|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 8:13 am
Банкрут на физическо лице в БГ.....
| Автор |
Съобщение |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
 Банкрут на физическо лице в БГ.....
http://www.darikfinance.bg/view_article ... e_id=36043
Четох тая статия и се замислих. Всъщност много малко от получателите на ипотечни кредити в Бг са наясно със следното:
Ако в един момент спрат да плащат ипотеката си, банката на даден етап им прибира имота. До тук добре. Повечето хора си мислят - еми убаво, губя и майната му. Да ама така е в щатите. Не и тук. Ако банката продаде имота и цената не покрива задължението към нея, кредитополучателя продължава да дължи остатъка върху които се трупат лихви. Т.е. при срив на имотния пазар както е в момента, ако един човек е купил жилището точно в пика, банката го е финансирала на близко до 100% от стойността и сега банката му го вземе, то е много вероятно, хем да е без жилище, хем да дължи още купища пари. Майтапа става пълен, когато след това банката пусне съдия изпълнител и почне да описва друго имущество на длъжника, което няма нищо общо с въпросния апартамент. Това много хора въобще не го осъзнават, съдейки от опита около мен. Народа масово е на принципа - еми да си го прибира банката тоя проклет апартамент, майната му. Да ама не.
Въобще като слушам сега как народа масово реве против високите лихви в банките и видиш ли колко били ниски в чужбина, аз винаги ги питам две неща:
1. Кой ти подписа договора и кой ти го прочете преди това?
2. Що не теглите заеми от чужбинксите банки, като сте толкоз отракани?
На което следват разни отговори.... ум да ти зайде.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Юли 07, 2010 3:04 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Добро утро  . А това, което си пропуснал и е още по-интересно е, че в БГ се наследяват и дълговете  . Т.е. ако оставиш на наследниците си някакво наследство и имаш и дългове и наследниците ти изберат да наследят това, което си им оставил то те наследяват и дълговете и единствения начин да се оттърват от дълговете ти е да изберат да не наследяват нищо от теб  .
Аз лично очаквам в БГ да стане някаква мини гражданска война, защото всички поръчители са или близки приятели или роднини, които ще го отнесат като куцо пиле домат в момента, в който длъжника спре да плаща. От тая гледна точка наистина в щатите е по-добре, но пак не може да се генерализира, защото различните щати имат различни закони. Някъде също продължаваш да дължиш пари на банката, след като ти е взела апартамента, а на всякъде пък разликата, която не си изплатил ти се смята от данъчните за доход, на който естествено на края на годината трябва да си платиш данъци  . В момента например е много популярно заради многото банкрути да се опиташ да стоиш в къщата без да плащаш колкото се може повече. По закон банката не може да те изхвърли по-рано от 6 месеца след като си спрял да плащаш, но в момента заради многото случаи средното време във Флорида например е 550 дена да си живееш безплатно и да събираш през това време пари за бъдещия наем или за данъците, за които споменах по-горе.
Така че, това което се задава в момента по целия свят ще е с такива мащаби, че току що "свършилата" криза ще ни се стори детска игра. Днес например чета, че продажбите в Канада (най-големия имотен балон в света в моента) са спаднали средно с 40% на годишна база  . Следват ги по петите Австралия, Китай и някои от европейските страни. Това съпроводено и с масовото рязане на бюджети в света и вече свършилите стимули ни гарантира рецесия за поне 10 г. напред и невиждана до сега безработица. Тук в момента официалната е около 10%, но неофициалната е 17%.
Иначе като си бях преди 2 седмици в БГ и забелязах, че това, за което казваш си много прав - нашенеца масово си няма идея какви документи подписва и тръгва да се интерисува за нещата, когато вече ножа му е опрял в кокала, т.е. вече твърде късно. Ще има доста болка, с което аз например съм ОК, защото никъде не пише, че е задължително всеки да има къща, образование и достъп до здравеопазване  .
|
| Сря Юли 07, 2010 4:17 pm |
|
 |
|
zaphod
|
еми както виждаме не сичко у беге е по-лошо  аз не знам каква въобще е разликата между ипотечен кредит и всякакъв друг, но у беге могат да ти продадат апартамента при какъвто и да е необслужван кредит
не знам дали е за това, или има и други фактори, но у нас нямаше фалирали банки, както в америка, а не е като имотите да не паднаха. аз лично смятам че дори у нас законите са меки и поощряват разпасаността и безотговорността.
|
| Сря Юли 07, 2010 7:25 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Чакай де, първо че България (и не само) се движи поне с две години назад от това, което става в Америка и второ - не забравяй все пак доста важната трета личност в ипотечните договори - поръчителя/те/  . Тук няма задължително поръчители при ипотечен договор и или вземаш сам кредита, или ти го отказват или пък се намира наистина някой откачалник, който да ти стане поръчител. Та това са двете причини банките в БГ да са все още горе-долу добре, което не значи, че винаги ще са така, особено когато вече не е толкова лесно и евтино да се набавя нов капитал  . Дето се вика - иска се малко чакане и силна храна и нещата ще станат  . В Европа генерално банките са доста по-левъриджнати от американските и с доста по-големи лоши кредити съотнесено към БВП-то на съответната страна, в която е банката. Така че търпение  .
|
| Сря Юли 07, 2010 7:36 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Мдааа... Повечето хора с ипотеки са в графата " ... Лишени от свобода за срок от (... години) с първоначален лек режим ...". Визирам преференциите за първата година и прочие "ПА ПА ПА".
Съжалявам такива хора, но никой не може да им помогне.
Ясно е защо лихвите тук са такива, но защо (ли) банките не поемат отговорност за риска при отпускане на кредити?
|
| Сря Юли 07, 2010 8:15 pm |
|
 |
|
Edesign
|
всичко е много вързано в България щото наем за жилище в София около 500 лв, ипотека около 800-900 лв
Говорим за 60 квадрата жилище купено преди 2 или 3 години точно в пика на продажбите
|
| Сря Юли 07, 2010 8:29 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Ами да .. ама не съвсем, защото тая разлика т 300-400 лв не е малка, особенно в момент в който заплатите падат а разходите се качват. Като си под наем и не си платиш наема или консумативите те изритват. Като си в собствено жилище консуматива си го плащаш, щото ти трбява ток, вода, газ, няма кой да те изрита, може да спестиш парно, другото ти го спират. Та като имаш 400 лв повече да плащаш, и като имаш и отделно разходи по кредита, и данъ на това жилище, и такси смет, и това чекато е твое най-вероятно имаш и още кредити за ТВ, за мебели и т.н., докато тия под наем много рядко првят инвенстиция в такив анеща, или ако правят купуват по евтини .. оказва се че тая разлика сигурно скача още .. храната не можеш да я намалиш много, транспрта не можеш, разходите в апартамента не можеш, и хората почват да не плащат таксата .. ще дойде това време, вс еповече фирми затарят кепенци .. не е добре работта, и ще тава много по зле според мен.
|
| Сря Юли 07, 2010 9:25 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
И е време софиянци да се замислят за връщане по родните места
Между другуто в момента в Разград се строи едно блокче - на 20 метра от парка (което ще рече хем си е в града, хем е далече от прахоляка и гюрултията). Цена - 350EU на квадрат.
|
| Съб Юли 10, 2010 8:30 pm |
|
 |
|
ToHu
|
То отдавна е време, ама освен строителите други май няма да си отидат. Но има и друго нещо, в малките градове все още масово няма добре платена работа, и по никакъв начин не се стимулира създаването на работни места. Това като цяло е проблема на растежа в условия на почи никаква инфраструктура. Дълги години да правиш нещо в провинцията беше почти невъзможно, ии да го наречем свързано с оста допълнителни разходи. Взми най-простото нещо, нямаше от къде едни канцеларски материали да се поръчат. На запад търговията с ее развивала с бизнеса в продължение на десетилетия, също и инфраструктурата, там доставиците идават каталози много, много отдавна, човек може да погледне и да избере, без значение дали е папка, инструмент или кола. Тук нещата тръгнаха от нищо, за да купиш нещо трябва да отидеш до големия град, много често до софия, да изгубиш сума и време в търсене и обикаляне. Та доста от фирми се прелокираха, и с времето това се засилва защото заедно с това се местят и пазарите.
В днешно време вече всичко се взема като дадност, е има хора които вече предпочитат да не са в София, но е малко късно за глобално пренасяне. Това вече може да става малко по малко. Вече е и много трудно да намериш персонал по малките градове, абе има еидн омагьосан кръг.
Иначе и без банкрути доста хора са се изнесли от софия, но това е временно
Обаче има и друго нещо, без да искам да обидя някой софиянец, но аз колкото софиянци съм взел на работа толкова съм и уволнил, аз вече съм си изградил мнението че са мързеливи мрънкала, на които не може да се разчита, и това го споделят все повече познати.
|
| Нед Юли 11, 2010 11:24 am |
|
 |
|
sthx
|
Въпрос на баланс. Вярно е, че се губи време за периодични разходки до големия град, но пък не се губят до 2-3 часа всекидневно да се ходи до работното място в София. Пък и куриери има в излишък.
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Нед Юли 11, 2010 12:32 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Тони, на софиянеца му е почти през оная работа дали ще работи при теб или при някой дето ще го търпи. Щото той най-често има къде да живее (не под наем). Най-често няма гигантски заеми. И все в някое село/градче близо/далеч ще има някой баба/дядо/майка/баща дето може да храни за известно време. Да ама провинциалистите дето са отишли да работят в София не са така : ако не работи (и то добре платена работа) остава на улицата/прибира се у дома. Вземат му ипотекирания апартамент/лизинговата кола и т.н. по веригата. Я го прати същия този дето ти работи тука на 400-500 лв заплата да го видим колко ще работи. Ама малко ше са му. Не че в София като си махне разходите не му остават пак толкова ама ... А тука 400-500 в момента си е мечта. За другото си прав - бизнеса е жива скръб. Пък да не говорим че и бизнесмените са numero uno.
Специално пък в наща сфера не виждам какъв е проблема да се придърпат обратно специалистите. Ако им се плаща добре? Защо не?
И точно такъв пример жив има, само дето заради кризата холандците затвориха офиса - конструкторско бюро си беше. Някаква фирма за щори за прозорци. Един приятел работеше там и вземаше повече от прилично възнаграждение за тук. Колегите му (РС програмисти) - пак разградлии дойдоха от където бяха - ама парата хубава и си живеят "безплатно" у дома. Да не беше кризата и аз тамън щях да почвам там.
|
| Нед Юли 11, 2010 2:52 pm |
|
 |
|
ToHu
|
sthx, сега може, особенно в нашата сфера сега проблем няма, в момента изобщо много неща са по различни, куриери вече има доста и то сериозни, повечето доставчици имат не само каталози а и електронни магазини, доставки от ЕУ ти идват до офиса, вече почти във всеки по голям град има лазер, че и по два, машина за водоструйно рязане и какво ли не още, едно време нямаше.
Cekins и ти си прав за всичко, точно това и аз мисля че е причината софиянци да не стават за работа, сега сигурно много ще ми се обидят.
А за изнасяне на офиса .. ами зависи за кава работа, на два пъти ми е идвала такава идея. Първо мислех да правим един цех за обработка в едно от варненските села, лазерни машини, водоструйни, такива истории, след кратко разследване се оказа че няма кой да работи на машините, щото това не е да ореш нива, лазера е 200.000 примерно ... след време мислихме за офис в Шумен, да изнеса част от разработките там, и за него се оказа че ще е трудно да се намерят хора, най-вече някой който да го ръководи. За производство обаче малките градчета са много благодатни, ако не е нещо високотехнологично, за пример Севлиево.
|
| Нед Юли 11, 2010 4:02 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
уви, така е почти във всяко село... Няма квалифициран персонал, изключения правят само местата където навремето е имало някаква подобна дейност, но и това не е гаранция.
Интересното в случая е, че някои фирми не се плашат от тоя факт. Тук у наше село има един офис (чужда фирма) дето са си взели разни младежи и повече от година си си ги обучавали и сега вече бачкат сериозно. И една софийска фирма смята да рискува по същия начин. Всъщност рискът не е толкова финансов, защото ти и в София да вземеш човек минават месец-два, ако не и повече да навлезе в проектите. В провинцията за същите пари човекът се обучава година. Тук рискът е в дългия срок на обучение - не може по текущите проекти тепърва да седнеш да обучаваш хора от нулата. Но явно за големите фирми това не е проблем, щото те си имат постоянна нужда от хора.
Иначе животът извън София е много по-добре. Аз стана 2 години от както се махнах и нито за миг не съжалявам 
|
| Нед Юли 11, 2010 4:43 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами може да се обучава човек, въпроса е че някой трябва да го обучава, да го ръководи. Оператор на машина може да се обучи, въпреки че и точно така не е щото тия машини и искат все пак доста мисъл, ме е като да обучиш фрезист, не че и това е лесно. Човек няма ли си го тов в кръват не става, все едно всеки да става за програмист или хардуерист.
В София риска е друг, д го обучиш и да реши че е велик и ще се реализира другаде. На село не е така, щото ако му плащаш прилична заплата едва ли ще тръгне да с емести в големия град където има доста повече разходи.
п.с. Миро а ти къде си се установил ако не е тайна.
|
| Нед Юли 11, 2010 8:06 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
В Добрич съм, не е тайна 
|
| Нед Юли 11, 2010 8:44 pm |