Отговори на тема  [ 14 мнения ] 
LCD и честота на опресняване на сегментите 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение LCD и честота на опресняване на сегментите
Направих таймер който да включва и изключва бойлери за да работят само на нощна тарифа. Устройството работи на 5v, но има и батерия 3v в случай, че спре токът. И като остане на батерия и се погледне дисплея странично към светлината така, че да се вижда сянката на сегментите, се вижда трептенето от опресняването на сегментите. Всичко това на 3v. На 5v няма проблем и не се вижда трептене както и да се върти дисплея. Честотата на опресняване е около 16 Hz. Чак над 128 Hz не се вижда трептене, но тогава пък сегментите стоят вече по-бледи. Дисплея е OD-409 и според datasheet’a работи на 3v. Борил ли се е някой с такъв дисплей и дали има някакъв компромис хем да се вижда добре хем да не премигват цифрите? Или ще кажете, че пълно щастие няма и да избера или премигващи или бледи цифри.

Съб Май 08, 2010 11:21 pm
Профил
Ранг: Почетен член

Мнение 
Избери между трептящи и бледи цифри.
Може да опиташ да увеличиш малко тока през индикаторите но за динамична индикация това е положението. Имай предвид че например ако имаш три цифри всяка свети само през 1/3 от времето т.е. яркостта е 1/3 от максималната.
Ако искаш пълна яркост ще трябва да помислиш за статична индикация но тогава много пинове хвърчат. Или пък псевдостатична (т.е. динамична с буферни регистри да пазят стойността до ново зареждане). Тогава имаш малко пинове от MCU-то но ти трябват външни регистри, например HCT374.

Нед Май 09, 2010 2:38 am
Профил

Мнение 
И за какво е тази занимавка като има готови.
От Метро си бях взимал за същата цел, имаше опции за 7 или 8 режима, всеки е самостоятелен, може да си ги програмираш за кой ден от седмица час и т.н. да се включват, дори може да го направиш да се изключва на всеки 4 часа денем, има и бутон за принудително включване в случай че искаш да го включиш без да бъзикаш по таймерите, имат си батериика за часовника.
Единственото неудобство е че е направено за контакта и релето е малко кекаво и за бойлера ще трябва да смениш поне релето.

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !

Нед Май 09, 2010 2:56 am
Профил
Аватар

Мнение 
е то всичко има готово, за какво въобще да се занимава човек с нещо :)

Нед Май 09, 2010 8:55 am
Профил
Аватар

Мнение 
Аз точно такъв таймер си купих преди 1 седмица. Взех го за около 20 лв., но може да се намери и под 16 лв. на места. Върши идеална работа. Точно го ползвам за бойлер на нощна енергия. Първо мислех да си правя, но реших, че тъкмо за това има готово решение и не си заслужава да се прави. То само частите ще надхвърлят цената на готовото. Сложих да ми управлява един контактор и готово. Zaphod е прав от една страна, но когато има нещо готово, което напълно покрива изискванията ти, и то на такива пари, по добре човек да си го купи, а да хвърля пари и усилия за неща, който са с по- специфични изисквания и няма подобни на пазара, или са доста скъпи.

P.S. Направо съм се прекарал с цената :)
http://www.tpetrov.com/search.php?prod= ... 0%95%D0%9D

Нед Май 09, 2010 9:08 am
Профил

Мнение 
zaphod написа:

Има неща за който не си заслужава да му се отделя толкова внимание. Следва се поговорката, при положение че топлата вода вече е открита защо трябва пак да се преоткрива!
Zeus написа:
P.S. Направо съм се прекарал с цената :)
http://www.tpetrov.com/search.php?prod= ... 0%95%D0%9D

Точно за такова споменах, даже му се вади часта с таймера, сменя се малкото реле с някакво истинско и нямаш грижи с опресняване на дисплей, бъг в програмата, па бойлера зацепил за постоянно заради бъга или каквито и там ядове изскочат докато го нагласиш.

Нед Май 09, 2010 9:34 am
Профил
Аватар

Мнение 
Аз доста рових преди да седна да го правя тоя таймер. Наистина има готови и то на супер смешни цени. plameniv е написал точно причините поради които се отказах да купувам и да преправям. Всичките са за контакт и релетата им са слабички. Аз за себе си прецених, че ще е по-добре да си скова едно такова точно според мойте изисквания. Отне ми два дена да го проектирам и да го сглобя а като цена се върза около 15 лв. На снимката се вижда как изглежда. Точно се събира в кутията на ключа за пускане на бойлера. Има още една платка за високоволтовата част с един триак и още малко чаркаляци. Двете платки могат да работят и по отделно. С малко прерабтка може да се събере и в кутия за еврошина при бушоните. Просто го направих точно каквото ми трябваше. Засега програмата му има само един канал за включване и изключване и една аларма, но може да се разшири доста. Памет има бол. Вече месец го тествам и работи точно както исках. Ще се примиря с трептенето на сегментите защото се забелязва само ако се загледаш и то под ъгъл към светлина. И всичко това ако работи само на батерия. На 5v няма трептене и всичко е 6.

Прикачени файлове:
TMR.jpg
TMR.jpg [ 42.84 KiB | Прегледано 2107 пъти ]
Нед Май 09, 2010 12:37 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Разбира се, че щом на човек му се прави нещо по-добре е да го направи ако може.
Инак кво, да купува, яде и сере ли само.
Тук бойлерът е с такова от 15 лева - ама не електронно, от тия механичните - от много
години насам. Ама не съм изпитвал нужда да го правя та съм купил.

