| Автор |
Съобщение |
|
ДедоБоре
Ранг: Форумен бог
|
не всички диоди.
сериозните производители в дейташита слагат по една-две диаграмки отнасящи се до импулсните режими. за китайски диоди - забрави, те даже не го изследват този показател.
икономията е майка на мизерията.
транзисторите струват стотинки (ако са в хиляди бройки) и не виждам в какво се състои икономията: махаш транзистори, но трябват по-добри/скъпи диоди и по-сложен софтуер. надеждността пада.
ако пък изделието не се прави в хиляди бройки за какво е целия напън въобще?
|
| Пет Юни 10, 2011 10:36 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Да се изцепя от другата гледна точка: в хапаратурата която оправям гледам регистри дори за два реда от 3-4 индикатора. Май има причина.
|
| Съб Юни 11, 2011 12:25 am |
|
 |
|
sigkill
Ранг: Популярен
Регистриран на: Чет Ное 29, 2007 2:22 pm Мнения: 309 Местоположение: Vratsa
|
Има и простичко и пин-ефективно решение - преместващи регистри 74х164 или подобни за всеки знак, в смд корпус пасват перфектно под двоен 12мм индикатор.
Стандартното мислене дава запълване 1/26 и ти трябва транзисторче за всяка позиция , но можеш да опресняваш по сегменти - т.е. с запълване 1/8 при същата матрица просто вместо да святкаш по-индикаторно нужните сегменти а да сканираш първо А и да свтнеш позицийте в които ти трябва , след това Б сегментите и пак само тези общи изводи на индикаторите на които трябва да светне тоя сегмент .
За индикаторите се дава в параметрите им при какъв импулсен ток и максимално време могат да святкат с тези данни ще си избереш скоростта на опреснаване и провериш дали става.
За твоя случай примерно матрично решение е следното:
8х26 = 208
208 ^ 1/2 = 14,42...
208/13 = 16 ( т.е. вместо 26х8 става 13х16 - при двойни индикатори сегментите ти на корпус са 16 )
така пестиш няколко пина но драйверите няма как ...
Откъм цена слагането на преместващи регистри е най-добро - на индикатор имаш по едно чипче и 8 резистора, трепкане няма , от процесора ползваш 2-3( data+clock) пина и когато трябва да смениш индицираното само изстрелваш бързо поредичка от 208 бита към регистрите вместо постоянно да опресняваш, рисуването на платка също е лесно защото повтаряш една и съща схема от регистър , резистори и индикатор колкото пъти ти трябва.
Има спец. чипове за динамично управление ,може да провериш www.princeton.com.tw
те правят разни видове - срещал съм ги в домашна техника с лед индикатори.
Последна промяна sigkill на Съб Юни 11, 2011 2:39 am, променена общо 1 път
|
| Съб Юни 11, 2011 1:51 am |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Че има и 74ACT164 дето имат истински яки изходи (десетки mA, ненужно яки за тая цел навярно де).
Едва ли има по-прост вариант за пълненето им, директно през SPI изход става.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Съб Юни 11, 2011 2:25 am |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Преглегах едно табло от фурна Unox. Не е типичен пример: един регистър а индикаторите се избират през транзистори. Сложили са краварски HC4094M без грам ограничителен резистор. Със същия и без резистори се управляват и единичните светодиоди.
|
| Съб Юни 11, 2011 4:37 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Ами може и без резистор, ама трябва да се поограничи малко времето на светeне. Даже и на 12 дирекшън съм пускал светодиоди ама с PWM 
|
| Съб Юни 11, 2011 7:43 pm |
|
 |
|
sthx
|
Без резистори може, но със забележки.  Краткият импулс не е гаранция за правилна работа - има максималени допостими токове и в импулсен режим. По-скоро схеми без резистори се използват при по-ниско напрежение и се разчита на омическото съпротивление на структурата на светодиода и на изхода на управляващата схема. Връзвал съм няколко светодиода последователно без резистор за токоограничение.
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Нед Юни 12, 2011 8:00 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Абе принципно си прав ама ако трябва да управляваш 32 сегмента с по 20-30 светодиода всеки и то с ток по 20-30 ма всеки работата става хикс.
