|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 8:12 am
| Автор |
Съобщение |
|
bongo_x2
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
 Война с плъх!
От около 5 дни в двора се завъди плъх. Пространството е малко и ограничено откъм входно-изходни точки затова го го замервах с по някой чехъл и си мислех, че петте котки на комшийката (серящи в градинката ми) поне ще го пропъдят.
Днес обаче намерих кухнята в плачевно състояние: всички храни/консерви в пластмасова или картонена опаковка бяха нагризани. Обявих военно положение.
Подготвих снимков материал обаче не мога да си намеря USB жицата за камерата а единственият ми Card Reader (за пръв път го ползвам) отказва да прочете нещо
Въоръжих се:
1. Стръв за плъхове - връзва се с тел през дупката в средата да не я търся после (дете имам).
2. Инфрачервен датчик с аларма на прозореца през който влиза звяра. Има пластмасова мрежа за комари в която животното направило дупка, позапълних я, днес купих метална мрежа но нямах време да я поставя.
3. Традиционното занзибарско оръжие: тръба и фунийки с масивен гвоздей отпред. Няма пак да се замерваме с чехли, я!
НЯК'ВО ДРУГО ОРЪЖИЕ?
Като екстра приемам съвети как се разкарват безполезни котки които докато серат в градинката унищожават цветята за които съм положил толкова грижи.
Последна промяна bongo_x2 на Сря Юни 02, 2010 11:56 pm, променена общо 1 път
|
| Сря Юни 02, 2010 11:19 pm |
|
 |
|
Tanev
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Нед Юли 02, 2006 10:27 pm Мнения: 152 Местоположение: Пловдив
|
Ако не те притеснява, че гадината може да се спомине на неизвестно за теб място, смесваш равни части гипс и брашно и залагаш на няколко места.... Мисля, че идеята е ясна. Изпробвано и работи. Акробатиките с чехли и пирони са за хората с много свободно време 
|
| Сря Юни 02, 2010 11:56 pm |
|
 |
|
ji4ka
|
Там за капани не сте ли чували? За голем дзвер - кафезен, за малък - гилотинка.
За котките използвай куче-доберман. 
|
| Чет Юни 03, 2010 2:02 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
За фунийката с пирон просто забрави - ще отскача като халосен снаряд изстрелян по A1M1 Abrams. Баща ми с остър нож, хванати в кафез, бая зор вижда докато ги заколи. Освен това са подвижни като разносвач на пица със скутер в Ню Йорк. В този ред на мисли е по добре да се снабдиш с лека картечница ако смяташ да го отстрелваш - все някой шрапнел ще го удари - де от плочки, де от мебели ...
Отровите са ИЗКЛЮЧИТЕЛНО лош избор - преди 5-6 години имахме случай в който първо взеха да валят червеи от тавана, а после цяла зима като запалим печките, къщата се напълваше с мухи. А и гадината беше умряла в кухината на тавана - за да се докопоме до там щеше да се наложи да направим мн0ооого боклук.
За по дълготрен ефект ти препоръчвам да си завъдиш домашен любимец Невестулка - никак не се обичат с плъховете и познай кой отстъпва. Освен това е изключително красиво (и още по диво) животно.
|
| Чет Юни 03, 2010 8:44 am |
|
 |
|
head_up
Регистриран на: Нед Юни 01, 2008 9:54 pm Мнения: 1503 Местоположение: Пловдив
|
ъммм стига да нямаш някое друго домашно животно - например пилета, щото познай - пак невестуката ще победи
от капан и търпение по-добро няма - скриваш каквото ядене можеш, оставяш нещо по-апетитно в капана (за предпочитане "кафез") и се надяваш. ама са хитри гадините, често се справят с капаните, ама те тия са си нашенска порода, вашите може да се окажат по-невежи. после можеш да окъпеш плъхът заедно с капана в кофа с вода. бавно. с почивки за вдишване. да не кажат природозащитниците че си лош. Ако обичаш котките може да потърсиш нещо по-хищно, не като тия вегетаянци 5-те котки на съседката, само дето не знам какви са му габаритите на плъха - да не се окаже че плъха преследва котката в двора. има и такива екземпляри... 
|
| Чет Юни 03, 2010 9:11 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Ами завъди си и ти котка бе! Ама избери някоя по отракана. Хем ще бъхти тия на съседката, хем и плъха ще ликвидира.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Юни 03, 2010 10:53 am |
|
 |
|
ji4ka
|
А поровете ядат и плъхове, и котета, и каквото там се намира по тавани и кокошарници в околността.
Ако ще е котка трябва да е от сой. Повечето котки не гонят плъхове, даже и мишки, но има някои, които са много агресивни и нападат всичко, даже и на хора налитат. 
|
| Чет Юни 03, 2010 11:44 am |
|
 |
|
optron
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Чет Ное 20, 2008 1:49 pm Мнения: 276 Местоположение: Бургас
|
Два варианта - или капан, или досадялка.
