Отговори на тема  [ 8 мнения ] 
музикална кутийка (: 
Автор Съобщение
Ранг: Ориентиран
Аватар

Мнение музикална кутийка (:
привет (: искам да си направя музикална кутийка на базата на pic. идеята ми е да мелодията да е поне на 3 гласа, които съответно ще бъдат изпълнени с 3 различни осцилатора + филтъра по схеми от богатия архив тук. стремя се към компактност, затова си мисля за picmicro... има ли подходящ модел, който да може да бачка в режим с 3 аналогови изхода+1 цифров вход и да има повечко памет (достатъчно, за да съхрани 2 по-дългички тригласови мелодии в някакъв прост формат)? какви други (лесни за набавяне) ис могат да ми бъдат от полза? примерно някакви готови осцилатори и по-сложни филтри в интегрално изпълнение...

Съб Май 22, 2010 9:42 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
http://elm-chan.org/works/mxb/report.html

не е за пик но мисля че не е проблем да се преведе.

Съб Май 22, 2010 10:28 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
супер (: май ще оставя големите синтезаторни мераци за друг път и ще спретна тази схема, таман да се запозная с платформата. евентуално с 2 чипа, единият да има wavetable за нещо като цигулка... благодарско, брате, златен си :) сега остава да си намеря чипа (някой знае ли къде ги продават тия буби във варна?) и да си измуфтя от някого програматор... :D

Нед Май 23, 2010 11:36 am
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение 
atsam2195 или сходните на него - под лиценза на Dream (France), негови модификации (PCI интерфейс) се използваха във високо качествени ПЦ аудио карти за работа с МИДИ. Синтезатора е GM 1 съвместим + още много глезотии -> 64 канална полифония (без да ползваш ефектите), работи с паралелен и сериен асинхронен интерфейс. единственно корпуса е тежък, но ако има как да се справиш с това - от там на татък не музикална кутия, а почти професионален синтезатор ще си сглобиш, пък ако ще и с пик да го управляваш. Ползвал съм го - страхотен звук вади! Кварца му е по крив 9.6Мхз мисля беше и трудно се намира, но и това с усилие ще го откриеш... просто идея ако ти се занимава. Ако имаш и пик с УСБ можеш да си направиш външна аудио карта - и това съм го тествал - става прекрасно и кърти всичките измислени вградени по съвременните пц-та аудио карти!
Успех!

http://www.atmel.com/dyn/resources/prod_documents/doc6308.pdf

Нед Май 23, 2010 12:48 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
така... напредваме. искам да имам 2 мелодии, които да се пускат в зависимост от това дали на светло или на тъмно се отвори кутийката. оказва се, че за тая работа става само attiny45 (или 85, който не намерих), така че не може цялата логика да се побере на един чип, както се надявах. как да стане работата? ясно е, че ще има 2 "пеещи" чипа и един управляващ, както и фоторезистор, а нататък..? мисля за един 2x4-канален мултиплексор, който да свързва 2-та извода на захранването и 2-та на говорителя съответно за единия или другия чип?

Сря Юни 02, 2010 3:02 pm
Профил

Мнение 
ъф, ама и аз съм един ....

това съм ти го пуснал в друга тема, сега видях къде съм го забил... както и да е, по-добре да го прехвърля тук сега отлколкото да виси там:

Цитат:
въпрос: това нещо практически приложимо ли ще е в срок та трябва спешно да го направиш по този начин ? ако не - силно препоръчително е да опиташ да попишеш нещо на някакъв контролер и ще видиш, че можеш да го направиш и по-добре и по-разчупено с твой индивидуален подход. не съм сигурен колко wavetable може да събере този контролер, но току виж с малко усилие ще успееш да събереш желаните от теб ноти "под един корпус" - имаш свободни пинове, за да избираш коя мелодия да звучи. Това е правилният подход.
Ако все пак настояваш за твоят подход - помисли за два мултиплексора - долу и горе и ги адресирай така че към говорителят да излиза сигнала само от единият контролер. Или ще стане или няма :D

Сря Юни 02, 2010 4:38 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
да, и аз се чудех там ли да пиша или тука :) общо взето времето ми за подобни занимавки е силно ограничено, а, както казах, да се преправи това нещо за контролер с повече памет ще иска твърде много време и средства. в крайна сметка сигурно и за варианта с двата чипа няма да остане кога и с какво да го направя...

Сря Юни 02, 2010 7:37 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Изображение

след много, но затова пък пословично нискоефективна работа, свършена в последния момент (цялата събота и половината неделя), успяхме да превърнем кутийката от идея в реалност. цялата електроника се помещава зад маската и върви на 3в батерийка (2032) - двата зелени светодиода малко бързичко я изпиват, но за декоративна цел е повече от достатъчно, а и има лесно как да се смени. включването става със синьото цк ключе горе вдясно, при което очите светват в тайнствен зелен цвят и от покрития с капаче от турски сервиз за кафе високоговорител се чува адаптация на street spirit (fade out) на radiohead. капачето, освен за декорация, служи и за резонатор, като усилването е повече от забележимо - без него едва се чува. неочакван страничен ефект се получи от тва, че при по-големите амплитуди диодите леко гаснат и в резултат все едно мигат в такт с музиката :) иначе от визуалното оформление (правено изцяло с подръчни средства) единствено обработих, намалих и разпечатах рисунките - за останалото си има човек (:

и тука му е мястото да кажа едно огромно БЛАГОДАРЯ на колегата michev за оказаната помощ и споделения опит :) златен човек, значи! сто години да живееш! :)

Вто Юни 08, 2010 12:39 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 8 мнения ]