|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 8:13 am
Яки промени в някои латентности на ISP - само тия ли?
| Автор |
Съобщение |
|
tgi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
 Яки промени в някои латентности на ISP - само тия ли?
Горе-долу откак влязоха в сила разните нови закони за контрол над мрежата, дето по
това време и "горя" телефонната палата, се промени забележимо част от поведението на доставчика
ми. Но горе-долу по същото време и се преименуваха от Евроком на "Близу" (като казах на жената
мигновеният и въпрос беше "и какво ще ближат"), та малко разследване може би няма да навреди.
Главната разлика е във времето за реакция на dhcp заявките. Понякога отива в _минутите_.
И това при инак нормално работеща мрежа, ако толкова се губеха пакети че две минути
все да се губи един от 4 нищо не би работило а то си е както винаги.
Някой забелязал ли е такова нещо и при други доставчици? Дали чакам лелката да се върне
от клюки на съседното бюро та да ми даде адрес... (колкото и комично да звучи, и това не би
ме учудило да е).
Другото е много забавените DNS сървъри. Далеч по-добре работеха по-рано. Дали доставчикът
се е сблизал нещо или нарочно бавят топката та да има време новата им система да се впие в
транзакцията не знам, и това бихме могли да открием с малко статистика от разни места обаче.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пон Авг 02, 2010 2:07 am |
|
 |
|
the_bull
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Съб Авг 18, 2007 11:39 am Мнения: 137 Местоположение: Русе
|
Преди месец Евроком купиха и Монтанския оператор Монт7, който доставя кабелна телевизия и Интернет в околността.
Понеже само лятото съм тук и съответно си плащам нета, установявам, че има нещо по различно от както тея станаха новия доставчик. Не знам дали те са причината или е в мен, но често ми се бавят съобщения в скайапа и постоянно на приятелите ми им дава, че не съм на линия. Това на какво може да се дължи някой да даде идеи. Едвали е от софтуера проблема щото досега не съм имал този проблем, а нищо не съм променял. Един приятел ми каза, че е възможно така да прави ако са удължили трасето. Принципно на download си подържа някакъв трансфер от 25MBps.Второто съмнение е RJ-45 да не контактува при което искам да попитам ppp протоцола ще разпадне ли връзката ако някой от изводите липсва за момент на RJ-45. Третия вариант е тия да правят нещо от Евроком което не ми се вярва.
|
| Пон Авг 02, 2010 10:04 am |
|
 |
|
syscop
|
@tgi
Струва ми се, че параноята ти идва повече. Ако някой наистина иска да знае какво правиш (да ти слуша трафика), ще го направи без да рзбереш ! Няма нужда да ти бави заявки и т.н.
@the_bull
Зависи колко пакета губи и за колко време. Възможно е при кратки прекъсвания ppp-то да не разкачи връзката. Опира до настройки при доставчика и евентуално при теб ако OS-а, който ползваш позволява.
|
| Пон Авг 02, 2010 10:28 am |
|
 |
|
tgi
|
Е точно тоя тип размисли очаквах
Как не съм се сетил, че трафикът до/от мене може да бъде записван без закъснения....
Та какво да прави "някой" като иска да подбира какво да стига до/излиза от мене?
Е сега очаквам размисли от вида "защо му е на "някой"...
Очевидното го знаем всички тук.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пон Авг 02, 2010 10:48 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Чакайте да си отворя биричката 
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Авг 02, 2010 11:12 am |
|
 |
|
syscop
|
Ако някой иска да прави разни такива неща може да го организира пак без да разбереш нищо  . Вярно, че ще даде повече пари за техника, ама е постижимо. За това "защо му е на някой..." не мисля да коментирам. Ако трябва да обобщя с едно изречение - разни хора, различно време за губене.
|
| Пон Авг 02, 2010 11:12 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Ама теб наистина те гони параноята. Кто искаш нет - пусни си оптика до някой "технически център" на някой от големите доставчици, не Vivcom, Евроком и др. подобнии а примерно СПНет или някой друг предлагащ услуги от типа "гарантирана скорост" (симетрична); "Гарантиран пинг"; "Двойно/тройно подсигурена връзка" ... и др. подобни и няма да ти се бави. Ама готов ли си да плащаш 3-4 цифрена сума за нет? За 20 лв. толкоз. Разбери го най-накрая.
Моята връзка има по малко от тези услуги дето ти ги изредих. Верно не е 25 МВ - само 2 е. Ама симетрична, гарантирани ... връзан съм към хардуера дето осигурева тия услуги на съда, следствието, няколко банки, няколко застрахователни дружества ... Ми ни скайп ми се бави, ни дл. ни ъпл. Върви си с двата мегабита плътно.
|
| Пон Авг 02, 2010 11:21 am |
|
 |
|
plameniv
|
Бе не бих се учудил ако са почнали и да записват, май го правеха и преди да излезе новата наредба, че може сървъра им да се задръства нещо
Ако си на кабелен нет може нещо сигнала да ти се е скапал в някоя посока и да имаш много загуби като тва си влияе на всичко.
Но проблема с ДНС-те си е от години имат някакво пренасочване към централни DNS сървъри и ако са на по 7-8г няма оправяне. Ако си имаш свой рутер или някакъв малък Линукс ползвай си свой и се откажи от техните 
_________________ Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!
Няма невъзможни работи - има много трудни работи!
----------------------------------------------------------------------------------
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !
|
| Пон Авг 02, 2010 2:07 pm |
|
 |
|
tgi
|
Не е кабелът, само dhcp транзакциите не вървят като хората. И това с кабела съм го имал,
знам как е.
Параноята ме гонела. Що? Щото задавам въпроси и се опитвам да разбера какви ги
вършат враговете ми.
Живея си преспокойно с мисълта, че всичко правено по мрежата е на практика публично,
че всички данни по дисковете на wintel PC-тата, вързани към мрежата са публични
(за непубличните имам DPS системи които са вързани към мрежата но знам, че никой
не може да пипне там).
Но в момента нещо в подслушващо/филтриращата техника на врага не работи както
трябва и има симптоми - _защо_ да не се възползва човек от тях да разбере нещо
повече за него? Пак, ако някой е забелязал нещо такова - увеличени латентности тук
и там, инак горе-долу същата скорост - бих искал да знам.
Не всичко което човек прави и анализира променя стила на живот, you know
Цецо, май е въз скучно за бирата ти ама кво да се прави, никой не се включва
с нещо интересно...
То и аз с къв кеф бих се отдал на бири в момента ама имам работа....
|
| Пон Авг 02, 2010 4:27 pm |
|
 |
|
syscop
|
Да го кажа в прав текст - ако доставчика ти иска да слуша/испектира/филтрира трафика ти ще го направи, без значение дали ти искаш или не. Също така ти няма как да разбереш дали го прави това нещо. Може да ти логва целия трафик, може част от него или каквото друго се сетиш.
п.п.
Не е нужно да се прекара целия трафик през някакъв компютър, рутер и т.н (с други думи да усетиш забавяне) за да се направи пълен анализ на информацията идваща и заминаваща от твоята машина.
Последна промяна syscop на Пон Авг 02, 2010 6:51 pm, променена общо 2 пъти
|
| Пон Авг 02, 2010 6:07 pm |
|
 |
|
relsys
|
@tgi
На Кокаляне веднъж интернет си имаше..... слагаме рутерче на DLINK и.... нет няма. Без рутер има - с рутер - няма..... Дойдоха и казаха че switch-a на стълба бил виновен?!?
|
| Пон Авг 02, 2010 6:13 pm |
|
 |
|
sthx
|
 |  |  |  | tgi написа: Параноята ме гонела. Що? Щото задавам въпроси и се опитвам да разбера какви ги вършат враговете ми. .... Цецо, май е въз скучно за бирата ти ама кво да се прави, никой не се включва с нещо интересно...  То и аз с къв кеф бих се отдал на бири в момента ама имам работа.... |  |  |  |  |
tgi, как тебе ще те гони параноята... Няма такова нещо. Ти си си изтипосал снимката смело, а повечето от нас се крият като мишоци - по-иде да речеш, че нас ни гони параноята.
Не мога да помогна с нищо съществено по темата, но относно бирата - поне ще дам повод да отворите хладилника.
Преди няколко години един познат /приятел наистина го беше хванала яко параноята. Не, че го е пускала някога, но като си припомням историята, която той ми описва, ме кара пак да се изумлявам на свободата на човешкото мислене.
Трябваше да пътуваме с него по работа. Той живее в един неголям град и трябваше да се дотътри до селото ми и от там заедно да пътуваме. За да се осъществи пътуването, той става в 5 часа сутринта, обикаля с колата 1 час из пустите улици на града си, дебнейки дали някой комунист не го следи и чак като се увери, че е измамил съгледвачите си, тръгва към мене. Случката ми е разказана от самия него и трябваше да я възприема като нещо съвсем естествено.
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Пон Авг 02, 2010 6:16 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
@sthx, а какво би направил твоя познат, ако зърне някой комунист случайно и той обикалящ по 1 час в селото и дебнещ дали някой като твоя приятел не го следи ? 
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Пон Авг 02, 2010 6:26 pm |
|
 |
|
bobyper
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Вто Яну 31, 2006 11:11 pm Мнения: 295 Местоположение: София
|
Това ми се е случвало ако отсреща устройството пуска TTL=1
|
| Пон Авг 02, 2010 7:08 pm |