Отговори на тема  [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
DOS, LAN port, съвет от знаещите! 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член

Мнение DOS, LAN port, съвет от знаещите!
Здравейте!

На последък ме чопли едно чудене. Нямам опит по въпроса та затова реших да питам.
Проблема е следния:

Имам един набор от програми под DOS, които са актуални и се ползват и до днес. Правени са да работят на нещо като 486 или Pentium на 100Мхз. Обикновено се ползват с евтини лаптопи от тоя клас, обаче намирането на такива и поддръжката им вече започва да става проблем. Другото важно нещо е, че ползвам паралелен и сериен порт, а днешните масово нямат такива.

След размисъл, мога да сведа нужните ми портове до един единствен СЕРИЕН и то само до TX и RX сигналите.
Въпроса е как да ги изкарам от съвременна машина, която няма нито сериен нито паралелен порт.

И сега идеята - всички съвременни машинки - включително и повечето там нетбуци имат USB и LAN порт. USB под DOS е сякаш безумие - поне според мене. Идеята е дали мога да подкарам тогава тоя LAN порт под DOS - ама чист дос, и дали е безкрайно сложно да направя нещо което да ръгна в тоя порт и да изкарам сериен RX и TX сигнали. Един вид - нещо като FTDI за USB както е концепцията, обаче тук да е през ЛАН порта. Помня, че на времето първите мрежи вървяха под ДОС - ама няма допир с това...

Малко разхвърляно стана - ама да обобщя:
1. Модерен лаптоп работещ под ДОС. Трябва да е чист DOS - това е определящо.
2. След това - някакъв способ да изкарам от там през USB или през LAN порта - сериен сигнал. Като казвам изкарам - имам в предвид не директно - ами с помощтта на нещо допълнително ръгнато в тези портове. Имам известен опит с контролери разни, което ще е от полза предполагам.

Както казах нямам обаче опит нито с УСБ нито с ЛАН под ДОС, затова всякакви предложения ще са от полза.
[/u][/list]

Вто Май 17, 2011 11:58 am
Профил WWW
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Хм, все ми се струва, че пускането на LAN от днешните чипсети в лаптопите под ДОС, ще е почти толкова сложно упражнение като да пуснеш USB под ДОС. :)

Лесно няма как да стане. Аз бих търсил вариант да избегна DOS-а като цяло. Тая система просто е мислена за друг хардуер и това, че все още ядрото може да се подкара е цяло чудо. :)

Вто Май 17, 2011 12:04 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
пробвай дали програмите ти ще вървят под FreeDOS.

Вто Май 17, 2011 12:10 pm
Профил

Мнение 
ДедоБоре написа:
пробвай дали програмите ти ще вървят под FreeDOS.

Ако вървят - какво ?

Иначе, най-вероятно ще вървят, защото леко по леко съм избегнал ползването на каквито и да е ДОС функции и услуги, включително собствен драйвер за клавиатурата и още куп работи за които не се сещам в момента. Един вид - доса е колкото да тръгне програмата. От там, тя си поема целия контрол над хардуера. Дисковите функции май остават само за дос, ама това не е толкова важно.

Между другото, един клиент, дето вдява от линукс е подкарал дос емулатор под линукс, и ползва за вход изход USB-MIDI кабел, за който си има оригинален драйвер за линукс - и работи по този начин. Обаче ми се струва прекалено сложно...

Доса е лесен за поддръжка - тоест то там поддръжка на практика няма...
Те затова на времето бяха и под дос де - освен причините с производителността.

Вто Май 17, 2011 12:20 pm
Профил WWW

Мнение 
Ами аз ще ти дам възможно най-инженерския подход. Отваряш за малко лаптопа и взимаш tx от numlock led-а а rx ти отива на някой клавиш примерно scroll lock. Естествено ще ти трябва транзистор и два-три резистова за нивата. Оттам вече е въпрос на малко играчка да си драснеш на асемблер едно досовско драйверче за емулиран сериен порт :D
Аз навремето съм правил нещо подобно с едни морзови ключове понеже трябваше да се разработва тренажор за военните а машината нямаше портове...

Вто Май 17, 2011 12:29 pm
Профил
Аватар

Мнение 
juzisound написа:
Ако вървят - какво ?

FreeDOS според мен ще върви на 99% от съвременния хардуер, при това има поддръжка на USB (и TCP май).
със сигурност ще поддържа сериен порт, но надали ще емулира хардуера. т.е. ако твоите програмки пишат/четат направо в IO-то не виждам как ще стане с USB.
ако ползваш БИОС или ДОС функции - може и да стане.

сериен порт през мрежата? може, но надали си струва труда. пък и скъпо ще се получи.
ще трябва доста планини да преместиш без да е сигурен резултата.

Вто Май 17, 2011 12:37 pm
Профил

Мнение 
Той проблема сякаш може да се раздели на 2:

Първо - драйвери за USB или за LAN под DOS. Ако има начин под DOS да пиша и чета нещо от тия портове, ще си го донадя в програмите като още един входно изходен драйвер. Те и сега са входно изходните драйвери са няколко, и са направени като отделен модул от цялата програма, така че няма да е кой знае какъв зор да се добави още един.

Второ - то ясно че тия портове не са сериен порт, затова ръгам в тях някакъв допълнителен хардуер - дето е най-добре да не е моя разработка, ама ако се наложи може и да е, и тогава си изкарвам серийния порт. Всичко това само обаче, ако има начин да се справя с точка 1.

Вто Май 17, 2011 12:49 pm
Профил WWW

Мнение 
По първия проблем... има множество DOS емулатори, за секунди прегледах DOSBOX и се вижда, че може да емулира серийни портове и да ги пренасочва към виндоуските (хардуерни или виртуални) или към TCP/IP портове. телнет и т.н. Само трябва да пробваш...

По втория проблем също става лесно... ако помня добре имаш опит с куртекси, трябва само да избереш ethernet или USB... А сигурно става лесно и с ПИК да не засегна някого ;-)

Вто Май 17, 2011 1:22 pm
Профил

Мнение Re: DOS, LAN port, съвет от знаещите!
juzisound написа:
След размисъл, мога да сведа нужните ми портове до един единствен СЕРИЕН и то само до TX и RX сигналите.
Въпроса е как да ги изкарам от съвременна машина, която няма нито сериен нито паралелен порт.

Ако ти ще ги пишеш програмите, какво пречи да са под линукс или уиндоус?
Това ще ти свърши ли работа?

Вто Май 17, 2011 4:32 pm
Профил

ike написа:
juzisound написа:

Ако ти ще ги пишеш програмите, какво пречи да са под линукс или уиндоус?
Това ще ти свърши ли работа?

Там е работата, че програмите са ВЕЧЕ НАПИСАНИ и то са развивани в продължение на поне 10 години. Тепърва да се преправят е - за по-младите.
Това наистина е много хубаво, обаче нищо не може да бие по цена един стар лаптоп, щото самия компютър + клавиатура + ДИСПЛЕЙ, обикновено + флопи или CD и всичкото това на цена 50-100 лв - няма как да стане.

Иначе, проблема е, че повечето евентуални бъдещи клиенти вече имат лаптоп, който е доста по-съвременен, ама е непригоден за тая работа, щото няма портове.
Разглеждах разните дос емулатори - отгоре отгоре верно, ама имам някак чувството, че що се отнася до MIDI IN, сякаш самия Windows не предоставя възможност за това. Иначе изхода работи. Май най-лесния вариант ще е програмата да ползва за ИН-ОУТ сериен порт - съответно виртуален на УСБ с променена честота, че да стане МИДИ. Това не е лош вариант сякаш - и трябва да опитам какво ще стане. Не знам обаче дали ще работят прекъсвания и т.н. под емулатора...

Под линукс доказано става, обаче как да обедя някой, който вече си ползва Windows да сложи и линукс, че на него да ползва DOS...

Вто Май 17, 2011 6:01 pm
Профил WWW
Ранг: Професионалист
Ранг: Професионалист
Аватар

Неможе ли да си пуснеш една виртуална машина с DOS и от там да си търкаляш всичко ...

VMware или VirtualBox, като гледам в нета, няма да си първият, който ще го прави това ... така че действай ...

Сря Май 18, 2011 1:17 am
Профил

Мнение 
Имаше DR DOS 6.0 и NOVELL DOS 7.0
Поддържаха LAN, но тогава си беше 10 Mbit мрежата.
разрови гуглето - може и да ти свършат работа

Сря Май 18, 2011 9:52 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
http://reloadbg.com/PC%20Engines.html

Нещо такова като последните две не е ли добър избор?
Предполагам и цената може да падне при преговори.

Сря Май 18, 2011 10:20 am
Профил ICQ WWW

Мнение 
Всякакви опити за хардуерстване са обречени на неуспех - заради лаптопите. Основно ДИСПЛЕЯ в лаптопа обръща колата. Няма от къде да се купи дисплей с подобни размери - че и с контролер, кутия, дизайн и т.н.

Просто от лаптопа няма по добро като цена.

Въпроса беше, че много от съвременните вече клиенти вече имат по-модерни лаптопи, и им се иска ако може да пуснат програмата направо на тях - тъй и тъй вече ги имат...

Сря Май 18, 2011 10:38 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Ми tgi не правеше ли лаптопо-подобни неща?
Може да пробвате да затворите цикъла.

И да не ми забравите 10-те.... % :lol: :lol: :lol:

Сря Май 18, 2011 10:42 am
Профил ICQ WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща