| Автор |
Съобщение |
|
miro_atc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
 Лицензи на Луминари ?
Значи налага ми са да преправям стандартните хедъри за контролерите на луминари...
По принцип досега винаги съм се ограничавал да ползвам само хедъри с дефиниции *без код* в тях по ред причини... И обикновено всички подобни хедърчета са с прост DISCLAIMER, т.е. хедъра може да се ползва както си искаш, производителят няма претенции, но разбира се не носи и никаква отговорност...
Сега покрай навлизането на CMSIS (cortex microcontroller software interface standard) се стандартизира освен имена на регистри и някои функции за работа с периферията. Очевадно идеята на стандарта е софтуера да се унифицира, затова и реших да приложа колкото се може повече от тия стандартни неща...
Обаче... какво са дали Луминари и седя и тъпея! Първо че това което са направили по тоя стандарт е пълен ташак, даже и не се компилира! Хубаво, викам си ще пипна тук-там и ще го оправя, после ми дойдоха още идеи и сега искам леко да преправя почти всичко, но като цяло не искам да им отнемам 'авторството' и затова реших че е редно да запазя и техния copyright, licence etc.
И тогава за сефте го прочетох.... и чета и не вярвам на ушите си както се казва
Ето го всъщност:
От цялата тая работа излиза първо, че техните хедъри ги получавам срещу лиценз, а не свободно както е при останалите производители. Като те не само си запазват авторските прави ами и се опитват да ми казват за какво мога или не мога да им ползвам хедърите. В случая интересното обаче е "viral" open-source software та затова си направих труда да им намеря самия лиценз и да видя за какво става дума...
и тук вече гризвам дръвцето, тъй като аз ползвам точно GPL в повечето случаи за моите неща.
Според мен това е безобразие, не може хедър при това написан по публичен стандарт да бъде защитаван и да не може да се ползва от open source проекти.
|
| Пет Мар 12, 2010 4:09 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Това чичко Бил го измисли, че отворения код е заразен и се разпространява. И даже ги бяха хванали с GNU код в техните затворени системи и трябваше "на ръка" да чистят заразата. Тогава се чудех кой луд ще им се върже на тези глупости със заразите - ама явно луди има.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Пет Мар 12, 2010 8:44 pm |
|
 |
|
fan
Ранг: Почетен член
|
Миро, оти се косиш? Затрий тоя текст и готово. А пък ако те дразни повече, вземи си препиши на мястото този от STМ32 или направо пиши че е фри и толкова!  Пък може да минеш направо на STM32?! 
|
| Пет Мар 12, 2010 8:55 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
оти да се косим като че ми мине
Просто гледам аз да съм си чист и толкоз.... все пак пари вземам. Още повече, че клиентите ни напоследък само се чудят за какво да се заядат, не ща да им давам повод
Надявам се, че това е "недоглеждане" от страна на Луминари, макар че толкова нагло недоглеждане е по силите само на българските управляващи 
|
| Съб Мар 13, 2010 12:58 am |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Прилича на "недоглеждане" дето да им позволи да ударят спирачката на
някого, ако им изскочи на радара - което е малко вероятно в БГ контекста,
но пък ако човек я докара дотам усещането от ударената отвън спирачка би
било наистина кофти.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Съб Мар 13, 2010 2:53 pm |
|
 |
|
3aek
|
и какъв е проблема пред всяка една дефиниция да добавиш atc_.... и става твой хедър файл
нищо добро не чака тези които тръгнат срещу GPL по моя собствена статистика на 100 клиента 99 ползват GPL код къде легално къде нелегално
|
| Съб Мар 13, 2010 10:13 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
може би не съм се изразил добре... аз съм бай-Никой и едва ли Луминари или друг от тоя калибър ще седне да ме преследва. То не си и струва някой да ме преследва.
Аз внимавам с лицензите не заради собствения си задник, а за да не подведа някой от клиентите си, които са далеч по-едри риби от мен. Моята цел е те да ми имат доверие, щото ако ми нямат доверие няма да ми дават работа.
