Отговори на тема  [ 61 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Въпрос относно безмислена дисциплина във ВУЗ 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Това са приказки, от гледна точка на БГ потребителя, който е 0.00000001% от пазара на въпросните производители. Ако беше в друг пазар, където този, който ремонтира въпросния детайл те чарджи по 180$ на час (реална ставка в сервиз на БМВ и Мерцедес) то тогава веднага щеше да си мечтаеш производителя да е направил въпросната част ремонтонепригодна и евтина и вместо да се ремонтира за 5 часа, да може да се смени с нова за 30 мин..
Разберете едно нещо - вън на пазара има конкуренция от стотици фирми за един и същи пазар и продукт. Ако някой си позволи само да си помисли за планово "програмиране" на дефекти и/или проектиране на детайлите само с цел да се развалят, за да може евентулано да се изкарат някакви пари от ремонта, то тоя производител ще произвежда от ден до пладне, защото веднага пазара ще го изхвърли. Може да е вярно, че сега нещата издържат по-малко, но също така е вярно, че това не е така целенасочено, за да може някой да прави пари от ремонти :) .

Пон Юни 28, 2010 11:21 pm
Профил

Мнение 
Честни сини очи. :)
А помисли си , защо автомобилните лагери се различават съвсем малко от стандарната номенклатура, но така, че да не може стандартен лагер да ги замени. И съответно цените им са на порядък по-големи. Автомобилните компании печелят и от ремонти и то немалко. Това си е тяхно право, но още по им е добре, като се налага на клиентите им да си купуват нови коли, защото ремонтът е 130$/час.

Пон Юни 28, 2010 11:58 pm
Профил
Аватар

Мнение 
ОК, явно вашето решение на "проблема" е да се правят вечни продукти :D .

Вто Юни 29, 2010 1:27 am
Профил
Аватар

Мнение 
А какво да кажем за резервните части?

На мойте коли какъвто компонент сменя - почвам да го сменям всяка година. На въпросната 20 годишна магарица, преди време сменях неща по окачването - всичко беше с щампа 89 година!!! И това след 8 години тормоз из Софийската действителност. От тогава - всяка година сменям. Пробвах всичко - от немски евтини части (но немски), до оригинални от представителя на VW. Ефекта е поразяващо никакъв. А не е като да ми пробутват менте части, брат ми е монтьор има канали за доставка с всякакъв произход. Май наистина едно време са ги ковали, а сега на щампата....

Същото е с гърнетата - смениш ли ги веднъж край. Оригиналното държи по 20 години. Средното го издъних собственоръчно от офроад изпълнения, като го свалих ми призля - 5 (ПЕТ) слоя ламарина! Смених го първо с българско - ручи та се не трае. После Walker - грънци, говно. Тръгнах да купувам от Unitrade - препатили ме разубедиха - викат максимум по 2 години живеят. За проба разпорих Walker-а. 2 пласта и ватичка. Говно!. Оня като го сменяше и вика - "Ей то и задното е от 89-та бе! Давай да го сменим". Викам - "А го барна, а ти го наврях отзад". Много се бях ядосал.

Това ако не е планувано скъсен живот какво е? Как може фабричния чарк от преди 20 години да издържа, а фабричния от същия пройзводител днес - не?

Е има и нещо друго. Един немец в Немция, никога няма да го забележи това. Щото и китайски ментета да му сложи в окачването то по ония стъклени улици - то ще държи. Може би и затова немските коли вече са с толкова калпаво окачване - щото то там не се товари и си издържа. Излиза просто, че едно време са ги правили със 100% презапас.

Вто Юни 29, 2010 10:28 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
A бе и аз съм чувал, че каквото ти се строши на колата, вече става консуматив. 8O

Вто Юни 29, 2010 10:37 am
Профил ICQ
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Цитат:
В момента изучавам една според мен безсмислена по своята материя дисциплина. Озаглавена е "Конструиране Технология и Надеждност на Електрона Апаратура ".

Един от най-смислените предмети е това, но на времето си и аз не го оцених като такъв...

Вто Юни 29, 2010 1:55 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
setoy написа:
Цитат:
В момента изучавам една според мен безсмислена по своята материя дисциплина. Озаглавена е "Конструиране Технология и Надеждност на Електрона Апаратура ".

Един от най-смислените предмети е това, но на времето си и аз не го оцених като такъв...

Я тоя юнак да постне един конспект, че да видим какво точно учат. Че по мое време се учеха само арахаизми, от които нищо полезно не съм видял. Едва ли се е променило към по-добро, ама знае ли човек, чудеса стават.

Вто Юни 29, 2010 2:34 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
търсенето на нечия воля зад всяко явление си има име - суеверие. защо падат гръмотевици? защото господ наказва грешниците. защо кравата се поду и умря? защото някой я е урочасал. защо на форда му пада джама както си седи? защото мазни маркетингаджии искат да дерат от сервиз. в очите на суеверния дивак нищо не става просто ей така, всичко е по нечия (зла в повечето случаи) воля. а иначе българина е втори по интелект, изобретил е компютъра и е построил акропола в атина, всяка прилика със суеверния негър е само привидна и случайна :)

Вто Юни 29, 2010 4:01 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Нали знаеш лафа - един път е случайност, втори път съвпадение. Третия път се замисляш. Ама ако се касае за твоя задник и първия път те глождят съмнения....

