|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 8:59 am
| Автор |
Съобщение |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
 Зверско а?
http://en.wikipedia.org/wiki/Supercomputer
2^15 процесора, с тенденция да ги направят 2^16.
Некви си 360 TFLOPS, че и гонели 1.5 PFLOPS (ебати множителя).
И накрая - пишат на Фортран.
Абе как се пише софтуер за такава ужасия? Що не му качат един Винбоуз, ще лети направо. Тоест ще виси.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Юли 13, 2005 11:19 am |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Какъв им е смисъла, какво смятат?
|
| Чет Юли 14, 2005 3:24 pm |
|
 |
|
HCL
|
Как какво, питай физиците. Има един клъстер тука с 300-тина компа и само реват, че не им стигало изчислителната мощ, бавен бил, трябвало да чакат... А Профа по Електротехника онзи ден разказваше, как навремето смятали с перфо карти. Чиста работа, заредиш кода петък вечерта и с малко късмет понеделник сутрин е готов. 
|
| Чет Юли 14, 2005 5:58 pm |
|
 |
|
0x00
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Пет Мар 18, 2005 4:14 pm Мнения: 67 Местоположение: Русе.BG/Oldenburg.DE
|
О, доста неща има да се смятат; Понякога аналитичните решения или не работят, или е по-лесно да се сметне по дървения начин (разбирай с много floating point operations и някакво приближение). Елементарен пример: полу-диск, направен от материал А, с малък триъгълник в центъра, направен от материал Б, който вибрира с честота 4 Hz. Симулацията (до достигане на равновесие) отнема около 2 часа на Pentium M 1.6 GHz (ОК, знам, че твърдението ми е некоректно и времето зависи от още куп фактори, но това е само ориентировъчно). Представете си колко отнема да се симулира акустичната картина на нов модел автомобил, да кажем. Space Ship One никога не е влизал в аеродинамична тръба, целият дизайн са го правили с computational fluid dynamics software. Военните смятат какво става като пуснат атомна бомба, разни институти симулират климата на планетата, абе има...
HCL, с какво се занимават вашите физици?
|
| Пет Юли 15, 2005 3:35 am |
|
 |
|
HCL
|
Аз казах ли ви Последният път по време на "вечер на науката" правиха малка демонстрация (нещо което по-скоро приличаше на играчка с 3Д-макса и малко флаш  , не бе шегувам се), та обясняваха, че симулират потоци в затворени пространства. Не съм компетентен за какво точно тябва да служи това, но предтсви си един цилиндър, в него има ... малък триъгълник и ти симулираш какво става като пуснеш някакъв поток през него, въздух, вода т.н. И другото, което казаха, че имало и практическо приложение  пак някаква симулация, как може да се влияе на процеса на охлаждане обработена стомана и какви са резултатите. За последното доколкото съм чувал наистийа имат разработки в областта. Иначе машинката си я бива, тук има малко снимки: http://www.tu-chemnitz.de/urz/clic/pics.htmlа за клима-пичовете си напълно прав. Скоро имаше лекция на тема глобално затопляне и там какви симулации спрятат.
|
| Пет Юли 15, 2005 8:37 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Как за какво бе .. оо какви работи могат да се симулират .... ей тука това .. http://www.eldevice.net/upload/COSMOSFlo/
отне няколко часа, а е съвсем прост модел, малко по голям, но изцяло пасивен /без вентилатори и кутия/ глътна 3 часа на Р4 3.0 ..... и то при максимално намаляване размера на зоните, кажи речи съизмеримо с размера на копонентите, което не е никак точно ... ако трябва д асимулирам цялата кутия ... със всичко вътре,което ми се иска, е ми трябва поне седмица с тоя Р4 .....
|
| Пон Юли 18, 2005 8:02 pm |
|
 |
|
HCL
|
Е Тони, защо си играете да симулирате  вземете една инфра-червена камера и за две три минути сте готови. Военните трябва да имат такива 
|
| Пон Юли 18, 2005 9:14 pm |
|
 |
|
0x00
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Пет Мар 18, 2005 4:14 pm Мнения: 67 Местоположение: Русе.BG/Oldenburg.DE
|
HCL, по твоята логика за какво им е изобщо да го смятат в началото? Строят и ако стане - стане  На еволюцията не са й трябвали теории и разчети, за да достигне до човека, нали?
