|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 8:14 am
| Автор |
Съобщение |
|
tgi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
 Очила?
Моите първи очила - за 10 лева преди 3-4 години от Метро, 1.5 диоптъра - взеха да ме напускат.
Дръжките им се чупят, аз ги кърпя някак - къде с шлаухи, къде с телове и т.н. - и току ми падат
като се наведа да рия с поялника баш в най-критичния момент (хем лупестата лампа да държа
с нос против волята и да замине нанякъде, хем два поялника да свалям 1206 съпротивление
примерно дето е на кучето в гъза, и като почнат и очилата да пълзят към падане на цялата тая
изкривеност надавам яки вопли на които всеки каруцар би завидял).
Айде дръжките ще ги направя свястно, ще им отделя половин-един час а не 4-5 минути,
както досега. Ама и стъклата са поиздраскани, а бе май трябва да купя едни нови.
Влязох днес в една охтика, едно момиченце ми предложи рамки за 24 лева в "промоция".
Поразгледах още малко, видях и точно моите си очила - рамките струваха 16 лева, стъклата
отделно. Целите очила струваха 10 лева в Метро докато не им забраниха да ги продават,
мамицата им.
Някой ако има опит да каже какво е разумно и колко трябва да струват евтини очила със
стъкла, дето не са разногледи (виждал съм и такива, ама те бяха под 5 лева).
[Ей, и не ща баналности като "това са очите ти, купи по-скъпи" и подобни.  ]
Не ща да хрантутя модни дизайнери и прочие пасмина, ама в БГ като няма свестни
магазини дето поне цените да си напишат онлайн и питам кой какво е видял и знае.
Инак навън веднага попаднах на онлайн магазин - очила от $8, от $10, от $15, избираш
колко скъпи ги искаш и ти предлагат десетки. Ама нещо и това да купувам отвън онлайн
ми се види перверзия. Не че непременно няма да и се отдам и на тая перверзия, де.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пет Авг 13, 2010 2:13 am |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
А сега де - 24 лв. било скъпо  . Моята жена ми вика това лято - я да си взема тия очила от тук в БГ, че са "само" 300$, щото иначе съм си харесала едни в Чикаго за 430$  .
Ей това сега не мога да им разбера на инжинерите - клавиатури за 150-300$ били евтини, пък очилата от 24 лв. били скъпи  . Ще окьоравееш бе човек и ако клавиатури можеш си купува всеки ден, очи можеш само веднъж  .
Иначе ако си с такива очила, дето за стари хори (сори ама не знам за близко ли са, за далеч ли та затова така ги казвам  ) тук по аптеките има колкото искаш по 3-4$ най-различни форми и диоптри. Да ти дам един сайт да си избереш и да ти пратим един ТИР  .
Сега гледам онлайн няма селове, ама иначе гледай има 3 бр. за 15$:
http://www.walgreens.com/store/catalog/ ... 70-product
|
| Пет Авг 13, 2010 3:35 am |
|
 |
|
zaphod
|
|
| Пет Авг 13, 2010 7:38 am |
|
 |
|
velio
|
Ами аз нося от 10години очила (всъщност от поне 15, но последните са от 10). Сруваха 160лв на времето.
Сега ми кажи къде в метро можеш да си купиш очила с кристални стъкла, с точно колкото диоптър трябва за всяко око, с евентуална корекция на астигматизъм (моите и двете стъкла са така) + антиотразяващо покритие (има голям ефект!, поне за мен) + това че са центрирани по твоето междуочие.
Върви да ти направят, или поне си направи преглед - не струва кой знае колко, но поне ще знаеш къде си.
Наистина се циганиш.
|
| Пет Авг 13, 2010 10:30 am |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
Ей - пак не сте разбрали за какво ви говори tgi.
Айде сега някой дето мнооо разбира от очила да ме светне с какво тези от 430$ (за които говори Димитър) са по-свястни от тези от 60, та и от тези от 15лв?
Стъклата си имат точни параметри (диоптри, цилиндри, UV филтри и т.н.), а рамките са въпрос на вкус и удобство. Та ако не съм супер изперкал снобар или ако очилата от 430$ примерно не правят свирки - защо да си ги купя? Е, разбира се "кеф цена няма" , но в случая май tgi няма намерение да се кефи ...
|
| Пет Авг 13, 2010 12:08 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Ми де да знам що така, ама като си купя очила за 15 лв. едвам изкарват едно лято. За 150 обаче стъклата не се драскат, рамките странно защо не се счупват след два три месеца. И други такива. Его майка ми и баща са събрали около 30-40 счупени за 10-тина години. А брат ми преди десетина години си направи едни и миналата година жена му седна отгоре им, та на това вече не издържаха. Пък в крайна сметка какво излиза 150 лв. за поне 5 години или по 15 лв. на няколко месеца ?
За това, че очилата по рецепта са в пъти по добре за очите да не говорим. Баща ми за 5 години качи 2 диоптъра - купува си от битака за 5 лв. Майка ми реши един път да си направи в оптика (за 60-70 лв май бяха) и докато не ги счупи не мръдна на никъде. Като почна да си купува боклуци и нейните отидоха нагоре.
А тия за 430$, ами що някой хора си кпуват айфон за 1000+ ?
|
| Пет Авг 13, 2010 12:58 pm |
|
 |
|
plameniv
|
Нещо не мога да се съглася.
Хората си имат недостатък, с годините диоптрите се променят от самосебе си, особенно осезаемо е след 40те.
Изобщо няма връзка с това какви очила си купуваш, стига да отговарят на диоптъра ако са ти нормални.
Аз като нося очила за 20лв и за 5г не са ми мръднали диоптрите. Между другото точно тия от 100лв ми се счупи рамката след 3г носене, е поне стъклата не са менте и нямат много драскотини и рефлекса им още не се е изтъркал, добре че имам още 2 резервни от по 20лв че, тук евтините от 20лв са умножени по 10
Ако искаш да не си прецакваш очите винаги трябва да си поне с 0.25 по малко от това какво са ти измерили, окото се нагажда и тия 0.25 са нищо и така ще караш очите ти да се приучват към по малък диоптър иначе свикнеш ли на по голям идва следващ след това.
_________________ Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!
Няма невъзможни работи - има много трудни работи!
----------------------------------------------------------------------------------
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !
|
| Пет Авг 13, 2010 1:11 pm |
|
 |
|
Cekins
|
И какво правиш ако трябва да сложиш 0,75 / 1,25 ?
с 0,5 не става, с 1 ако не ти е добре и вземаш 1,5, след година като счупиш тия мериш мериш и отиваш на 2 ...
|
| Пет Авг 13, 2010 1:55 pm |
|
 |
|
tgi
|
Ей като че поисках баш типа отговори, дето не ги исках - знаех си аз  .
Що не ща да им снеса 30+ лева за очилата, дето ги купих за 10 лева от Метро - и да,
можех да пробвам много от наредените докато видя кои виждат хубаво - ами ако
някой не разбира такова нещо май помощта ми е безпредметна. Да напомня, че мразя
изнудвачи и измамници за начало  .
Карам с 1.5 диоптра вече май над 4 години (малко след 50 ми потрябваха),
почвам да губя фокуса на 22-23 сантиметра с тях, а бе ако
не падаха не бих ги забелязвал и ще си ги отремонтирам де.
Някой спомена, че били "по рецепта", значи ли това, че няма да ми продадат очила
1.5 диоптра и за 30-ина лева без да ме слагат на операционната (и други подобни
манипулации за които ще искат още няколко хиляди)?
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пет Авг 13, 2010 2:06 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Ами да, рецепта е ама малко по различна от тези дето са за лекарства - има рисунка на която са отбелязани центровете и разни други диаграмки- демек къде да отиде центъра на лещата, астигматизми и др. подобни. Лещите обикновенно са кръгли стъкла с диаметър около 5-6 см. В оптиката като видят "рецептата" и като си избереш рамките, почват да ги отнемат на един шмиргел докато докарат центровите и формата на рамката. И затова такива очила са скъпи. Това отнемане си е ръчен труд и изисква доста опит.
Тука по нашия край се намират такива каквито търсиш ама за в София незнам. В гр. Кубрат всяка неделя има пазар тип битак. Ама на мене ми е наблизо - 35 км. от тука и 12 км. от вилата ...
На Женския пазар няма ли ?
|
| Пет Авг 13, 2010 2:15 pm |
|
 |
|
tgi
|
Не съм търсил на женския пазар, но ето какво намерих:
http://blog.marudina.net/?p=626
Някъде там беше когато изчезнаха от Метро очилата.
Естествено най-големият изнудвач и измамник пак е т.нар. държава, мамицата им.
|
| Пет Авг 13, 2010 5:10 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Трябва да правят разлика между очила за четене и очила, с които да гледаш на далеч. Тук също не можеш да си купиш очила за далеч извън оптика и без рецепта, защото после като катастрофираш и можеш да кажеш - ама те ми позволиха да си купя такива очила  . Но пък очилата за четене са безобидни от гледна точка на отговорност за живота на другите и трябва да се продават на всякъде  .
|
| Пет Авг 13, 2010 5:33 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Абе то тука "Черен джиБ е с предимство" ти за очилата говориш.
|
| Пет Авг 13, 2010 5:59 pm |
|
 |
|
tgi
|
Ами разумно е, айде, с това съм съгласен. Но очила за леко далекогледство за да си
купя да трябва да искам писмено разрешение от мафията и правителството не съм съгласен.
То и само такива продаваха в Метро, ама нали там е и главният оборот къде ти ще
оставят нещо недоизстискано тия гадове.
|
| Пет Авг 13, 2010 6:00 pm |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
Абе изглеждаш на разумен човек, а ги говориш едни.... да ти се чуди човек на акъла!
Толкова ли нямаш 50 лева да отидеш на добър очен лекар, да ти прегледа очите и да ти предпише какви очила са ти необходими за различните случаи. Ами аз ползвам 4 чифта - един за каране с диоптър за далеч със затъмнение, едни пак за каране с диоптър нощем, без затъмнение, едни за четене и едни универсални за близо и далеч, с които така и не можах да свикна. Това са очи все пак ей! Човек има четири крайника, 20 пръста, ама само две очи! Вземи се в ръце!
_________________www.bsms.bg - SMS услуги за фирмите с модерно мислене.
|
| Пет Авг 13, 2010 10:32 pm |
|
|