Инак терморегулаторът за най-обитаваната стая е вграден в кутия от изкормена мишка
от едно време (тия с топчето), с хеликоидален потенциометър се задава температурата,
от нея стърчи едно AD592 дето мери, жица ходи до печката на която и вградих реле та
да щрака. Е не беше за кеф, през дълбоката зима стана - изгоря биметалният регулатор
на инак хубава печка (духаща), нямаше вариант за подмяна поне за ден-два, и се
принудих за няколко часа да скалъпя нещо. Това беше преди няколко години, и тая
зима го ползвахме...

CArBeta, какво му се взираш на дяволското мигане, като че цял ден него ще гледаш.
Нали се вижда какво става и работи както искаш.

[edit] Ей го, даже му намерих снимка на това творение, помнех, че нещо си бях
играл преди години [/edit]

Прикачени файлове:
PICT1184.gif
PICT1184.gif [ 429.76 KiB | Прегледано 2113 пъти ]

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
Нед Май 09, 2010 1:16 pm
Профил WWW

Мнение 
zaphod написа:

Наистина - защо!
:)
Преди години понечих да правя нова джаджа и понеже не бая много наясно с материята посках мнение е от няколко колеги от заинтерисованата специалност. По случайност се бяха насъбрали 5 човека специалисти - цял научен съвет. Единият от тях пренебрижително ми каза:
- Няма нужда да го правиш - един мой комшия вече го направи.
На което аз му овърнах:
- То и деца е ясно как се правят, ама интересно защо всекидневно се правят десетина милиона деца. (въщност не зная колко).

Остава и китайчета да почнат да се произвеждат в България, като всичко останало вече китаецът го е произвел.

Нед Май 09, 2010 2:23 pm
Профил
Аватар

Мнение 
tgi написа:
...
CArBeta, каквому се взираш на дяволското мигане, като че цял ден него ще гледаш.

Вече не му се взирам. То трябва да се загледаш за да го видиш. А и в нормални условия на 5v си работи както трябва. Оставям го така.

Нед Май 09, 2010 4:27 pm
Профил

Мнение 
CarBeta, как се решава въпроса с променливата поляризация
на сегментите при тези дисплеи? И аз бих ги пробвал, но ми се видя оскъдна информацията.
Имаш ли някакъв по-обширен даташийт, или само тези от Комет от
по 1 страница.

Нед Май 09, 2010 5:09 pm
Профил

Мнение 
kasparov написа:
на сегментите при тези дисплеи? И аз бих ги пробвал, но ми се видя оскъдна информацията.
по 1 страница.

Че какво му е сложното, просто инвертираш със 100Hz поне и всичко е 6.

Нед Май 09, 2010 5:55 pm
Профил
Аватар

Мнение 
kasparov написа:
по 1 страница.

Като datasheet само това от комет и от производителите --> http://www.orientdisplay.com/lcd-glass.html
И аз мислех да мина тънко и да сменям поляритета само на общия, ама не става. "Козата си сака пръч." Аз лично реших проблема по следния начин:
в самото начало при инициализацията на контролера подавам на общия на дисплея и на сегментите които не искам да светят 0 а на сегментите които искам да светят 1. След това си върви главната програма и в края имам подпрограма за опресняване. XOR на всички портове с FF. След това 512 цикъла забавяне, пак XOR на всички портове с FF и пак 512 цикъла забавяне. Дори като се влиза по менютата в края на всяка подпрограма минава през подпрограмата за опресняване. Сигурно има и други начини. Просто трябва да се сменя поляритета на общия извод и на сегментите постоянно. Ако ги оставиш да светят без да ги опресняваш лека полека започват да избледняват, но в началото за десетина секунди например не се забелязва разлика.

По принцип не ми се ползваше такъв дисплей защото и на мен ми се видя сложно, но консумацията на таймера е 40 микроампера. А и се оказа не чак толкова сложно. Просто много пинове отхвърчаха. Всеки сегмент заграби по един крак. От 36 I/O останаха 4. Два за бутони и два за управление.

Нед Май 09, 2010 7:06 pm
Профил
Аватар

Мнение Re: LCD и честота на опресняване на сегментите
CarBeta5 написа:
Направих таймер който да включва и изключва бойлери за да работят само на нощна тарифа. Устройството работи на 5v, но има и батерия 3v в случай, че спре токът. И като остане на батерия и се погледне дисплея странично към светлината така, че да се вижда сянката на сегментите, се вижда трептенето от опресняването на сегментите. Всичко това на 3v. На 5v няма проблем и не се вижда трептене както и да се върти дисплея. Честотата на опресняване е около 16 Hz. Чак над 128 Hz не се вижда трептене, но тогава пък сегментите стоят вече по-бледи. Дисплея е OD-409 и според datasheet’a работи на 3v. Борил ли се е някой с такъв дисплей и дали има някакъв компромис хем да се вижда добре хем да не премигват цифрите? Или ще кажете, че пълно щастие няма и да избера или премигващи или бледи цифри.

Нормално явление. Просто си на границата на захранването. Графичните се държат по интересно в този режим стават на светли и тъмни линии смесени с изображението.

Пон Май 10, 2010 9:47 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 14 мнения ]