Тъй като темата е в "Общи приказки" искам да споделя колко щастлив се чувствам, че живея във времето, в което такава изчислителна мощ е достъпна и като прочета книгата с теорията не ми се налага да чета още пет с теория на изчислителните методи (предимно разни математически трикове). Не че не обичам да чета (или не обичам триковете), но просто си мисля, че човек трябва да си използва времето за по-интересни неща.
|
| Вто Юли 19, 2005 8:16 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
е, поне така и математиците получават чувство за полезност
справка - мишо константинов и изброи
а иначе - лошото на моделите е, че не винаги се получава същото, като го направиш от желязо. понякога да направиш добър модел и да направиш желязото изисква еднакво време
тони, този модел вжелезихте ли го? ако да - какво покзават термометрите? просто интерес...
|
| Вто Юли 19, 2005 11:21 pm |
|
 |
|
HCL
|
0x00 ставаше въпрос, че подобно нещо е по-лесно да се измери отколкото да се симулира. Ще ти дам един пример, университетска сграда, мрежовите кабели са прокарани по фасадата. Ако искаш седни и го симулирай, с камерката работата става за 30-ина минути. И аз лично бих се доверил повече на този метод отколкото на разни симулации. Не съм компетентен в областта, знам че в днешно време има задачи, които е почти невъзможно (а сигурно и напълно) да се решат без симулации, но аз лично винаги бих предпочел да се доверя на по-директни методи. В крайна сметка тези програми се пишат от хора, а хората имат досадното свойство да правят грешки, за програмистите да не говорим (не че и те не се хора де  ) не че някой ми дава гранция, че софта на камерата е чист от бъгове, но някакси ми вдъхва повече доверие, пък да тръгна с тернометър, листи химикал да върша работата пак не става 
|
| Сря Юли 20, 2005 1:30 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
if (Програмисти == хора)
извод=Света окончателно се е побъркал;
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Юли 20, 2005 8:49 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Хм ... за всеки влак си има пътници, кто има какво да мериш мериш, като нема ... нема .. симулираш, в смисъл http://www.eldevice.net/upload/razni/case/
те тва е кутията която симулирам, ама то не е само тая, ами тая се намира в друга, как да е .... това нещо трябва да се направи, после да се тества, но напрвата му отнема време, средства, матеряли и струва пари, колкото по грешно е направено толкова по скъпо излиза. Моделите ги позлвам за приближение, естествено след като се направи се мери.
По въпроса дали това от анализа е вжелезено не, то е само пример, аз симулирам по сложна система, но така и не я симулирах цялата поради липса на процесорно време  ...... основно симулирах радиатора, а там сметката е лесна, всяка грешка струва около 1500$ щото той е custom и толкова му струва направта на 3 естови бройки и инструмент за тях. Та с анализа промених някои параметри, които са ми спестили до тук две преработки, като го получим наживо ще видя доколко анализа е бил верен.
А за цялата система .... аз сега правя тестове, но нещата не са хич толква бързи, трябва да се теста при различни условия, различна околна температура, с един вентилатр, с два с три, с един наполовина и т.н. това са доста тестове, най-краткия отнема около час, това е времето до установяване на всички температури, за най-дългия му трябваха 7 часа ..... общо са 30-на теста .. представяш си какво става нали ... меря в 16 точки, записвам на всеки 5 секунди, утре ми предстои анализ на резултатите, преработки, след това нови тестове .... не е нито бързо нито лесно, IR камера не ми върши много работа ......това ще са часове запис .. който после някой трябва да гледа 
|
| Сря Юли 20, 2005 7:48 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Тони е абсолютно прав - защо някой ще прави софтуер за симулация ако твойте разсъждения са верни. Сам можеш да прецениш кое е по-лесно/евтино - няколко часа процесорно време на РС или 1500$ за нова реална преработка (а и тя сигурно отнема доста повече от няколко часа). И това е само един прост пример - има инструменти за кутии, които струват стотици хиляди левове - и после като установиш, че кутията невърши работа - какво става. Същото е и със симулациите на схеми и платки (както и за каквото се сетиш друго).
|
| Сря Юли 20, 2005 8:13 pm |
|
 |
|
HCL
|
Явно не се изразих правилно, мислех по нашия случай, а там става въпрос за друго нещо. Значи, симулацията ще ти покаже дадени стойности, на които в някои случаи не можеш да се осланяш. Примерът е, сградата окабелена, изникват обаче проблеми с кабелите. Не става въпрос за прекъснат кабел или нещо подобно, което можеш да откриеш с тестово оборудване. Просто си прокарал 500 кат7 кабела и явно някои имат проблеми с екранировката или други дефекти, които водят до индукции и т.н. и това ти скапва настроението. Имаш проблем, който няма как да симулираш, просто защото е породен от случайна грешка в железарията (а ако грешката е систематична, меренето на живо е единственият ти изход). А в мрежите подобни проблеми се срещат не рядко. Виждал съм софтуер, който се опитва на базата на мин. брой подадени параметри да анализира един вид държанието на мрежата, но това само може частично да ти улесни живота (а в много случай мисля, че ако се предовериш твърде много може и да те вкара в задънена улица). Но тук става въпрос за troubleshooting, а не за изготовка на ново у-во, така че малко подведох с темата.
|
| Сря Юли 20, 2005 8:41 pm |
|
 |
|
zaphod
|
òî çàòâà ôèçèêàòà áóêñóâà, ùîòî ïðåäè ñå ïðàâåøå îò õîðà, à ñåãà ñå îïèòâàò îò óñêîðèòåëè è êîìïþòðè äà ãî äîêàðàò.
|
| Съб Юли 23, 2005 2:42 pm |
|
|