| Автор |
Съобщение |
|
bongo_x2
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
 Да си Вкл/Изкл лампите с дистанционно
Чудих се дали да шляпна темата в "Безумни" или "Академия" ама не и е там мястото.
Идеята от години ми се върти в главата, знам как се прави, обаче не се очертава да ми остане време за реализация.
За пример: в момента в хола (моята стая, де) има 5 лампи и поне още 2-3 ми липсват. Това макар и множко за нормално жилище не е преувеличено. Ток до лампата ще докараш, ама и още жици за ключа, и после се разкарвай да го натискаш  Пък и на стандартната инсталация е един ключ за няколко лампи - що да горят всичките ако не трябват?
Мисълта ми е със стандартно дистанционно (за ТВ-то например) да си вкл/изкл лампите (икономични като за епохата ни). Избираш лампата чрез добро насочване и готово. Ако се задейства и съседната значи така е трябвало.
Значи: между мрежата и лампата има кутийка с фотоприемник която засича сигнал от масово дистанционно. Един път включва, следващият изключва. Желателно е достъпно тримерче за регулиране на чувствителността. И да е съобразено с луминесцентки и новото поколение щото за нажежаемата жичка и баба знае.
Ако някой е видял такова чудо в e-bay да даде линк. А ако идеята ми се окаже чак толкова пионерска и на някой му скимне да я сътвори - отстъпвам му патента срещу каса бира когато/ако се видим. И с удоволствие му ставам дистрибутор: само за вкъщи бих купил 20-на такива (на приемлива цена, де) а на колко места бих го сложил...
|
| Вто Май 11, 2010 9:39 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
Намирисва ми на светодиоден лазер в червената област. Приемник- обикновен фототранзистор. Тогава обаче идва проблема с насочването.
Дали няма да е по-добре всички лампи да са на общ канал, пък да се различават по идентификационни номера?
_________________ Хайде де!
|
| Вто Май 11, 2010 11:04 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Не ща лазАри и нУмера! С дистанционното на ТВ-то да речем или за всяка друга домашна апаратура, разчита се на насочването, затова държа на тримерче "чувствителност".
Не става дума за още едно дистанционно на масата!
|
| Вто Май 11, 2010 11:13 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
А какво е разстоянието между лапите? трябва да е задължително по-голямо от "петното" на дистанционното(става въпрос в равнина, напречна на излъчването)
_________________ Хайде де!
|
| Вто Май 11, 2010 11:17 pm |
|
 |
|
t_i_t_o
Ранг: Почетен член
|
Това съм го виждал като продукт в апартамента на едни познати, преди над 10 години, даже имаше вариант за плавна настройка на силата на лампата, просот стандартния кюч се смена с устройството... трябва да ги питам за подробности.
|
| Вто Май 11, 2010 11:20 pm |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
Няма да стане както я мислиш! Моя телевизор в спалнята ми се управлява даже да насоча дистанционното към тавана. Има добри отражения и ще настане шаш! Вземи си едно дистанционно за аларма на кола и го закачи към дистанционното на телевизора (с верижка, не електрически). Останалото оставям на фантазията ти.
Такова бях монтирал на майка ми (мир на праха и), че последните години не можеше да става от леглото.
_________________www.bsms.bg - SMS услуги за фирмите с модерно мислене.
|
| Вто Май 11, 2010 11:21 pm |
|
 |
|
the_bull
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Съб Авг 18, 2007 11:39 am Мнения: 137 Местоположение: Русе
|
МладКонструктор предлагаха решение на някой от броевете им след 2000 година. Там дори можеше да се регулира силата на светене и също така платката е с кръгла форма като да може да се монтира в стандартните кутии на стените.Нямам пред мен списанията за да кажа в кой брой точно го има, но със сигурност има такава схема.
|
| Вто Май 11, 2010 11:48 pm |
|
 |
|
head_up
Регистриран на: Нед Юни 01, 2008 9:54 pm Мнения: 1503 Местоположение: Пловдив
|
добре, защо всъщност ти трябва насоченост на лъча? не може ли да отделиш 6-7 канала от 100-те и да сложиш приемника някъде в посока обратна на ТВ-то, че да не си сменяш и каналите и лампите едновременно като цветомузика от 70-те? или искаш да избягаш от окабеляването от приемника до всяка лампа? или ако не е проувеличено това дето го казваш за ТВ-то и тавана би трябвало да е още по-лесно, от към комуникацията де - всяка лампа да си знае канала и така... виж ако и волуме-то работи - цена няма да има 
|
| Сря Май 12, 2010 12:03 am |
|
 |
|
bongo_x2
|
Разликата в силата между "под прицел" и "някъде към тавана" е хиляди пъти. Освен това съвременните апаратури нарочно ги правят с нечувствителни приемници и ползвателят е свикнал да се прицелва. Пък и да се обърка нещо: за лампи става дума, не за ядрени ракети.
P.S.: представете си дистанционното като джойстик от 21-и век или вълшебна пръчица: "Let to be light!". И понеже безгрешна магия няма: ще я коригираш отпосле с по-точно прицелване. Това за Microsoft не е проблем, че за Иван ли?!
|
| Сря Май 12, 2010 12:12 am |
|
 |
|
CarBeta
|
|
| Сря Май 12, 2010 12:53 am |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Бонго, не са занимавай с глупости, виж какво нещо струва 22$:
http://www.amazon.com/Woods-13568-3-Out ... 189&sr=8-1
И въобще само напиши из Гугъла "christmas lights remote" и гледай какво става  .
|
| Сря Май 12, 2010 1:51 am |
|
 |
|
Edesign
|
Идеята хич не е безумна.
Например ако имаш окачен таван с 50 луни и искаш да ги включваш на сектори и да имат различен цвят то трябва да прекараш хиляди кабели и ключове. А пък ако искаш да ги и димираш става още по сложно.
Аз преди време използвах Х10 устройства - консуматорите се упралвяват през мрежата.
В твоя случай - има модули които представляват фасунка, която се монтира във фасунката и в нея стандартна лампа. Всяка 'фасунка' е 'интелигентна' има си собствен код. Устройствата които могат да управляват 'фасунките' са доста видове - има и директно дистнационно .... В БГ има една фирма която предлага такива неща може да разгледаш за обща представа www.bulcraft.com
|
| Сря Май 12, 2010 6:33 am |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12095 Местоположение: Гьотеборг
|
|
| Сря Май 12, 2010 9:58 am |
|
 |
|
npelov
Ранг: Почетен член
|
Това + mcu ще е доста по-евтино ... но и повече софтуерна работа.
|
| Сря Май 12, 2010 11:20 am |
|
 |
|
ji4ka
|
Това с дистанционното ще е добро но ако се направи да познава номера на програмата - с 1=ламБа1, 2 =лампа2 и т.н. 9=паливсички и с 0=гасивсички. Без димиране естествено, те и без това новите не го понасят, а и при няколко лампи димирането е излишно.
|
| Чет Май 13, 2010 1:11 pm |
|
|