Отговори на тема  [ 94 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Следваща
Пасивно управление за слънчев концентратор 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Ся, аз паралелепипеда го дадох за груб пример. А маркучът ми съвсем не бе произволно прокаран а в "сандък" и т.н. Това удължава ползването от април-май до края на септември за в БГ. А тук е друга свирка...
Ти направи първо това пък после ако искаш и ток продавай :)

Съб Юни 20, 2009 10:21 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Попаднах на единсайтна фирма която произвежда такива "чинии".А това е малко клипче.

Нед Юни 21, 2009 12:34 am
Профил
Ранг: Минаващ

Мнение 
nobodyshadow написа:
Попаднах на единсайтна фирма която произвежда такива "чинии".А това е малко клипче.

Фирми много...Подобни концентратори със стирлинг мотори има поне на още една американска и една германска фирма, а колко са в ресърч фаза само може да се гадае...Технологията на стирлинг конверсията е ясна от 200 години, още преди Карно да дефинира КПД-то на термодинамичните конвертори, а оптиката е ясна и от преди това. Първият параболичен соларен концентратор в комбинация с термо-механичен конвертор е захранвал малка печатница в Париж в края на 19 век.

Това е ясно и целта не е да преоткрием откритото, а до го опростим и започнем да го използваме най-накрая, че време за мотаене не остава.

Нед Юни 21, 2009 3:11 am
Профил
Аватар

Мнение 
Не че съм против възобновяемите източници на енергия ама ми се струва, че твърде много се набляга на твърде неефективни такива - примери бол : геотермална енергия - малко обвита в мистика ама в щатите вече имат такава централа - кърти мивки; изкопаеми горива - хидриран метан - предполага се, че запасите са толкова много, че в сравнение с него запасите от нефт са две - три кофи; от другата страна на монетата - фотоволтаиците - едва се покриват от икономическа гледна точка. За мен лично е неефективно слънчевата енергия да се превръща в нещо повече от топлина - така или иначе използваме електроенргия за да произвеждаме топлина - безсмислено превръщане на енергията - със съответните загуби естествено.
Аз лично имам една цистерна на покрива (800 литра) боядисана в черно даже няма и колектори - цело лято ползвам топла вода от нея.
Не мога да схвана защо толкова много се копа в разни странни посоки. Защо всички са се хванали да произвеждат ток - верно че реализацията му е най-лесна ама дали няма начин за ефективно съхранение на енергията в някакъв по различен вид. Например на времето като са нямали хладилници са правили един номер : зимата като замръзнат водоизточниците отивали и режели големи късове лед, които се съхранявали в изкопани в земята ями изолирани със слама. Цяло лято имали хладилник. Защо да няма начин да се направи и обратното цело лято да се трупа топлина и да се използва зимата - примерно.

Нед Юни 21, 2009 1:23 pm
Профил ICQ

Мнение 
Cekins написа:
Не че съм против възобновяемите източници на енергия ама ми се струва, че твърде много се набляга на твърде неефективни такива - примери бол : геотермална енергия - малко обвита в мистика ама в щатите вече имат такава централа - кърти мивки; изкопаеми горива - хидриран метан - предполага се, че запасите са толкова много, че в сравнение с него запасите от нефт са две - три кофи; от другата страна на монетата - фотоволтаиците - едва се покриват от икономическа гледна точка. За мен лично е неефективно слънчевата енергия да се превръща в нещо повече от топлина - така или иначе използваме електроенргия за да произвеждаме топлина - безсмислено превръщане на енергията - със съответните загуби естествено.
Аз лично имам една цистерна на покрива (800 литра) боядисана в черно даже няма и колектори - цело лято ползвам топла вода от нея.
Не мога да схвана защо толкова много се копа в разни странни посоки. Защо всички са се хванали да произвеждат ток - верно че реализацията му е най-лесна ама дали няма начин за ефективно съхранение на енергията в някакъв по различен вид. Например на времето като са нямали хладилници са правили един номер : зимата като замръзнат водоизточниците отивали и режели големи късове лед, които се съхранявали в изкопани в земята ями изолирани със слама. Цяло лято имали хладилник. Защо да няма начин да се направи и обратното цело лято да се трупа топлина и да се използва зимата - примерно.

