Отговори на тема  [ 32 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Лицензи на Луминари ? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Лицензи на Луминари ?
Значи налага ми са да преправям стандартните хедъри за контролерите на луминари...

По принцип досега винаги съм се ограничавал да ползвам само хедъри с дефиниции *без код* в тях по ред причини... И обикновено всички подобни хедърчета са с прост DISCLAIMER, т.е. хедъра може да се ползва както си искаш, производителят няма претенции, но разбира се не носи и никаква отговорност...

Сега покрай навлизането на CMSIS (cortex microcontroller software interface standard) се стандартизира освен имена на регистри и някои функции за работа с периферията. Очевадно идеята на стандарта е софтуера да се унифицира, затова и реших да приложа колкото се може повече от тия стандартни неща...

Обаче... какво са дали Луминари и седя и тъпея! Първо че това което са направили по тоя стандарт е пълен ташак, даже и не се компилира! Хубаво, викам си ще пипна тук-там и ще го оправя, после ми дойдоха още идеи и сега искам леко да преправя почти всичко, но като цяло не искам да им отнемам 'авторството' и затова реших че е редно да запазя и техния copyright, licence etc.

И тогава за сефте го прочетох.... и чета и не вярвам на ушите си както се казва ;-)

Ето го всъщност:

Код:
// Copyright (c) 2009 Luminary Micro, Inc.  All rights reserved.
// Software License Agreement
//
// Luminary Micro, Inc. (LMI) is supplying this software for use solely and
// exclusively on LMI's microcontroller products.
//
// The software is owned by LMI and/or its suppliers, and is protected under
// applicable copyright laws.  All rights are reserved.  You may not combine
// this software with "viral" open-source software in order to form a larger
// program.  Any use in violation of the foregoing restrictions may subject
// the user to criminal sanctions under applicable laws, as well as to civil
// liability for the breach of the terms and conditions of this license.

От цялата тая работа излиза първо, че техните хедъри ги получавам срещу лиценз, а не свободно както е при останалите производители. Като те не само си запазват авторските прави ами и се опитват да ми казват за какво мога или не мога да им ползвам хедърите. В случая интересното обаче е "viral" open-source software та затова си направих труда да им намеря самия лиценз и да видя за какво става дума...

Цитат:
"viral open source" software means open source software made available on license terms, such as the GNU General Public License (GPL), that would alter the foregoing license grant restrictions if combined with the Software

и тук вече гризвам дръвцето, тъй като аз ползвам точно GPL в повечето случаи за моите неща.

Според мен това е безобразие, не може хедър при това написан по публичен стандарт да бъде защитаван и да не може да се ползва от open source проекти.

Пет Мар 12, 2010 4:09 pm
Профил

Мнение 
Това чичко Бил го измисли, че отворения код е заразен и се разпространява. И даже ги бяха хванали с GNU код в техните затворени системи и трябваше "на ръка" да чистят заразата. Тогава се чудех кой луд ще им се върже на тези глупости със заразите - ама явно луди има.

Пет Мар 12, 2010 8:44 pm
Профил
Ранг: Почетен член

Мнение 
Миро, оти се косиш? Затрий тоя текст и готово. А пък ако те дразни повече, вземи си препиши на мястото този от STМ32 или направо пиши че е фри и толкова! :) Пък може да минеш направо на STM32?! :)

Пет Мар 12, 2010 8:55 pm
Профил

Мнение 
оти да се косим като че ми мине ;-)
Просто гледам аз да съм си чист и толкоз.... все пак пари вземам. Още повече, че клиентите ни напоследък само се чудят за какво да се заядат, не ща да им давам повод ;-)

Надявам се, че това е "недоглеждане" от страна на Луминари, макар че толкова нагло недоглеждане е по силите само на българските управляващи :D

Съб Мар 13, 2010 12:58 am
Профил
Аватар

Мнение 
Прилича на "недоглеждане" дето да им позволи да ударят спирачката на
някого, ако им изскочи на радара - което е малко вероятно в БГ контекста,
но пък ако човек я докара дотам усещането от ударената отвън спирачка би
било наистина кофти.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Съб Мар 13, 2010 2:53 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
и какъв е проблема пред всяка една дефиниция да добавиш atc_.... и става твой хедър файл
нищо добро не чака тези които тръгнат срещу GPL по моя собствена статистика на 100 клиента 99 ползват GPL код къде легално къде нелегално

Съб Мар 13, 2010 10:13 pm
Профил

Мнение 
може би не съм се изразил добре... аз съм бай-Никой и едва ли Луминари или друг от тоя калибър ще седне да ме преследва. То не си и струва някой да ме преследва.

