|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 6:32 am
високочестотен шум/пищене в захранването
| Автор |
Съобщение |
|
perlsite
Ранг: Ориентиран
|
Бях спрял да следя темата, след като видях че започнаха консултации за лаптопи и т.н.  и за това не съм забелязал въпроса ти.
Горе-долу до под кривата круша стинах.
Захранването го занесох в сервиза, от там го изпратиха при дистрибутора, там установиха, че е дефектно и го замениха с друго.
В магазина, като ми даваха захранването поисках направо да доплатя за друг модел и марка, но ми връчиха новото захранване да го пробвам, като не се съгласиха директно на замяна с друго.
В нас като се прибрах го пробвах - пак пищеше макар и по-слабо. За съжаление го чувам и се дразня много, въпреки че пищи една идея по-тихо.
На следващият ден го върнах в магазина - паднаха големи тестове и огромно нежелание да се занимават с мен. В крайна сметка го изпратиха към дистрибутора, но след близо 2 седмици чакане от там го върнаха същото захранване с констатацията, че не са чули проблем и че шума който издава е в рамките на нормалното. В последвал телефонен разговор директно с дистрибутора разбрах, че всъщност не са успяли да симулират/получат пищенето, което се чува на моето PC. Предложиха (отново с голямо нежелание) да им занеса цялото PC, това цялото нещо се случи днес след обяд.
С две думи, след замяна на първото дефектно захранване с друго - решиха, че то не е достатъчно дефектно за да уважат рекламацията ми. Вариантите са ми два - да отворя захранването, да залея с лак пищящият компомент, след което ще загубя и правото на гаранция.
Вариант 2: да пусна жалба в комисята за защита на потребителя, тъй като са нарушени няколко точки по цялата процедура, което ако комисията си свърши работата ще ги глоби макимум няколко хиляди лева (всъщност по едната точка максимума е 2к, а по другата 5к).
В момента се опитвам да открия едно от следните неща:
1) Лак нитроцелулозен безцветен НЦ-2403 /цапон лак/
2) Безцветен алкиден лак ”ЛАПРОМАЛ ПФ-201”
На няколко места срещнах препоръки за използване на такъв лак (вместо трансформаторен, който трудно мога да намеря на пазара). Незнам на какво мнение сте и дали биха свършили работа?
Също се сещам за безцветен лак във формата на спрей (мисля, че имам в нас такъв) дали ще е достатъчно добро решение (струвами се, че ще се получи с него твърде тънък слой).
|
| Чет Май 27, 2010 7:29 pm |
|
 |
|
tgi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Едва ли лаковете ще помогнат. Явно моделът захранване е със сбъркана обратна
връзка и е нестабилна, оттам и пищенето. Щом това пищи по-малко от първото, явно
са правили опити да заглушат пищенето с мазане и заливане (производителите имампредвид),
едва ли ще можеш да го подобриш така.
Шансът ти е да го смениш с друг модел. Ако някъде е специфициран шумът колко е,
показваш им го и искаш да си покрият спецификацията.
Ако не е, преглъщаш измамата (която юридически вероятно не може да бъде класифицирана
като такава, но това е само мое предположение).
Ако все пак решиш да си играеш с лакове, имай следното на ум:
нитроцелулозният е лесно запалим и след като изсъхне (представлява целулоид разтворен
в ацетон, най-грубо казано). Едва ли искаш такова нещо в захранването си.
Алкидният съхне много бавно и именно съхне, така че след като изсъхне ще загуби голяма
част от обема си и пак ще останат кухини.
Т.е. нито един от двата варианта няма да работи особено добре.
Има епоксидни смоли подходящи за целта - но няма отде да намериш такова нещо
на разумна цена тук. Това, което би уплътнило нещата най-добре по спомен беше
една кафява субстанция, с вискозитет почти като вода; залятото нещо го набутваш
във вакуум да се избълбукат мехурите и после бавно пак пускаш въздух във вакуум
камерата, та смолата да навлезе където може. Запълва толкова добре, че не е за вярване
като види човек разреза после.
Но смолите от разни лепила и т.н. **не стават**, те остават доста проводящи и след
полимеризацията и загубите в тях са огромни (т.е. трансформаторът ще спре да
работи реално ако го залееш с такава смола).