Трупай ама я се замисли колко топлина трябва да съхраниш изчислена във ватове по метода на ямата !!!
Не е като замразеното в ямата да я отваряш веднъж в седмицата да и да извадиш нещо.
Зимата ще трябва да вадиш топло доста често и то по доста :)
Няма как да запазиш енергията без превръщане в удобен вид. Например може да си сложиш някаква инсталация да ти трупа водород и кислород и така да я съхраниш за да нямаш загуби за запазването на енергията :)

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !

Нед Юни 21, 2009 2:14 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Да де ама ако загубите от превръщане са по-големи от загубите на съхранение ... То е ясно че ти е дар от горе ако ще и 5% да запазиш, ама ако можеш да запазиш 10% няма ли да е по-добре? Примера с ямата е просто пример. Не съм казал да топлим вода и да сипваме в цистерни - то е ясно, че така няма да стане.

Нед Юни 21, 2009 4:37 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Cekins написа:
Да де ама ако загубите от превръщане са по-големи от загубите на съхранение ... То е ясно че ти е дар от горе ако ще и 5% да запазиш, ама ако можеш да запазиш 10% няма ли да е по-добре? Примера с ямата е просто пример. Не съм казал да топлим вода и да сипваме в цистерни - то е ясно, че така няма да стане.

Напротив - точно така се прави! :) Водата е най- топлоемкия и евтин енергоносител. И точно така работят тия системи - в добре термоизолирани цистерни през лятото постепенно се покачва температурата, до колкото е възможно. А през зимата тази натрупана топлинна енергия се извлича с термопомпи вода/вода и се отоляват жилища.

Нед Юни 21, 2009 5:23 pm
Профил WWW

Мнение 
Л.Петров написа:
Фирми много...Подобни концентратори със стирлинг мотори има поне на още една американска и една германска фирма, а колко са в ресърч фаза само може да се гадае...Технологията на стирлинг конверсията е ясна от 200 години, още преди Карно да дефинира КПД-то на термодинамичните конвертори, а оптиката е ясна и от преди това. Първият параболичен соларен концентратор в комбинация с термо-механичен конвертор е захранвал малка печатница в Париж в края на 19 век.

Това е ясно и целта не е да преоткрием откритото, а до го опростим и започнем да го използваме най-накрая, че време за мотаене не остава.

Фирмите са много, но май всички са още на ресърч, щото от доста години се канят да пускат на пазара концентратори за производство
на електричество, още ги няма, обаче. В този смисъл направата на хелиостат е бял кахър в сравнение с това, което трябва да се сложи във фокуса на чинията. Просто няма откъде да вземеш такъв двигател с външно горене, стърлинг, или даже парна машина с поне 25% кпд на сносна цена. Немците продават своя 9 кВт стърлинг двигател са 30 000 евро, а цялата инсталация с чинията ( Eurodish) струва 120 000 /по памет/. Американците имат един интересен модел на еднокиловатов стърлинг със свободно движещо се бутало, който е и самопускащ се, но и той не е в продажба. Явно има сериозни конструктивни проблеми, които не се решават лесно.
Все пак се гони и поне 25-30% кпд, температурата на нагрятата част отива на 600-700 градуса.
Новозеландците имат интересен продукт който ми харесва( Whispergen ), на базата на стърлинг двигател, който засега се захранва с газ, но се продава, мисля до 2 кВт, има както за самостоятелно използване, така и за включването му в паралел към мрежата.

За топлата вода, предполагам не това е целта на проекта, тя винаги ще се получава като бонус ( когенерация).

Нед Юни 21, 2009 9:20 pm
Профил

Мнение 
Съгласен съм. На първо време обаче стирлинга не е целта. Целта е да се направи един проект в GNU стил, който да бъде разбираем и направим от всеки човек с елементарни технически познания, с минимална инвестиция, където стирлинга не се вмества засега.

