|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 8:12 am
проверка на автомобилна електроника и други неволи
| Автор |
Съобщение |
|
egasimus
Ранг: Ориентиран
|
 проверка на автомобилна електроника и други неволи
та така... на шефовете колата (опел омега б от 2002, мисля) от време на време загасваше, та шефката я закара преди няколко седмици на диагностика (ако не греша - в каргоекспрес варна, официален представител на опел) и си я получи със съвсем скапан двигател. от сервиза й казват, че проблемът е сериозен, ремонтът ще струва сума ти пари, съответно шефката иска протокол, че е дала работеща кола, а получава неработеща, дават й го и... се почна една епопея. с пътна помощ кара колата до друг сервиз, където й казват, че чуждо тяло (гайка) е попаднала в двигателя и при последвалите опити да се запали колата изпотрошава всичко наред.
от няколко седмици таз жена се опитва да се разбере със сервиза, че те са й потрошили колата - те да й изплатят и ремонта и частите, ония се назландисват с основен аргумент - дошло й е времето на колата, е, добре, за какво й е дошло времето - тяло с неизвестен произход по неизвестно време и по неизвестен начин да попадне в двигателя (както констатира вещото лице)? това не става от стареене на колата, а от нечия небрежност. в каргоекспрес любезно кимат, ходят насам-натам, ровят се в двигателя, но отказват основното - да приведат всичко в работещ вид за своя сметка или да заплатят стойността - към 16000 лв при връщане на двигателя на производителя (bmw) или 32000, ако в последствие той бъде отказан.
та сега шефката е решила да ги съди и, понеже е изкарала колата от тоя сервиз и я е закарала в друг, едно от нещата, които те могат да кажат, е, че тя е пуснала нарочно гайката, за да ги осъди и да й се изплати ремонтът. а по въпроса защо колата не е вървяла, когато шефката е отишла да си я вземе - да обвинят електрониката, понеже те (уж) само това са правили - компютърна диагностика... но, доколкото разбрах, за да се докаже, че на електрониката всичко й е наред, трябва да се монтира нов двигател... та има ли начин да се провери състоянието на електрониката, тъй да се каже, на сухо? в никакъв случай не възнамерявам да го правя сам, но възможно ли е принципно и има ли някой, който да може да го свърши по-евтино от цената на нов двигател?
|
| Чет Авг 05, 2010 2:56 am |
|
 |
|
Cekins
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Доколкото знам във Варна има Бош Сервиз. Вероятността омегицата да е с Делко електроника е нищожна, така че си струва опита. Най-малкото може да се пита. ЕКУ-то се сваля и се закача на стенд - има такова животно. Няма нужда да се закача на друг двигател за да се разбере работи ли.
Ама да се скапе ЕКУ-то е мноооого малко вероятно. Досега съм виждал и чувал само за 1 такъв случай и така и не разбрах как се е случило (всъщност имам предположение) - изгорели транзистори на дюзите - предполагам, че беше заради разпоен гасящ диод на тъпата хибридна платка, която поради незнайна инженерна мисъл е монтирана върху блока на двигателя. Астра G 1,6.
А всъщност за какви 16к става въпрос - Ако се потърси малко за 2-3к може да се намери порядъчно нов и запазен двигател. С все електроника и даже и скоростна кутия.
едит: и зас тия пари ще ти намеря две омеги.
|
| Чет Авг 05, 2010 10:06 am |
|
 |
|
CarBeta
|
Ако се стигне до съд не е важно кой какво казва и всеки може да говори каквото си иска. Важно е какво ще се докаже т.е. важни са фактите. Дори да са правили само диагностика пак са палили колата. Ако колата е палена при тях а след това е изкарана с пътна помощ е видно, че проблема е възникнал в сервиза. А и след като имате протокол от сервиза, че колата е работела при приемането и то е ясно къде е възникнал проблема. Остава да се намери начин да се принуди сервиза да плати, след като се дърпа от отговорност. Ами ... съдете ги. След като имате документи доказващи немърливост почти със сигурност ще ги осъдите. Това ще е като делата срещу общините за дупките по пътищата. Който не е завел дело на него не са платили щетите.
|
| Чет Авг 05, 2010 10:35 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Абе като се знам какъв инженер съм, страх ме е да ида на доктор.  :):)
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Авг 05, 2010 10:47 am |
|
 |
|
head_up
Регистриран на: Нед Юни 01, 2008 9:54 pm Мнения: 1503 Местоположение: Пловдив
|
хич не е майтап... кат' ги гледам и те как учаааат
Съдете ги тия от сервиза, бре , тяхната мамица, то бива българска работа ама...  влезнала е на собствен ход, излезнала е с чужда помощ - значи по средата нещо не е станало, пък и щом документ си имаш - значи си си вързал гащите. Успех и ги одрънкайте по яко - де викаш 32к ако може, да се научат...
|
| Чет Авг 05, 2010 11:19 am |
|
 |
|
Tisho
Регистриран на: Пон Ное 22, 2004 11:24 pm Мнения: 1923 Местоположение: Габрово
|
Идиоти...
Явно не само аз съм останал с впечатление, че в автосервизите когато и да набиеш някой все е късно...
Съдете ги със страшна сила, щом са сътворили тази каша да си я оправят!
|
| Чет Авг 05, 2010 11:34 am |
|
 |
|
egasimus
Ранг: Ориентиран
|
16-те бона са оценка от друг вносител - знам, че е така, както казваш, но точно там е цялата работа, че шефовете не са длъжни да дават 2-3 бона за за чуждия гаф. чакат сега вещото лице да си допише експертизата, вече една седмица след огледа я мъчи. благодарско за насоката, те точно в бош сервиз я бяха закарали в последствие. и благодаря на всички за подкрепата, ще пиша, като има развитие 
|
| Чет Авг 05, 2010 12:34 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Ама е трябвало изначало на там да се насочите. За Бош Сервиз Варна съм чувал само хубави работи. А и достатъчно е да се каже, че алфистите от региона предпочитат там да ходят.
|
| Чет Авг 05, 2010 12:39 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Мен пък ми е чудно как кайката ще влезе в двигателя при диагностика на електрониката. Много трудна работа. Е има вариант ако са сваляли свещ з да мерят компресия, от някъде да се е взела гайка и да попреебе нещата, ама пак мисля няма да е толкова жестоко, гайка в цилиндъра не би трябвало да е толквоа страшно, освен ако не е М16. Много странна работа как е станало, тия или са тотални идиоти, или може и да имат право, иначе и аз смятам че колкото и д ги биеш а монтьорите им е малко.
|
| Чет Авг 05, 2010 10:13 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Ами Тони, то е достатъчно да ти надере цилиндрите, клапаните и главата и ето ти го 80% от двигателя за смяна  .
|
| Чет Авг 05, 2010 11:13 pm |
|
 |
|
CarBeta
|
Ако работят в мърлява среда и не си почистват инструментите, като нищо може да се лепне гаика на манометъра и отива право в цилиндъра. Проблемът с гайката е, че единственият и изход са изпускателните клапани, но те не се отварят достатъчно за да може да излезе тая гайка. Ако се заглави там клапанът не може да се затвори и има голяма вероятност буталото да го удари и... на всеки му е ясно какво следва. Човекът е написал, че гайката е попаднала в двигателя, но не уточнява къде. Може да е паднала през капачката за маслото и отива в картера. Въпреки, че където и да се завре все поразии ще станат.
И мойто мнение съвпада с това на Тони. Колкото счупени детаила извадят от двигателя - толкова избити зъби в канала.
|
| Пет Авг 06, 2010 1:07 am |
|
 |
|
relsys
|
|
| Пет Авг 06, 2010 9:26 am |
|
 |
|
CarBeta
|
Уместен въпрос
И аз се замислих, че ако счупени детаили >= 32 става малко ...нелюбезно. Значи общо
(зъб който не е на служител от сервиза не се брои)
|
| Пет Авг 06, 2010 9:54 am |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
Гайка може да попадне в цилиндрите през смукателния колектор и смукателните клапани. Случвало се е на мои познат автомонтьор. гайката няка си се отлепва от магнита на камъка на гедорето (гайка М3) и пада в смукателния колектор. Оказва се, че един от смукателните клапани (на загасения двигател) е останал отворен - и за карък - гайката някак си преминава през него. Каква ли не борба се проведе през отвора на свещите с магнит да се измъкне, ама не стана.
Важното е моментално да се свали главата и гайката да се извади. Иначе ...
|
| Пет Авг 06, 2010 12:01 pm |
|
 |
|
quad
Ранг: Новодошъл
|
 Re: проверка на автомобилна електроника и други неволи
Каргоекспрес варна, крайно време е да бъдат осъдени. Явно това е поредния случай. Мой колега си оставя колата там с неработещ климатик. Казват му че проблема е сериозен, компресора е изгорял и за смяната му искат доволна сума. Колегата няма парите и се отказва от ремонта. След време събира някой лев, взема от морга компресор и кара колата в друг сервиз да му го сменят. От сервиза преглеждат колата и питат дали изобщо някога е имал климатик, защото освен че липсва компресора липсва и всичко останало, радиатори, връзки, включително и радиатора в таблото.
Друг подобен случай пак там, този път прегледа се осъществява в присъствието на клиента, кола с неработещ климатроник. Оттам пак казват, проблема е сериозен, компресора за смяна, обявяват сумата. Колегата пак се отказва от ремонта и си прибира колата. Случайно четейки repair manual-a на колата си попада на секцията за неработещ климатроник. Пише си да провери еди кой си бушон, проверява го, сменя го и климата си работи....
На тия тарикати трябва да им вземат лиценза...
_________________ Ти не си някаква атракция на пътя, ти си част от него!
|
| Съб Авг 07, 2010 2:28 pm |
|
|