|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 1:55 am
Бе прокълната фирма са си....
| Автор |
Съобщение |
|
¶
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Ние използваме основно gate drivers на фирмата Международни Токоизправители ( IRF ), и при тях пада люта битка, но проблемите основно идват от факта, че палим в паралел от порядъка на 30-тина 280А MOSFET-а, голяма играчка пада всеки път докато насосаме схемата. Сега колегите борят едни 900A IGBT модули, мисля вече 4-та схема сменят на gate driver-ите . Работят една-две седмици и току нещо им стане и изпляскат. Взехме едни готови модули, те сякаш ще устискат, още не са се опекли, но са до +85°, пък ни трябва +125°. Май и 1-2 IGBT-тата си заминаха, но с оглед на мотора дето въртят ( 200hp ), не ги и очаква лек живот.
Вчера си загубих половин ден докато разбера какво става с едни драйвери. На едната платка обърках двата конектора и процесора се изпари, не пожела да работи на 28V  . Сложих втората бре не ще, викам отидоха силовите модули, и така половин ден меря и псувам, накрая сложих и третата микропроцесорна платка и хоп всичко тръгна, силовите модули здрави, връщам пак втората платка не ще. Кога се задзяпах по компонентите, имаме едни бързи компаратори, които следят за късо във веригата сорс-дрейн, на втората платка запоявачите разменили двата резистора осигуряващи прага на превключване, при което компаратора си мисли, че има късо и прещраква сигнала за късо към силовите модули и те веднага се изключват. Тия нашите запоявачи на елементи са си ебали мамата, повече време губя да им търся грешките, отколкото да изследват работата на устройствата. Кот им падне тва запояват.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Чет Май 06, 2010 2:02 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Мале. Е това със стотиците ампери и т.н. е в друга лига, в нея не съм пребивавал.
Помня един приятел на времето правеше нещо такова и успя веднъж да изгори бушоните
на цялата фабрика (базата на МЕИ-то  ).
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Чет Май 06, 2010 2:10 pm |
|
 |
|
¶
|
Колегата е спец по яките тоци, аз чиракувам при него  . Чат-пат ми позволява да направя нещо самостоятелно 
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Чет Май 06, 2010 4:46 pm |
|
 |
|
fan
Ранг: Почетен член
|
Тука на такива им викаме калайджии и обикноженно са си баш мангали(ма кюнците ги поят точно)! 
|
| Чет Май 06, 2010 5:25 pm |
|
 |
|
¶
|
Бе съмняСвам се дали тия ще ти запоят и кюнец правилно  Има само един камбоджанец, дето умее да работи с поялника като хирург със скалпела, ма то е сигурно щото в Камбоджа е бил лекар 
|
| Чет Май 06, 2010 5:56 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
|
| Чет Май 06, 2010 6:13 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Ама помияри са тия мокрочепове и толкова.
Днес си правих за мен една дреболия и взех един ОУ MCP6022. Купвал съм го преди години от Комет.
Отдето и да го погледнеш по документация трябва да работи с 0 волта на входа.
Дават си му черно на бяло
Common-Mode Input Range VCMR VSS-0.3 — VDD+0.3 V
Да ама не. При нула волта на + има усилване 4-5. Като му качиш входа на 50-60 mV започва да работи.
Един ден блъскане на главата отиде. Хич и не предположих че тъпаците са си оставили ръцете. Най накрая го свалих и навързах в една тестова постановка и всичко лъсна.
Как да не ги мразиш глупаците им смотани.
|
| Чет Май 13, 2010 9:37 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Киров, 6022 и 602 са две различни неща. 6022 е по зле от 602 (дори и по документация).
|
| Чет Май 13, 2010 10:18 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Не е вярно, 6022 е с по добри параметри. Като изключим консумацията, ама тя е заради повишената честотна лента. Иначе 6022 е RRIO , и точно заради това е странно това, което казва Никола.....
Аз съм ги ползвал много, не съм имал ядове. Всъщност аз 602 отдавна спрях да ползвам точно заради скапания вход, ползвам само 6002 и 6022. Все си мисля, че щях да забележа ако има нещо такова. Ама може и точно в такъв режим да не съм попадал.
Всъщност аз не разбрах точно постановката - как при 0 на входа има усилване 4-5. Какво точно усилваш на нулата?
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Май 13, 2010 11:03 pm |
|
 |
|
tgi
|
Ми явно open loop gain пада до 5, и то при DC.
Такова нещо може да затрие и повече от ден, бързо го е хванал.
Тия сега разбирам защо са силни в аматьорския сектор. Там няма кой да им хване
измамите, толкова просто е.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пет Май 14, 2010 1:13 am |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
С него правя един неинвертираш усилвател на сигнал 10-50mV. Усилване 50. Ама дърво гризнах.
Че доста сложна схема с автоматиен баланс на нулата и разни честотни корекции и на макетна платка го събрах.
А в тестовата постановка която събрах после е съвсем елементарен усилвател DC с усилване 50.
Мамичката им проклета.....
Имам 2 броя единия се държи малко по добре,усилването е около 15 
|
| Пет Май 14, 2010 9:02 am |
|
 |
|
741
|
Абе при 0V на входа никой тип RRIO няма да работи коректно при еднополярно захранване. Половината чипове (тия с отрицателния офсет) ще са с наситено входно стъпало. Гарантирано линеен режим имаш чак след като прехвърлиш максималната стойност на напрежението на несиметрия. Вече друг въпрос е защо при теб това става при 50mV на входа, а не при 2.5mV в най-лошия случай, както е по спецификация.
Такава мизерия става понякога като ги утрепеш с електростатично електричество. По принцип работят, ама не съвсем. Най-лесно се проверява, като им видиш входния ток (и на двата входа) с няколко мегаома серийно на входа. Стига да ти се занимава.
|
| Пет Май 14, 2010 10:59 am |
|
 |
|
tgi
|
Никой? Айде бе.
Още 324 работи там. Не го знам добре него де, ама не беше ли с PNP входно стъпало.
От близо 20 години за щяло и нещяло слагам lmc6482, и той работи без чудене (MOSFET
входове, за никакъв входен ток не става дума на практика).
Неотдавна се срещах (заложих, де, и си работеха) с някакви на ADI дето вдигаха входния
ток от някакво напрежение нагоре (JFET входове), инак RRIO и те. Това с входния ток
добре документирано и т.н., разбира се.
Виж, за изхода ако кажеш, че никой не е баш rail-to-rail ще се съглася, разбира се.
Ама там ако възникне проблем веднага се вижда какво става, не може да ти изгуби
цял ден и нагоре та да видиш, че трябва сам го характеризираш, както е в историята
на Никола.
|
| Пет Май 14, 2010 1:19 pm |
|
 |
|
741
|
Tgi, виждам прочел си ми първото изречение. Защо не продължи и със следващите? 
|
| Пет Май 14, 2010 1:37 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
|
Поиграй си с някой читав ОУ с RR вход и ще видиш че си работи.
Параметъра който показва че трябва да го може съм го взел от тяхната документация,дадох го и по горе
Common-Mode Input Range VCMR VSS-0.3 — VDD+0.3 V
Ако има някакви изключение трябва да са описани в документацията ама нещо за работа с напрежения около нулата няма в нея.
Каквото и да си говорим тази фирма е помиярска отвсякъде. Добре че намерих един тексаски двоен истински RR ОА че си пуснах устойството.
|
| Пет Май 14, 2010 1:38 pm |
|
|