Отговори на тема  [ 34 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
High Power SMPS - FAQ 
Автор Съобщение
Ранг: Ориентиран
Аватар

Мнение 
Ами според сметките:
1. Загуби в изправителните диоди ~250-300W
2. Загуби в трансформатора ~30-35W
3. Загуби в транзисторите ~ 100W
Или не повече от 500W общо т.е. ~86% кпд сочат изчисленията
Остава се видя колко е разликата между теорията и практиката, и кои ще са непредвидените моменти. Ясно е че без изненади няма да мине ама,...

Пак за изпраителните диоди сега - напрежението на празен ход ~75V, при товар 22-28V, но незнам защо слагат 300-400V диоди, аз харесах едни 200V (просто имат по-малък пад, и са по-бързи) незнам как да подходя при избора на диодите.

Чет Юни 03, 2010 1:07 pm
Профил ICQ
Ранг: Форумен бог

Мнение 
Има и още - в първичната страна - EMI филтър +грец+кондензатор, ресетването на трафа - диодите си имат загуби, бобините на вторичната
кондензаторите на вторичната....загуби да искаш :o

Според мен - шотки, на поне двойно напрежение и ток от теорията!
И...направи модул 500VA,че после мисли за повечко.........
За трафа - трябва си специален проводник / аз не намерих тук/ заради скин ефекта. И навиване като сандвич - вероятно си чел де.

Чет Юни 03, 2010 3:05 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Добре съгласен съм още ~30W загуби за греца и филтъра, на вторичната кондензатори няма, само дросел ~ 15W. Така че сметката не набъбва много, числата които пиша не са наизуст, смятах ги ама сега по памет ги пиша.
За трафа - ами то е 16нав. първична, 4 нав. вторична та не виждам каъв сандвич може да стане от това, те са на по един ред. Гледам китайците си ги мотаят с множество тънки (по сметки 0.5-0.55 за 100kHz) проводници и май нямат проблеми, даже снопа проводници го слагат в един "шлаух" ама не гумен а от стъкловлакно - плетен, но така сигурно ще се влоши топлоотделянето. Не знам може ли вторичната да я навия с някакво медно фолио, ама и то трябва да е поне х2 паралелно.
За сега съм още на теоретичния етап и разглеждам хората как го правят, със сметките съм преполовил работата, остава ми управлението и тук имам въпросчета:
1. Желателно ли е драйверите на гейтовете да са през трансформатор (галванично изолирано от високото напрежение) или не е задължително, по мои наблюдения в 80% е с траф. (но пък в 20% не е ;) )

Чет Юни 03, 2010 4:36 pm
Профил ICQ

Мнение 
bobyk написа:
Добре съгласен съм още ~30W загуби за греца и филтъра, на вторичната кондензатори няма, само дросел ~ 15W. Така че сметката не набъбва много, числата които пиша не са наизуст, смятах ги ама сега по памет ги пиша.
За трафа - ами то е 16нав. първична, 4 нав. вторична та не виждам каъв сандвич може да стане от това, те са на по един ред. Гледам китайците си ги мотаят с множество тънки (по сметки 0.5-0.55 за 100kHz) проводници и май нямат проблеми, даже снопа проводници го слагат в един "шлаух" ама не гумен а от стъкловлакно - плетен, но така сигурно ще се влоши топлоотделянето. Не знам може ли вторичната да я навия с някакво медно фолио, ама и то трябва да е поне х2 паралелно.
За сега съм още на теоретичния етап и разглеждам хората как го правят, със сметките съм преполовил работата, остава ми управлението и тук имам въпросчета:
1. Желателно ли е драйверите на гейтовете да са през трансформатор (галванично изолирано от високото напрежение) или не е задължително, по мои наблюдения в 80% е с траф. (но пък в 20% не е ;) )

Е как без кондензатор - това не ми е ясно. Вероятно е точно за това приложение - да се гони високочестотни импулси на изхода
Трафа - първичната се дели на 2 и половината се навива първо, а другата половина последно.
Демек вторичната остава вътре.
Много тънки проводници - така трябва, а не един дебел.
Предполагам, че управлението ти е на първичната - не трябва изолация. Ако е във вторичната - нямаш избор.
С трафчета обикновено правят халф/фул бридж с управление от вторичната.