Вто Юни 29, 2010 4:03 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Цецо написа:
Нали знаеш лафа - един път е случайност, втори път съвпадение. Третия път се замисляш. Ама ако се касае за твоя задник и първия път те глождят съмнения....

:D :D :D

Това е добро.

Аз обичам да казвам понякога, че ако и да има шанс една капка дъжд да капне над София за деня
и да те уцели по главата както се разхождаш, да са две за деня и да те уцелят и двете тебе
шансът е практически нулев.
Инак и на Зейфод наблюдението е вярно, разбира се - въпрос на вероятности и какво ли не още.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Вто Юни 29, 2010 5:42 pm
Профил WWW

Мнение 
Ами истината е Цецо че трудно се намират истински части, дори и от официалните вносители. Например познат има сервиз за климатици, каза че редовно му карат коли с проблеми след ремонт в официален сервиз, масово със изпосменени компресори , и се оказва че без знаение волво, баварец или мерцедес, в 90% от случаите компресора е сменен, но не с нов, въпреки че пише подмяна с нов в протокола.
Относно колите е страшно, да намериш наистина оригинални части в БГ е почти невъзможно. Аз на моята велика алфа, преди 40 хил км сменях носачи със шарнири, и ако не бях сгазил едни бордюр с 80, щяха още да са си живи. От къде се взеха тия части не знам, знам че с моето каране издържаха 40 хил км, за справка има нови коли които за много по късо време съм ги докарал до смяна на окачване. Други познати, пак алфа фенове, пробват какво ли не, и 15-20 хил и до там, а си пазят колите...

Иначе за на запад, там наистина е мнго по лесно едно нещо да се смени, сега дали навсякъде е 180 $ на ас не знам, във Вегас беше 100, ама преди 3-4 години, може да са се вдигнали цените. То скоро и тук ще стане същото, малко неща си струва да се ремонтират, примерно регенерация на шарнир, аз само като си представя как се сваля и монтира ... и че нов струва 100-на лв. барабар с носача, не мога да си предтавя каква е далаверата да се ремонтира, па бил той и на ауди ... те там и оригинални не държат, е на малко по-старите модели де.

Вто Юни 29, 2010 6:20 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Поръчвал съм и части от Англия - лемфьордер, буге, сваг - все тая, нема като тия от 90-те. Просто си ги правят калпаво, ръгат ги в колите и разчитат че ще караш по нормален път и няма да гръмнат много бързо.... в което има известна доза смисъл.....Иначе аз части в БГ отдавна не купувам от магазините. От там пък китайските боклуци и година не изкарват.

Относно компресорите - рециклират ги. Това е официална политика на фирмата, прави се и не е лошо като цяло. Въпроса е че ако са извън гаранция и са плащали като за нов, трябва да отидат и да им го заврат в задниците, щото рециклирания обикновенно е в пъти по евтин, щото им оставяш стария все пак. Ако са в гаранция - нищо не могат да направят. Но иначе се прави и то не само за компресорите, а и за други често повреждащи се детайли при които рециклиране е възможно. Стартери, алтернатори, дебитомери....

Вто Юни 29, 2010 8:32 pm
Профил ICQ
Ранг: Новодошъл
Аватар

Мнение 
Конспекта по дисциплината е:
- Надеждност. Основни понятия и количествени характеристики на надеждността
- Връзка между количествени характеристики на надеждността
- Изчисляване на надеждността на електронни системи. Резервиране.
- Грешки. Основи на изчисляване на грешките в ЕА при известни функционални връзки между параметрите (една от тъпите теми според мен)
- Влияние на ООВ върху грешката на изхода породена от грешка на параметър в правия тракт на конструкцията (също скучна тема всичко на всичко има 10 формули тази теми и нито едно изречение беше една от изпитните ми теми)
- Характеристики на някой закони разпределение на параметрите на ЕА
- Общи въпроси на охлаждането на ЕА (Може би най-полезната тема до сега!)
- Общ случай на изчисляване на топлинен режим на моноблочна ЕА в която съществува топлообмен (3 вида) и охлаждане чрез течаща течност. (Също тема с много формули като например какви ще са температурите ако няма флуид системата или ако няма кожух всичко са уравнения това ми беше другия изпитен въпрос)
- Защита на ЕА от механични въздействия
- Електромагнитна защита на ЕА (много бедна лекция на фона на тази обширна тема)
- Резистори. Работа в активен режим.
- Собствена индуктивност на резистори
- Кондензатори. Загуба на активна мощност електродите.
Това са всички въпроси преподавателя отсъства дълги периоди и нямаше време за повече материал.
Взех си изпита с 4. Просто не можа да превъзмогне че съм научил всички формули и методи за изчисление караме да пиша темата на ново пред него. След като ми зададе въпроси на които си отговорих коректно ми писа 4 поради не познаване на материала.
Важното е че ми се махна от главата тоя изпит. В общи линии научих по важните неща и за в бъдеще ще научавам и други които ще ми трябват в работата. Нямаше да е лошо и нещо за стандартите да беше предал и работа с тях аз това по би ми харесало.

Сря Юни 30, 2010 6:23 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Както и предполагах, по мои спомени, конпекта не е мръднал за 10 години..... Еми това е - ТУ.

Сря Юни 30, 2010 6:49 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Само малка корекция аз уча в РУ"Ангел Кънчев" Русе но така или иначе конспекта се спуска от министерството май и всички учим едно и също по дисциплините.

Сря Юни 30, 2010 7:16 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 61 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща