|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 6:08 pm
| Автор |
Съобщение |
|
milenjs
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Мар 08, 2006 2:12 pm Мнения: 2017 Местоположение: Котел
|
 Консумация на мултимер?
Имам ето този Mastech - ms8222h http://www.p-mastech.com/products/04_dm/ms8222h.html обаче папа батерийките като топъл хляб. Сега замерих консумацията му - почти 40ма. Премерих на друг, някакъв Uni-T, около 4ма. Този че има повечко функции има, ама нормално ли е да консумира 10 пъти повече или има дефект някъде. Иначе всичко си му работи...
|
| Чет Юни 17, 2010 1:49 pm |
|
 |
|
the_bull
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Съб Авг 18, 2007 11:39 am Мнения: 137 Местоположение: Русе
|
Аз преди замервах един от най-менталивите дето е < 5лв. Изграден на базата на ICL7107 и консумираше около 1мА на почти всички обхвати 4 - 5мА на свирка.
|
| Чет Юни 17, 2010 5:12 pm |
|
 |
|
optron
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Чет Ное 20, 2008 1:49 pm Мнения: 276 Местоположение: Бургас
|
Имам същия. Не съм му мерил консумацията, но с обикновена 6F22 си кара около година, като се включва няколко пъти седмично за по час-два общо. При теб как е в това отношение?
Това, което съм забелязал е, че продължава да работи, въпреки че излиза знакът за батерия. При това доста точно ... А и знакът понякога излиза, понякога не. Мисля си, че е възможно да е разстроен компараторът, който следи батерията и твърде рано да ти изкарва, че е изтощена.
Когато ми се удаде възможност, ще му измеря тока на консумация.
_________________ Digitally yours: Optron
|
| Чет Юни 17, 2010 6:59 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Зависи от мултимера. Аз имам едно Fluke, което работи с четири батерии ААА и ги яде доста бързо. Но е доста висок клас. Предполагам че и твоя ако е например 4 1/2 дисплей, мери по две неща едновременно и прочие... също яде.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Юни 17, 2010 8:48 pm |
|
 |
|
milenjs
Регистриран на: Сря Мар 08, 2006 2:12 pm Мнения: 2017 Местоположение: Котел
|
@optron мерни ги ако имаш възможност но работата долу-горе ясна. В началото не помня колко караше с една батерия но в последната година сменям през месец-два. Да го ползвам 3-4 часа на седмица, дали и толкова. В първите дни е добре, след това започва при измерване (примерно на диод или 2В) направо да изкарва знак за батерия и да изключва, а пък на зумер да работи. Днес шунтирах самоизключването (тогава установих консумацията) ама пак така -работи ама спира-тръгва през 30-40сек.
А пък добра работа вършеше, гумиран, пада по 5-6 пъти на ден от 1-1.5, свети вечер, индуктивност мери.... Единственото което ме дразни в него е че зумера за късо не е на обхвата на диоди.
@Цецо, и аз се замислям за едно Fluke че откакто си взех такъв осцилоскоп макар и втора употреба направо прогледнах 
|
| Чет Юни 17, 2010 10:08 pm |
|
 |
|
optron
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Чет Ное 20, 2008 1:49 pm Мнения: 276 Местоположение: Бургас
|
Е, малко дразни, когато мериш съпротивления под 15-на ома, ама аз лично свикнах.
Не е нормално това за 3-4 часа на седмица да изсмуква батерията за месец-два ... Има някакъв проблем. Виж първо батериите, дето ги купуваш дали са читави. После провери платката на уреда (доколкото разбрах си го отварял) за развалени спойки и лош контакт. Провери и ключа за захранването - нищо чудно ако е дефетен той или спойките му да прави утечка ... Провери и селектора.
Това, че е падал също може да е причина - той е гумиран, ама не е гира, че да го мяташ насам-натам без да има проблеми. 