Чет Юни 03, 2010 5:04 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
bobyk написа:
... Гледам китайците си ги мотаят с множество тънки (по сметки 0.5-0.55 за 100kHz) проводници и май нямат проблеми, ...

Това е "специалният" вид жица, за който ти говори Wise. Повече на брой жици при същото общо сечение
означава повече повърхнина и така по-малко загуби от skin ефект. И снопове от по 0.1 мм жици се ползват
с такава цел (немското име е "Litzendraht").

Цитат:
даже снопа проводници го слагат в един "шлаух" ама не гумен а от стъкловлакно - плетен, но така сигурно ще се влоши
топлоотделянето.

Зависи каква изолация гониш между първична и вторична. Навиването на трансформатор за ниски
загуби в такъв инвертор се различава много от обикновените трансформатори. Навий първична, изолация
и вторична и ще имаш сума ти загуби над тия, които би имал ако навиваш заедно двете (в твоя случай
на всеки 4 навивки първична да вкараш по една от вторичната, това на 2 или 4 реда, като вторичната
се разпростира по цялата ширина на макарата равномерно (както и първичната, де).

Цитат:

Управлението е най-малкият от зоровете. Като знаеш какво искаш да направиш ще знаеш
и дали ти трябва въпросният трансформатор. Ако имаш с какво да захраниш драйверите
откъм силовата страна, за какво точно ти трябва трансформатор към гейта (нали е forward
конвертор, ключът е към маса).

Всичко това казано от опит с high power density, не с high power конвертори. Май отвъд 100-200 вата
не съм ходил, най-често си стоя под 100-те. Макар когато нещата отидат към високи напрежения
(в киловолтите) работата с трансформатора става стотици пъти по-трудна - там има и неща, които
просто не бих казал как ги правя (като трансформатора в това: http://tgi-sci.com/tgi/hv60w.htm ).

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Чет Юни 03, 2010 5:06 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
За "специалната" жица, по-скоро мислех за някаква плоска шина, другото е с множество проводници.

Относно навиването на сандвич, до колкото знам е с цел намаляване на leakage inductance, но не винаги целта е да се намали съвсем (това съм чел, а иначе не знам), иначе приемам съветите ще правя снадвич.

Относно трансформатора - става въпрос за този който "драйви" транзисторите, или другото е например един IR2110. Транзисторите са два защото е "Two transistor forward converter" и си имам и high side.

Ето една схемичка само за идея.

Прикачени файлове:
p0001.jpg
p0001.jpg [ 58.86 KiB | Прегледано 1620 пъти ]
Чет Юни 03, 2010 5:29 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
bobyk написа:
...
Относно навиването на сандвич, до колкото знам е с цел намаляване на leakage inductance...

по-скоро не. Главната файда е в по-добра магнитна свързаност между първична и вторична,
т.е. намаляват загубите в магнитопровода. Между навито така или навито иначе при такъв
малък брой навивки разликата може да бъде драматична, пъти.

Чет Юни 03, 2010 5:42 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
А относно високите напрежения - ето един любител http://stevehv.4hv.org/
Ето и представата му за ниско напрежение http://stevehv.4hv.org/12kwPFC.htm

Чет Юни 03, 2010 5:42 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Високи напрежения с умножители са тривиални. В това дето постнах (а и в други до 5 kV макар
с по-малка мощност) няма умножител.
Ама и не са любителски. Първите подобни - докато се чудех как да вкарам всичко в
толкова малка сърцевина - ги навивах на касетофона на тогавашния си работодател
в Кьолн (преди много години) :D :D . Те стигнаха до 1200 волта само.
После ги направих до 5, а още по-после ги подобрих отвъд това, което направих
за немците и сега те нямат цялата технология, която имам аз дори за високите (които
са почти пренебрежимо малка част от пейзажа тук).

