Отговори на тема  [ 15 мнения ] 
винтоверт +-/-+ 
Автор Съобщение
Ранг: Новодошъл

Мнение винтоверт +-/-+
Имам винтоверт на 3.7 Волта с литиева батерия. Нисък клас е и обръщането на поляритета т.е завиване или отвиване става чрез механичен ключ т.е няма никаква електроника. Той (ключът) обаче се прецака (счупи). Как мога с най малко елементи да направя превключването на поляритета електронно. Предполагам с мос транзистори ?!? Ако може някоя примерна схемичка

Сря Юни 30, 2010 12:00 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Щракаш по 2 на кръст транзисторите.Ако слагаш МОС трябва да вземеш някакви с по ниско гейтово напрежение.

Прикачени файлове:
Hbridge1.jpg
Hbridge1.jpg [ 9.69 KiB | Прегледано 3319 пъти ]

Сря Юни 30, 2010 6:31 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение 
не разбирам - за к'ъв ти е да сменяш ключ за 30 ст. с 4 транзистора, че и да им мислиш доброто - къде да ги вденеш, как да ги пазиш и т.н... освен ако не искаш да си направиш винтоверта с дистанционно, разбира се?!

Сря Юни 30, 2010 7:28 pm
Профил WWW

Мнение 
Въпросната по-точно отверка е тази : http://ideal.bg/gallery/view/id/591/
Не знам откъде мога да намеря ключ за нея. Чупят се едни чопчета вътре. Два пъти съм ги лепил , даже слагам и телчета, но след време се чупят отново. По принцип е пълен боклук (с оригиналните батерии), с които можеш да завиеш или развиеш 5 винта. Вградил съм 2х2200ma литиеви батерии - от тези цилиндричните , които използват в лаптопите. Ако направя схемата на nobodyshadow задължително трябва да сложа подобен ключ. Иначе си мислех да е с бутони, но.....ако се натиснат едновременно !!?.
Ако използвам пак подобен ключ трябва да е поне за 10-15А, защото като се запъне мотора и литиевите не пускат лесно :-). Та идеята ми беше да го направя т.н "Вечно" с транзистори.

Чет Юли 01, 2010 9:14 am
Профил
Аватар

Мнение 
me40 написа:
...Иначе си мислех да е с бутони, но.....ако се натиснат едновременно !!?.

Ако се натиснат едновременно бутоните резултатът ще е все едно и двата бутона са отпуснати, т.е. моторът ще спре.

Чет Юли 01, 2010 9:52 am
Профил

Мнение 
CarBeta5 написа:
me40 написа:
...Иначе си мислех да е с бутони, но.....ако се натиснат едновременно !!?.

Ако се натиснат едновременно бутоните резултатът ще е все едно и двата бутона са отпуснати, т.е. моторът ще спре.

абе някой имаше подпис "това не е пушек, това са душите на умрели транзистори!" или нещо в тоя стил :wink:

Чет Юли 01, 2010 6:07 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Душите на умрелите транзистори си ги дръж при теб. Става въопрос за управление само с бутони които имат превключващи контакти. Направих набързо една схема за да се види кое къде ще пуши.

Прикачени файлове:
2.rar [11.88 KiB]
135 пъти
reverse_2.JPG
reverse_2.JPG [ 31.54 KiB | Прегледано 2376 пъти ]
Чет Юли 01, 2010 10:13 pm
Профил

Мнение 
е, ти пък, ще си ги държа, кат' не ги искаш...
пробвай с гуглето - без много усилие се намират всякакви варианти - ей, на нещо сходно с предложеното от колегата-кибритлия :)
http://www.electronic-circuits-diagrams ... ages/3.gif и още разновидности на тая класика - ключовата дума е H Bridge, вариации много, дори в интегрално изпълнение, което ще е по-компактно за твоя вариант.
ама пак не ти виждам сметката от цялата работа - от ключ по-евтино няма. а че се чупят от време на време - така е, но за сметка на това се оправя за 5 минути без усилие. все пак ти си знаеш - ако има място във винтоверта - давай, какво пък...

Пет Юли 02, 2010 12:35 am
Профил WWW

Мнение 
Благодаря на всички, които се включиха. Подбирам транзисторите и действам.
По схемата на CarBeta5 наистина мотора ще си почива ако се натиснат двата. То нали на това му казваха дивиаторен ключ?! ...Ама кой да се сети.

Интересно е и решението на head_up. Там доколкото разбирам не са нужни бутони с превключващи контакти.

Пет Юли 02, 2010 9:09 am
Профил
Аватар

Мнение 
Мечо, не се намесих щото си мислех, че става дума за инструмент. Я зарежи всичко и се огледай за нещо готово ама с регулиране на МАХ силата на завинтване, т.е. да прищтраква. Всичко друго е глупост.

