|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 10:48 am
| Автор |
Съобщение |
|
SurchO
Ранг: Минаващ
|
 Asembler za PIC
Здравейте. Имам малък проблем с асемблера и немога да разбера защо се получава така.. Ето едно фрагментче
VARIABLE i=4
constant limit=5
.
.
re nop
if i < limit
i+=1
goto re
else
nop
endif
nop
и като резултат цикъла се "зацикля" до безубразие, тоест не извършва операцията i+=1 ?!?!?
някои може ли да ми обясни защо и как трябва да се напише синтаксиса за да го смята това i+=1
с уважение ..... SurchO
|
| Нед Юли 24, 2005 3:29 pm |
|
 |
|
bateAz
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Нормално
Точно така се очаква да се държи.  Трябва да е написано така :
If (tintiri-mintiri) {
bla-bla1;
bla-bla2;
} else .....
|
| Нед Юли 24, 2005 4:01 pm |
|
 |
|
Wise
Регистриран на: Нед Дек 19, 2004 6:26 pm Мнения: 1628 Местоположение: Сливен
|
Хм - много странен асемблер бе хора.
Да не си говорите за С някакво?? Или съм много изостанал 
|
| Пон Юли 25, 2005 4:10 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
И на мен това ми е чудно, новия мплаб да не разбира от if и > 
|
| Сря Юли 27, 2005 6:26 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Това май е някакъв вид макро-асемблер, и във старите MPLab-и го имаше ама никога несъм го ползвал.
|
| Сря Юли 27, 2005 6:42 pm |
|
 |
|
SurchO
|
Ами условието си го изпълнява коректно но след това не мога да накарам променливата да си промени стойността. В самият хелп на МПЛАБ я има описана като диеректива а и в доста готови програми сам я виждал да я ползват 
|
| Сря Юли 27, 2005 11:48 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
е, ако е макро асемблер, тогава if-а трябва да е за условно асемблиране, а не за асемблиране на условия  много тъпо е да пишеш макрос, който да се казва if  пък и да се пише макрос >, <, =. но и конструкцията i+=1 е доста подозрителна. SurchO, интересно ми е, правиш ли разлика между инкрементиране, пред- и пос-инкрементиране? каква е разликата с i++ ?
и ако се иска удобство при писане (ако някой ви каже, че на асемблер се пише удобно, го ударете с ръководството за асемблерния език) защо не се ползва С?
първото крайъгълно правило в програмирането е написания код да е разбираем от друг програмист. това винаги помага кода да се разбира дори и от написалия го.
|
| Сря Юли 27, 2005 11:57 pm |
|
 |
|
SurchO
|
е хубаво че C e по-удобен от асемблер и го разбират повече хора. До въпроса с i+=1 или i++ на мен ми е все едно кое ще ползвам като и двете не работят в случая. И в края някой ще даде ли отговор как се прави това а не да ме пита защо ми е и защо не го направя на друг програмен език. 
|
| Чет Юли 28, 2005 12:14 am |
|
 |
|
Predator_MF
Регистриран на: Чет Окт 07, 2004 1:22 pm Мнения: 1949 Местоположение: София
|
Аве братчед, нали това ти обяснява bateAz™...
При тоя горния код е нормално да се изпълни само do something при условие expression = True. Останалото в кода се изпълнява винаги. За да затвориш повече от една инструкция която да се изпълнява при условие expression = True трябва да изполваш къдрави скоби (поне така е правилото за писане на C):
Това не ми прилича на условно компилиране, синтаксиса в MPASM е #IF... Затова когато се опитаме да ти помогнем, те питаме какво точно искаш да постигнеш и искаме да видим код. Няма да ти го откраднем нито да злоупотребяваме с него. А съветите за C на ДедоБоре© са съвсем уместни - Какъв по дяволите е тоя мелез между C и ASM. Първо - никъде не споменаваш за кой асемблер става въпрос...какво IDE и какъв компилатор ползваш  Съвсем нормално е да получиш неясен отговор при некоректен въпрос.
Последна промяна Predator_MF на Пет Юли 29, 2005 4:22 pm, променена общо 1 път
|
| Чет Юли 28, 2005 1:01 am |
|
 |
|
HCL
|
Както си го написал кода, променливата си променя стойноста до 5 (едно завъртане на цикъла) и после програмата ти изглежда така И както се сещаш това те вкарва в безкраен цикъл. Условието след if вече не е изпълнено и променливата не се променя повече  , но това няма значение защото както писаха останалите goto-то се намира извън онсега на if-а. T.е за да вървят нещата слагай скобите.
|
| Чет Юли 28, 2005 1:40 am |
|
 |
|
SurchO
|
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Точно така се очаква да се държи. Трябва да е написано така :
If (tintiri-mintiri) {
bla-bla1;
bla-bla2;
} else .....
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
If (i<limit) {
i++
nop
} else
Error[108] F:\ASM.ASM 20 : Illegal character ({)
|
| Пет Юли 29, 2005 4:06 pm |
|
 |
|
Predator_MF
|
|
| Пет Юли 29, 2005 4:20 pm |
|
 |
|
SurchO
|
Егати ужаса.............
i=0
while i< 4
nop
nop
i += 1
endw
написано така цикъла се повтаря 4 пъти а написано така...
i=0
while i< 4
nop
i += 1
endw
не се повтаря нито веднъж 
|
| Нед Юли 31, 2005 8:01 pm |
|
 |
|
Predator_MF
|
Ти обаче или не четеш кво ти пиша или не разбираш.... Предишния ми пост пише:
Преведено на наш мил език значи .
Ако това нищо не ти говори, ще ти го и обясня. При това асемблиране ако КОМПИЛАТОРА срещне условие "1" (т.е. ако i>=4) ще се асемблира всичко в тялото на фунцкията IF, в твоя случай първата инструкция след IF - nop!!!! Само че ти си дефинирал че и е равно на 4, тоест това условие никога няма да е вярно, i не е по-малко от 4. Тоест това което следва след IF-а никога няма да се компилира, все едно че не си го написал.
|
| Нед Юли 31, 2005 8:13 pm |
|
 |
|
SurchO
|
това с IF го схванах но не ми побира плиткиа акъл защо например в цикъла с While ако условието е вярно и има 2 или повече инструкции в него той работи коректно ако е само една не се изпълнява ?
|
| Нед Юли 31, 2005 8:28 pm |
|
|