Отговори на тема  [ 12 мнения ] 
Помощ за проект с PIC 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Помощ за проект с PIC
Здравейте,
имам нужда от малко напътствия за един проект. Трябва да синтезирам принципна схема на шумомер с следните характеристики: обхват 20 до 120 Децибела, точност -+3 децибела, 4-разрядна цифрова индикация и комуникационен порт за връзка с комп.
Идеята ми засега е микрофон --->усилвател ---> външно АЦП ----> микроконтролер(примерно: PIC18F442). Към микроконтролера ще се свърже и индикация която да показва нивото на шумът, и комукационния порт (RS232). Моля да ми кажете колко според вас трябва да е битово външното АЦП за да се постигне тази точност и дали няма вградения 10-битов АЦП на примерния микроконтролер да свърши работа? Също така моля да ми посочите и някакви примерни схеми за свързване на PIC с 4-разрядна индикация и комуникационен порт (RS232).

П.П: Извинявам се, че пиша така объркано, но след като разгледах DataSheet-та на PIC18F442 от 332 стр. се замаях

Вто Апр 27, 2010 7:52 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Контролерът и индикацията са ти най-малкия проблем.
Най-напред помисли за комбинацията микрофон+усилвател+филтри.
Предполагам си наясно с методиката за измерване на акустичен шум.

Вто Апр 27, 2010 8:06 pm
Профил

Мнение 
Не съм много наясно и точно това си изяснявам в момента. За жалост няма подръка такова устроиство, а точната информация е кът. Засега искам да оправя индикация и комуникационния порт за да се концентрирам върху входа. За филтъра си мисля, че мога да мина без него, макар че е правилно да се сложи. Нямам ограничения за честотната лента.

Вто Апр 27, 2010 8:14 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Динамична, статична, LCD, плазма и тъй нататък?
За комуникацията си има хардуерен усарт. Той си работи почти сам. В онова дето ти е замаяло главата пише как става.

Вто Апр 27, 2010 8:21 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Не е толкова кът информацията.

Вто Апр 27, 2010 9:02 pm
Профил

Мнение 
Тоя обхват 20-120дб само с логаритмичен усилвател може да се обхване или с линеен на няколко степени.

Вто Апр 27, 2010 9:08 pm
Профил

Мнение 
Индикацията трябва да е динамична 7-сегментна. Иначе това за логаритмичния усилвател ми се струва добра идея. Даже си харесах AD8310 на Analog Devices. За измерването на нивото на шума намерих информация. Просто не съм търсил подходящите думи :)

Иначе за комукационния порт и индикацията знам, че е лесно и затова искам да го изчистя. Идеята е че или се загубвам в тоя DataSheet, или не знам какво търся. Това е странно защото англииския ми е на ниво :?

Сря Апр 28, 2010 11:37 am
Профил
Аватар

Мнение 
Добре тогава. Избираш си един пълен порт - примерно на този чип портБ. PortC не става щото там ще ти е ком-а. От С ползваш 0,1,2 и 5 за общия край на ледовете. На портб си вадиш другите краища според това каква да е цифрата. Избираш си един таймер и го пускаш на около 200-250 Hz. Чакаш си прекъсване и сменяш цифрата. Общия край е задължително да има транзистор щото чипа нема да устиска на тока.
Имам дежаву мама му стара. Това съм го писал и друг път във форума. А и го има дъвкано многократно на много други места.

Сря Апр 28, 2010 1:19 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
revenue, това някакъв проект до ниво схема с учебна цел ли е? Не искам да ти се меся, но както си тръгнал, ако е трябва да го защитаваш пред мен до индикацията няма да стигнеш. Ще те порежа много по-рано. :D
Постави нещата на местата им:
- Изясни си принципно измерването на шум.
- Избери подходящ за целта микрофон/ приемник на звуково налягане и се запознай с характеристиките му.
- Последното ще ти даде данни за това какво и колко ще трабва да усилваш, филтрираш и т. н.
- Помисле как ще подадеш обработения сигнал на АЦП и какво АЦП ти трябва.
- Следва избора на процесор.
- Индикацията (защо си решил още на този етап, че трябва да е динамична 7-сегментна?) и интерфейса (защо не USB?) са най-накрая.

Сря Апр 28, 2010 2:26 pm
Профил
Ранг: Ориентиран

Мнение хвърли един поглед на това
Мери аналогов сигнал - температура. Има си усилвател и филтър, в едно. Външно АЦП.
За синтез на филтъра е удобна програмата FilterPro.

Прикачени файлове:
Pincipna 2.jpg
Pincipna 2.jpg [ 28.05 KiB | Прегледано 2057 пъти ]
Пон Май 03, 2010 10:26 pm
Профил

Мнение 
Здравейте пак на всички. Радвам се, че темата събра интерес. За жалост усетих, че не започвам от където трябва. Вече си изясних идеята за измерване на нивото. Ще става като микропроцесора визуализира показанията на RMS-DC конвертор. Най-големия проблем ми е какво да вържа преди конвертора за да покрива този диапазон. Някъде видях някаква идея от сорта да се вържат последователно усилвателни стъпала и чрез аналогов мултиплексор да се прехвърлят на различно място в схемата ако сигнала е слаб или прекалено силен за да го обхване RMS конвертора. Разбира се мултиплексора ще се управлява от усилвателя. Аз си мисля, че примерно усилвател на 3 нива ще свърши работа. Ако имате схемка на такова нещо моля покажете :)

marcuka68 ако можеш прати покажи снимка с по-добро качество защото не мога да разчета имената на елементите :?

Вто Май 04, 2010 6:27 pm
Профил

Мнение 
Нямам по-добра снимка, свали си прорамата FilterPro и я разучи

Нед Май 16, 2010 6:50 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 12 мнения ]