Отговори на тема  [ 13 мнения ] 
PIC vs. TI MSP430 - The Truth about Power Consumption 
Автор Съобщение
Ранг: Професионалист
Ранг: Професионалист
Аватар

Мнение PIC vs. TI MSP430 - The Truth about Power Consumption
http://www.eetimes.com/electrical-engin ... nload=true

На целият хал, на който сме в момента ... тези сега започнаха да си мерят тоягите. Кой харчел по малко? Доскоро работехме със chipcon и MSP430, но от скоро минахме на SiLabs. - Si1002, на клиента му харесва повече ...

Прикачени файлове:
microchip_39989.pdf [146.27 KiB]
134 пъти
Чет Ное 04, 2010 4:24 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение 
е, това не е нещо прясно - от как микрочЕп пуснаха ония 24-ки с XLP се хвалят, че го докарват по-добре от MSP430. пък може и вярно да е - остава и на бъгове да го докарат по-малко число :P

Чет Ное 04, 2010 4:55 pm
Профил WWW
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

Мнение 
Без да съм привърженик нито на микрочип, нито на Тексас - този пдф си е просто един маркетингов памфлет ... Вадим кирливите ризи на чиповете на тексасците, но няма нито един параметър на нашите ... ;-) Струва ми се, че това "вЕрвайте ни" вече сме го гледали на живо по други поводи :-)

Чет Ное 04, 2010 4:57 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Без да съм чел документа, мога твърдо да гласувам за TI. На Microchip аргументите обикновено са "ако това се спре, онова не се ползва" и т.н. Ами един Pentium на 66 Mhz го бие и двата бе - той нищо не консумира, щот не е включен. :D

ТI има уникални системи за намаляване на енергопотреблението, просто още от преди 15 години са едни гърди пред конкуренцията.

Чет Ное 04, 2010 5:44 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Ами от бързия преглед се вижда, че майкрочип плачат без да правят реално сравнение.
Техният дълбок сън си бил добър (винаги е беля но понякога може да е използваем),
като гледам тексаските просто нямат нужда от него, те не ядат нищо и без да заспиват дълбоко.

Така и не видях реално сравнение на консумация в активен режим при равни скорости
(т.е. честота на изпълнени инструкции), ама доколкото разбирам това е отговор на нещо,
дето ония били писали та цялата работа е дъра-дъра.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Чет Ное 04, 2010 6:00 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
да бе на теб процесора не ти трябва в дълбок сън а все пак да прави нещо нали :D
гледах ги и аз тези сравнения
за да има реално приложението ниска консумация трябва
- ниска консумация по време на сън
- бързо будене от този сън вършене на работа и бързо заспиване

майкрочип имали по ниска консумация в дълбок сън, но им трябва доста повече време като почнат да се събуждат т.е. консумация без да вършат работа = загуба на енергия

ако някой иска може да се обзаложим че в едно РЕАЛНО приложение MSP430 ще консумира средно по-малко отколкото PIC, нищо че няма да заспива толкова дълбоко :D

Пет Ное 05, 2010 1:32 am
Профил
Аватар

Мнение 
От опит твърдя, че Заека е прав. Пика наистина има дълбок сън, ама събуждането е истински кошмар. Щото от баш дълбокия се буди с .... ресет :) Коя технологична тиква го родила това нямам идея. От средно дълбокия се буди нормално (всъщност пак по бавно от МСП), ама там яде значително повече от МСП.

Иначе в активен режим вече са доста близки. Но то на тия приложения хватката е бързо да минава от будно в сън и обратно, а това Пика определено не го може добре.

Обаче като цена и достъпност.... Цените на МСП за дребни бройки (под 1000) са ужасяващи! Сроковете хептен. Подръжка липсва. Та ебем ти дълбокия сън....Слагам пика и се примирявам. Поне докато не дойде клиент дето да иска 10к бройки :(

Пет Ное 05, 2010 10:02 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Това с кошмарното будене от дълбок сън явно е винаги голяма беля. Просто основната част
от проблемите се виждат чак в напреднала фаза на софтуера а тогава е късно за големи
промени по чипа.
Друг път пък файдата от дълбокия сън не е голяма, примерно тоя дето сега го ползвам
(MPC5200B) ако и да яде само 1 ват под пълна пара (което е всъщност много добре за
400 MHz яко power ядро със сума ти периферии), в дълбок сън консумацията остава
доста голяма - 52.5 миливата (120 nm вече има доста leakage та оттам). А в nap режим
яде само 225 миливата и оттам буденето не е проблем, става за един-два цикъла (ама
трябва преди задрямването да се издухат кешовете щото snoop-ът не работи докато
дреме а паметта е достъпна отвън).

