ех, 50 миливата е добър резултат за охлаждане
Но не става да спиш на батерия с подобна консумация. За сравнение един GSM модул регистриран в мрежа консумира <5 (пет) миливата. В това влиза спането на един АРМ + радио!
Иначе по темата... MSP430 бяха интересни до преди около 2 години. Сега вече има много алтернативи с много ниска консумация. Говоря за RTC режим естествено - примерно Energymicro дават същата консумация с куртекс ядро. NXP мисля имаха няколко чипа с още по-ниска консумация. Но в тоя режим каквото и да говорим си е само часовник, куче, режим... ама няма проц
Проблемът на MSP-то е че проца е супер слаб. Ех имат някакви "по-яки" ама те изобщо не се класират в нискоконсумиращия сегмент. Тъй че освен ако не излязат с един порядък по-ниска консумация каубойците по-добре да спрат да си губят времето
btw, Атмел имат голям напредък с техните куртекси. Аз даже имам платка, ама още не ми е останало време да я подкарам... а пък ми е интересно дали чаршафите им отговарят на истината
Та напредъкът не е в самата консумация. Там имат да гонят още конкуренцията, обаче концепцията им е по-добра.
1. Има zero power ресет, който изчаква входното напрежение да се стабилизара, след това включва захранването на ядрото и чак когато то се стабилизира ресетва и пуска ядрото. По тая начин е абсолютно независимо от фронта на включване на входното напрежение, ресета би трябвало да е железен.
2. По традиция проца тръгва на вътрешни 30кХц, които са към входното и тръгват бързо. Така че на практика докато се стабулизира напрежението на ядрото вече има и клок и тръгва. Ех, верно тръгва на нисък клок, ама първо си е вътрешен и сигурен, второ не трябва да се чакат осцилаторите и PLL-и.
3. Има си обикновения сън при който клока към ядрото се спира. Както и клока към всяка периферия може да се спира. Това го имаше и при АРМ7 но тук са изтискали още и статичната консумация е намалена с един порядък.
4. Има си и "дълбок" сън при който се изключва захранването. Интересното в случая е, че GPIO-тата си запазват състоянието, като по голяма част от тях може да се осигури weakup.
Абе с две думи така е направено, че няма нужда да се гаси захранването. Това ми е било винаги голям проблем, щото почнат ли да се гасят захранвания трябва да се развързват. Особено пък ако проца управлява други захранвания трябва а се грижиш докато е в ресет да не се включи нещо по погрешка... Винаги се стига или до сложни схеми или до пулъпи дето харчат повече от самия процесор