Чет Юни 03, 2010 6:19 pm
Профил WWW

Мнение 
http://focus.ti.com/lit/ml/slup126/slup126.pdf
имаше и доста други писанки, ама съм ги забутал някъде

Чет Юни 03, 2010 6:53 pm
Профил ICQ
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Мнение Въпрос
Един лаишки въпрос - защо в първичната се използват два транзистора и диода, като ми се струва, че и един транзистор и диод стигат?
Това да не е за презастраховка?

Пон Юни 14, 2010 12:25 pm
Профил

Мнение Re: Въпрос
bontchevs написа:
Един лаишки въпрос - защо в първичната се използват два транзистора и диода, като ми се струва, че и един транзистор и диод стигат?
Това да не е за презастраховка?

Не е презастраховка - постига се почти двойна мощност. Странно малко изглежда ама си е факт.
Отделно, че се ползват транзистори на 2 пъти по-ниско напрежение.

//описано е в теорията

Пон Юни 14, 2010 2:58 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
@Wise
Ти как беше направил управлението на крайните транзистори с трансворматор (както е в схемичката по-горе) или с някой драйвер от рода на IR2110(евентуално + допълнителни транзистори отвън). Ще имам по 3 транзистора в паралел и входният им капацитет е ~12nF на всяка групичка. Правих малко симулациики и гледам времената за превкючване и по точно за "изключване" при вариянта с управляващ тр. го докарвам 70-80ns, дали може да се подобри още.

Пон Юни 14, 2010 9:00 pm
Профил ICQ
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл
Аватар

Мнение 
@ bobyk, загледай и HCPL-3120 за драйвер - може и да ти свърши работа.

А по темата - още нещо - за намаляване на загубите в изправителите ползват синхронни такива (диодите се запарелеляват с MOSFET-и).

Пет Юни 18, 2010 1:15 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Мии, bobyk, що не погледнеш готови такива - сума идеи ще ти дадат. Аз днес за пореден път оправях такъв, сетих се за теб и се зазяпах (ама нямах много време).

Срещу страната на елементите/радиаторите духат 2-а 12см вентилатора на 220В.

Входният изправител е с описваното и друг път от мен кубче с големичък радиатор отгоре. Следват няколко огромни електролита (забравих да им видя стойността). За да не пада бушона при включване преди греца има як нискоомен резистор който се окъсява от контактите на реле захранвано през RC група.

Мощните MOS-ове са 2х6 бр. върху масивен радиатор, на него има и 2-а шотки диода и темп. датчик. Гейтовете отиват встрани, минават през резисторни матрици и се управляват от 2-а MOS-а. Драйвърите се управляват през траф (залят, т.е. стандартен) който отива към NE5560.

Мощният траф не е по-голям от 20-30 ватов обикновен. Вторичната е отвън и е от 2-е дебели шини една върху друга - емайлирани. Първичната е от дебел литцендрат в няк'ва прозрачна шлаухка. Намотките са еднослойни. Има и миниатюрна намотчица за ОВ по напрежение. Първичната дърпа през токов трансформатор.

Изправителните диоди са 5-6 бр. в паралел на отделен масивен радиатор. Изходният дросел е двуслоен, огромен и без сърцевина от адски дебела емайлирана жица - май 5-7мм диаметър.

Минусът минава през солиден шунт с изводи за ОВ, от плюса през резисторче се следи напрежението. Управлението е от стандартен модул на перпендикулярно запоена платка.

Животното е леко и миниатюрно за 180-те си ампера, много добро, заварява качествено и едва ли щеше да се поврежда ако не работеха диваци с него.
Имам впредвид, че напоследък го оправям по-често отколкото те го включват в мрежата. А като постъпих на работа оправих 4-5 подобни и оттогава не съм ги виждал.

Пет Юни 18, 2010 7:14 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 34 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща