|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 8:12 am
Битка за поръчка с мафията/държава - идеи за следващ ход...
| Автор |
Съобщение |
|
tgi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
 Битка за поръчка с мафията/държава - идеи за следващ ход...
Май ми се изчерпаха идеите та питам, може някой да има хрумване. Това не
е най-силната ми част.
Накратко дотук: мой познат от медицинска академия иска да купи от нашите
анализатори. Има оферта от конкуренцията за нещо, дето не му върши работа;
на неговата цена от мене има оферта за 4 системи (срещу 1) които ги иска.
Горе-долу еднаква цена (към 25 хиляди лева) за едно тяхно устройство и 4 наши.
Като видяха тая оферта, тия над него му казаха, че ще пуснат търг. Знаейки
отлично какво значи това, реагирах с оферта за 1 система, само за 5000. Очаквах да не
могат да пуснат търг за 5000.
И наистина не направиха това. Но му казаха, че ще правят разни лотове и т.н., та
*една* голяма посредническа фирма да получела сделката и тя да преговаряла
надолу с другите (моето изумление от такова нагло обявяване, че някое ченге
трябва да получи парите и ако нещо остане да купи апаратура е не по-малко
от всяко друго, но това са му казали).
Той дори не се е отказал, мисли си, че ще може да накара посредника-ченгофирма да
му купи нашата апаратура (блажени верующите).
Аз на практика съм го отписал. Не искам да правя публичен скандал, не и ако
не ме помоли моят познат - знаем се от много години, имаме общи приятели и т.н.
Та някакви идеи за смислен ход в тая ситуация? Аз вече ги свърших.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Сря Юли 07, 2010 12:20 am |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
На ченгофирма продаваш една сисема за 24 500 и си приятеля ти отивате да се черпите.
Ако не стане сделката търсиш публичност. Всички жълти весници, ще се изкефят да побликуват такава статия.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Сря Юли 07, 2010 1:31 am |
|
 |
|
sthx
|
tgi, ама и твоята цена е неприлична. Трябва да е не по-малка от 60% от тази на конкуренцията. Иначе неспециалист с основание ще почне да се съмнява, че твоето чудо е работоспособно и надеждно при толкова малка цена. Май ти трябва специалист по маркетинг. То и на мене ми трябва, ама това е друга тема. 
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Сря Юли 07, 2010 7:17 am |
|
 |
|
zaphod
|
съгласен със sthx. освен съмненията които буди ниската цена, колко такива неща продаваш годишно, че 5000 за едно да ти носи стабилен доход? ако са под 10, по-добре си намери работа на щат и заеби часпрома.
|
| Сря Юли 07, 2010 7:42 am |
|
 |
|
tgi
|
Това е нов продукт който има за цел да унищожи конкуренцията. Те не могат да поддържат
такива цени - нито един от тях. Проста идея.
Като ги погреба, ще си наема специалиста по маркетинг.
Специалистът в случая иска моя продукт. Не е и да идва от нищото или от някого неизвестен
в бранша. Враговете ми имат връзки позволяващи им да пратят министър да решава покупки
за някакви си сто хиляди лева против мене (и против волята на дииректора на фабриката клиент),
правили са го (Ковачев като беше министър на енергетиката, аман от лекета).
И тоя път отговорът им е възможно най-нагъл и брутален - "закриваме достъпа до частния сектор,
не може да се купува освен на куп през посредник". Щото са им малко парите искат да платят
и на посредник, това горе-долу е, което разправят.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Сря Юли 07, 2010 8:11 am |
|
 |
|
tgi
|
Благодаря за съвета. Всъщност питах за друго, де.
|
| Сря Юли 07, 2010 8:13 am |
|
 |
|
tgi
|
Да спомена, че не търся коментари на начина ми на живот или маркетинговата ми стратегия.
По-скоро надеждата ми е някой с опит в подобни битки да знае някакъв похват, ако знаех
какъв нямаше да питам. И честно казано не очаквам някой да знае, кво да направиш като
пуснат насреща ти целия държавен апарат, но нищо толкова не губя питайки пък и известна
обмяна на реален опит в тия неща може да е полезна и на още някого в някакъв момент.
|
| Сря Юли 07, 2010 8:19 am |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Абе цинганска работа е тая държава ....
Ако изделието е медицинско, то със сигурност имаш сертификатите. Какви съмнения за работоспособност и качество тогава?
Като съвет - опитай да натиснеш с другите условия - гаранция (x2 на вносните), предложи примерно безплатно сервизно обслужване за 10 години(само си плащат частите ако е извън гаранция), на място при клиента, безплатно обучение на персонала да работи с уреда, доставка на консумативи ако има такива ... и каквото още се сетиш.
Потърси някой по-запознат адвокат, да те светне по кой параграф могат да те отсвирят (да изберат другите). И дай да се разбере че няма да се откажеш сам (те може и това да целят, след като директно си казват как мислят да те отсвирят). Предполагам, че в един момент ще си кажеш че не си заслужава борбата, но ако си решен заради принципа да ги цакаш, поне нека и те да се изпотят.
Ти си знаеш от документална гледна точка как са ти нещата - дали могат да те гонят заради липса на някакви документи.
Вземи си нещо за "писане" - камерка от DX-а, да не си без нищо. Ако се закучат нещата, ползвай господари на ефира - ще се радват да покажат нещо интересно.
Виж ако има някаква асоцияция (BG или Евро) на производителите на медицинска техника, регни се, че да не си сам. То не че там големите няма да командват малките, ама да се чуе. Едва ли някой западен производител ще се навие да си рискува името за да защити дистрибутора си, дето не играе по правилата.
|
| Сря Юли 07, 2010 8:35 am |
|
 |
|
741
|
Защо не могат да поддържат твоите цени - защото си направил технологичен пробив, или защото не храниш отдели с юристконсулти, маркетинг, и т.н.
Ако е второто, не се чуди. Липсва ти интерфейса за връзка с големите, оттам и проблемите.
Отделно, да вземеш уникално изделие от дребна фирма си е беля - не е ясно докога ще те има. А хората искат гаранционна и след това извънгаранционна поддръжка, за да не се налага да купуват същото още веднъж, ако примерно те бутне кола на улицата. Решение - намираш някой по-голям с въпросния интерфейс, кооперирате се и клиентът се успокоява. И цената става каквато трябва да бъде.
|
| Сря Юли 07, 2010 8:52 am |
|
 |
|
tgi
|
Уф, айде и това да обработя преди да продължа да спя (междинно вампирясване, още поне 6-7 часа
ми трябват).
И двете.
Да се потретя, проблемът не ми е спечелването на клиента. Спечелен е.
Проблемът ми е това, че му удрят спирачката отгоре като научат, че аз съм го
спечелил.
Изненадващият ход в случая е това, което измислят, за да могат да оправдаят търг. Не очаквах,
че ще им стигне дотам нахалството/смелостта да правят каквото си искат. Грешал съм,
закриват пазара без да им мигне окото.
|
| Сря Юли 07, 2010 9:00 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Грешен е подхода, кажи му на твоя човек като му изберът доставчика да им каже за твоя продукт, да им каже една цена от 15 хил на бр. и че предлагаш добри отстъпки за търговци. Като ти се обадят за оферта им дай цена от 15 хил и им дай 40% TO, със сигурност ще изберът теб защото веднъж ще го продадът за 25 хил, втори път ще го купят а 9000, и ще направят 16 хил печалба, а ти вместо да го продадеш за 5000 ще го продадеш за 9000 и ще имаш и ти 4000 отгоре, всички доволни, и болницата и твоя приятел и посредника, и другия път пак ще дойдат при тебе.
Като дойдат пак ще им каже бе вече цената не е 15 ами 18, иначе 40% остават, и пак ще купят от теб защото ще спечелят много, и ти ще спечелиш допълнително .. такъв е живота.
Мисля че си в идеална позиция, имаш конурентен продукт с непостижима за конкуренцията цена, не мисли колко ще спечели посредника, това не е твоя работа, мисли ти колко можеш да спечелиш.
|
| Сря Юли 07, 2010 9:10 am |
|
 |
|
741
|
Спечелил си този дето ще бачка с апаратурата, и на когото са му отпуснали определен бюджет. Той не е клиент. Клиентът е човекът с парите.
|
| Сря Юли 07, 2010 9:10 am |
|
 |
|
tgi
|
Ей не е да не съм очаквамл такива мъдрости ама щеше да е хубаво да ми бъдат спестени.
Човекът с парите е държавата. Експертът, взимащ решението какво да купи с тия пари иска да купи
от мене. И понеже не могат да го накарат да реши другояче търсят начин да го изкарат от
веригата.
Кво толкова трудно има за схващане та трябва да ти го обяснявам толкова пъти. Като нямаш
опит за споделяне - очевидно нямаш - колко мислиш, че струва мнението ти. Айде стига разводняващи
постове дето напомнят разсъжденията на бабички на пейката в градинката, може ли?
|
| Сря Юли 07, 2010 9:19 am |
|
 |
|
relsys
|
@tgi
Както ти сам каза:
Е.... всеки цели това. Ти го правиш с дъмпинг, те пък си имат други способи...
|
| Сря Юли 07, 2010 9:19 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
тони++
може и с по-високи нива, че да има и за министъра. и той кайен иска да кара 
|
| Сря Юли 07, 2010 9:22 am |