Отговори на тема  [ 49 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
косачка - робот 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Амчи те задвижването на косачките са го решили мнооого отдавна. 4х4 при това. Представлява една мноо хитра маслена помпа с 4 буталца и механизъм подобен на отклонителната система на витлата на хеликоптерите. Всяко буталце подава масло към един хидромотор на всяко колело. Така буквално се реализира управление тип джойстик. За назад само се обръща посоката на маслото. Косенето си е с ножове. Съответно пак с хидрмотор. Има си и за нагоре/надолу.

Остава само да се автоматизира :)

А пък ти се радвай че можеш да вкараш нещо на колела, щото аз в събота 4 часа с тримера ми се разказаха игрите. 2 пъти навивах корда и 1,5 л. бензин издухах. И то само за 800 кв.м. Само че на баир и миналата есен изсяках от там цяла джунгла - навсякъде има чукани и дънери няма как да влезе нещо друго да го коси. За камъните да не говоря.

Пон Май 23, 2011 6:44 pm
Профил ICQ

Мнение 
Дедо, мoга да преложа по-просто биороботче от коза - кокошка. Ако имаш съседи с кокошки, можеш да им предложиш да ги пускат в двора ти докато те няма. Тревичка няма да остане. Пък и яйца можеш да събираш после. Ще ядат и насекомите и ще опазват овошките от тях. Ето ти и биоземеделие. Много е модерно напоследък. Един колега така си беше рещил проблема с тревата. :D

Пон Май 23, 2011 9:24 pm
Профил

Мнение 
sthx написа:
Дедо, мoга да преложа по-просто биороботче от коза - кокошка. Ако имаш съседи с кокошки, можеш да им предложиш да ги пускат в двора ти докато те няма. Тревичка няма да остане. Пък и яйца можеш да събираш после. Ще ядат и насекомите и ще опазват овошките от тях. Ето ти и биоземеделие. Много е модерно напоследък. Един колега така си беше рещил проблема с тревата. :D

Най - много да нахрани анакондите скрити из тревата :D :D

Пон Май 23, 2011 9:28 pm
Профил
Аватар

Мнение 
То трева като няма и змии няма да има. Оня ден докато си почивах един еднометров смок мина на близо. Само докато ме усети и изчезна якодим.

Пон Май 23, 2011 9:35 pm
Профил ICQ

Мнение 
ДедоБоре написа:
miro_atc написа:
Проблемът е финансов...

да, няма да имам пари за оръдеен купол. може би един тесла-генератор за 200kV?
но това е за режима "охрана", които така или иначе е спомагателен.
дайте да се насочим към косенето.

GPS ми се вижда недостатъчно прецизен. или бъркам? може ли да се следи трак с точност <50см?

За 50 см не мога да гарантирам... с малко трикове мисля че 3м ще ги докарам, може и по-точно, ако се направи мрежа и обработка на сървъра.
Но не за насочването ми беше идеята... Просто на подобен проект 10 евро не са фатални и ще е грехота да няма GPS.
Ливадата и косачката трябва да се виждат с google earth няма да се излагаме я! Клиентите се кефят на подобни екстри, а са толкова елементарни. Нищо не ми струва да ти го вържа в нета, да виждаш снимки в реално време и с мишката да косиш напред-назад. Нали това е идеята ;-)

За вижъна също има елементарни решения, е тия дни един в linkedit си рекламира разработките за разпознаване на образи. Ползва Atmega човека и идеите му наистина са елементарни за реализация и в същото време вярвам че ще дадат много по-добри резултати от стерео вижъна.

Така де, камерките GPS-a и компютрите са лесни и не са скъпи. Обаче панела ще е поне едни 500лв, 100лв акумулатор отделно двигатели механики, абе ще отиде на едни 1000лв. За да се избие трябва още толкова да сложиш, да не забравяме и за дистрибуторите поне едни 500лв. Демек крайна цена от минимум 2500 лв ;-)

На мен не ми харесва тая цена. Твърде скъпо за масово изделие и твърде евтино за сериозно такова. Но ако се подкара веднъж после може да се сложи по-читава механика и една по-сериозна цена ;-)

Пон Май 23, 2011 10:59 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Cekins написа:
Амчи те задвижването на косачките са го решили мнооого отдавна. 4х4 при това. Представлява една мноо хитра маслена помпа с 4 буталца и механизъм подобен на отклонителната система на витлата на хеликоптерите. Всяко буталце подава масло към един хидромотор на всяко колело. Така буквално се реализира управление тип джойстик. За назад само се обръща посоката на маслото. Косенето си е с ножове. Съответно пак с хидрмотор. Има си и за нагоре/надолу.

мдаам ...
и оръдейния купол ще върви по-мазно на хидравлика, знам.

аз си мислех за някакви такива моторчета http://www.goldenmotor.com/frame22.htm
в такайко ги продават на всеки ъгъл, тука някой дали не ги е донесъл?

Пон Май 23, 2011 11:15 pm
Профил
Ранг: Почетен член

Мнение 

И аз да добавя: http://www.smartmow.com
С гордост мога да добавя че карантиите вътре съм ги рутвал лично :)

Вто Май 24, 2011 2:53 am
Профил
Аватар

Мнение 
kiiid - ще ме накараш да си купя една, щом си я рутвал. подлежи ли на @подобрения@, т.е. например интерфейс като на прахосмукачката на румбата?

иначе... имам две косачки - едната самоходна, само напред, другата е само за бутане, и един тример. онзи ден си взех и още един тример @гардения@, но не с корда, а с пластмасов нож и батерия. вършат работа, но трябва да се коси редовно - иначе наистина плъзват змии и какво ли не още. има сърнички, но те ядат само от градината и то най-крехките растения и цветя :twisted: , докато обикновенната трева не я пипват. виж съседите имат коне, оказа се че обожават глухарчетата заедно с корените и идват да си просят всеки път като ме видят. добре, че съм под наем и за няколко години, а хазаите казваха - нищо няма за косене, само три пъти в годината... по скоро три пъти в месеца.

иначе хубаво косене на трева става с радиоуправляем хеликоптер с карбонови лопати, обърнат с перката надолу, но
-батерията издържа малко
-хеликоптера е скъп и лесно се чупи
-лесно можеш да клъцнеш някой пръст или по-лошо

Вто Май 24, 2011 11:21 am
Профил
Аватар

Мнение 
абе най-хубавото косене, както каза димитър, става с мексиканец :D
въпроса е как да не се ползва мексиканец, а и ние да не се правим на мексиканци.
2-3 пъти в годината може и да е кеф да косиш, ама всяка седмица си става досадно.

kiid,
тва ми прилича повече на прахосмукачка бе, братче...
нема да мине и един метър в мойта "ливада"

Вто Май 24, 2011 11:50 am
Профил
Аватар

Мнение 
Ама когато ливадата се превърне в джунгла ще трябва с комбайн да влизаш.

Вто Май 24, 2011 12:46 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Бе за комбайн не знам ама колелца наистина са неподходящи май.

Нещо крачещо ще трябва да се прави, трябва пак "Star Wars"
да гледа човек за идеи по въпроса :D :D :D

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Вто Май 24, 2011 1:51 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
При висока трева не е проблем придвижването, защото косачката ще е стъпила на окосеното, самият режещ инструмент ще трябва да се подава, което е малко опасно. Проблем е с количеството окосена трева, което при мен например ме кара на 2 минути да спирам и ръчно да я карам да се изпразни ( косачката ).

Вто Май 24, 2011 1:56 pm
Профил ICQ

Мнение 
ДедоБоре написа:
kiid,
тва ми прилича повече на прахосмукачка бе, братче...
нема да мине и един метър в мойта "ливада"

Ако видиш мойта на какво прилича особено сега зимно време сигурно и джип нема да мине вътре :D А тая "прахосмукачка" аз само вътре я знам, пласмасотиите отвън не са мой проблем.

Вто Май 24, 2011 1:57 pm
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

Мнение 
http://www.youtube.com/watch?v=CY1OZ_KVryE

лесно решение

Вто Май 24, 2011 2:06 pm
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение 
Явно тия готовите не са от най-умните.
http://www.youtube.com/watch?v=wrwQmuleRFc&feature=related

Вто Май 24, 2011 2:37 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 49 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща