|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 9:07 am
| Автор |
Съобщение |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
 |  |  |  | Dimitar написа: Глупости на търкалета. ISO9000 е стандарт за управление на фирмата и документацията - няма нищо общо с качеството. Както някой и преди беше казал - ако произвеждаш лайна исо-то би трябвало да гарантира, че винаги ще са кафяви, с определена миризма и консистенция, но лайна все пак  . Т.е. тая система дава сигурност на мениджмънта, че нещата ще протичат по един и същи начин независимо от човешкия фактор. А това дали дефектните/не тръгнали/ платки ще се ремонтират или ще се хвърлят го решава мениджмънта, а не стандарта. ISO9000 казва единствено - do what you say, say what you do, т.е. прави каквото си казал/обещал/ и казвай /рипортвай, документирай/ какво си правил  . Или с други думи - сертифициращите/проверяващите/ няма да ти кажат дали си въвел добри или лоши правила/процедури/ в компанията си - те и не се интерисуват даже, а единственото нещо, което ще ти кажат е дали спазваш това, което си казал /въвел/  . ИСО-то е една голяма тъпня и даже повечето фирми и без това си имат тяхна система, която прави точно същото, но проблема е, че тя не е сертифицирана и международно призната. Т.е. това са си едни чисти рекетьори за мен  . |  |  |  |  |
Хаха, само че ако ISO наръчника му е правен от печен "консултант", който е преписал от господ знае къде, нищо чудно вътре да фигурира и такава дивотия - да хвърля и да не поправя  И тогава ще е длъжен да го прави.
На какви идиотии се нагледах покрай "консултациите" не е истина. Такъв наръчник ще ви спретнат, че само спазването му ще ви докара до гарантиран фалит. Отделно че ще трябва да удвоиш персонала за да има кой да обслужва бумагите  :):)
Абе пълен ташак е това ISO. А ако ми покажете една фирма дето да се ръководи по него... Ама не да прави щото е задължително, а действително да им помага в дейността.... Ще черпя каса бира.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Авг 02, 2010 4:45 pm |
|
 |
|
bobo
Ранг: Минаващ
|
Цецо е прав. Ето истината за ISO-то: http://dreal.net/wiki/index.php/%D0%98%D0%A1%D0%9E_9001. Пък после казвайте, че няма световна конспирация....
|
| Пон Авг 02, 2010 5:08 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Абе bobo, то верно, че в случая исо-то е пълен ташак, ама ти истините от тая енциклопедия за 1 лев ли ги черпиш  ?
Цецо, ако исо-то наистина е пълен ташак, то фирмата, която наема консултанти да и напишат процедурите за работа е 100 пъти по-голям ташак и от исо-то  . Тия процедури фирмата САМА трябва да си ги напише, защото няма консултант, дето да разбира от всякакви бизнеси, процеси и т.н. Ама мен и не ме учудва, че в БГ консултантите пишат процедурите де. То там какво ли става по нормалния начин, та и ненормалното по себе си исо да не прави изключение  .
|
| Пон Авг 02, 2010 7:19 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Ми не е баш така. Консултанта трябва да знае кои са задължителните точки по стандарта. И да ти внедри само тях, естествено по удобен за теб начин, за което ти трябва да му съдействаш. Ама имам чувството, че къде да се правят на велики, къде от проста неграмотност тия идиоти ти набутват едва ли не всичко де що има като задължения. Сигурно им плащат на брой букви  И ако човек не е поне толкова подготвен колкото тях, получава такъв наръчник, че си..... мамата.
Съответно изкача резонния въпрос, що са ми тия да им плащам една торба пари да ме "консултират", като за да им следя глупостите, трябва да знам поне колкото тях? Ами щото ако не минеш през подходящия консултант, няма да минеш и през одита. Те са навързани по роднински принцип. Мислех че само в БГ е така, ама ме светнаха, че не е само тук. Платиш ли на подходящия консултант - минаваш лесно. Иначе си оставяш нервната система при тях.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Авг 02, 2010 8:56 pm |
|
 |
|
sthx
|
Не пия бира, така че помисли за алтернатива...
Случката е следната. РМД, едно от първите и едно от малкото наистина работещи и сега даже. Бяха и едни от първите , които въведоха ИСО9001 и 14000.
Предишно състояние - отговорностите се размиват, всеки се меша в работите на другия - от най-малкото ниво - до най-голямото. Наследство от зрелия социализъм.
Брутален пример - фирма Х отива при познатия си зам. директор и след шушу-мушу, продава на предприятието материал. Зам.директорът, чиито ресор е съвсем друг се оправдава - материалът е евтин. Да ама се оказва боклук и се чудят после какво да го правят.
След въвеждането на ISO-то всеки си знае гьола и даже се разписва на полагащите му се бележки.
Сигурно има и други примери. Там където е имало анархия и са направили опит , изпозвайки ИСО-то да спазват някаква дисциплина полза е имало. Малко са положителните примери, но ги има.
Най-фрапиращият обратен случай е с малка семейна фирма, чийто собственик реши, че трява да има ИСО. Кръстил съм го Плюшкин. Беше насъбрал всякакви боклуци - машини, суровини,за които се обзалагам, че не знаеше всичко какво представлява. Всичко беше разхвърлано. В период от няколко месеца входната му врата едва се затаряше от вторични суровини. Анархия пълна, но реши човекът, че му трябва документ, плати си и го получи. Кориозът беше, че не можеше от боклуци да намери место за сертификата. С нищо не му помогна ИСО-то. Цехът изгоря. Сушели материал в неизправна печка, забравили го, лумнал огънят и поради многото натрупани боклуци, нищо не могло да се спаси.
Съгласен съм с тезата, че всякакъв вид подобни изисквания са опит големите за тъпчат малките. Глупости на тръкалета. Какво е ИСО за една малка фирма, където всичко минава през един човек - и материалите и продукцията? И се знае, че ако не го върши както трябва, ще стои гладен той и семейството му. По-голямо ИСО от това не може да има.
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Пон Авг 02, 2010 9:51 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Цецо, в дълбока заблуда си - "стандарта" е едно малко книжле от има няма 100 страници. Няма начин вътре да пише какво се прави при всеки един процес в дадена компания, камо ли пък как се оправят платки и дали въобще се оправят. Процедурите за работа във фирмата си ги пише самата фирма или ако са много прости във фирмата си хващат консултант да им ги напише и да им го вкара квадратен  . Стандарта казва как да се спазват тия процедури и как се прави одит на цялото нещо  .
|
| Пон Авг 02, 2010 9:54 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
sthx, проблема на РМД-то е бил, че въобще са нямали такава система, докато всяка нормална фирма по белия свят има въведена система за контрол на процесите във фирмата и ИСО сертификацията само формално я сертифицира. Пак ви повтарям - ИСО-то не казва как една фирма трябва да работи, това го казва самата фирма, а ИСО-то гарантира, че тя ще работи винаги така, както са казали. Исото е прост наръчник от правила как да спазваш твоите си процедури - ако са ти грешни процедурите ИСО-то ти гарантира, че ще спазваш грешни процедури  .
|
| Пон Авг 02, 2010 9:59 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Ами сигурно съм заблуден. В мойте представи, се прави следното - идва консултанта - аз му показвам фирмата, разяснявам му дейността, показвам му как сме водили бумащината досга. Той си сяда на задника и почва да пише процедури. Не аз, той пише. Щото за това му давам една торба пари. За да не ме занимава мен или останалите с глупости, защото тяхното и мойто време е по ценно от писането на бумаги. Сигурно съм прост, ама мразя бумащината повече от всяка друга работа, предпочитам да копая нивата от колкото да пиша безмислени бумаги. Та тоя като си напише домашното си взима торбата с пари и аре да го няма, праща ми братовчед му дето е одитор да провери бумагите дето той ги е написал и приключваме за тая година. За следващата точно преди одита, хващаме и набързо попълваме глупавите бумаги идва братчеда, намира няколко некритични пропуска, колкото да си заслужи заплата пред шефа, стискаме си ръцете и продължаваме напред.
Това е нормалната процедура по въвеждане на ISO във фирма от 3-4 човека. Пълен шит и безмислено губене на една торба с пари. Както и губене на време. Ако човек опре до там, че да му трябва ISO за да си организира бизнеса/пройзводството - по добре да стане чиновник, явно за организатор не го бива.
Иначе Димитър е прав. ISO-то не гарантира качество. Ама и не е прав. Щото напрактика ISO-то нищо не гарантира. Никой не може да провери дали ти действително го спазваш или просто си попълваш бумагите преди одита. На всичко отгоре поради шуробаджанашкия принцип на одитиране, одитора няма далавера да те скастри прекалено строго, за да не го смениш  И просто ти намира дежурните некритични пропуски и толкова. Въобще това ISO е просто хранилка за една камара пиявици и книжни плъхове и не носи никаква гаранция за крайния клиент за абсолютно нищо. Крещящия пример е че всички китайски фирми имат действащи сертификати по каквото ISO се сетиш. Ама ако мога да си го позволя бих избрал немска фирма без сертификат, от колкото китайска със сертификат. Те това е "тежестта" на ISO сертификата - на никой в бизнеса не му пука за нея, но гадните чиновници се хранят от там и затова те задължват да го имаш.
|
| Вто Авг 03, 2010 10:51 am |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
Цецо, не мисля, че някой те задължава да имаш ISO. Ако искаш се сертифицираш, ако не искаш не го правиш. На всички ни е ясно, че поне както се "прилага" в БГ - файда никаква и няма как да не се съглася с теб, че идеята е по-скоро да хрантутим разни паразитни структури.
Е, имахме случай да не спечелим търг заради това, че "не сме били сертифицирарни по ISO". В случая по-скоро това беше повод да ни отстранят от конкурса за да не разваляме далаверата на другите с ниските ни офертни цени. Е, ако и ние бяхме в далаверата - липсата на ISO едва ли щеше да е проблем...
Друг е въпроса, че едва ли ше намериш немска фирма без ISO ... (може и да греша)
|
| Вто Авг 03, 2010 1:27 pm |
|
 |
|
bobo
Ранг: Минаващ
|
майтап бе,  И аз съм минал през ада на ИСО-то
|
| Вто Авг 03, 2010 1:47 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Хаха, незнам за немска, но съм сигурен, че китайска фирма без ISO - няма!  :):)
Толкоз по въпрос белег за какво е ISO - то. Според мен е единствено белег за това че си платил мизата от 10к+ и имаш право да се вреш при батковците.
Отговори ми честно - ти имаш ли по-голямо доверие във фирма, която гордо размахва заветната хартийка с "ISO9001 certified"? На мен не ми оказва никакво влияние - все ми е тая  Макар, че по същия тоя стандарт трябва да работя преимуществено с такива фирми. Ама то шуробаджанащината както казах си е заложена в самите разпоредби.
|
| Вто Авг 03, 2010 1:57 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Цецо, е това е най-големия проблем в БГ - точно защото твойто време е ценно ТИ трябва да седнеш да си напишеш процедурите, защото оня си няма идея от твоята дейност. При нас даже всеки отдел сам си пише в момента процедурите за работа, защото аз например идея си нямам как работят в снабдяването например, или пък в продажбите. Обаче като тръгна на одит из фирмата не проверявам моя отдел (инженеринга), а отивам да проверявам другите дали си работят по процедурите, които сами са написали. Съответно пък при нас идва някой от одиторите от другите отдели. Така хем неутрализира моя интерес да изкарам, че моя отдел е ОК, хем пък като се въртят одитите се неутрализира възможността за "война" между отделите. Тия които пък сертифицират идват като си готов с всички неща и за 3-4 дена правят одит на цялата фирма дали си спазва процедурите. Така се прави по белия свят и така трябва да е. В БГ съм наблюдавал две фирми в процеса на ISO сертификация и в нито една процеса не е протичал така, както казвам, а така както ти казваш, което си е абсолютно грешно. Едната фирма даже имаше само един вътрешен одитор, който проверяваше всички отдели, което си е просто замазване на работата. Затова проблема в БГ е, че целия този процес по сертификация в болшинството фирми е един цирк и създава излишни разходи и бумащина, а тук пък проблема е, че почти всяка фирма си има въведена такава система и от преди, ама не е сертифицирана по ISO и сега се дават едни пари на едни хора да дойдат да ни кажат, че системата ни работи - нещо, което и без тях си го знаем  . Да ама клиентите като кажат къде ви е ISO сертификата и няма какво да правиш, освен да си платиш за него  .
|
| Вто Авг 03, 2010 4:22 pm |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
За БГ фирма - ISO- то за мен също не означава нищо. Може би е само индикация, че са платили тези 10к+ и аз незнам за какво. Като знам няколко фирми "перещи" се с този сертификат какво представляват отвътре ...
За чуждестранни фирми с ISO - нямам опит и наблюдения, и цялото ми инфо е от постовете ви.
Както сами казахте - ISO-то не гарантира качеството на продукта, а само че спазваш "собствената" си технология и организация на работа. Това на един потребител или клиент ама нищо не му говори и смятам, че е безполезно.
|
| Вто Авг 03, 2010 4:47 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Напротив - много му говори на клиента и то е, че например ако вземе та си вдигне чукалата най-големия ти мозък, той пак ще продължи да получава същите л**на, които си му пращал и преди  .
|
| Вто Авг 03, 2010 5:11 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Е вероятно си прав. Ако гледаш на ISO-то като нещо важно за процесите във фирмата. За мен то е нещо излишно и досадно и напрактика ми е нужно, защото ме задължават (или изискват) да го има. На мен то ми помага единствено и само да продавам продукцията и с нищо друго. Поради тази причина ми е меко казано "досадно" да си губя времето с него и гледам да го пробутам на друг. За мен то е просто един етикет дето струва доста пари и нищо друго. Но говоря за фирма от няколко човека, която има гама от няколко продукта, т.е. частните ми занимания. Иначе при чорбаджията - там ISOто ми го налага той и аз какво да правя, примирявам се. Има си една камара хора които само това правят в фирмата. Макар, че самия той признава, че даже и за голямата фирма носи много повече тежест от колкото реална полза (изключваме пазарните предимства).
Пак изхождаш от презумпцията, че този който е въвел ISO след това го подържа съвестно. Никой не ти гарантира, че процедурите в ISO наръчника на фирмата всъщност се изпълняват. Одита нищо не може да установи, освен липса на глупава хартийка или несъответствие на дати/подписи. Това че някой има ISO не гарантира, че вътешнофирмено го спазва. И няма как да се установи дали го спазва или поне никой не си прави труда да го установява.
Последна промяна Цецо на Вто Авг 03, 2010 5:18 pm, променена общо 1 път
|
| Вто Авг 03, 2010 5:13 pm |
|
|