Отговори на тема  [ 53 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Абе вие харесвате ли USB? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Според мен си е един ненужно усложнен начин за комуникация. Където мога го избягвам а където не ползвам готови решения като FTDI.

miro_atc написа:
дължина на кабела USB над 1м я бачка, я не.

Това не е баш така. С хубав кабел си работи на 5м без никакви проблеми. Но ако кабела е китайчо от магазин "всичко за един лев" може и половин метър да е, и не работи.

Вто Юли 06, 2010 10:19 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Пък аз си го харесвам, щото съм потребител а не разработчик :idea:.
Иначе най-ми хареса USB канелката за вино, обаче злите езици твърдят, че било фарс :cry:

А през USB-то съм прекарвал 3-и камери 800х600 (от хъб със самостоятелно захранване) през жица 7.5 метра.

Вто Юли 06, 2010 11:47 pm
Профил
Ранг: Почетен член

Мнение 
Цитат:
Иначе най-ми хареса USB канелката за вино...

:D :partyman:

Сря Юли 07, 2010 12:38 am
Профил

Мнение 
Dimitar написа:
zaphod написа:
с годините се научих че колкото повече плюе човек срещу наложени решения, толкова по-сигурен признак е това за непрофесионализъм.

Аз просто не исках да бъда груб и да го казвам това горното :D . Какво значи да харесвам някакъв си протокол, а да го обичам случайно някой няма ли да пита - баси, това да не е жена бе 8) ? Ако човек е професионалист прави това, което му поръча клиента, без да се прави на много важен. Същото е и с масовото плюене по Уиндоус - ами за да го ползват толкова много хора (май със сигурност над 80% от потребителите) значи има нещо :) .

Мисля че не си съвсем прав Димитре, нито пък другия младеж, президента :)
Тук не става въпрос за непрофесионализъм (между другото какво значи да си "професионалист"???) или там какво беше още, а просто лично мнение. Аз не съм се и надявал че може нещо да се промени, но това не пречи да мога да си кажа че аз не харесвам това или онова, нали?
Забрави за момент какво иска клиента, кажи ТВОЕТО мнение, хубаво ли е замислено според теб USB? Или може би мнението ти се определя от какво клиента харесва?

Сря Юли 07, 2010 3:04 am
Профил
Аватар

Мнение 
Да си професионалист значи да ти се плаща за това, което вършиш.

В този смисъл Димитър е прав, че ако ще ти се плаща да ядеш лайно професионално
е най-чинно да си го изядеш.

Какви точно задачи поема човек е въпрос и на предпочитания, и на опции, разбира се,
така че в общия случай Димитър не е прав - но за повечето от случаите, може би 90%,
си е така...

Аз не знам USB та в тоя смисъл не мога да коментирам, ама Миро май доста добре
описа какво не му харесва и го разбирам.

За "как никой не се е сетил да сложи захранване до rs232-то", ами не е да не се е
сетил, разбира се. Аз съм се сещал, исках и Ethernet с такова захранване да дефинирам
преди 20-ина години - ама от идея до продукт има път, а от продукт до завладяване
на пазара има път с КПП, през което не пускат почти никого.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Сря Юли 07, 2010 3:25 am
Профил WWW

Мнение 
tgi написа:

В този смисъл Димитър е прав, че ако ще ти се плаща да ядеш лайно професионално
е най-чинно да си го изядеш.

Какви точно задачи поема човек е въпрос и на предпочитания, и на опции, разбира се,
така че в общия случай Димитър не е прав - но за повечето от случаите, може би 90%,
си е така...

Аз не знам USB та в тоя смисъл не мога да коментирам, ама Миро май доста добре
описа какво не му харесва и го разбирам.

За "как никой не се е сетил да сложи захранване до rs232-то", ами не е да не се е
сетил, разбира се. Аз съм се сещал, исках и Ethernet с такова захранване да дефинирам
преди 20-ина години - ама от идея до продукт има път, а от продукт до завладяване
на пазара има път с КПП, през което не пускат почти никого.

Точно така. И аз досега винаги съм си мислил, че "професионалист" значи да правиш това и да изкарваш пари от него т.е. да ти е "професия". Какво си мисля, дали ми харесва или не си е моя работа, но ако не ми харесва и го изразя, това ме прави "непрофесионалист"??? Останах с впечатлението че за да съм "професионалист" май трябва да харесвам и да искам това дето клиента иска/харесва. Е, човек и след 25-30 години в бизнеса май винаги има какво ново да научи :D

Както и да е, дето си се опитвал, я кажи къде удари на камък, ми е интересно? Едно време знам как беше ама в наши дни с нета по принцип е доста лесно човек да направи дадена идея популярна...

Сря Юли 07, 2010 4:51 am
Профил

Мнение 
tgi написа:
В този смисъл Димитър е прав, че ако ще ти се плаща да ядеш лайно професионално е най-чинно да си го изядеш.

:D :D :D

To май затова си останах любител - правя неща само, ако ми е кеф. :D

Сря Юли 07, 2010 7:29 am
Профил
Аватар

Мнение 
казах го ясно в предния си пост - който е правил сравнително сложни системи, които са се позлвали от сравнително много хора, бързо му минава тая болест "аз ако правех усб стандарта, щеше да е 100 пъти по-добър". ако все пак не му мине, следва пълен провал и злобно оплюване на тъпите усери как не разбират от нищо и предпочитат боклуците на големите корпорации. пак казвам, не говоря дали ще ползваш или не усб, ще ползваш разбира се, щото си никой и не можеш да наложиш свой формат. говоря за типичното инженерно дърдорене "как може такова лайно да се продава толкова добре, и да гази 100 пъти по-добрите си конкуренти". еми може, има неща непроницаеми за инженерните глави, свиквайте с мисълта.

Сря Юли 07, 2010 7:34 am
Профил
Аватар

Мнение 
zaphod написа:
казах го ясно в предния си пост - който е правил сравнително сложни системи, които са се позлвали от сравнително много хора, бързо му минава тая болест "аз ако правех усб стандарта, щеше да е 100 пъти по-добър".

Ми аз не видях много, ако въобще някого, да има симптомите на тая болест. Видях Миро да обяснява
защо предпочита 1394 пред USB, без да мога да коментирам в детайли щото не съм писал
стекове за нито един от двата (1394 навярно много прилича на SCSI по серийна жица та едва
ли има с какво да ме изненада, USB май на нищо не прилича та може и да успее :-) ).

Цитат:
ако все пак не му мине, следва пълен провал и злобно оплюване на тъпите усери как не разбират от нищо и предпочитат боклуците на големите корпорации.

Тоя род приказки са по-скоро в света на разните wintel потребители, не тия, дето правят
реални неща. Познати са ми, разбира се, ама не са приказки на нивото на тукашните хора,
дори в раздел "общи приказки" .... :-) .

Цитат:
говоря за типичното инженерно дърдорене "как може такова лайно да се продава толкова добре, и да гази 100 пъти по-добрите си конкуренти". еми може, има неща непроницаеми за инженерните глави, свиквайте с мисълта.

А, виж, това е по-интересно. Но "лайно да се продава толкова добре" далеч не включва "да гази 100 пъти",
може просто да не е останало нищо за газене. За USB не знам достатъчно ( в смисъл не знам от
собствена работа дали наистина е лайно), но за windows и intel мога да го кажа спокойно, че са.
И причините да са наложени на публиката на практика нямат нищо общо с това какви са
възможните алтернативи, какви са били при налагането и т.н. Кое е непроницаемото за
главите тук, това, че някому дали бизнес за милиарди и той не го осрал тотално. Ми случва
се, и заслугата да не осереш нещо получено наготово е нищожна.

Сря Юли 07, 2010 8:00 am
Профил WWW

Мнение 
@ Zaphod: +1
Серииният със захранване пак доникъде нямаше да го докара - как го виждата отзад на нетбука да има 8 сериини конектора, пък били те и по-малки?

Отделно, като изкараш една флашка дето пише с 115200 кбит/с, ще я продадеш ама друг път.

Хитрото в USB е че са приложили разделение на функциите / протоколите по слоеве (и това не е недостатък според мен). Имаш си OHCI/EHCI, или каквото е там за хоста, и значи имаш драйвери за всички ОС-ве. Оттам нагоре HID, MASS STORAGE и всички останали класове не ги интересува какво има отдолу. Като пишеш драйвер не те интересува как да си конфигурираш серииния порт, какъв бодрейт, какъв таймаут на приемнето да сложиш, как да изкараш джам да поискаш от усера да каже на кой порт го е боднал и т.н. И за серииния / паралелния имаше някакви протоколи за енумериране на устройства, ама дали някой ги е ползван някога, не знам.

USB е голяма стъпка във вярната посока - е, има и приложения, в който не се ползват 99% от възможностите му, но това не значи че са грешни или излишни.

Предполагам че доста хора (и цели фирми) са се опитвали да изкарат алтернатива, но всички знаем реалностите.

Отделно, доста от стандартите от USB се ползват и в други "bus"-ове - например HID в bluetooth.

