Отговори на тема  [ 20 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Търся книжка... 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Моя позната, българка, женена за италианец и живеят в Германия. Дъщеря им като проговаряше я учеха и на трите езика едновременно. В началото имаше проблеми малката, защото не правеше разлика между езиците, и използваше думи от всичките езици като говори. В момента е първи клас и говори перфектно български, италиански и немски. Вече прави разлика между езиците и на какъвто я заговориш на такъв ти отговаря. Та според майка и по-правилното е детето да учи езиците едновременно. Иначе първия език и става основен и се опитва чрез него да си превежда чуждите думи, а така си усложнява ученето.

Пон Юни 13, 2011 12:26 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Май основното, от което зависи дали човек ще го бива в езиците е дали е бил изложен
на чужд език като съвсем малък. Изглежда това развива част от мозъка, дето инак си
остава не толкова развита (баси адаптивната конструкция, далече сме още, ей).

Наблюденията ми го потвърждават, май го бях чул като "изследване" в някакво
научно-популярно нещо по BBC или нещо такова.

А такова бебе дето говори три езика еднакво добре ми е чудно има ли все пак
"първи" език... (по моя дефиниция първи език е тоя, на който говорим със себе си :D ).

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Пон Юни 13, 2011 2:31 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
tgi написа:
... А такова бебе дето говори три езика еднакво добре ми е чудно има ли все пак
"първи" език... (по моя дефиниция първи език е тоя, на който говорим със себе си :D ).

Точно затова постъпих така, имах достатъчно примери около себе си. Най-срещаният резултат от паралелното учене е тоталното объркване на детето докато не тръгне на училище и мине изцяло на туземски, понякога (макар и рядко) дори "забравя" майчиния си език. Е, на моя все пак винаги сме казвали как е съответната туземска думичка но не сме го зорили преди да проговори добре българския. При мен трудното бе, че вкъщи се говори изключително на български, гледа се БГ ТВ, а през лятната ваканция в БГ положението с туземския съвсем се смарангясва и затова тази година ще я пропуснем. Иначе малкия като проходи на детска градина се справи достатъчно бързо с езика - за половин година от която половината бяха болнични и ваканции вече го говори по-свободно от нас.

Edit: Идва ред на английския малко по малко. Там ще е още по-трудно защото аз само го чета, майка му "но хабер", в училище йок а за частни уроци е рано. Иначе малкият зацепва думички, понякога цяла песничка наизустява. Някой срещал ли е някакъв интересен за децата метод/помагало?
Уф, аз се сетих един който помогна на баща му: компютъра, ама и за това още му е рано. Въпреки че му сглобявам такъв той ще се ползва предимно за мултимедия. Прекият достъп засега е ограничен до един-два дни в месеца и това се оказва ефикасно - още не го е хванала крастата но се оправя далеч по-добре от майка си :)

Пон Юни 13, 2011 2:56 pm
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

Мнение 
bongo_x2 написа:
Иначе малкият зацепва думички, понякога цяла песничка наизустява. Някой срещал ли е някакъв интересен за децата метод/помагало?

"Magic English", оригинален продукт на Дисни. Страхотни филмчета според мен. Аз имах 12 от тях, нямам си идея дали има повече. Продават се (преди) на CD по едно филмче на всяко CD. Изглежда идеята е малчуганите да го ръчкат в плейера и да тръгва директно без мнгого да му се бае :). Тематични са, напр. "Рожден ден", "Природа", "Животни", "Храна" и т.н.
Мойта малката пееше всички песни наизуст от всичките филмчета.

Пон Юни 13, 2011 5:10 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Благодарско!!! 36 броя:
http://thepiratebay.org/search/Magic%20English/0/99/0
:twisted: :twisted: :twisted:

Пон Юни 13, 2011 5:14 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по