|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 8:08 am
Kакво трябва да съдържа един кит?
| Автор |
Съобщение |
|
bateAz
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
 Kакво трябва да съдържа един кит?
Не става дума за кашалот.
Искам да си направя кит за проби и обучение по микропроцесорни системи. Идеята ми е да съдържа отделни платки, свързани с лентов кабел. Целта е да има възможност да се експериментират различни процесори и различни периферии. Имате ли някакви идеи как да се реализира това? Какви модули е добре да се направят? Има ли желаещи да участват в такъв проект?
|
| Сря Ное 03, 2004 2:48 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Ами пикове, мнооооооооого пикове. Отгоре, отдолу, отстрани, яко пикове. Всякакви, 12-ки, 16-ки, 18-ки и един голям DSPIC за най-отгоре. А наоколо пусни да пъплят 10ки. Ми така де.
Ами по спомен от студентските години - задължителното е MAX232.
От там по ред на номерата:
дисплей (текст || графика) + бутони
ADC & DAC + Vref
неква термоджаджа
RTC
Codec
Мрежа
Други удоволствия.
Въпрос на какво ще учат в момента.
Хитро би било да се направи процесора да е на хедър и да се бучка отгоре в зависимост какво ще учат. Ама това всичко важи за микроконтролери не за процесори. То за процесори - дебела история.
Абе пикове да има ей.
|
| Сря Ное 03, 2004 3:03 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Направи една платка основна, на нея сложи захранване, дисплей, комуникации, и квото още се сетиш, а процесора на отделна, свържи го с един лентов кабел и някой конектор,поне 80-100 пин да има и за по големи нещица и така, основната палтка ще ти е една и съсща за всички процесорис които работиш. на нея може да си сложиш и тактов генератор,ако не те мързи някой синтезатор за да може да избираш широк диапазон, ако не на цокъл и сменяш различни генератори, хубаво е каквито се сетиш сензори да му наслагаш ... или да предвидиш интерфейс за такива,което май ще е по добре .... тук имам един куп китове, професионални, мога да огледам и да ги наснимам да видиш какво представляват.
|
| Сря Ное 03, 2004 3:11 pm |
|
 |
|
bateAz
|
Аз смятам да наплегна на следните пикове: MC56F8323, MSP430F14x, MC68HC12. Има и едно други пикове на MicroChip, ама хич не ме кефят бе!
По отношение на външните комуникации - смятам да има RS232, RS485 и ( НИКОЙ ДА НЕ СЕ СМЕЕ !!! ) паралелен ECP порт. Клавиатура - в момента я монтирам 6 * 4 матрична. Ще има светодиодна индикация, ADC / DAC 16b, дискретни входове и изходи. Но засега почти всичко е само на идея.
|
| Сря Ное 03, 2004 3:11 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Ето и мойте 5 стотинки
Основната платка да съдържа само процесора, кварц (който може да е на цокъл, за да се сменя лесно) и захранване. На конектори да са изнесени всички интерфейси - UART, I2C/TWI, SPI, изобщо каквото има. Като към всеки интерфейс да са добавени и 2 пина за +5V и маса, за да може да се захранва всяко устройство, което се включва. Задължително се избира и един порт, на който всичките пинове са му свободни и той се изнася на конектор. Вече от там нататък на отделни платчици да се слагат перифериите, които се включват към основната платка посредством конектора. После китовете могат да се оформят като индивидуална поръчка, т.е. клиента казва: искам основна платка с еди-какъв си процесор на еди-колко си мегахерца, от перифериите искам един EEPROM на I2C, MAX232 и еди-какъв си дисплей. Такъв кит се е утрепал за развой. 
|
| Сря Ное 03, 2004 4:38 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Бате, да знаеш че съм ти много обиден. Направо съм лично засегнат. 
|
| Сря Ное 03, 2004 4:50 pm |
|
 |
|
bateAz
|
Toва явно е аварийно състояние на софтвера. Дай на направим DEBUG, да отстраним грешния ред, та да продължаваме нататък!
|
| Сря Ное 03, 2004 4:55 pm |
|
 |
|
Predator_MF
Регистриран на: Чет Окт 07, 2004 1:22 pm Мнения: 1949 Местоположение: София
|
Да бе, накъде без пикльо....Как ще накараш хората да научат 100-ина инструкции, кат някой може да им каже че могат учат само 37  . Това за ученици ли ще бъде? За колко пари мога да получа един екземпляр 
|
| Сря Ное 03, 2004 5:14 pm |
|
 |
|
Predator_MF
|
Заредил съм си 5 кутии цигари, изтеглих си даташийта на тоя 56F8323...Или ша умръ от цигари или от претоварване на мозъка...  Много интересен контролер 
|
| Сря Ное 03, 2004 5:24 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Абе ако трябва да е универално на основната платка не трябва да има процесор, само периферия, а за всеки процесор отделна платчица, така е най-добре, и го бучкаш към осовната. Може да сложиш една програмируема логика така че да можеш да превклюваш различната перифериа кум различни входове .. е стане съвсем универсално ....
|
| Сря Ное 03, 2004 9:57 pm |
|
 |
|
bateAz
|
 Моби Дик
Понеже сайтът беше в Реконструкция от Реконструктора, работата по кита съм я правил без да се консултирам с братството. До какви висини съм стигнал:
1. Използвам BUS, който съм реализирал в някои мои устройства, за да имам съвместимост с тях. Бъсът е SPI, с разпределено адресно декодиране. физически е реализиран като 16-изводен лентов кабел. Разположението на сигналите е следното:
1 - GND; 2 - +5V; 3 - AddrSel; 4 - SCLK; 5 - AddrEn; 6 - SDI ( MISO ); 7 - AIN ( analog input ); 8 - SDO ( MOSI ); 9 - AGND; 10 - FREQ; 11 - -5V; 12 - NC; 13 - OSC; 14 - IRQ; 15 - +5V; 16 - GND
2. Понеже имам готов процесорен модул, в момента си правя 8-разрядна 7-сегментна светодиодна индикация, 2 16-разредни бар-индикатора и клавиатура 6 * 4. Индикациите са статични ( ей така пък! ), а клавиатурата е динамична.
3. Смятам след като завърша това, да започна един аналогов модул.
Ако някой се интересува повече от проекта, нямам нищо против да му постна малко документация за текущото състояние на нещата. ( Бъговете - после! )
|
| Пон Ное 08, 2004 2:27 pm |
|
 |
|
Predator_MF
|
Аз лично съм доста заинтересован от тоя кит...особено интересно е че не е със пикльо 
|
| Пон Ное 08, 2004 2:58 pm |
|
 |
|
bateAz
|
досега не е ставало дума за процесора. А всъщност ще го боря точно с PIC18F458 - това имам под ръка. Имам и готови платки с MSP430, не ще е за по-нататък.
|
| Пон Ное 08, 2004 3:31 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Кво бе хишника, и ти ли предаде задругата? Пикльо, а? И на тебе съм сърдит. 
|
| Пон Ное 08, 2004 5:22 pm |
|
 |
|
Predator_MF
|
Стига де, то с PIC и баба може...8-бита развлечение. А като опрем до по-сериозни теми, например подръжка на реактор на АЕЦ Козлодуй, да няма PIC16F877A да слагаме  Аз много ги уважавам PIC (сигурно за 10-ти път казвам), ама няма цял живот 8-битови говеда да храня (и чистя  ).
|
| Пон Ное 08, 2004 5:56 pm |
|
|