Стандартите и протоколите са за това - да бъдат избирани и използване според нуждите на приложението. Както някой спомена, ами сложете си устройството на Ethernet или FireWire - и пробвайте колко ще е удобно. В единия случай ще пишете web сървър да конфигурирате IP-то, и ще лепите лепенки на кутиите - "Първо пуснете това CD и прочетете инструкцията" или "обърнете се към системния си администратор". Да, ще можете да достъпвате устройството от целия свят, но това си иска жертви.
В другия ще давата и FireWire карта ако усера няма - и той като ви се обади да пита къде да си завре вашата PCI карта на лаптопа си, ще му пратите какво - USB към FireWire .... че да си свърши работата.
Сега, ако устройството ви струва хххх евра, като го купя ще ми пратите нов лаптоп с firewire на него, и аз няма да се разсърдя (много).

Не отричам никой от другите стандарти - щом повече от двама души във форума сме чували някой от тях, значи има хляб в тях - но за областта в която са предназначени.

Приложението на USB е където имаш устройство (и/или) потребител, който е централен консуматор на данните от/към устройството - в общия случай това е човек с PC, в много случай вече и ембеддед устройство с хост.

Сря Юли 07, 2010 8:05 am
Профил

Мнение 
zaphod написа:
....

Както го описваш "професионализма" аз си представям музикант, който свири в долнопробна кръчма каквото му поръчат и когато му поръчат и чинно си подава челото за да му лепнат 5 лева...

Аз определено не искам да съм такъв "професионалист" :D И за щастие все още мога да си позволя да избирам какво и как да правя, виж ако удари по-голяма криза може и вувузели да почна да правя...

Жалкото в случая е, че USB феновете тук май никога не са чували за други интерфейси....

Сря Юли 07, 2010 8:34 am
Профил

Мнение 
Интерфейси има, ама само на хартия. FireWire .. хубаво нещо, я кажи сега без да гледаш на тво ялаптоп какъв му е конектора ... аз имам дискове на FireWire, едните са мини конектор другит с нормален, като почна да ги включвам пада едно търсене на кабели, и с мака беше по лесно, той имаше голям конектор на него и имах кабели каквито ми трябват, да но почти всички други лаптопи са с малкия конектор, не че няма кабели, ама много устройства си вървят с голям, и кабела им е такъв. Ползвам го, дисковете имат и USB но аз ги позлвам на FireWire, и камера предпочитам така да я вържа. ама до тук с интерефейсите .... Аз за друго масово не се сещам.
Иначе за серийния, защо да е ограничен до 115 .. аз мисля че не е, както е на 115 така може и да е на 10 мб, въпрос на схемотехника, щ отиден на усукана двойка, то си става 485 ... ми то го докарахме кажи речи до етернет и USB ... па и SATA .. физически не са токова много разликите, протоколно .. кой каквото измислил. Серийния си е гол хардуерен интерфейс, USB не е, или пък етернета, та кой ви е вързал да позлвате стандартнит стекове, напишете си ваши, кръстете го някак, пък кой ще може да го позлва е друг въпрос.
Принципно мен ми харесва оптиката, има нискоскоростана до около 10 Мбит то с новите елементи може и до 100 да докара, която работи перфектно, хубава е защото е галванично раздлена, няма смущени, сравнително дълги кабели, до 20-30 м с пластмасова оптика и кабел за стотинки .. да ама ако си правиш твои у-ва.

Сря Юли 07, 2010 9:24 am
Профил
Аватар

Мнение 
миро, нищо не си схванал. точно ти си музиканта дето свири в кварталната кръчма, а микрософт, интел, ибм те са металика и рамщайн.

Сря Юли 07, 2010 9:32 am
Профил

Мнение 
zaphod написа:
миро, нищо не си схванал. точно ти си музиканта дето свири в кварталната кръчма, а микрософт, интел, ибм те са металика и рамщайн.

микрософт, интел, ибм са от страната на тия, които поръчват музиката... с тях няма какво да се сравняваме ;-)

Въпросът е друг, дали ние играем само по тяхната свирка, или можем да си позволим да правим и друга музика. Аз мисля че мога да си позволя и си позволявам второто. А пък ти ако искаш му убеждавай колко голям професионализъм е първото :D

ToHu написа:
Интерфейси има, ама само на хартия. FireWire .. хубаво нещо, я кажи сега без да гледаш на тво ялаптоп какъв му е конектора

Кабелите се купуват и доколкото съм проверявал има ги на много места. В това отношение няма голяма разлика с USB, може би е някакво предимство само че са по-малко видове, защото конекторът е един и същ както за хост, така и за устройство. Размерът също *няма* значение, тъй че ако си купиш един преходник малък<->голям си решаваш проблемите.

Сря Юли 07, 2010 11:29 am
Профил
Аватар

Мнение 
zaphod написа:
... музиканта дето свири в кварталната кръчма, а микрософт, интел, .... те са металика и рамщайн.

Ми все боклуци :D :D

Сря Юли 07, 2010 11:33 am
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 53 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща