| Автор |
Съобщение |
|
juzisound
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Съб Май 27, 2006 12:37 pm Мнения: 647 Местоположение: с. Згалево
|
 DOS, LAN port, съвет от знаещите!
Здравейте!
На последък ме чопли едно чудене. Нямам опит по въпроса та затова реших да питам.
Проблема е следния:
Имам един набор от програми под DOS, които са актуални и се ползват и до днес. Правени са да работят на нещо като 486 или Pentium на 100Мхз. Обикновено се ползват с евтини лаптопи от тоя клас, обаче намирането на такива и поддръжката им вече започва да става проблем. Другото важно нещо е, че ползвам паралелен и сериен порт, а днешните масово нямат такива.
След размисъл, мога да сведа нужните ми портове до един единствен СЕРИЕН и то само до TX и RX сигналите.
Въпроса е как да ги изкарам от съвременна машина, която няма нито сериен нито паралелен порт.
И сега идеята - всички съвременни машинки - включително и повечето там нетбуци имат USB и LAN порт. USB под DOS е сякаш безумие - поне според мене. Идеята е дали мога да подкарам тогава тоя LAN порт под DOS - ама чист дос, и дали е безкрайно сложно да направя нещо което да ръгна в тоя порт и да изкарам сериен RX и TX сигнали. Един вид - нещо като FTDI за USB както е концепцията, обаче тук да е през ЛАН порта. Помня, че на времето първите мрежи вървяха под ДОС - ама няма допир с това...
Малко разхвърляно стана - ама да обобщя:
1. Модерен лаптоп работещ под ДОС. Трябва да е чист DOS - това е определящо.
2. След това - някакъв способ да изкарам от там през USB или през LAN порта - сериен сигнал. Като казвам изкарам - имам в предвид не директно - ами с помощтта на нещо допълнително ръгнато в тези портове. Имам известен опит с контролери разни, което ще е от полза предполагам.
Както казах нямам обаче опит нито с УСБ нито с ЛАН под ДОС, затова всякакви предложения ще са от полза.
[/u][/list]
|
| Вто Май 17, 2011 11:58 am |
|
 |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Хм, все ми се струва, че пускането на LAN от днешните чипсети в лаптопите под ДОС, ще е почти толкова сложно упражнение като да пуснеш USB под ДОС.
Лесно няма как да стане. Аз бих търсил вариант да избегна DOS-а като цяло. Тая система просто е мислена за друг хардуер и това, че все още ядрото може да се подкара е цяло чудо. 
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Май 17, 2011 12:04 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
пробвай дали програмите ти ще вървят под FreeDOS.
|
| Вто Май 17, 2011 12:10 pm |
|
 |
|
juzisound
Регистриран на: Съб Май 27, 2006 12:37 pm Мнения: 647 Местоположение: с. Згалево
|
Ако вървят - какво ?
Иначе, най-вероятно ще вървят, защото леко по леко съм избегнал ползването на каквито и да е ДОС функции и услуги, включително собствен драйвер за клавиатурата и още куп работи за които не се сещам в момента. Един вид - доса е колкото да тръгне програмата. От там, тя си поема целия контрол над хардуера. Дисковите функции май остават само за дос, ама това не е толкова важно.
Между другото, един клиент, дето вдява от линукс е подкарал дос емулатор под линукс, и ползва за вход изход USB-MIDI кабел, за който си има оригинален драйвер за линукс - и работи по този начин. Обаче ми се струва прекалено сложно...
Доса е лесен за поддръжка - тоест то там поддръжка на практика няма...
Те затова на времето бяха и под дос де - освен причините с производителността.
|
| Вто Май 17, 2011 12:20 pm |
|
 |
|
kiiid
|
Ами аз ще ти дам възможно най-инженерския подход. Отваряш за малко лаптопа и взимаш tx от numlock led-а а rx ти отива на някой клавиш примерно scroll lock. Естествено ще ти трябва транзистор и два-три резистова за нивата. Оттам вече е въпрос на малко играчка да си драснеш на асемблер едно досовско драйверче за емулиран сериен порт
Аз навремето съм правил нещо подобно с едни морзови ключове понеже трябваше да се разработва тренажор за военните а машината нямаше портове...
|
| Вто Май 17, 2011 12:29 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
FreeDOS според мен ще върви на 99% от съвременния хардуер, при това има поддръжка на USB (и TCP май).
със сигурност ще поддържа сериен порт, но надали ще емулира хардуера. т.е. ако твоите програмки пишат/четат направо в IO-то не виждам как ще стане с USB.
ако ползваш БИОС или ДОС функции - може и да стане.
сериен порт през мрежата? може, но надали си струва труда. пък и скъпо ще се получи.
ще трябва доста планини да преместиш без да е сигурен резултата.
|
| Вто Май 17, 2011 12:37 pm |
|
 |
|
juzisound
|
Той проблема сякаш може да се раздели на 2:
Първо - драйвери за USB или за LAN под DOS. Ако има начин под DOS да пиша и чета нещо от тия портове, ще си го донадя в програмите като още един входно изходен драйвер. Те и сега са входно изходните драйвери са няколко, и са направени като отделен модул от цялата програма, така че няма да е кой знае какъв зор да се добави още един.
Второ - то ясно че тия портове не са сериен порт, затова ръгам в тях някакъв допълнителен хардуер - дето е най-добре да не е моя разработка, ама ако се наложи може и да е, и тогава си изкарвам серийния порт. Всичко това само обаче, ако има начин да се справя с точка 1.
|
| Вто Май 17, 2011 12:49 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
По първия проблем... има множество DOS емулатори, за секунди прегледах DOSBOX и се вижда, че може да емулира серийни портове и да ги пренасочва към виндоуските (хардуерни или виртуални) или към TCP/IP портове. телнет и т.н. Само трябва да пробваш...
По втория проблем също става лесно... ако помня добре имаш опит с куртекси, трябва само да избереш ethernet или USB... А сигурно става лесно и с ПИК да не засегна някого 
|
| Вто Май 17, 2011 1:22 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
 Re: DOS, LAN port, съвет от знаещите!
Ако ти ще ги пишеш програмите, какво пречи да са под линукс или уиндоус?
Това ще ти свърши ли работа?
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Вто Май 17, 2011 4:32 pm |
|
 |
|
juzisound
|
Там е работата, че програмите са ВЕЧЕ НАПИСАНИ и то са развивани в продължение на поне 10 години. Тепърва да се преправят е - за по-младите.
Това наистина е много хубаво, обаче нищо не може да бие по цена един стар лаптоп, щото самия компютър + клавиатура + ДИСПЛЕЙ, обикновено + флопи или CD и всичкото това на цена 50-100 лв - няма как да стане.
Иначе, проблема е, че повечето евентуални бъдещи клиенти вече имат лаптоп, който е доста по-съвременен, ама е непригоден за тая работа, щото няма портове.
Разглеждах разните дос емулатори - отгоре отгоре верно, ама имам някак чувството, че що се отнася до MIDI IN, сякаш самия Windows не предоставя възможност за това. Иначе изхода работи. Май най-лесния вариант ще е програмата да ползва за ИН-ОУТ сериен порт - съответно виртуален на УСБ с променена честота, че да стане МИДИ. Това не е лош вариант сякаш - и трябва да опитам какво ще стане. Не знам обаче дали ще работят прекъсвания и т.н. под емулатора...
Под линукс доказано става, обаче как да обедя някой, който вече си ползва Windows да сложи и линукс, че на него да ползва DOS...
|
| Вто Май 17, 2011 6:01 pm |
|
 |
|
FiTTiLA
Ранг: Професионалист
|
Неможе ли да си пуснеш една виртуална машина с DOS и от там да си търкаляш всичко ...
VMware или VirtualBox, като гледам в нета, няма да си първият, който ще го прави това ... така че действай ...
|
| Сря Май 18, 2011 1:17 am |
|
 |
|
Wise
Регистриран на: Нед Дек 19, 2004 6:26 pm Мнения: 1628 Местоположение: Сливен
|
Имаше DR DOS 6.0 и NOVELL DOS 7.0
Поддържаха LAN, но тогава си беше 10 Mbit мрежата.
разрови гуглето - може и да ти свършат работа
|
| Сря Май 18, 2011 9:52 am |
|
 |
|
relsys
|
http://reloadbg.com/PC%20Engines.html
Нещо такова като последните две не е ли добър избор?
Предполагам и цената може да падне при преговори.
|
| Сря Май 18, 2011 10:20 am |
|
 |
|
juzisound
|
Всякакви опити за хардуерстване са обречени на неуспех - заради лаптопите. Основно ДИСПЛЕЯ в лаптопа обръща колата. Няма от къде да се купи дисплей с подобни размери - че и с контролер, кутия, дизайн и т.н.
Просто от лаптопа няма по добро като цена.
Въпроса беше, че много от съвременните вече клиенти вече имат по-модерни лаптопи, и им се иска ако може да пуснат програмата направо на тях - тъй и тъй вече ги имат...
|
| Сря Май 18, 2011 10:38 am |
|
 |
|
relsys
|
Ми tgi не правеше ли лаптопо-подобни неща?
Може да пробвате да затворите цикъла.
И да не ми забравите 10-те.... % 
|
| Сря Май 18, 2011 10:42 am |
|
|