В това отношение китайците са феноменални - там можеш да видиш резистора на светодиода да е бобина на релето. Че и къде по странни неща.
|
| Нед Юни 12, 2011 8:33 pm |
|
 |
|
bongo_x2
|
Фурната е професионална, сериозна марка и цената и е около 10к - няма нищо общо с китайското. Абсурд е липсата на резистори да е случайна и затова я дадох за пример въпреки нетипичността. А единичните светодиоди едва ли се управляват със ШИМ - по-лесно е да се сложат резисторчета.
В Zanussi машините в повечето случаи има регистър за всеки индикатор, не си спомням какъв но май пак е без резистори (или юни?!). Това е скъпарска марка, много добре проектирана но на етап производство са решили да я покитайчат и резултатът е беля на главата.
Случайно докараха от друг остров 5 адски скъпи и умни немски фурни Rational. В края на зимата са престояли седмица-две в наводнено догоре помещение, имат някаква гадна льосова кал навсякъде - чисти се само с агресивни препарати. И още съдържат 4-5 литра вода  . Вече първият екземпляр е основно ремонтиран и готов за сглобяване - падна ми шапката, това е Мерцедес а което съм виждал досега е било Фиат! Ще надзърна в таблото за сведение но там екраните са ОЛЕД или цветни ТФТ - нямах време да ги огледам.
Всъщност, ползването на регистри ще е заради смущенията - в повечето случаи има самостоятелен проц за клавиатура/индикация.
|
| Пон Юни 13, 2011 3:31 am |
|
 |
|
NikB
Ранг: Почетен член
|
Абе едно време (преди 10-15 години) ползвахме някакви драйвери, на Maxim ли бяха 7819 или нещо подобно.
Вероятно има вече разни, ето едно
Управляваха 8 седемсегментни индикатора с двупроводна връзка към CPU.
А иначе моят рекорд е 20 индивидуалнo управлявани сегмента с 5 pin (например с Pic12508  - (без пукнат резистор - работи с години - някъде бях поснтал картинка в youtube) шестото краче - за интерфейс  )

|
| Пон Юни 13, 2011 8:58 am |
|
 |
|
Cino
Ранг: Новодошъл
|
ето тук има подобна идея ,
засветване по сегменти , а не по цели индикатори, няма и резистори
ползва се 74hc237 защото е с latch - на схемата е сбъркано.
http://www.avrfreaks.net/index.php?modu ... showinfo=1
|
| Пон Юни 13, 2011 9:52 am |
|
 |
|
Cekins
|
Абе то най-хубаво със 74HC595 става - имат секви гъдели - отделни шифт и out регистри, OE, reset. Като се заделят 4-5 пина от проца и става много мазна работата на индикацията.
Бонго, регистри се ползват за икономия на крака най-вече - ако имаш повечко индикации (примерно 8 цифри) трябват 16 пина само за индикацията + 8 транзистора за общите. А с регистри слизаш на 3-4 пина. А аз вместо транзистори слагам ULN2803. И когато са ми над 8 индикаторите ги сканирам по сегменти. Така никога не ми се налага да слагам повече от 8 транзистора/1 ULN. И ако имам и няколко релета и тях ги връзвам на синджира с регистри - а точно с 595 може да се направи релето да не прави гимнастики.
И в крайна сметка през 4 пина съм управлявал : 12 релета + 4 ОК изхода + 24 седемсегментни (+ точките) + 25 светодиода
Последна промяна Cekins на Пон Юни 13, 2011 7:39 pm, променена общо 1 път
|
| Пон Юни 13, 2011 12:08 pm |
|
 |
|
sigkill
Ранг: Популярен
Регистриран на: Чет Ное 29, 2007 2:22 pm Мнения: 309 Местоположение: Vratsa
|
Техас инструмент имаха едни регистри с яки изходи , не се сещам в момента. Иначе лач на изхода не е необходим 74х164 пести място и пинове.
|
| Пон Юни 13, 2011 4:28 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Latch на изхода си е необходим. Аз ползвам 'HC595 и го намирам за много удобен.
|
| Пон Юни 13, 2011 4:44 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
И за кво ти е latch на изхода на 164, 8 _последователно_ навързани наклочени с
64 MHz примерно се напълват за 1uS, голямо мигане ще падне ако дисплеят от
8 индикатора се опреснява примерно всеки 10mS  .
Е, ако MCU-то няма свестен SPI изход с FIFO работата е друга, разбира се.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пон Юни 13, 2011 5:00 pm |
|
|