Така че за мен въпросът е повече морален и замазването на хедъри не е решение. Себе си ли ще лъжа или моите клиенти? Не става така...
Понякога се налага да ползвам чужд код, но винаги предупреждавам и го отбелязвам с коментари в сорсовете за да се знае и източника и неговите лицензионни условия. Разбира се, избягвам да ползвам код с грозен лиценз.
|
| Пон Мар 15, 2010 11:24 am |
|
 |
|
fan
|
Нещо не разбираме май това описание на лиценза на Луминари? Миро, ти като по-разтропан, що не ги запиташ по-подробно? Може ключа за палатката да е друг?!
|
| Пон Мар 15, 2010 1:38 pm |
|
 |
|
3aek
|
да де но баси какво ноу хау е наименоването на едни регистри в хедър файл, по колко начина може да ги наименоваш и колко са различни хедърите на Keil от тези на IAR например ?
|
| Вто Мар 16, 2010 1:28 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Пак връщам темата
Тъпите лицензи на Луминари някак си ги преживях... Ползвам съвсем малко техни неща, предимно хедъри за контролера и тях като ми остане време ще разкарам щото са супер некадърно написани.
Обаче сега допряхме до USB... a то не е никак малко, че да се пренаписва от нула.... Почнах да портвам тяхния USBLIB и се сетих че тия са с шибани лицензи. Викам си, краварите ги купиха, може да са сложили по-човешки лиценз...
Да, ама НЕ! Краварският лиценз е още по-нагъл. Направо цепят мрака... два часа го четох то лиценз и не ми се говори. Просто все едно че става дума за сорс код на ракети с ядрени бойни глави. По никакъв начин не мога да им разпространявам сорсовете им. Даже ако следвам указанията им трябва да ги държа "under password control protection".
И сега съм в шах... Да седна да пиша собствен USB стек е ненормална работа. Няма как да ползвам краварския стек... Ще потърся други стекове, но нямам големи надежди да намеря...
Любопитно ми е обаче другите как решават проблема? Някой виждал ли е краварския софт (stellarisware или usblib) да се ползва някъде? Гледам повечето като eCos, nutxx и т.н. деликатно нямат съпорт за lm3s (въпреки че имат собствени стекове). Единствено freertos-a има usb и даже ползва usblib, ама пък той деликатно не ъпдейтва до краварския лиценз.
|
| Вто Май 24, 2011 11:04 pm |
|
 |
|
fan
|
Здравей! Погледни на кокоса. Имат там един... 
|
| Сря Май 25, 2011 12:56 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Мда... имат нещо макар и доста странно... На ниско ниво ползват API-то на Луминари (което аз бих изкал да избегна), а на високо ниво това дето са го направили не мога директно да ползвам заради разликите в ОС-а.
Ама кой казал, че животът трябва да е лесен. Грешката е моя, че се заблудих с usblib-a, викам си ще го подкарам лесно, а то не ставало да се ползва 
|
| Сря Май 25, 2011 1:03 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
В тоя ред на мисли с тоя usblib докъде стигна? Грамотно ли е направен особенно версията за win32?
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Май 25, 2011 1:58 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
ъ.. ти май питаш за друг usblib дето е за ftdi... Съвпадение на имената
Аз говоря за USB стека на lm3s контролерчетата. Той долу-горе става за ползване. Има доста класове, както за host така и за device, включително OTG логиката кога да си А, кога да си В страна и т.н.
Само да не беше тоя шибан лиценз и щях да го ползвам, ама тъпите кравари не дават мляко на аванта
едит: А пък фтдийския usblib ми трябваше за openocd-то, обаче там благодарение на fan намерихме готова компилирана версия с оригиналните (пак лицензни библиотеки).
Изобщо това USB ебахти лицензите, ебаси чудесата. Не стига че супер смотани и като замисъл и като имплементация, ами и защитени 
|
| Сря Май 25, 2011 2:49 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Ми не, питах за нещо трето явно:
http://sourceforge.net/apps/trac/libusb-win32/wiki
Но явно не иде реч за него.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Май 25, 2011 2:56 pm |
|
|