Аз внимавам с лицензите не заради собствения си задник, а за да не подведа някой от клиентите си, които са далеч по-едри риби от мен. Моята цел е те да ми имат доверие, щото ако ми нямат доверие няма да ми дават работа.
Така че за мен въпросът е повече морален и замазването на хедъри не е решение. Себе си ли ще лъжа или моите клиенти? Не става така...
Понякога се налага да ползвам чужд код, но винаги предупреждавам и го отбелязвам с коментари в сорсовете за да се знае и източника и неговите лицензионни условия. Разбира се, избягвам да ползвам код с грозен лиценз.

Пон Мар 15, 2010 11:24 am
Профил

Мнение 
Нещо не разбираме май това описание на лиценза на Луминари? Миро, ти като по-разтропан, що не ги запиташ по-подробно? Може ключа за палатката да е друг?!

Пон Мар 15, 2010 1:38 pm
Профил
Аватар

Мнение 
да де но баси какво ноу хау е наименоването на едни регистри в хедър файл, по колко начина може да ги наименоваш и колко са различни хедърите на Keil от тези на IAR например ?

Вто Мар 16, 2010 1:28 am
Профил

Мнение 
Пак връщам темата :-(

Тъпите лицензи на Луминари някак си ги преживях... Ползвам съвсем малко техни неща, предимно хедъри за контролера и тях като ми остане време ще разкарам щото са супер некадърно написани.

Обаче сега допряхме до USB... a то не е никак малко, че да се пренаписва от нула.... Почнах да портвам тяхния USBLIB и се сетих че тия са с шибани лицензи. Викам си, краварите ги купиха, може да са сложили по-човешки лиценз...

Да, ама НЕ! Краварският лиценз е още по-нагъл. Направо цепят мрака... два часа го четох то лиценз и не ми се говори. Просто все едно че става дума за сорс код на ракети с ядрени бойни глави. По никакъв начин не мога да им разпространявам сорсовете им. Даже ако следвам указанията им трябва да ги държа "under password control protection".

И сега съм в шах... Да седна да пиша собствен USB стек е ненормална работа. Няма как да ползвам краварския стек... Ще потърся други стекове, но нямам големи надежди да намеря...

Любопитно ми е обаче другите как решават проблема? Някой виждал ли е краварския софт (stellarisware или usblib) да се ползва някъде? Гледам повечето като eCos, nutxx и т.н. деликатно нямат съпорт за lm3s (въпреки че имат собствени стекове). Единствено freertos-a има usb и даже ползва usblib, ама пък той деликатно не ъпдейтва до краварския лиценз.

Вто Май 24, 2011 11:04 pm
Профил

Мнение 
Здравей! Погледни на кокоса. Имат там един... :)

Сря Май 25, 2011 12:56 am
Профил

Мнение 
Мда... имат нещо макар и доста странно... На ниско ниво ползват API-то на Луминари (което аз бих изкал да избегна), а на високо ниво това дето са го направили не мога директно да ползвам заради разликите в ОС-а.

Ама кой казал, че животът трябва да е лесен. Грешката е моя, че се заблудих с usblib-a, викам си ще го подкарам лесно, а то не ставало да се ползва :evil:

Сря Май 25, 2011 1:03 pm
Профил
Аватар

Мнение 
В тоя ред на мисли с тоя usblib докъде стигна? Грамотно ли е направен особенно версията за win32?

Сря Май 25, 2011 1:58 pm
Профил ICQ

Мнение 
ъ.. ти май питаш за друг usblib дето е за ftdi... Съвпадение на имената ;-)

Аз говоря за USB стека на lm3s контролерчетата. Той долу-горе става за ползване. Има доста класове, както за host така и за device, включително OTG логиката кога да си А, кога да си В страна и т.н.
Само да не беше тоя шибан лиценз и щях да го ползвам, ама тъпите кравари не дават мляко на аванта :evil:

едит: А пък фтдийския usblib ми трябваше за openocd-то, обаче там благодарение на fan намерихме готова компилирана версия с оригиналните (пак лицензни библиотеки).

Изобщо това USB ебахти лицензите, ебаси чудесата. Не стига че супер смотани и като замисъл и като имплементация, ами и защитени :evil: :evil: :evil:

Сря Май 25, 2011 2:49 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ми не, питах за нещо трето явно:

http://sourceforge.net/apps/trac/libusb-win32/wiki

Но явно не иде реч за него.

Сря Май 25, 2011 2:56 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по