Отговори на тема  [ 126 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Следваща
Регулиране на температура 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Регулиране на температура
Здравейте бъдещи колеги :D . Искам да ви попитам за няколко насоки в борбата ми с процесорите и разни подобни.

Мъча се да сътрворя следното нещо... ще си имам един транзистор с радиатор, температурния сензор
ми е TCN75, а процесорът ПИК, все още с неустановена самличност :roll: , но на този етап въпросите ми са принципни,
така че ще си избера ПИКа като измисля какво ще ми трябва.
Последователността на процесите мисля, че трябва да е нещо от този сорт:
Искам чрез 2 бутона ( нагоре и надолу) да задавам до каква температура да ми се загрява радиатора(тя
трябва да се визуализира на LCD дисплей). След измерване със сензора да се показва на дисплея измерената темп.
И примерно ако температурата на радиатора е по-ниска от зададената, да се пуска ток на транзистора и при достигането й тока да спира. Аналогично, ако е по- висока да му се спира тока. Целта е да се установи една горе долу постоянна темп. (тази която е зададена с бутоните).
Това ми е необходимо понеже на по късен етап, ще меря температурата на радиатора с инфрачервен темп. датчик
и ми е необходимо да знам точната такава, за да мога да сравня показанията.

Нещо от този род трябва да се получи, но нямам идеята от къде и как да започна. Тааа всякакви идеи, насоки и градивни критики относно написаното са повече от добре дошли.
:D

Сря Юли 28, 2010 1:44 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
http://bg.wikipedia.org/wiki/PID_%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D1%80

Сря Юли 28, 2010 2:37 pm
Профил ICQ WWW

Мнение 
За начало мисля, че ПИД регулатор е прекалено.(целта е горе-долу постоянна темп. :) )
Избери си контролер. Трябва да има следната карантия: I2C interface- за връзка с TCN75. За да си спестиш работата около дисплея- да има LCD модул. На първи преглед- pic16f913 май е подходящ. Има го в комет.
Започни да пускаш модулите един по един. Да речем изкарай някакви данни на дисплея (ако не си пускал бутонно управляема диодна мигалка- сега е момента :) )...

Чет Юли 29, 2010 12:28 pm
Профил

Мнение 
На дисплей съм изкарвал само конкретна дума. Затова ми е трудно сега да си представя как трябва да се организира програмно частта, в която като се натисне бутон да се показва на дисплея и при всяко натискане да се променя, а пък да не говорим, че изобщо не се сещам как това число ще повлиява на температурата на радиатора :?

Пет Юли 30, 2010 5:32 pm
Профил
Ранг: Популярен

Мнение 
така. пишеш, че си "изкарвал". това означава, че можеш да работиш с дисплей. на единия ред си изкарваш зададената, която се мени с бутоните, а на другия измерената. с един изходен транзистор управляваш нагревател или там каквото е в зависимост от зададената и измерената температура. питай конкретно кое не ти е ясно, в началото извеждаш зададената текуща температура, следва измерване, индикация и реакция спрямо нея. оттам имаш само цикли на мерене, индикация и реакция. вече под каква форма и изчисления ще си правиш реакцията, е друг въпрос. междинно имаш само следене на копчетата за промяна на зададената температура

Пон Авг 02, 2010 2:34 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
A бе готовите са 20-на лева ама не са образователни пък и дават градус-два грешка :)
За по-икономично изписват само текущата температура а зададената да се появява замалко само при натискане на бутон. И използват LED индикатори за да се вижда.

Преди да включиш транзистора като нагревател питай пак, че току виж се получило димка. И термоизолирай добре.

Опа, ся хвърлих око на TCN75 - и той не е най-точното нещо. Ще трябва да предвидиш калибровка поне в чашка с лед.

Задачката ми се вижда слооожна за начинаещ (те спецовете тук ще ти помогнат, де), но доколкото разбирам искаш контролно-измервателен уред а това съвсем не е за начинаещ.
Все пак не споменаваш температурен обхват, точност и крайна цел. Щото ако е просто да изкараш някой лев и те устройва обхвата до 42`C: за контролен термометър/индикация използваш евтинджос медицински а терморегулирането - тъпо аналогово. Ако искаш ще ти подаря схемичка с аналоговия стабилизатор на напрежение `723 който ползваше обикновен Si диод за датчик. Колко е точен? Ползвах го за терморегулатор на 80-120 литрови аквариуми и само 5-10 секунди след като отворя балконската врата през зимата нагревателите се включваха. И това е образователно защото най ме е яд да ръгат PIC където и LM339 е достатъчен.

Пон Авг 02, 2010 7:03 pm
Профил

Мнение 
А според вас необходим ли ми е този ужасен модул CCP. Тоест за онзи момент в който трябва да се сравнят зададената и измерената температура и да се вземе решение дали да се пуска транзистора или не. Не съм много наясно с действието на този модул, а и от datasheet-а не ми се изяснява особено, та ако имате някаква друга идея с която може да се реализира това действие, моля споделете :P

п.п. На път съм да направя примерна схемичка и ще ви я покажа скоро за по нагледно :)

Чет Авг 05, 2010 9:36 am
Профил
Аватар

Мнение 
MOVFW temp_izmerena
SUBWF temp_zadadena
BTFSC STATUS,C
BSF PORTx,PINx
BCF PORTx,PINx

Та, за какъв ССР модул говориш - той се ползва за съвсем различно нещо.

Чет Авг 05, 2010 10:32 am
Профил ICQ

Мнение 
Ауу СРАМ :oops: Това дори наскоро го четох 8O
Cekins, благодаря ти много!
Тъкмо си мислих че е дошъл момента да го науча тоз модул.
Сега се поуспокойх, че поне това няма да мисля. Заемам се с бутоните и дисплея 8)

Чет Авг 05, 2010 10:53 am
Профил

Мнение 
оправи ли се проблема?

Сря Авг 11, 2010 12:09 pm
Профил ICQ

Мнение 
Почти ми е готова схемата на eagle, само не мога да намеря от къде да ги извадя тия бутони :? Веднага след като я довърша, ще я покажа.

Чет Авг 12, 2010 11:41 am
Профил

Мнение 
кажи кое не ти е ясно за бутоните

Чет Авг 12, 2010 4:30 pm
Профил ICQ

Мнение 
В коя библиотека са. Ама това е бял кахър, ще ги оправя.

Обаче това SPI и I2C много сложно ми се видя. Цял следобед му отделих и мисля, че ще ми е проблем да се справя успешно.
Ако някой може да ми нахвърли последователността за измерване на температура с TCN75 или TC77 би било чудесно. Или пък ако се сещате за по лесен вариант с друг датчик. Аз се спрях на този, защото си мислих, че имам примерна програма и ще се ориентирам по-лесно, но тя беше много замотана и отпадна като вариант :(

Чет Авг 12, 2010 6:19 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Е няма да е толкова просто колкото искаш :)
Първо как си пишеш програмите - асемблер или език от високо ниво?

TCN75 и TC77 са хубава работа ама си имат както предимства така и недостатъци. Това че са цифрови чипове ги прави уязвими към външна среда. Другия проблем който възникна скоро е липсата им в Комет (по специално TCN75). Може и с АЦП да си поиграеш. Например LM335 е добър избор като начало.

TCN75 се мери много лесно ако се справиш с I2C-то. SPI по принцип е малко по-прост като интерфейс и може би ще ти е още по-лесно. Самите модули на пиковете обаче искат малко по-задълбочени вникване в управлението им. Аз съм ги чел безброй пъти и като ми дотрябва пак си правя справка.

Чет Авг 12, 2010 10:57 pm
Профил ICQ

Мнение 
Емиии то това ми е първата самостоятелна програма, ама на асемблер ще е.
Спрях се на TC77 и SPI. За момента докато чета, не ми е ясно дали след като конфигурирам ПИК-а като мастер ще е необходимо и някъде да укажа че сензора ще е слейв или то си е по подразбиране.
Извинявам се за вероятно глупавите въпроси, но наистина ми е за първи път и ми се ще да разбера нещата в детайли
:)

Вто Авг 17, 2010 10:34 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 126 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Следваща