Номерът на тая кафява (леко червеникава) субстанция няма смисъл да го
търся, много отдавна беше и в БГ и аз не можах да купя (май щеше да струва стотици
лева една кутия да си докарам).
Май във Фарнел съм виждал разни подобни неща, включително и силиконови, но
не съм пробвал нищо от тях.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Чет Май 27, 2010 8:25 pm |
|
 |
|
head_up
Регистриран на: Нед Юни 01, 2008 9:54 pm Мнения: 1503 Местоположение: Пловдив
|
@perlsite, май просто ще трябва да си вземеш едни хубави слушалки или да увеличиш музиката малко повече - като няма начин да го оправиш остава само да го замаскираш  явно лесно/евтино/без разправия решение няма.
|
| Чет Май 27, 2010 8:56 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
Има едно нещо, на немски се нарича "Vergussmasse". То е топло-проводимо, но добър изолатор. Пробвай с него, но внимавай: Имаш право само на един опит!
_________________ Хайде де!
|
| Чет Май 27, 2010 10:37 pm |
|
 |
|
perlsite
|
Ей, направо ще ме отчаете. Захранването го пробвахме (новото) на 2 различни машини, една много сходна на моята и една по-различна. И в двата случая ставаше дума за сравнително мощни машини, които са горе-долу с консумацията на моята и при тях захранването е безшумно. Т.е. зависи силно от товара и неговият вид. Лошото е, че точно на моята машина пищи, като в шумна стая (пуснат климатик + музика, както беше в сервиза) практически не се чува пищенето, освен ако не застанеш плътно до него. Естествено в нас, в стаята е практически безшумно и се чува съвсем ясно.
Идеята ми е да залая с някакъв лак точно пищящият елемент (не вярвам да са няколко различни), след което да го "изолирам" със силикон (който тъй или иначе съм купил). Като гледам, ще търся алкиден лак и ще го нанасям на няколко пъти/слоя. Тъй или иначе ще го суша принудително (например на около 70 градуса) в продължение на няколко часа. Може през лято да оставя компонента на таблото на колата  там температурите са сигурно 80 градуса на слънце
Ако се сещате за по-добри практични методи (т.е. достъпни и лесно изпълними) - заповядайте 
|
| Чет Май 27, 2010 11:36 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Dude, change the PC.
Нали се сещаш - щом на други не пищи значи проблема е в компютъра.
Всъщност ти сигурен ли си, че идва от захранването - да не е нещо по дъното, хард, сиди и други периферии?
|
| Чет Май 27, 2010 11:46 pm |
|
 |
|
perlsite
|
Не е от PC-то. С друго захранване на същото PC няма проблем. 100% пищенето е от захранването.
Картинката, която съм добавил показва как изглежда захранването отвътре и една бобинка с феритно ядро, която се намира точно под кабелите (и не се вижда на оригиналната картинка).
Самата бобина, като пропорции на диаметъра на намотката спрямо ядрото изглежда почти 1:1, но броя на навивките е може би 5-6, но не повече.
Самата бобина е изкривена/под наклон (то като се замисля надали има нещо там да изглежда добре поставено и право) и при леко преместване/натискане/накланяне пищенето или изчезва почти напълно или става по-силно. Като цяло за да се намали пищенето или дори изчезне трябва да съм оказал натиск върху въпросната бобинка.
В общи линии според разположението на звездите, слънчевите изригвания и това на колко чаши кафе е китайчето, което е боднало бобината, всяко едно захранване произведено от тази серия/модел ще пищи по-различен начин, т.е. с различна сила. Възможно е да има едно захранване което при мен да не пищи изобщо.
Да не говорим, че там, около тази бобина, има ужасно много кабели и според това как огънеш кабелите е непълно възможно да се появи/промени пищенето.
Не можах да измисля нищо по отношение как да уплътня намотката спрямо феритно ядро (изглежда доста хлабаво) и го омазах цялото в доста силикон (ще трябва да съхне поне 2 дена) и нямам представа дали това ще помогне или влоши положението. В най-лошият случай отива в кофата образно казано и ще трябва да се бръкна още 300лв за ново захранване...
П.П. захранването като ми го върнаха пищеше дори по-силно от преди 
|
| Пет Май 28, 2010 3:32 am |
|
 |
|
tgi
|
Ако местейки бобината пищенето си мени и честотата, възможно е през нея да става
някаква нежелана обратна връзка и затова да пищи.