Съб Юли 03, 2010 11:18 pm
Профил

Мнение 
Прав си bongo_x2. Така си е !!!
Преди време си купих за 99 лв. от Практикер ето тази: http://www.proshop.bg/rw/items/3120103- ... o-iii.html - Използвам я за аудио техника. Супер е !!! Малка, лека и достатъчно мощна за целта
След време видях, че ги пуснали на промоция в МЕТРО по 68 лева (по спомен) :-( . После реших да си купя тази: http://www.proshop.bg/rw/items/3120102- ... i-ion.html. Скъпа, но достатъчно яка за теглото си.
А онези евтинджоси (2 бр.) на проскит ги имам от поне 4 години. Бях дал за двете около 50 лева с доставката. Оказа се , че са абсолютен боклук - особенно батериите. След време реших да ги пробвам с Li-io и за мое учудване доста добре се справят. В момента се използват при ремонт на LCD и плазмени телевизори. Болчета колкот щеш :-) В моторчето има доста хляб и искам да ги досчупя дет се казва :-).

Нед Юли 04, 2010 3:09 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Малкото бошче го знам, изненадващо мощно е за размерите си и явно е яко, щом на тукашните диваци им отне цяла година да го счупят :) Ама няма ли "щтракало" не ми го хвали, само за развинтване става.
От голямото настръхвам само като му видя непрактичния външен вид. Иначе отдавна се чудех дали ще сработи електронно регулиране (имах идея за просто аналогово, без PIC) и щом боша казва, че може... Щото имам няколко яки отвертки без "щтракало".
А на един китайски евтинджос за около 5 евро като му смених 2.5В батерията с 3-и AAA NiMh акумулаторчета се получи нещо доста оптимално, че дори остана място да му скъся дръжката :)

А бе нямаш ли LIDL под ръка да следиш за промоции? Техниката там си струва всяка стотинка и май идва ред скоро пак да пуснат нещо такова. Купих оттам една за 20 и нещо евро и съжалявам що само една: мощна е и има всички екстри като литиева батерия с индикатор, осветление, щтракало. Малко е по-голяма отколкото ми се иска но за сметка на това като завъртиш дръжката от пистолет става на права. Толкова съм я тормозил а изобщо не дава признак за издъхване.

Нед Юли 04, 2010 4:13 pm
Профил

Мнение 
Цитат:
Ама няма ли "щтракало" не ми го хвали, само за развинтване става.

Не схванах на кое казваш "щтракало" ?! Тази малката върти в двете посоки. Да не би да става дума за тресчотка ли как се казва...т.е дето нагласяш силата на оттърване?
Ако за това става въпрос трябва да я направят с 2 позиции :D

Пон Юли 05, 2010 12:46 pm
Профил
Аватар

Мнение 
me40 написа:
Да не би да става дума за тресчотка ли как се казва...т.е дето нагласяш силата на оттърване?

Точно това! Освен това утре на местния LIDL ще пущат пак отвертката която ти хвалих за 23 евро - направо съм го предчувствал, подобни неща ги пущат 2-3 пъти в годината. Ослушай се (не знам кога ще я има при теб) и ако я хванеш няма да съжаляваш. Но понеже е повтороние: няма да се учудя ако след няколко седмици пуснат и по-добра, обикновено така правят, ама... ся погледнах немския сайт: http://www.lidl.de/cps/rde/xchg/lidl_de ... date=14791
там е малко по-късно, значи в БГ ?!

Освен това скоро ще има от интелигентните и записващи дистанционни - адски удобни са да управляваш всичката машинария из къщи само с 1-2 вафли :idea: Предимството им е в цената, де - като на обикновено универсално.

Едит2: Ау, и Full HD 24" монитор (1920 x 1080) на цената на еФтинджос такъв... <--- EDIT3: Ами! За последните 2-е седмици цените на тези монитори се сринали! Нека да е лятоооооо!

Вто Юли 06, 2010 7:32 pm
Профил

Мнение 
Е да ама точно на IXO-то ключовете са му механични, а ти искаш да бягаш от тях. Особенно спусъка представлява две голи огънати ламарини. Поне на мойто бившо IXO 1 (откраднаха ми го преди месец).
Друг е въпроса , че функционираше перфектно :) .
Миналата седмица реших да си купя ново, но се оказа , че има вече само IXO 4. Главата , със зъбчатките, вече е пластмасова , а не алуминиева. Отказах се и си взех едно от синята серия - http://bg.bosch-pt.com/boptocs2-bg/Prod ... t_id=16844
Всичко му хубаво - два акумулатора, бърз заряд, електронен спусък (регулира оборотите и върши работата на трещотка), окъсява мотора като пуснеш спусъка, ама не е същото. Малко по-глямо , малко по-тежко и не лепне в ръката като IXO-то.
Съжалявам за офтопика , ама много си го обичах и като го споменахте ми пъхнахте пръст в раната.

Нед Юли 18, 2010 4:22 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 15 мнения ]