Всъщност най-свестното решение за много ниски консумации е едно, дето през 93-та
го правих с външни логики за едно HC11 - минаване към много ниска clock честота
под програмен контрол. Гледам малките coldfire-и го имат вътре вече, като зацъка на 32
килохерца кво ще яде.
Предполагам и много други отдавна го правят така де.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Пет Ное 05, 2010 8:21 pm
Профил WWW

Мнение 
ех, 50 миливата е добър резултат за охлаждане ;-)

Но не става да спиш на батерия с подобна консумация. За сравнение един GSM модул регистриран в мрежа консумира <5 (пет) миливата. В това влиза спането на един АРМ + радио!

Иначе по темата... MSP430 бяха интересни до преди около 2 години. Сега вече има много алтернативи с много ниска консумация. Говоря за RTC режим естествено - примерно Energymicro дават същата консумация с куртекс ядро. NXP мисля имаха няколко чипа с още по-ниска консумация. Но в тоя режим каквото и да говорим си е само часовник, куче, режим... ама няма проц ;-)
Проблемът на MSP-то е че проца е супер слаб. Ех имат някакви "по-яки" ама те изобщо не се класират в нискоконсумиращия сегмент. Тъй че освен ако не излязат с един порядък по-ниска консумация каубойците по-добре да спрат да си губят времето ;-)

btw, Атмел имат голям напредък с техните куртекси. Аз даже имам платка, ама още не ми е останало време да я подкарам... а пък ми е интересно дали чаршафите им отговарят на истината ;-)
Та напредъкът не е в самата консумация. Там имат да гонят още конкуренцията, обаче концепцията им е по-добра.
1. Има zero power ресет, който изчаква входното напрежение да се стабилизара, след това включва захранването на ядрото и чак когато то се стабилизира ресетва и пуска ядрото. По тая начин е абсолютно независимо от фронта на включване на входното напрежение, ресета би трябвало да е железен.
2. По традиция проца тръгва на вътрешни 30кХц, които са към входното и тръгват бързо. Така че на практика докато се стабулизира напрежението на ядрото вече има и клок и тръгва. Ех, верно тръгва на нисък клок, ама първо си е вътрешен и сигурен, второ не трябва да се чакат осцилаторите и PLL-и.
3. Има си обикновения сън при който клока към ядрото се спира. Както и клока към всяка периферия може да се спира. Това го имаше и при АРМ7 но тук са изтискали още и статичната консумация е намалена с един порядък.
4. Има си и "дълбок" сън при който се изключва захранването. Интересното в случая е, че GPIO-тата си запазват състоянието, като по голяма част от тях може да се осигури weakup.

Абе с две думи така е направено, че няма нужда да се гаси захранването. Това ми е било винаги голям проблем, щото почнат ли да се гасят захранвания трябва да се развързват. Особено пък ако проца управлява други захранвания трябва а се грижиш докато е в ресет да не се включи нещо по погрешка... Винаги се стига или до сложни схеми или до пулъпи дето харчат повече от самия процесор ;-)

Пет Ное 05, 2010 10:49 pm
Профил
Аватар

Мнение 
предполагам говориш за SAM3 дето ги рекламират от 2 години и никой не ги е виждал още :D
последно опитах да регистрирам проект преди две седмици защото от атмел ми писаха че можели вече да се поръчват, да ама не :D налични са само в главите на атмел маркетинга май

Съб Ное 06, 2010 10:41 pm
Профил

Мнение 
3aek написа:
предполагам говориш за SAM3 дето ги рекламират от 2 години и никой не ги е виждал още :D

да, за тях говоря и казах че имам платка и скоро ще мога да дам и отзиви. Позабавиха се верно... но ги има вече. Проблемът е че у нас няма директен представител на Атмел и доставката е малко по-трудна ;-)

Нед Ное 07, 2010 12:22 am
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член

Мнение 
От около седмица се появиха по интернет магазините
http://bg.farnell.com/jsp/search/browse ... allpartial
http://search.digikey.com/scripts/DkSea ... 9&k=ATSAM3
... но със забележка - "очаква доставка". :)

Нед Ное 07, 2010 6:49 am
Профил
Аватар

Мнение 
bateAz написа:
Без да съм чел документа, мога твърдо да гласувам за TI. На Microchip аргументите обикновено са "ако това се спре, онова не се ползва" и т.н. Ами един Pentium на 66 Mhz го бие и двата бе - той нищо не консумира, щот не е включен. :D

ТI има уникални системи за намаляване на енергопотреблението, просто още от преди 15 години са едни гърди пред конкуренцията.

+1

Когато някой друг освен TI ми покаже на живо как си храни процесора захранен с два електрода в портокал, тогава ще го призная :D Microchip се опитват с реклама да влезнат в нишата с много ниска консумация, но само с приказки не става. Това
което сега Microchip предлагат е много по-зле отколкото това, което TI предлагаха в MSP430 oще от преди 10 години.

А бе хубаво е да има и процесори с висока консумация, иначе ще има дефицит на портоколи :D

Пон Ное 08, 2010 6:49 pm
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 13 мнения ]