Отговори на тема  [ 57 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4
високочестотен шум/пищене в захранването 
Автор Съобщение
Ранг: Ориентиран

Мнение 
След замяната на захранването имаше няколко различни етапа:
1. В самото начало: започваше да пищи леко, точно в момента в който OS покаже логин страницата и така нон-стоп.
2. Два дена по-късно (тогава времето захладня сериозно и температурите паднаха с 8-10 градуса, а в стаята поне с 5 градуса) захранването НЕ пищеше след като се зареди ОС, а едва след като пуснеш бенчмарк на CPU - т.е. ако пусна тежък GPU benchmark захранването не пищеше (а видео картата е 150W макс консумация, т.е. почти колкото CPU, което е около 130W).
3. Вчера, като си взех захранването - то почва да пищи практически веднага след минаване на BIOS екрана.. т.е. дори не е нужно да започне да зарежда OS. При това сега пищи по-силно (след като няколко дена захранването е работело в сервиза на макс натоварване.. говореха за 550W товар..) очевидно продължителният товар е предизвикало по-силното пищене.

След като загрее захранването почва да пищи non-stop и това е валидно както в случай 1. така и в 2. и 3. Т.е. един пък като загрее и започва да пищи без значение натоварването.

T.e. видеокартата товари не по-малко захранването на 12-те волтовата линия отколкото дъно+CPU, но не предизвиква шума (поне това не беше случава в точка 2., когато установих опитно, че видеокарата няма отношение, а и преди бях забелязал, че няма отношение, защото пищеше захранването и без да има сложена видеокарта изобщо).

Разбира се, освен CPU, пищенето може да го предизвиква и дъното, но нито един друг компоменент (защото съм изключвал всичко друго).
Иначе 100% звука идва от самото захранване.. в момента то стои на 20 см извън кутията и 100% звука е от него :)

П.П. силикона не е стегнал още - бая бях изсипал. Утре ще включа захранването, извън PC-то да върти без товар и ще го оставя до включена печка с идеята да върти топъл въздух.. не съм сигурен, че дори след 2 дена ще е изсъхнал, а ако го пусна сега.. ще се компромитира резултата :)

Пет Май 28, 2010 7:10 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение 
perlsite написа:
П.П. силикона не е стегнал още - бая бях изсипал. Утре ще включа захранването, извън PC-то да върти без товар и ще го оставя до включена печка с идеята да върти топъл въздух.. не съм сигурен, че дори след 2 дена ще е изсъхнал, а ако го пусна сега.. ще се компромитира резултата :)

Да не загрява много че да го разтопи после :roll:
Има най различни и устойчиви до определена температура, забравих да ти кажа да търсиш такъв :)

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !

Съб Май 29, 2010 1:48 am
Профил

Мнение 
Силикона, който взех е устойчив до около 300C. За съжаление е толкова устойчив, че не иска да изсъхне :lol: :lol: :lol:

Съб Май 29, 2010 2:28 am
Профил
Аватар

Мнение 
Ей, ама да бяхте учили аналоговата поне бегла представа за обратната връзка да имате. Щото това трябва дори когато с PIC мотор управляваш :)

Ся, имаме бобинка с променливи параметри на която се разчита да филтрира нещо си, т.е. да е дросел. На всичко отгоре има хлабава феритна сърцевина а феритът е известен магнитомеханичен преобразувател - навремето така правеха мощни ултразвукови излъчватели. Разработчикът е направил обратната връзка леко по-бърза уж за добро. И изведнъж бобинката като попадне в електромеханичен резонанс...

А като прочетох за силикон се изприщих. Слава Богу не е термостопяем щом иска 2 дена да изсъхне и МАЙ не съдържа оцетна киселина (!!!) щото да бе изсъхнал вече. Ама силиконовото лепило е меко нещо, бре, поне полиестерно да беше сложил. За епоксидни смоли не си ли чувал?

