|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 1:54 am
Бе прокълната фирма са си....
| Автор |
Съобщение |
|
bateAz
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
tgi, да не би да имаш проблем със захранването на чипа или с топологията на платката ? Например липсващ кондензатор на Vcc на TC4426 или нещо друго ? Наистина не е много за вярване да е толкова замотан. Можеш ли да мернеш изходната характеристика на чипа, когато вече е превключил ? Т.е. да държи твърдо 1 или 0 и да го натовариш за малко с 1.5А ток да се види с колко ще се подмести. Така ще се разбере дали има проблем в изхода или по някаква причина чипчето по-бавно се обръща.
|
| Сря Май 05, 2010 12:30 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Абе не са върха на сладоледа, но аналоговите им стават за доста приложения в които не с егонят микроволти и наноампери, а тия драйвери .... бе не помня дали съм клатил нещо голямо с тях, за по малки транзисторя работят, имам спомен че един генератор на ток бях праивл, но там честотата е ниска ... иначе имам един кофти спомен, не помня с кой техен драйвер но опитвах да подкарам един голям стъпков мотор, и много грееха мосфетите, тогава работтаат нещо отпадна и так аи не гледах що аджеба греят, може да са били глупавите драйвери, аз в дет тайма имах съмнение.
|
| Сря Май 05, 2010 1:34 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Истината е че май не са много издържливи тия ТС-та. Аз с 9А-ровото (4421 май беше) клатих IRF4905 (гейт 4500 pF), до момента в който подадох 19 волта захранване (отначало експериментирах с 15 но дизайна си искаше 18-20) и ТС-то изпищя накриво и спря да работи. с 4428 съм драйвил IRF9540 обаче с 10 ома на гейта - без ерче изгаря след няколко минути. В общи линии и аз се оглеждам за някакав друг драйвер. За малки фетове може и да стават ама за големите нещо не е наред.
|
| Сря Май 05, 2010 6:36 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
Ползвал съм доста TC-та. Не носят много на бой, но това го разбрах по трудния начин  Поне са еФтинки 
_________________ Хайде де!
|
| Сря Май 05, 2010 7:32 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Кое му е ефтино? 5 лв. за 4421 ... 
|
| Сря Май 05, 2010 7:47 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
карах на TC4468. Те са и за по-малък ток де, но са голяма боза.
_________________ Хайде де!
|
| Сря Май 05, 2010 7:55 pm |
|
 |
|
Cekins
|
В общи линии ако не минаваш препоръчаните параметри бива, ама напънеш ли го малко повече и сдава багажа. Аз от операционните им съм доволен. Rail to Rail на сносна цена си е все пак. И добре се държат - каквото излиза на лист това си и става на живо.
|
| Сря Май 05, 2010 8:03 pm |
|
 |
|
sthx
|
Не става така при мене за съжаление. От неадекватният входен ток ма усилвателите бая коса ми изпопада.  Ценово горе-долу са добре, доставките без проблем, имат богата гама като за спрягане с процесорите, но имат и ядове. Налага се да попремрежа малко очи за да дам платките на клиентите.
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Сря Май 05, 2010 8:38 pm |
|
 |
|
RM
Ранг: Почетен член
|
Добре , като се е отворили темата, за лоши разработки ... за бъгави чипове. Защо се получава така, четеш перфектен пдф на някакъв чип, пишат това прави онова , графики, параметри , все едно че е измислен за твоя случай ... викаш си е тва е моя чип. (последния пресен случай е с A3986) И след едно елементарно разравяне из мрежата, се оказа че има 99,9% неуспешни опити за подкарването му  . Защо големи фирми си позволяват лоши продукти, това не е в тяхна полза.
_________________ Вниманиене съмвишист....ИЙ.
|
| Сря Май 05, 2010 8:49 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Че не е за вярване не е, но е факт. Вече го махнах и сложих 33151, който работи чудесно.
Разбира се, че първо проверих тия работи, дето питаш, а по топология на нискошумящи DC-DC
конвертори не мисля, че ще се намери някой по тая галактика, който да ме бие  .
Няма повече да се губя и с майкрочипски нещастия, моите си ми стигат.
Това, което видях като разлика, като му сложих 10-те ома беше, че се появи един стръмен
интервал - може би 1/4 или 1/5, докато токът надхвърли някаква стойност. След това
тотално се успиваше, изглежда някаква foldback защита по ток им се задейства дето
не и е там мястото и всичко заминава, slew rate става под 1/10 от специфицираното.
И това върху 1-2 nF (не помня колко беше гол IRF540, ама там някъде ще е).
За пръв път виждам такова чудо. Преди две години слагах такива, ама в DIP и
не видях такъв проблем. На много по-ниска честота цъкаше но не мога да си представя,
че не бих видял такова скапване, трябва да го е нямало. Но не беше IRF540, нещо по-модерно беше.
Със сигурност мога да кажа, че тия дето ги имам тук не си покриват спецификациите.
Но няма да се губя в доказване на това и т.н., лесно е да го премери всеки, който иска.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Сря Май 05, 2010 9:01 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Ами не знам защо така се получава. Специално за ТС-тата очакваш, че с по голям капацитет на гейта, би трябвало просто да работи по бавно, ама не би. Аз например нямам зор за 500 КХз - 10-20 ми стигат. Ама изгаря пусто. После като го погледна под лупата и се вижда дупка на корпуса. Това е за СМД варианта. Дип не съм пробвал щото се гледам да оптимизирам размера. Ама пък 9 амперовия направо ми скри шапката. В абсолютния максимум му дават 20 волта. Очаквах поне 5-6 минутки да поработи. Нъцки. И 1 секунда не устиска.
|
| Сря Май 05, 2010 9:10 pm |
|
 |
|
ji4ka
|
По принцип на комбинацията СМД корпус + голяма мощност/ток/напр. трябва да се гледа с голямо подозрение и да се четат забележките под черта. Например мощността понякога е валидна при радиатор от фолио 6см2 - ми то егати пестенето на място става. Или с керамична подложка и все такива екзотики. Насилена работа.
Тия въпросните TCxxx-та са от една фирмичка дето микрочип си я купи с цялата им продукция, даже и номенклатурата не им промениха, явно просто са ги пуснали по каналите си. Та щом "приживе" не са били толкова извести, явно е имало причина. И цените хич не ми изглеждат много ниски - корпус под левче няма, като се наложи "аналогия" цената на ОУ-та и драйвери бързо надхвърля тая на контролерчето - емчи що да не я лапнат и тая хапка МЧ-то?
|
| Чет Май 06, 2010 12:19 am |
|
 |
|
Zeus
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Вто Окт 03, 2006 11:58 am Мнения: 924 Местоположение: Ботевград
|
Абе то и аз изгорих два 9А драйвера преди време. Бях им вързал някакво мижаво стъпково двигателче ей-така за пробата. Докат се усетя, буквално за секунди напекоха и изгоряха. Тогава си мислех, че нещо аз съм объркал, ама явно проблема може и да е бил и друг.
|
| Чет Май 06, 2010 9:39 am |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Бе то това хубаво, ама в случая не става дума за мощност - тя е пренебрежима (когато работи свястно, като
замаже фронтовете както ги замазваше майкрочворският драйвер дръпваше 600 mW отгоре - но не му дадох
време да изгори де). После работещият първообраз на тия драйвери - mc33151 - си е с същия корпус от 20+
години насам.
Инак повече мощност в SO-8 е постижима практично само ако човек го закачи термично към вътрешните
GND и VCC слоеве, аз го правя инстинктивно открай време. На тия драйвери специално не е нужно, но
дупките към маса и захранване са на самите крака, а между тия дупки отдолу има един 1206 1uF кондензатор.
Това е по-скоро по навик, но и минимизира излъчването, големите тоци в момент на превключване, дето ги
дърпа от захранването, са затворени в дебелината на платката. Самият гейт на драйвения ключ не мога да
го затворя и него, естествено, просто го държа наблизко (към 5 мм в случая). Е, ако много ме беше страх от
това излъване щях да сложа и някакво серийно съпротивление  . Ама не ме е, то е пренебережимо малко
спрямо силовата част на конвертора (flyback), където са концентрирани усилията за затваряне и обезшумяване.
Че на същата платка има 14 бита ADC, входният сигнал има лента над 10 MHz, тия 14 бита идват като 100-ина
mV fullscale и т.н.  .
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Чет Май 06, 2010 12:23 pm |
|
 |
|
Tisho
Регистриран на: Пон Ное 22, 2004 11:24 pm Мнения: 1923 Местоположение: Габрово
|
Вие за International Rectifier не сте ли чували, че се занимавате с глупостите на майкрочип? 
|
| Чет Май 06, 2010 1:57 pm |
|
|