
| Нед Апр 25, 2010 11:56 pm |
|
 |
|
student122
|
Добре....проблема е в моя телевизор явно  Мисля че правя същото,което ми каза само че с 7476,не знам има ли голяма разлика.Мисля че целият проблем идва от тия стимули,които задавам.
@ Zle--->почнах с Pspice и сега не ми хвърля върху друга програма,а пък ми казаха,че е най-добра....
|
| Пон Апр 26, 2010 12:23 am |
|
 |
|
borisov
|
Proteus или electronic wrokbench са ти спасението много по улеснени са, и стават за начинаещи. Мисля, че проблемите ти може да идват точно от симулатора.
|
| Пон Апр 26, 2010 9:44 am |
|
 |
|
GTN
Ранг: Популярен
Регистриран на: Пет Яну 26, 2007 5:05 pm Мнения: 310 Местоположение: из България
|
7476 не е брояч, а два тригера в един корпус. Вярно че можеш да си направиш брояч с него, но е по-сложно и с 2 тригера стигат само за брояч от 0-3.
Използвай специализирана ИС която е брояч.
А за PSPICE. Добра програма е, но като за начало послушай Zle и използвай Proteus. Тя е по-елементарна но е много лесна за работа. Като я усвоиш винаги може да научиш и PSPICE.
Уви ползвам стара версия на Office и не мога да отворя схемата която си пратил.
|
| Пон Апр 26, 2010 9:47 am |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 6 мнения ] |
|