Edit: ся видях "Силикона, който взех е устойчив до около 300C. За съжаление е толкова устойчив, че не иска да изсъхне". Въх!!! В тези силикони има оцет и за да се втвърдят колкото гума искат да ги загрееш поне до 200 градуса... Ама гумата твърдо нещо ли е?

Съб Май 29, 2010 9:45 pm
Профил

Мнение 
bongo_x2 написа:
Ей, ама да бяхте учили аналоговата поне бегла представа за обратната връзка да имате. Щото това трябва дори когато с PIC мотор управляваш :)

Ся, имаме бобинка с променливи параметри на която се разчита да филтрира нещо си, т.е. да е дросел. На всичко отгоре има хлабава феритна сърцевина а феритът е известен магнитомеханичен преобразувател - навремето така правеха мощни ултразвукови излъчватели. Разработчикът е направил обратната връзка леко по-бърза уж за добро. И изведнъж бобинката като попадне в електромеханичен резонанс...

А като прочетох за силикон се изприщих. Слава Богу не е термостопяем щом иска 2 дена да изсъхне и МАЙ не съдържа оцетна киселина (!!!) щото да бе изсъхнал вече. Ама силиконовото лепило е меко нещо, бре, поне полиестерно да беше сложил. За епоксидни смоли не си ли чувал?

Edit: ся видях "Силикона, който взех е устойчив до около 300C. За съжаление е толкова устойчив, че не иска да изсъхне". Въх!!! В тези силикони има оцет и за да се втвърдят колкото гума искат да ги загрееш поне до 200 градуса... Ама гумата твърдо нещо ли е?

И за какво ти беше коментара че чета го и пак чета и не разбирам :?

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !

Нед Май 30, 2010 2:49 am
Профил

Мнение 
//Off topic
Две години съм учил електротехника, НО нито работя това като професия, нито имам претенции да разбирам. За сметка на това съм ентусиаст и ми е интересно (като хоби) електрониката :) Не случайно питам в този раздел :)

Нещата загубяват, тъй като шума не изчезна - леко се заглуши след обилното заливане със силикон, но вероятната причина е друга.

Значи, след като разместя въпросната бобина силата се променя, дори за момент спира, НО изглежда, че шума не е точно от нея, а *вероятно* от кондензатора до нея (може би с механичният натиск, който оказвам се променя леко и стойността на индуктивността, което премахва вероятният резонанс).

Пиша много думи като "вероятно", "може би", "сигурно" и т.н. просто защото е изключително трудно да локализирам с голяма точнст мястото (включително с метода на сламката), а и плъстността на насищане с компоненти е доста висока.

Самият кондензатор изглежда като най-обикновен електролитен, с една гумена обшивка около него. Без да сваля всичко и разпоя кондензатора, не мога да преценя неговият капацитет/рейт.
Преглеждам Comet за подходящи серии кондезатори, но повечето са за "general" употреба. Бях срещал някъде статия точно за кондензатори, които пищят (high-pitch noise) и точно определена технология която е вкарана преди повече от 10 години с която се цели премахването точно на този тип проблем. Дори повечето дъна са с изцяло подменени (типове) кондензатори с тази цел, понеже това с пищенето е сериозен проблем, които присъстваше на много дъна и видеокарти, но като цяло в днешно време този проблем е решен. Не се сещам обаче точно какви кондензатори се ползваха като тип, за да потърся тях в някой магазин, а преди това да прочета повече за тях.
Някой сеща ли се какво имам предвид?

Нед Май 30, 2010 4:07 pm
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл
Аватар

Мнение 
За сефте чувам че кондензатор можел да пищи и то електролитен предполагам. Досега нито съм чел нито съм видял нещо по въпроса. Това което се слага в дъна и захранвания са си обикновени електролитни кондензатори с low ESR което е по особено. Но и да са с висок ESR едвали биха шумяли по вероятно е да греят и да се скапят бързо. Виж да не идва шума от резистор, че от такива елементи съм чувал да издават звук. Особено резистора който ползвам за товар когато тествам усилватели, което представлява парче кантал навит на керамична подложка, направо си свири с 1 kHz като тествам по яки усилватели.