За капана вече е говорено - само трябва да си избереш такъв, дето да е чувствителен и да сработва сигурно.
А досадялката е джаджа, която излъчва звук в ултразвуковите честоти - плъховете ги чуват и обикновено си тръгват. Само не знам какъв ще е ефектът от нея върху котките - знам, че и те чуват ултразвук. Току виж и те спрели да серат в градината ти. 
_________________ Digitally yours: Optron
|
| Чет Юни 03, 2010 3:32 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
мда. А току виж се оказало, че и тъщата има набито ухо и се дразни от ултразвуци  :):)
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Юни 03, 2010 4:33 pm |
|
 |
|
Wise
Регистриран на: Нед Дек 19, 2004 6:26 pm Мнения: 1628 Местоположение: Сливен
|
За тъщата - не знам , ама ято прилепи под стряхата......
Аз съм за капан/гилотина - от опит го казвам - в другия не влизаха
Малък им беше
Гилотинката точно по вратлето ги дялкаше - десетки бяха в старата къща!
После изпарваш и следващият моля 
|
| Чет Юни 03, 2010 5:11 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
На сутринта отровните примамки бяха изядени. Бях ги поставил по пътя му (4бр. а само една е достатъчна) като последната беше наполовина а алармата не се задейства - значи се наситило добичето
Този екземпляр се чувстваше като у лелини си: замервам го с чехъл, той пробягва до някое скришно място и започва да ме гледа кога ще хвърля и другия. Затова се навих на фунийки: при добро попадение гвоздеят ще го прониже щом се забива в дърво със сантиметри... Всъщност като хлапета така ги требехме из постройките на село - стрели с гвоздей (другите не разбираха от фунийки пък и духалото ни беше още слабо), но най-ефикасно бе копието с три гвоздея: сгащтваш звяра и го набучваш. Хич не беше безопасно, вдигаше адреналина
Аз обаче ще поддържам бойна готовност щото гадът може да е разказал на приятелите си. Ще презаредя примамките и ще позакърпя мрежата за комари. Металната ще я сложа после.
А къде е пукнал слабо ме интересува. Явно беше гастрольор а тук няма много места да се скрие (май).
Ама въпрсът с котките си остава висящ...
|
| Чет Юни 03, 2010 6:39 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Това с котките не е тривиална задача. Не можеш ги изгони - можеш да ги научиш
да бягат от тебе докато си там.
Единствено можеш да опиташ да елиминираш това, което ги привлича - някакъв пясък
лесен за разравяне в който идват да серат трябва да е? (кикотя се при мисълта как воюваш
с калпавите котета дето се чудят защо им усложняваш живота с ходенето до пясъка ти
след като така или иначе ще те издебнат  ).
Другият вариант е да си вземеш сиамско коте ти. Обикновено са страхотни проклетници (поне
мъжките са по мои наблюдения, не съм познавал женски) и на ония ще им се отще да ги бият
за всяко сране. Но пък навярно той ще ползва същите места по същото предназначение  .
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Чет Юни 03, 2010 7:24 pm |
|
 |
|
Wise
Регистриран на: Нед Дек 19, 2004 6:26 pm Мнения: 1628 Местоположение: Сливен
|
След седмица ще те заинтересува - когато те налегнат ята от черни, тлъсти мухи.............
за котките - там не се ли продават въздушни пушки 
|
| Чет Юни 03, 2010 7:40 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Айде сега въздушни пушки. Настрана от това, че да нараняваш по подобен начин животни
е тотална селения, то не е и приложимо много пъти - ами ако съседът му реагира както
бих реагирал аз? (не искаш да си на мястото на тоя, дето го хвана, че ми е стрелял по
котето  ).
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Чет Юни 03, 2010 7:47 pm |
|
 |
|
head_up
Регистриран на: Нед Юни 01, 2008 9:54 pm Мнения: 1503 Местоположение: Пловдив
|
е, това с въздушните пушки не е хуманно. по-добрият и безболезнен начин да прогониш някое животно е като оставиш биологични следни от някое по-голямо и лошо животно. да кажем урина от голям едър хищник. колкото по екзотично толкова по-добре (ама се иска да познаваш чистача в зоопарка), няма ни котка, ни куче да припари в района ти. поне не докато се усеща "аромата"
Или просто заобичваш котките и вместо да те дразнят ще им се радваш
ЕДИТ: гледам, че tgi е писал докато се мотам тук, но идеята е горе-долу същата относно стрелбата по животни. ако нямаш нуждата да ги изядеш, разбира се. Надявам се нямаш нужда да ядеш котката? 
Последна промяна head_up на Чет Юни 03, 2010 7:59 pm, променена общо 1 път
|
| Чет Юни 03, 2010 7:55 pm |
|
|