_________________ Digitally yours: Optron
|
| Пет Юни 18, 2010 8:42 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Абе направо да си купи едни акумулаторни и да си свирка.  Задължително два комплекта - докато работи с единия, другия се зарежда.
|
| Пет Юни 18, 2010 11:26 pm |
|
 |
|
plameniv
|
Абе и аз така с тия акумулатори 9V ама са много кекави, по малко изкарва от нормална 9V.
Абе 40мА си е много за мултицет, да не е нещо бъгясал някой елемент?
Нали слагат някакви операционни външни за батерия, за AC->DC изправяне , кой знае колко външни елемента има тоя MASTECH с тия функции?
_________________ Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!
Няма невъзможни работи - има много трудни работи!
----------------------------------------------------------------------------------
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !
|
| Съб Юни 19, 2010 2:15 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Как с акумулатори бе? 9V акумулаторите са скъпи и калпави.
Алкални батерии му е майката.
Аз лично практикувам нещо друго. Имам два мултицета. Единия е скъп, висок клас, сертифицирал съм го и го ползвам рядко, когато наистина ми трябва нещо много точно да измеря. Или ми трябват два мултицета в постановката. Ама това се налага в неповече от 10% от измерванията. Този мултицет харчи много, ама има защо.
Имам и още един, по нисък клас, но достатъчен за всекидневна работа. От икономичните  :):)
Всъщност понеже и двата са Fluke имам и един китайски за черноработник, т.е. меря там където може да има електрическа опасност за мултицета или в походни условия. И като се развали - го изхвърлям и взимам друг, щото той общо взето струва колкото 2-3 батерии 
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Съб Юни 19, 2010 8:54 am |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Беше така. От година-две ползвам такива, работят чудесно:
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.6390
Няма и $5, те и алкалните там някъде струват.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Съб Юни 19, 2010 2:11 pm |
|
 |
|
plameniv
|
Бе имам 2 такива някаква куча марка ама много бързо се скапаха, държат няма и месец.
Сега гледам май има някакви литиеви, може да взема да ги пробвам 
----------------------------------------------------------------------------------
|
| Съб Юни 19, 2010 4:04 pm |
|
 |
|
tgi
|
Точно тия имам от над година, презареждал съм ги по 10-ина пъти и са си като нови.
Държат достатъчно дълго за мене - единият ми мултиметър
е на 20-ина години модел, самоизключва се след 45 минути и често го забравям.
Другият яде по-малко май ама пък не се самоизключва въобще и понякога го забравям с дни.
Сигурен съм, че има още и от боклучавите батерии и далеч не съм сигурен, че ако днес
купя от същите ще получа каквито имам (макар да съм купувал на два пъти през бая месеци
и получих еднакви).
Не съм ги мерил чак дали са 280 mAh, разбира се, но на око (откъм зареждането) са над 200,
та може и 280 да се окажат.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Съб Юни 19, 2010 4:33 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Ааа, трудно се намират 9V акумулаторчета за над 200мА/ч. Освен това те не са съвсем 9 волтови...
Обаче е лудост да сложиш неалкална батерия на мултицет. Най-малкото защото обикновената се смята за "отписана" при 0.9В на клетка а алкалната при 1.2В. И като добавим вътрешното съпротивление...
А аз миналата събота-неделя си забравих китайчето да мери температура с термодвойката и го открих чак в понеделник по обед. Батерията му е поне 6 месечна но досега не ми е дала признаци за издъхване.
А казано от опит: мултимер струващ половин месечна заплата не е за всекидневна уптреба - да си стои в кутийката и да се вади като съкровище. За другото си има китайчета.
Уф, tgi, мисля че си наясно, че времето за зареждане е около 1.5 пъти над времето за разреждане...
|
| Съб Юни 19, 2010 8:27 pm |
|
 |
|
plameniv
|
|
| Нед Юни 20, 2010 1:01 am |
|
 |
|
tgi
|
Брей, литиево-йонни в тоя размер не бях виждал (моите са NiMH).
Дали не е някаква измама просто? Или зареждачката им да е крива?
|
| Нед Юни 20, 2010 10:06 am |
|
|