Пон Май 31, 2010 12:19 am
Профил

Мнение 
Първо изнеси дросела по-далече от платката с 2 жици - така ще си сигурен дали е дросела или кондензатора. Ако не е от дросела разпой кондензатора, без един кондензатор би трябвало да работи без проблеми. Ако е от кондензатора смени го с някой 105*С low ESR.

Пон Май 31, 2010 12:55 am
Профил

Мнение 
Ако е кондензатор, никаква заливка не го оправя. Аз които съм чувал са керамични смд-та, сигурно е пиезоефект на керамиката.

Цитат:
най-обикновен електролитен, с една гумена обшивка около него

Тая гумена обшивка май не изглежда много обикновено? Да не би това да е шумозаглушител?

Пон Май 31, 2010 2:00 am
Профил

Мнение 
ji4ka написа:
Ако е кондензатор, никаква заливка не го оправя.

Цитат:
най-обикновен електролитен, с една гумена обшивка около него

Тая гумена обшивка май не изглежда много обикновено? Да не би това да е шумозаглушител?

Естествено, точно това си помислих и аз когато видях как е обвит... няма да е заради студа през зимата я :) Мисля, че има още 1-2 които са също така обвити.
Като казах, че е обикновен - точно това имах предвид, че не изглежда да е low ESR или някакъв скъп и фешън кондензатор. Трябва да изнамеря подходящ, който да е става за използване в захранване, тъй като има бая тежка задача.

Това пищене направо ме побърква - наистина не се търпи. И страшно много зависи от товара. Толкова време е при мен и още не мога да му хвана спатиите.
Напълно убеден съм, че ако системата ми беше малко по-тежка и да товари захранването с още 50-100W и шума ще изчезне.. просто съм на някаква граница, която го пропищява... при това в idle, т.е. когато почти не товаря системата, което е 85% от времето..

Пон Май 31, 2010 2:13 am
Профил
Аватар

Мнение 
Мии, точно в idle-то кондензаторите не са много натоварени за ралика от бобините. А обшивката гумена ли е или най-обикновен термосвиваем шлаух предотвратяващ допира до някой радиатор?

Ако можеш разкарай силикона и залей с епоксидна смола. Освен това ако намериш истински разбирач той ще ти каже кой кондензатор да стане от 100 на 150пФ (образно казано) за да позабавиш обратната връзка. А истинският ми съвет е да изтормозиш фирмата след което да си купиш ново захранване :)

Вто Юни 01, 2010 12:34 am
Профил

Мнение 
bongo_x2 написа:
Мии, точно в idle-то кондензаторите не са много натоварени за ралика от бобините. А обшивката гумена ли е или най-обикновен термосвиваем шлаух предотвратяващ допира до някой радиатор?

Ако можеш разкарай силикона и залей с епоксидна смола. Освен това ако намериш истински разбирач той ще ти каже кой кондензатор да стане от 100 на 150пФ (образно казано) за да позабавиш обратната връзка. А истинският ми съвет е да изтормозиш фирмата след което да си купиш ново захранване :)

Изглежда като гумена или по-точно със сигурност не шлаух.
Захранването, го продавам в момента и вече замина с куриер... на кажи-речи половин цена. Човека е наясно с потенциалният проблем.. но реално погледнато, ако не бях бесен щях да го поправя и да го ползвам, но вече взех решение и вчера си взех друго захранване. С него НЯМА никакъв проблем във всички тестове, които успях да направя, при различни натоварвания.
Да се надяваме, че няма нещо да попищи в скоро време :)

Сря Юни 02, 2010 4:55 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 57 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4