Отговори на тема  [ 8 мнения ] 
DS18S20 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение DS18S20
Трябва ми да вържа този темп.датчик с един непретенциозен PIC16F57 , за капак трябва и да управлява едновремено 4х7 сегм. индикатор.
1-Wire интерфейса трябва да е софтуерен, най лесно индикацията ще я направя с премигване докато чете датчика. Тоя еднопроводен интерфейс претенциозен ли е

Сря Юни 16, 2010 6:18 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение 
Не знам 1-Wire да има хардуерна реализация в MCU-та на Microchip. И не ти се рабира много въпроса - какво премигване, какво четене? В общи линии стартираш преобразуването и резултата чака да си го прочетеш, интерфейса е безпроблемен.

Сря Юни 16, 2010 9:38 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Освен в редките случаи, когато се ползва PIC, процесорът трябва да върши няколко неща "едновременно". И част от тези неща са на прекъсване, чиято обработка не може да се забави неограничено. Като говорим за "безпроблемен интерфейс", ще трябва да уточним няколко неща:
- докато се облужва ( т.е. чете ) "безпроблемният интерфейс" могат ли да се обработват прекъсвания? Ако е "да", то колко дълга може да е обработката им, преди това да опорочи четенето от "безпроблемния интерфейс"?
- ако по време на четенето от "безпроблемния интерфейс" забраним прекъсванията, колко време ще трябва да са забранени?

Отговорите на тези две въпросчета са ми интересни ... Обичам "безпроблемните интерфейси" ...

Сря Юни 16, 2010 10:56 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Хич не е претенциозен. Подобно нещо със същата индикация ми мери температурата в офиса. PIC10F202 (по памет).

Чет Юни 17, 2010 8:15 am
Профил
Аватар

Мнение 
Ама то си зависи от задклавиатурното устройство. Щото примерно интерфейса на SHT11 е уж I2C ама не съвсем и е чувствителен от тайминг. В последния ми вариант част от комуникацията е зависима от прекъсване. Там след подаване на заявка за измерване след горе-доолу някакво си време чипа решава да отговори - е какво да правя - да цикля на едно място и да го чакам ли? А пък някой от времената се генерират от прекъсването на динамичната индикация :)
Другия вариант да няма такива чуденки е да се мери аналогово. Виждал съм вариант в който от същото това SHT11 се правят два сигнала 4-20mA от трансдюсер и после в уреда обратно се правят на цифрови - което според мен би си струвало ако датчиците са на 100 метра от уреда.

Чет Юни 17, 2010 9:34 am
Профил ICQ
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

Мнение 
Наистина при дълги прекъсвания за опресняване на диспей с динамична индикация
се получава премигване когато се обслужва 1-wire температурен датчик.
Защото ако датчика се чете в главната програма , се забранява прекъсването за опресняване , защото е много дълго ,и
и разваля time-slots за 1-wire.
Премигването се получва защото забраната на опресянването е от порядъка на 240-600us. за една 1-wire команда

При къси прекъсвания , 5-10us (опитно се установява) , няма проблем да дойде прекъсване по време на комуникация с 1-wire.
Последно бях намерил решение , като вкарах цялата 1-wire комуникация ,в прекъсването за опресняване.
Като за този пример за 4 индикатор , брояч за индикаторите брои не до 4 ами до 5. през 1ms.
Като в 5 state , си изпращат последователно командите към температурния датчик, а индикаторите се гасят .
(яркостта естествено намалява с извстни проценти).

и това при условие че няма дълги nested interrupts, нали.

Чет Юни 17, 2010 12:39 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Значи да стана докрай за смях, че си кажа всичко.Изпадна ми един часовник от енергото ФОНОТРОНИКА, има си всичко 4 х 7 сегмента индикация , захранване , реленце ... абе готова работа с PIC16F57. Мисля като ми остане време да го препиша и вместо двете бутончета за сверяване на времето да му качна един DS18S20 :D Да не навлизам в гимнастики да връзвам комуникацията с опресняването на дисплея, все пак мързелив съм ...
Ще го направя така 1/2 секундин чете датчика 1/2 свети дисплея :idea: . Предполагам ще е по сигурно.

Чет Юни 17, 2010 7:03 pm
Профил

Мнение 
Абре момче, ти за 1/2 секунда ще прочетеш доклад на Доган от водородното дружество ;) Работата ще стане, само вземи прочети пдф-то на ds1820, не си казал на какво пишеш ама за С има десетки драйвери, попгледни и тях (на CCS бацат на 6+)!

Чет Юни 17, 2010 9:55 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 8 мнения ]