Ако (това е голямо ако) е така би могъл да опиташ да я смениш с еквивалентна навита
на тороид.
Да я докараш еквивалентна не е лесна работа обаче, а ако я сбъркаш току виж
станало някое ако с попреместено ударение  .
За да е еквивалентна трябва и индуктивността да докараш горе-долу същата, и
магнитопроводът да не се насища по-рано отколкото при тая, и да може да работи
с горе-долу същите загуби на тая честота. Е, прилича на някакъв филтър във вече
изправената част де, та може и да не е толкова критична, ама може и да е, та внимавай  .
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пет Май 28, 2010 5:02 am |
|
 |
|
Koleto
Регистриран на: Съб Фев 18, 2006 11:55 pm Мнения: 1301 Местоположение: София
|
Именно... филтър на някое от вторичните напрежения е, не е нещо хипер критично... По принцип филтрите в тия захранвания са LCLC и таз бобинка е второто L в тоя филтър...Ако не стане след заливането и пищи пак... обади ми се... има от де да намерим такава да я сменим.... Няма да си мяташ захранването в кофата...
_________________ Някой ден и костенурките ще се научат да летят...
|
| Пет Май 28, 2010 9:48 am |
|
 |
|
plameniv
|
Залей повечето такива бобини със силикон от течния дето зсе втвърдява за около час и няма да имаш грижи 
_________________ Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!
Няма невъзможни работи - има много трудни работи!
----------------------------------------------------------------------------------
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !
|
| Пет Май 28, 2010 12:16 pm |
|
 |
|
perlsite
|
Какъв е този специален силикон?  Марка?
|
| Пет Май 28, 2010 3:02 pm |
|
 |
|
tgi
|
А бе на такова прилича, ама за да пищи филтър на DC изход значи тоя изход е жестоко претоварен
и се защитава може би, нещо не е наред.
Perlsite, ако можеш да пропищиш към кое от изходните напрежения е вързана тая
бобина ще знаеш и кое е навярно претоварено. Ако не пищи към никой от изходите,
значи не е изходен филтър и не е ясно какво става (т.е. няма причини да се смята, че
е претоварен някой от изходите).
|
| Пет Май 28, 2010 3:37 pm |
|
 |
|
perlsite
|
Няма как да бъде претоварено, защото захранването е свръх мощно спрямо самото PC, след това самото захранване е от тип "single rail" и трябва да издържи на една линия (12V) целият товар.
Предположението ми е, че това, което го товари е процесора - той е с консумация от около 130W. В началото захранването не пищеше и едва когато пуснех benchmark, но точно на CPU то започваше почти веднага да пищи - реално бенчмарка натоварва захранването. Предполагам, че това се случва защото CPU има определени характеристики и товари неравномерно и доста сериозно. Но не може да става дума за претоварване... някакъв резонанс ли.. незнам.
|
| Пет Май 28, 2010 5:41 pm |
|
 |
|
tgi
|
Тия работи с предположения не се правят. Цял живот може да не ти стигне
да разбереш какво става.
Без да премериш само си губиш времето.
Моето *предположение* е, че някой от изходите на захранването - необичаен, някакво
напрежение което платката не ползва а захранването го има - е накъсо към маса. Просто
така е опроводена платката. И пищи защитата.
Предположения да искаш. 
|
| Пет Май 28, 2010 6:18 pm |
|
 |
|
head_up
Регистриран на: Нед Юни 01, 2008 9:54 pm Мнения: 1503 Местоположение: Пловдив
|
искаш да кажеш, че по принцип в нормален решим ПЦ-то се държи културно, но след като го понатовариш яко тогава ти опищява света ? Добре, ясно, че бенчмарка ще го изцеди и ще го чуваш, ефекта същият ли е при по-сериозна игра/видео? или вече и мп3-ката го кара да писка? т.е. ако не го товариш пискането има ли си го? казваш не може да е някое тенеке/чаркалък в твоята машина да трепти в резонанс (предизвикан от захранването)?
ПП кажи какъв беше ефекта от силикона, интересно ми е поне подобрение има ли...
|
| Пет Май 28, 2010 6:22 pm |
|
|