За мен гъдела е да го направя с учебна цел. Микроконтролерите са ми интересни, както и програмирането, но цялата работа ще ми отнеме много време. Тепърва ще се запознавам с контролерите, ще купувам програматори, ще чета упътвания и така нататък. С механиката, оптиката и статиката вече съм на привършване, както и с финансите :wink: .

И отново се връщам на първичния ми въпрос и ще се опитам да го дефинирам по-ясно:

Искам да контролирам два линейни мотора за сателитни чинии. Като забравим всичките детайли, по точност, грешки и прочие, какъв тип микроконтролер би ми свършил работа?

Насочил съм се към Microchip, които предлагат девелопинг продукти (пакети) със софтуер и хардуер за новаци. Конкретно съм решил да купя http://www.microchipdirect.com/ProductS ... ds=DM16412 , за да започна с нещо.

Нед Юни 21, 2009 11:52 pm
Профил

Мнение 
Л.Петров написа:
Насочил съм се към Microchip, които предлагат девелопинг продукти (пакети) със софтуер и хардуер за новаци. Конкретно съм решил да купя http://www.microchipdirect.com/ProductS ... ds=DM16412 , за да започна с нещо.

Осмисляш какво искаш да прави чипа, какви неща трябва да има вътре, да е възможно най опростен без излишен хардуер вътре и да може изводите да ти стигнат. Натоварваш се в колата, засилваш се до комет и си купуваш каквото ти трябва , ако толкова много те мързи и смяташ че ще е по лесно да ти го доставят отваряш им страницата регистрираш се и си правиш си поръчка от там. :wink:

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !

Пон Юни 22, 2009 1:11 am
Профил
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран

Мнение 
Мисля си, че позиционирането по часовник може да се ползва като спомагателен алгоритъм, и после да се донастрои оптично, ако има достатъчно светлина. Идеята ми е, когато по някаква причина позиционирането спре (процесорът забива, механиката заяжда, появил се е дефект или просто първоначално пускане както всяка сутрин), след това да може грубо да си намери слънцето и после по сензорите да се донастрои.
Тук трябва и да се избере балансът между софтуер и хардуер. Казваш два двигателя, което означава, че смяташ да въртиш чинията по две оси. Това предполага повече изчисления. Една екваториална монтировка ще ти спести единия двигател и доста изчисления, или поне ако пак си останеш с два двигателя, ще ти отпадне поне едно преобразуване между координатни системи и софтуерът ще се опрости.
Мислил съм доста по такива джаджи, конкретно за позициониране на фотоволтаици, и като че ли това е най-прецизното решение за момента ... В твоя случай, може и да се опрости, защото ти искаш само директна светлина, при което часовникът може да се замени с група сензори със широк ъгъл на приемане - така, грубото позициониране става по широкоъгълния сензор и после се допозиционира по тесния. И отпада необходимостта от часовник, както и от екваториална монтировка.
Идея, която видях на споменатия клип - за регулиране на температурата там използват леко отместване нагоре. За целта са поставили екран с отвор в него. Когато машината започне да прегрява, просто се отклонява лъчът от нея. В твоя случай, ако имаш екваториална монтировка, това лесно може да стане с добавяне на променлива към ъгловата височина, пресметната на база измерената температура.
И една идея за абсолютен ъглов сензор, ако все пак решиш, че ще е с часовник: Компромисен вариант (в смисъл, че се получава нескъп сензор) е да имаш инкрементален сензор на двигателя, а при механиката имаш фиксирани сензори (за пресичане например), подредени на определена ъглова стъпка. Това леко усложнява софтуера, защото когато системата тръгне от неизвестна позиция, трябва контролерът да си избере посока и да върти докато уцели някой от фиксираните сензори, но оттам вече ще знае колко и накъде да брои, за да довърши позиционирането. После може да използва фиксираните сензори, за да сверява доколко вярно брои инкрементите.
Като задача за упражнение, може да добавиш подпрограма за прецизно сверяване на часовника по показанията на оптичните сензори - те ще знаят най-точно как е разположено слънцето в момента. Просто закачка! ;)
За паметта за грешките, като че ли най-добре ще е външна памет, тъй като се предполага, че цялата установка ще стои далеч от цивилизация. Така да има достатъчно капацитет, за да се проверява по-рядко. Също и това дава възможност да се свали чипа с паметта, да се сложи друг и този да се чете някъде на спокойствие. Или поне чипът ще може да се чете без да е необходимо да е включено устройството (все пак, може и дефектът да не позволява нормална работа). Не забравяй подпрограма за проверка на интегритета и за инициализиране на тази памет.
Аз лично ти стискам палци! В крайна сметка, земните ресурси се изчерпват и трябва да се мисли за други източници. Успех ти желая!

Съб Авг 22, 2009 12:30 pm
Профил

Мнение И така, дойде време за работа...
Здравейте колеги,

Проекта бе затънал в забрава за почти година, но ето че ми позволиха да построя една малка настолна машинка, като част от дипломирането ми догодина, и отново започвам да барникам.

На кратко, целта на занятието е да се построи платформа, на която ще могат да се изпробват различни астрономични алгоритми за пасивно насочване (без обратна връзка), както и ще има възможност за изпробване на различни схеми за обратна връзка. Интерфейса на устройството ще е уеб-базиран - ще ползвам rabbit RCM5600W за мастер контролер, и един два пика за изчисления на алгоритмите, а заека ще управлява два стъпкови мотора, датчиците и така нататъка...

Проблема ми е, пиковете не щат да пресмятат много много...Когато отида на view>program memory има 16384 свободни реда за асембли инструкции. Заека е много по-пъргав, но и много по-скъп, та затова ще оставя сметките на пик-а като слейв-устройство.

Въпроси:
1) Има ли начин да вместя по-дълги инструкции в пика (18f45k20)?

Пон Май 03, 2010 12:22 pm
Профил

Мнение 
с риск да отворя отново вечната вражда "на кой колко бита му е дълга пи*ката и дали с голяма пи*ка по-лесно се е*е", защо трябва да ползваш пик18 за копроцесор? особенно ако ти трябват сметки има къде по-удачни платформи, а цената им надали се различава съществено (+3-4$) от тази на 18-ката? или точно цената е определяща за твоят проект? айде заека не знам какво му е хубавото, не съм работил с него, та там няма да питам защо, ама за това специално...

Пон Май 03, 2010 1:32 pm
Профил WWW

Мнение 
head_up написа:
с риск да отворя отново вечната вражда "на кой колко бита му е дълга пи*ката и дали с голяма пи*ка по-лесно се е*е", защо трябва да ползваш пик18 за копроцесор? особенно ако ти трябват сметки има къде по-удачни платформи, а цената им надали се различава съществено (+3-4$) от тази на 18-ката? или точно цената е определяща за твоят проект? айде заека не знам какво му е хубавото, не съм работил с него, та там няма да питам защо, ама за това специално...

Ползвам пика, понеже вече си купих пикКит3 (преди година всъщност) и не ми се харчат пари за друг програматор, а заека е предоставен от УНИ-то. Когато му дойде времето ще си играя с препоръчваните от мнозинството съфорумци, АТМЕГА и други, но засега ще остана с пика.

Въпреки всичко, което казах, кои платформи препоръчваш?

Пон Май 03, 2010 2:05 pm
Профил

Мнение 
няма да ти препоръчвам платформи (и не искам да го правя директно, че ще стане пак война, знам ги какви са кибритлии), а и ти вече си си взел развойните средства така че няма за къде :) все пак можеш да разгледаш както вече спомена "АТМЕГА и други (особенно тези другите)". ориентирай се по цените от твоя клас (18-ка) и виж какво предлагат за +3-4 долара, от някой по-голям онлайн магазин като дигикей-а (примерно).

Пон Май 03, 2010 5:25 pm
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 94 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Следваща